Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3254533 razy)

WolfSazen, Kandor, Lobo, elMiras i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12720 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 10:09:20 »
Tak z czystej ciekawości jest jakaś Polska strona gdzie można znaleźć obiektywne i wiarygodne oceny komiksów? po za gilidią oraz lubimyczytać. Bo opinie często na tych stronach wprowadzają w błąd....

Tutaj są w miarę sensowni recenzenci z mediów "papierowych" (Miecznikowski, Wojteczek): https://badloopus.pl/category/recenzje/komiksy/  choć najlepszy (Deptuch, jego recki tutaj: https://badloopus.pl/author/paweld/) już coś dawno nic nie pisał, więc zakładam, że niestety już nie współpracuje z tą stroną.

Online parsom

« Odpowiedź #12721 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 10:12:06 »
Zbiorowe oszacowania zbliżają się do rzeczywistości w przypadku faktów - np. oceny wielkości itd.
Ale kiedy w grę wchodzą kwestie subiektywnej oceny to raczej zbliżają się do siebie nawzajem i dość łatwo przesuwają się w stronę sugerowaną "zabiegami marketingowymi".

Offline komiks

« Odpowiedź #12722 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 10:33:03 »
Oczywiście, ale nadal lepsza będzie ocena wystawiona przez 40 osób niż przez 2 osoby, bo w tym drugim przypadku możemy mieć 1/5 i 5/5.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online bibliotekarz

« Odpowiedź #12723 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 10:46:59 »
Zbiorowe oszacowania zbliżają się do rzeczywistości w przypadku faktów - np. oceny wielkości itd.
Ale kiedy w grę wchodzą kwestie subiektywnej oceny to raczej zbliżają się do siebie nawzajem i dość łatwo przesuwają się w stronę sugerowaną "zabiegami marketingowymi".
Zbiorowe oceny nijak się mają do faktów, chyba że związane są z codzienną aktywnością. Wyraźnie to widać choćby w Milionerach, gdzie pytanie do publiczności ma sens wyłącznie na zupełnie początkowym etapie. Po drugim, trzecim pytaniu wyniki będą miały charakter stochastyczny, chyba że w grę będzie wchodził jakiś stereotyp.

W przypadku serwisów otwartych "na wszystkich", takich jak lubimyczytac, zwiększa się efekt przypadkowego odbiorcy - osób, które nie są fanami autora lub gatunku i nie mają wiedzy na ten temat a sięgnęły po dane dzieło doraźnie. To jest dobry wyznacznik wartości dzieła o ile czyjąś ambicją jest równanie do przeciętności. Jest tam również beznadziejny system poleceń działający na zasadzie - podobał ci się książka Sapkowskiego to przeczytaj inną książkę Sapkowskiego, podobał ci się pierwszy tom jakiegoś cyklu - to przeczytaj drugi.

Natomiast fajnie działa algorytm poleceń na filmwebie. Tworzy grupy "gustopodobnych" i wydaje rekomendacje na tej podstawie.
Batman returns
his books to the library

Offline komiks

« Odpowiedź #12724 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 10:52:52 »
Fani autora to chyba najgorsza grupa, bo to często fanboje, vide fani Alana Moorea.

Offline kv

« Odpowiedź #12725 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 13:33:04 »
@Studio Lain, i wyjechał Shane z drukarni dzisiaj?

Offline Dracos

« Odpowiedź #12726 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 13:41:10 »
Tak z czystej ciekawości jest jakaś Polska strona gdzie można znaleźć obiektywne i wiarygodne oceny komiksów? po za gilidią oraz lubimyczytać. Bo opinie często na tych stronach wprowadzają w błąd....

Szczerze mówiąc to takiej nigdy nie znajdziesz, trzeba brać jakąś wypadkową różnych serwisów plus zawsze warto mieć na uwadze ilość głosów oddanych. Dla mnie np oceny na https://www.bedetheque.com/  są tylko coś warte jeśli pierwsze albumy mają ok 30-40 głosów, niby to mało w porównaniu do filmowych stron, ale jakiś pogląd to daje.

Oczywiście to była mowa o przedrukach, jeśli Cię interesują polskie premiery które siłą rzeczy ocen mają bardzo mało to warto u nas na forum czytać użytkowników i zobaczyć czy czyjś gust jest zbieżny z twoim i wtedy jakąś pozycją się interesować :)

Offline gloriadeus

• Polubień: 207
  • JEDNA WOJNA JEST WASZA A DRUGA NIE JEST WASZA
« Odpowiedź #12727 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 13:57:01 »

Na esensjopedia i paradoks są ciekawe recenzje. Na goodreads komentarze czytelników są w różnych językach ale można przetłumaczyć je translatorem, oraz zdaję się można utworzyć bazę komiksów.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12728 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 14:54:38 »
@Studio Lain, i wyjechał Shane z drukarni dzisiaj?

wyjechal :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12729 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 15:56:04 »
Regularnej CE zostało koło 20 sztuk na gildii, jedna limitka poszła już, druga przekroczyła 100

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #12730 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 17:56:45 »
Czyli jest szansa, że CE pójdzie w tempie Barbarzyńców!

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #12731 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 18:37:48 »
Może na tym forum powinno powstać miejsce na oceny od użytkowników. Taki wolumen to jak na goodreads :)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12732 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 18:57:02 »
Czyli jest szansa, że CE pójdzie w tempie Barbarzyńców!

Bardzo bym sie cieszyl ze tak ufaja nam czytelnicy ze sa gotowi wydac na komiks tak duza kwote w ciemno

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #12733 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 20:30:24 »
Może na tym forum powinno powstać miejsce na oceny od użytkowników. Taki wolumen to jak na goodreads :)

Są dwa tematy z ocenami i recenzjami komiksów na tym forum.
Tylko musisz zobaczyć późniejsze posty.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-wlasnie-czytacie/
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/bo-chodzi-o-to-zeby-plusy-nie-przeslanialy-nam-minusow-sezon-drugi/

Offline Adolf

« Odpowiedź #12734 dnia: Pn, 10 Czerwiec 2024, 20:35:36 »
Jak pisałem, mam w planach zakup Witchblade, bo nawet jeżeli historia nie podejdzie, to liczę że przynajmniej rysunki głównej bohaterki w jakimś stopniu to zrekompensują

Coś nie dawało mi spokoju. Musiałem trochę przeszukać Internet i znalazłem. Wywiad z Andym Parkiem.

WoTR: Co było dla ciebie inspiracją podczas tworzenia wizerunku Lary na potrzeby komiksu Top Cow? Postać z gry? Może jakaś aktorka?

A. Park: To wszystko miało miejsce przed powstaniem TR Movie, więc Angelina Jolie nie mogła być dla mnie inspiracją. Dużo pomógł mi Marc Silvestri [rysownik m.in serii Darkness - przyp. Red.]. Gdy co jakiś czas pojawiałem się w Top Cow żeby coś narysować, Marc udzielał mi wielu dobrych rad. Pomógł mi wydobyć z Lary jej seksualność. Na pierwszych szkicach moja Lara wyglądała zbyt grzecznie. Marc pomógł mi stworzyć seksowną Larę. Dzięki Marc!

(...)

WoTR: W jaki sposób trafiłeś do ekipy zajmującej się Tomb Raider'em?

A. Park: Po tym jak przez dwa lata pracowałem dla Extreme Studios Roba Liefeld'a postanowiłem w końcu zdobyć jakieś wykształcenie związane z moim zawodem. Odszedłem więc od komiksów i zapisałem się do Art Center College of Design w Pasadenie (Kalifornia). W tym czasie zdarzało mi się tu i tam narysować jakiś komiks. Znałem jedną osobę z firmy, w ten sposób mogłem od czasu do czasu zrobić coś małego. Później redaktor, który pracował w Extreme został zatrudniony w Top Cow i dzięki temu mi także zaoferowano współpracę. Dostałem propozycję stworzenia nowego komiksu zatytułowanego BloodLegacy. Zrobiłem pierwszy numer, po którym otrzymałem ofertę narysowania crossoveru Witchblade i Darkness, tej propozycji niestety nie mogłem przyjąć. Wtedy chcieli żebym zrobił całkiem sporo, ale ze względu na naukę mogłem wziąć na siebie tylko tyle pracy ile wziąłem. Kiedy zadzwoniono do mnie z informacją, że planują wydać komiks Tomb Raider i ja miałbym się nim zająć po prostu nie mogłem odmówic. To oznaczało, że muszę rzucić szkołę aby swój czas poświęcić Larze. To była dobra decyzja.

Cały wywiad przeczytasz tutaj: http://www.laracroft.pl/park2004.htm