Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3250519 razy)

nekro (+ 1 Ukrytych) i 6 Gości przegląda ten wątek.

Offline 79ers

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #21960 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 21:37:55 »
IXth Generation dla odmiany wygląda paskudnie - podobnie jak Sunstone.

Offline Kadet

« Odpowiedź #21961 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 21:48:31 »
Na okładce i grzbiecie mogli zostawić aphrodite IX a w komiksie stosować Afrodytę. Może Afrodyta brzmi lepiej, zależy dla kogo, jednak na półce obok darkness, Hunter killer,stone lepiej postawić aphrodite niż Afrodytę.

Nazwa użyta na okładce i grzbiecie powinna być spójna z nazwą używaną wewnątrz komiksu - nie ma powodu, żeby je różnicować. To trochę tak, jakby z jakiegoś powodu na okładce książki dać napis "Les Trois Mousquetaires", a w środku "Trzej muszkieterowie".

Poza tym nie ma żadnego powodu, żeby na decyzje tłumaczeniowe wpływały tytuły innych, niezwiązanych komiksów wydanych przez to samo wydawnictwo.

"Afrodyta" nie tylko brzmi lepiej jako przyjęta polska forma tego mitycznego imienia, ale też dzięki możliwości odmiany pozwala zręczniej komponować zdania i uniknąć niezręczności - na przykład (dodaję dla ilustracji drugie zmyślone imię żeńskie):

"Afrodytę zwerbowała Artemida"; "Artemida zwerbowała Afrodytę" - można wybrać najlepszy szyk, a wszystko pozostaje jasne;

"Aphrodite zwerbowała Artemis" - trudno powiedzieć, kto zwerbował kogo...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #21962 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 22:07:50 »
Dla mnie przetłumaczenie na Afrodytę to dobry wybór. Chyba trzeba robić to zawsze wtedy, kiedy nie wychodzą z tego głupoty i nie ma narażenia się na śmieszność. A tutaj obie wersje leżą bardzo blisko siebie.

Po prostu nie jesteśmy przyzwyczajeni po tych wszystkich angielskich tytułach.

Chyba że komuś wprowadza to niekonsekwencję na półce - ja tam jestem w stanie to zrozumieć.

Offline komiks

« Odpowiedź #21963 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 22:10:13 »
To co czytam o tym komiksie, brzmi dla mnie trochę nastoletnio. Super zabójcza, piękna kobieta cyborg - wypisz wymaluj fantazja nastolatka, a rysunki tylko to potwierdzają. I nie mówię, że to źle, bo wiele superhero jest targetowane do nastolatków, ale wydaje się że akcent położono na seksualizację, trochę przypadł.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Sędzia

« Odpowiedź #21964 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 22:44:26 »
kolejne imby

chodzi Ci o inbę

imba to co innego

Offline death_bird

« Odpowiedź #21965 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 22:53:27 »
To jest uniwersum gdzie są superbohaterowie, mroczne artefakty i cyborgi. Dla przypomnienia to jest ten sam świat co Darkness, Witchblade, Hunter Killer czy Cyber Force. Jedno nie wyklucza drugiego. Zresztą te powiązania widać jeszcze bardziej w IXth Generation.

Rzecz w tym, że nie czytam uniwersum tylko ten tytuł (w ramach tzw. "intelektualnej uczciwości" odświeżam go sobie na zasadzie, że może znajdę jakieś ukryte zalety, których wcześniej nie dostrzegłem) i te gady nijak mi nie pasują.

@komiks - to jest taka cyber wersja "La Femme Nikita", tylko jak dla mnie motyw podrasowanej zabójczyni lepiej wychodzi w "Lazarus". Faktycznie jest w tym co nieco nastoletnich fantazji. Przy czym nie byłoby w tym nic złego gdyby to było strawniej podane. Przy czym najbardziej nabuzowane hormonami są jednak okładki.
P.S. Jak sam autor stwierdza - w tej historii więcej jest "fiction" niż "science".
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Castiglione

« Odpowiedź #21966 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 22:54:13 »
na półce obok darkness, Hunter killer,stone lepiej postawić aphrodite niż Afrodytę
A Kapitana Amerykę nie postawisz koło Spider-Mana?

Offline Xmen

« Odpowiedź #21967 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 22:56:33 »
@kadet pewnie masz rację. Równie dobrze mogli zostawić aphrodite a my czytalibyśmy Afrodyta. Fajnie, że wydają :) Tak jak napisałem, dla mnie to nie problem, napisałem tylko jakie mam zdanie.
Ja kupię, cieszę się z tego uniwersum, najpierw miałem brać, poźniej się rozmyśliłem ,a na koniec kupiłem Stonea i musiałem dokupić z drugiej ręki darkness i Hunter killer.
Filozofii po Afrodycie się nie spodziewam, cycato dupiata laska z zanikiem pamięci lata na smoku, brzmi trochę jak opis imprezy jakiejś nastolatki ;)
Racja powinien być człowiek pająk ;)
« Ostatnia zmiana: Pn, 07 Lipiec 2025, 22:58:33 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline pawlis

« Odpowiedź #21968 dnia: Pn, 07 Lipiec 2025, 23:09:33 »
Albo mogli tamte tytuły przetłumaczyć: Łowców zabójca, Kamyk, Ciemnota.
W przypadku Darkness - Ciemniak :).

Offline Leszek

« Odpowiedź #21969 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 10:48:55 »
W przypadku Darkness - Ciemniak .
Ja bym przetłumaczył jako Czarny. Działała u Jordana (Dark One), to i tu by pasowało.

Offline Midar

« Odpowiedź #21970 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 11:48:10 »
W przypadku Darkness - Ciemniak :).
Ja bym przetłumaczył jako Czarny. Działała u Jordana (Dark One), to i tu by pasowało.

Panowie, Afroamerykanin proszę. 😀😀😀
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Lipiec 2025, 11:52:33 wysłana przez Midar »

Offline komiks

« Odpowiedź #21971 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 12:18:24 »
No i to ma sens, teraz bym kupił ;D

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21972 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 12:37:56 »
moze CIEMNOTA ?
« Ostatnia zmiana: Wt, 08 Lipiec 2025, 12:42:31 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #21973 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 12:40:13 »
Może i tak by było gdyby nie fakt, że w tej bajce akurat występują smoki. Które pasują tutaj jak pięść do nosa.

ma to uzasadnienie w fabule
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline donT

« Odpowiedź #21974 dnia: Wt, 08 Lipiec 2025, 12:49:35 »
Mrok.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.