Autor Wątek: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?  (Przeczytany 21220 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jotkwadrat

Odp: SPAWN 4 tomy za 800 zł, jak szybko się wyprzeda?
« Odpowiedź #180 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 21:47:21 »
Też pamiętam Waldi. Kupowałem tam książki z Gwiezdnych wojen i komiksy - na pewno kilka tomów Kaznodziei, Universe, chyba Sandmana też tam.
Drugim moim źródłem była księgarnia, która najpierw zajmowała jedno pomieszczenie na pierwszym piętrze w kamienicy przy Rynku (koło Grodzkiej) a potem przeniosła się do podworca obok wypożyczalni rowerów tuż obok, ale już przy Grodzkiej.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #181 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 22:25:59 »
Jak przez mgłę przypomina mi się ta księgarnia na piętrze. Bywałem tam bardzo rzadko. Najczęściej zakupy książkowe robiłem na przeciwko tej na piętrze (nazwy sobie nie przypomnę), w Księgarni Hetmańskiej, na Grodzkiej koło Wierzynka, wejście było w bramie okupowanej przez sprzedawców koszulek i płyt cd.

Offline Adolf

« Odpowiedź #182 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 22:50:33 »
Ja tu przekleję swoje przemyślenia z początku, bo nie chce mi się powtarzać. Stawiam na racjonalizm.

Temat się trochę rozwinął, można wyciągnąć jakieś wnioski:

1. Klienci chcą więcej i więcej. Po wydaniu 100 numerów będą chcieli kolejny pakiet, zapewne do numeru 184 (bo potem wchodzi run Portacio+Kurdański). Potrzebna jest więc gwarancja wydawcy, że po wyprzedaniu nakładu, jedziemy dalej. Poważny układ miedzy poważnymi klientami, a poważnym wydawcą.
2. Klienci chcą dzielenia na mniejsze części. Żadnego dzielenia. Chcemy zdecydowanych klientów co wiedzą czego chcą i to biorą, żeby później kupować dalsze kontynuacje w kolejnych pakietach. Oczywiście da się klientom dużo czasu na odłożenie pieniążków (lub Gildia w nowej odsłonie wprowadzi jakiś system ratalny).
3. Potrzebujemy klientów, którzy wiedzą co chcą, więc musimy odsiać takich co nie wiedzą czym jest Spawn i chcą sprawdzić. Dlatego... Dajmy im sprawdzić. Mam nadzieję, że Arek nie będzie patrzyć na mnie z politowaniem, ale moja propozycja jest całkiem poważna: dajmy im Spawn#1 za darmo. Po Polsku, ładnie przetłumaczony i wypuszczony jako sampler. Dostępny na www lub do pobrania. Dzięku temu każdy będzie mógł się zapoznać z czym to się je. Jeśli stwierdzi, że to ble, niedobre, to zajebiście - nie kupi pakietu za 800 zł. Kupi za to ktoś komu się to spodoba i będzie kupować dalej.

Sampler ze Spawn #1 można nawet wypuścić w fizycznej formie, choć są to koszty. Ale można nazwać to marketingiem, np. dorzucić tam mini katalog innych pozycji Studia Lain wartych zakupu. A fizyczny sampler może być dodatkiem przy zakupach jakiś komiksów Lain (i tym samym pewnie podbić ich sprzedaż) i/lub np. być rozdawany podczas Poznańskiego Festiwalu Sztuki Komiksowej, gdzie rozdawanie tego typu publikacji jest w dna imprezy.

Czy licencjonodawca się zgodzi na taki sampler? Myśle, że tak, bo: będzie po Polsku, więc tylko na nasz rynek i w Ameryce przecież co roku robią takie rzeczy przy okazji  Free Comic Book Day.
@vision2001 Tym samym tekstem rzucałem niezdecydowanym co do The Darkness, by kupili wydanie Mandry. Nie sądzę by ktoś kupił po moich namowach. Jednak tym razem nie o to chodzi by zachęcić, ale zrobić przesiew, bo...

"W moim odczuciu pomysł na tę serię, to taki statek rzucany przez fale sztormu, raz jest lepiej, raz gorzej, historie nie zawsze prowadzą w obranym kierunku (Todd chyba sam nie wiedział, co chce stworzyć) i przeczytanie nawet pierwszych 100 zeszytów nie przygotuje odbiorców na to, z czym może spotkać się w kolejnych odsłonach - czy to pod względem scenariusza, czy grafiki (wiem, bo sam zrobiłem sobie guilty pleasure z zakupem compendiów i już jestem gdzieś na zeszycie 275)."

I dlatego potrzebujemy poważnych, zdecydowanych klientów. Po to cyfrowy sampler i może nawet fizyczny. Żadnych podziałów na części, jak już ktoś wchodzi to na całego, a sampler mu pomoże podjąć decyzję. Jak się nakład wyprzeda, to Arek jedzie z dalszym pakietem i czekamy aż się wyprzeda, potem wjedzie trzecia część - z runem (Portacio+Kurdański).

Wiadomo, jakaś część odpadnie i tak, ale to dobrze. Wystawią swoje egzemplarze na OLX i na ich miejsce wejdzie ktoś inny. Jeśli zasady i gwarancje będą jasne od początku to będzie sukces.

W samplerze może być nie tylko reklama wydawnictwa, ale także posłowie od Arka, który wyjaśni jak chce wydać główną serię i zaprosi zdecydowanych klientów do zakupu.

Widzę, że największa dyskusja jest w dzieleniu. Klienci chcą dwa rzuty po 50 zeszytów za 400 zł. Nie rozumieją, że musi to iść na raz. To 100 zeszytów, ale nie koniec. Będzie presja o ciąg dalszy, wiadomo, że pod warunkiem, że będą chętni, więc nie ma się co rozdrabniać. Dlatego trzeba ich przekonać, że tak musi być, co nie znaczy, że nie ma się im iść na rękę. Dobry system ratalny pewnie byłby mile widziany. Takie dwie raty 0% po 400 zł, jedna w momencie przedsprzedaży, a druga po miesiącu. Dziwne, że Gildia jeszcze nie ogarnęła jakiegoś partnera do podobnych rozwiązań w stylu "kup teraz, zapłać po 30 dniach bez odsetek na dogodnych ratach".

Mała Ania pisała o propozycji wydania na offsecie. Rozumiem, że to taki żart nawiązujący do wpadki pewnego wydawnictwa z archeologicznym komiksem. Jednak jak ktoś zauważył, na papierze z biedronkowych gazetek też da się wydać. Oczywiście, nie idźmy w taką skrajność, ale nad gramaturą papieru można się zastanowić. Okładka na miękko i twardo to pewnie nie jest duża różnica cenowa, więc już lepiej nie zrażać czytelników i dać tą twardą. Nie bądźmy takimi prowizoryjczykami, że byle jak byle by wydać.

studio_lain kiedy będzie wiadomo czy to wydasz? co o tym zadecyduje? będzie jakieś głosowanie, ankieta, czy coś?

Przecież za rok dopiero Arek będzie o tym myśleć, więc pewnie by doszło do realizacji w 2027. A tu o tym rozmawiamy. Nasze wnioski są bezcennymi wskazówkami dla wydawcy. Oczywiście jeśli Spawn nie będzie zalegać w piwnicy. Pierwszy test już w przyszłym tygodniu. Zobaczymy jak szybko się wyprzeda ten nakład.

Offline Xmen

« Odpowiedź #183 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 23:05:45 »
Aaaa to nie wiedziałem, że to taka daleka przyszłość. Ja bym wolał starego spawna od tych nowych.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #184 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 23:14:40 »
Aaaa to nie wiedziałem, że to taka daleka przyszłość. Ja bym wolał starego spawna od tych nowych.

Wiadomo, ja także bym wolał główną serię. Ale ten myk z wydawaniem najpierw zamkniętych historii to już kiedyś pisałem, że uważam za bardzo mądry. Wystarczy wydać i patrzeć jak rynek chłonie... Bez ryzyka, że się zacznie główny run i będzie w piwnicy leżeć. I teraz o tym rozmawiamy żeby jednak wydać i by nie leżało w piwnicy i wielki pakiet to jest sposób wydawcy jak to zrobić. Kolega komiks/Żwirek fajnie wydzielił dyskusję na nowy wątek.

Offline komiks

« Odpowiedź #185 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 23:21:01 »
Klienci chcą dwa rzuty po 50 zeszytów za 400 zł. Nie rozumieją, że musi to iść na raz.

Skąd taki wniosek? Kilka osób pisała o 4 tomach po 25 zeszytów.
Oczywiście, że nie musi iść na raz, dowodem są wszystkie inne serie wydawane w PL.
« Ostatnia zmiana: Pt, 02 Maj 2025, 23:22:38 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Adolf

« Odpowiedź #186 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 23:37:20 »
Skąd taki wniosek? Kilka osób pisała o 4 tomach po 25 zeszytów.
Oczywiście, że nie musi iść na raz, dowodem są wszystkie inne serie wydawane w PL.

A co z piwnicą? A co z prawem serii? Arek właśnie dlatego proponuje duży rzut żeby nie mieć problemu z niesprzedanymi tomami 51-100 i jechać dalej. A w głowie ma przede wszystkim run naszego rodaka, który by chciał nam dać na papierze. Przy takich ilościach ryzyko maleje jeśli da się cały rzut na raz, ale rośnie jeśli podzielimy na dwa rzuty. Jesteś Arkiem, chcesz wydać, ale nie chcesz wtopić... Jakie masz inne pomysły?

Mówimy tu tylko o tym jak wydać zeszyty 1-100, a ogólnie jest ich jeśli się nie mylę 300+...

Offline komiks

« Odpowiedź #187 dnia: Pt, 02 Maj 2025, 23:55:24 »
Mówimy tu tylko o tym jak wydać zeszyty 1-100, a ogólnie jest ich jeśli się nie mylę 300+...
No właśnie, 1-100, a potem kolejny giga pakiet, jest według Ciebie ok, ale 1-25 i potem kolejne 26-50 już nie jest ok, bo prawo serii.

Pakiety mają jak najbardziej sens w przypadku zamkniętych serii (np Vae victis). W przypadku Spawna, to jest seria 300+ z podziałem na story arc, gdzie poszczególne historie często odwołują się do wcześniejszych wydarzeń, postaci i motywów. Więc jakbyś tego nie podzielił 25/50/100 to wciąż dzielisz serię.

No chyba, że Arek jest pewien, że wyda 100 i na tym koniec. Zakładam, że rozmawiamy o kontynuacji, w przypadku kiedy komiks się wyprzeda. Jeśli się nie wyprzeda, to może zaboleć.

Offline Adolf

« Odpowiedź #188 dnia: So, 03 Maj 2025, 00:00:19 »
No właśnie, 1-100, a potem kolejny giga pakiet, jest według Ciebie ok, ale 1-25 i potem kolejne 26-50 już nie jest ok, bo prawo serii.

Pakiety mają jak najbardziej sens w przypadku zamkniętych serii (np Vae victis). W przypadku Spawna, to jest seria 300+ z podziałem na story arc, gdzie poszczególne historie często odwołują się do wcześniejszych wydarzeń, postaci i motywów. Więc jakbyś tego nie podzielił 25/50/100 to wciąż dzielisz serię.

No chyba, że Arek jest pewien, że wyda 100 i na tym koniec. Ja zakładam, że rozmawiamy o kontynuacji, w przypadku kiedy komiks się wyprzeda. Jeśli się nie wyprzeda, to może zaboleć.

Ale ja właśnie o tym pisałem wyżej, o odsiewaniu niezdecydowanych. Zacytowałem specjalnie mój stary post, gdzie piszę jak to widzę. Uparcie chcesz dzielić na drobne i zawalać Arkowi tą piwnicę :P

Offline Castiglione

« Odpowiedź #189 dnia: So, 03 Maj 2025, 01:05:34 »
W sumie to cały czas te same tematy powracają na forum przy różnych okazjach. Według mnie twarda okładka czy kreda to nie żaden elitaryzm. Elitaryzm to wydania typu Libertago.

Słuszna uwaga, że u nas publikacja czegoś w danej formie najczęściej zamyka temat i jedyne, na co możemy później liczyć to ewentualny dodruk w takiej samej wersji. Dużo się pisze, że dla kogoś jakaś seria na dany format nie zasługuje, tylko że każdy patrzy ze swojej perspektywy. Dla mnie np. Punisher to będzie wyczekiwana seria, którą chcę mieć na półce w fajnym wydaniu, dla kogoś innego jedno z wielu masowo kupowanych czytadeł. Więc dla mnie pójście w budżetową edycję byłoby niekorzystnym rozwiązaniem, inny by się ucieszył, pytanie, czy mając tylko jedną opcję, lepiej wybrać wersję dla fana czy dla randomowego czytelnika. Jako fan wielu serii jestem za opcją nr 1, ale nie mam też parcia na masowe poznawanie kolejnych rzeczy, a co mi nie podpasuje, tego się pozbywam, więc na pewno patrzę inaczej niż ktoś, kto kupuje kilka razy więcej ode mnie.

Co do Spawna to według mnie ciekawy pomysł z tym pakietem. Jak dla mnie to cena 400 zł byłaby niewiele mniej zaporowa, więc nie wiem, czy dużo sensu miałoby dzielenie tego na dwa. W typową serię wiadomo, że ten wydawca nie chce iść, a nikt inny nie chce po to sięgnąć - dla mnie opcja wydaje się ok, choć wiadomo, że to dla zapaleńców, do których ja się nie zaliczam. Tyle, że ja i w innej formie bym tego nie brał. To jest raczej tytuł skierowany typowo do fanów, więc chyba bezpieczniejszą opcją jest więcej naraz.

Czy był sprzedawany pakiet komiksów, których nie można było kupić osobno? (poza wydaniami SL).
Egmont tak kiedyś wydał "Marthę Washington" Franka Millera, ale to już zamierzchłe czasy.

Offline kemot

« Odpowiedź #190 dnia: So, 03 Maj 2025, 09:39:04 »
Najlepiej niech Arek to zrobi przez crowdfunding. I my możemy to w czasie rozłożyć finansowo i Arek będzie wiedział ile osób dokładnie to kupi.

Offline bocik

« Odpowiedź #191 dnia: So, 03 Maj 2025, 11:08:52 »
Swiaty Edeny chyba też. Ja przynajmniej mam w jednym pakiecie

Offline Adolf

« Odpowiedź #192 dnia: So, 03 Maj 2025, 22:01:23 »
Najlepiej niech Arek to zrobi przez crowdfunding. I my możemy to w czasie rozłożyć finansowo i Arek będzie wiedział ile osób dokładnie to kupi.

Jest to sposób. Dziś wymyśliłem jeszcze jeden sposób.

Studio Lain, według forumowiczów komikspec najlepsze wydawnictwo 2025, ma zaszczyt zaprezentować pierwszą na świecie Wielką Kolekcję Komiksów Spawna. Niezwykle barwne doświadczenie, skupiające losy postaci od 92 roku, wreszcie dostępne na wyciągnięcie ręki w naszym kraju! Kompletne dzieło życia Todda McFarlane, współtworzone przez największych scenarzystów: Neil Gaiman, Alan Moore, Paul Jenkins, Eric Larsen, Robert Kirkman, czy Scott Snyder, rysowany przez największe talenty jak: Greg Capullo, Rob, Liefeld, Marc Silvestri, Whilce Portacio, czy Szymon Kudranski.

• 10 tomów po 25 zeszytów ponadczasowej przygody!
  • Wspaniała panorama z dominującą pozą Angeli, wybrana przez polskich fanów!
  • Najładniejsze okładki wyselekcjonowane przez czytelników!
  • Wejdź w prenumeratę i otrzymaj ekskluzywne prezenty: z numerem 2 zestaw pocztówek – okładek, z numerem 5 – zestaw zakładek, z finałowym numerem mroczna siateczka.
  • Opcja przedłużenia kolekcji o kolejne numery!

Zdumiewające. To dowód na supremację wydań kolekcyjnych. Tomasz Kołodziejczak się mylił i teraz pali go zazdrość.” - Basyliszek

„Nigdy nie sądziłem, że jakaś kolekcja może być tak dobra. Hachette może uczyć się od Polaków.” - Michał82

Zachód patrzy z zazdrością i niedowierzaniem.” - Omar

Najlepsi tłumacze, korektorzy i graficy w kraju miesiącami pracowali by stworzyć arcydzieło przekładu w najdoskonalszej formie.” - MałaAnia

Offline komiks

« Odpowiedź #193 dnia: So, 03 Maj 2025, 22:21:32 »
Jeśli istnieje wieloświat, to może w którymś ze światów, ale na pewno nie w naszym. Żeby wydać kolekcję, to trzeba dostosować model dystrybucji, który jest całkowicie inny niż wysyłanie palet z komiksami z drukarni bezpośrednio do Gildii.

Offline 79ers

« Odpowiedź #194 dnia: So, 03 Maj 2025, 22:27:31 »
... i mielibyśmy już dawno kompletną kolekcję 2000AD w kiosku.