Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1350038 razy)

Offline Antari

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5640 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 23:09:40 »
Na szybko googlują to małe czeskie wydawnictwo wydało cztery tomy Tomb Raidera w 2017-2018 roku i od tamtego czasu nie było dodruków tomów 2 i 3, które są niedostępne. Ale to tylko szybkie google.

W takim razie musieli kłamać na FB w 2023 roku, gdzie reklamowali cały zestaw.

No i ja też zmyśliłem swój wpis z 2024 roku z recenzją tego wydania (które kupiłem jakoś w październiku 2024) w wątku na tym forum. A zdjęcia to pewnie AI.

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/tomb-raider/msg289737/#msg289737

Google pewnie ci podpowiada to co się indeksowało z tej ich stronki rodem z wczesnych lat 90 ale tymi danymi bym się nie sugerował. Myślisz, że tam ktoś aktualizował daty kolejnych wydań?  8) Pierwszy tom na 100% miał dodruk. Drugi nie wiem, możliwe, że też. Kojarze, że mnie spamowali potem po zakupie mailami i gdzieś coś było o tomie 2, ale szczerze średnio chce mi się przebijać przez dziesiątki maili w języku czeskim.

I to było w czasach gdzie Scream mówił definitywnie, że na Tomb Raidera nie ma szans. No i offset wiadomo lepszy niż kreda. Podobnie Studio Lain mówiło NIE, ale z ich strony to by oznaczało rozpoczęcie procedury od nowa, którą Scream miał już zaoraną.

Wystarczyło chcieć dodrukować te tomy 1-2 na kredzie. Tomów 3 i 4 nikt nie chciał. Trzeci walał się długo w dyskontach. Przepychanki, o które chodzi michał81'owi odnoszą się do tomu 4, który został wydany w pod koniec 2025. Scream też tego nie rozumiał, bo dla nich priorytetem było wydanie tomu 4 i zamknięcie serii. Mimo że najbardziej wartościowe są tomy 1 i 2, których nie było.

Zresztą widać jak ten wydawca kręci. Teraz w 2026 nie da się wznowić tomu 4 na kredzie dopóki nie zejdzie wydanie na offsecie (na które sami się uparli). I oczywiście z uwagi na "powody licencyjne". Wcześniej mimo, że tomy 1 i 2 się wyprzedały (tak jak chcieli) też się nie dało wznowić z "powodów licencyjnych". Naprawdę nie wiem jak naiwnym trzeba być żeby łykać ten kit tyle lat i jeszcze go bronić.   

Offline celtic

« Odpowiedź #5641 dnia: Śr, 24 Czerwiec 2026, 08:57:55 »
Przez ich krętactwa staram się kupować ich pozycje z drugiego obiegu.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline GoNzO

« Odpowiedź #5642 dnia: Nd, 28 Czerwiec 2026, 04:13:56 »
Muszę zapytać, no offence, ale nieco mnie to nurtuje.

Kupiłeś sobie kilka komiksów, zapewne zainteresowany ich tematyką i rysunkami.

Ukazywały się one w pewnych odstępach czasu, zatem wiedziałeś, jaki to styl i forma. Kontynuowałeś kupowanie tej serii więc zakładam, że Ci się podobała.

A teraz sprzedajesz ją, bo kolejny tom będzie miał okładkę o innym kolorze? Naprawdę?

Czyżbyś w odwiecznej debacie komiksiarzy, w tej nieustannej dychotomii "co jest ważniejsze, fabuła czy rysunki?" odnalazł "trzecią drogę": najważniejszy jest kolor okładki?

Tak, sprzedałem Serpieri białe wydanie na rzecz czarnego i okazało się, że czarne będzie niekompletne więc sprzedaję czarne Serpieri, a jak już nie mam kompletu czarnych to na sprzedaż poszły inne tytuły, które mnie mało interesują.
https://comicgang.com - internetowy katalog komiksowy.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #5643 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 00:52:10 »
Przyszła do mnie Borgia i Dracula jubileuszowa i niestety panowie ze Scream dali D... >:(

W przeciwieństwie do pięciu poprzednich z tej serii grzbiety nie są zaokrąglonego tylko płaskie :'(

Jak można taką fuszerkę odwalić przy tomach za tyle kasy, tak ciężko było to dopilnować???

Offline tomsawyer

• Polubień: 490
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #5644 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 06:51:05 »
Wystraszyłeś mnie, że Manara miał kolejną wizję kadrowania .
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline pokia

« Odpowiedź #5645 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 08:38:33 »
Czy w nowym wydaniu Borgii kadry są poprawione?

Offline dreamer36

« Odpowiedź #5646 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 09:43:24 »
Przyszła do mnie Borgia i Dracula jubileuszowa i niestety panowie ze Scream dali D... >:(

W przeciwieństwie do pięciu poprzednich z tej serii grzbiety nie są zaokrąglonego tylko płaskie :'(

Jak można taką fuszerkę odwalić przy tomach za tyle kasy, tak ciężko było to dopilnować???

Maiłem dokładnie to samo napisać - dramat, cieszyłem się w sumie z tego projektu, bo dużo z tych komiksów wyprzedane, część miała artystyczną wizję, więc pomimo formatu wydania, który nie do końca do mnie przemawia, stwierdziłem, że uzupełnię kolekcję. I jak pierwsze 5 tomów było ok, tak te dwa to jest jakaś pomyłka - i to naprawdę widać różnicę w tych grzbietach. Jednak Scream to są partacze - faktycznie przestanę u nich cokoliwke kupować, za wyjątkiem kilku wyjątkowych pozycji, na których mi bardzo zależy, ale nie wiem czy dokończę tą kolekcję rocznicową. Dramat, kpina, fuszerka - partacze zasrane...

Czy w nowym wydaniu Borgii kadry są poprawione?

Nowe wydanie nie uwzględnia autorskiej wizji autora (czyt. wszystko jest jak należy)

Offline Takesh

« Odpowiedź #5647 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 14:27:59 »
A co dokładnie jest nie tak z tymi grzbietami? Tylko to, że są płaskie i nie pasują do reszty rocznicowej? A jak sama jakość wydania? Strony wreszcie są całe, ale jak same kolory, jakość wydania, korekta? Bo nie wiem, czy warto tyle dać Parta...Krzykaczom... ::)

Offline sztorczynx

« Odpowiedź #5648 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 16:52:33 »
Powinno być Krzyknięci  :)

Offline dreamer36

« Odpowiedź #5649 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 18:31:49 »
A co dokładnie jest nie tak z tymi grzbietami? Tylko to, że są płaskie i nie pasują do reszty rocznicowej? A jak sama jakość wydania? Strony wreszcie są całe, ale jak same kolory, jakość wydania, korekta? Bo nie wiem, czy warto tyle dać Parta...Krzykaczom... ::)

Strony są całe, po przeglądnięciu ogólnie komiks wg mnie wygląda bardzo dobrze, chociaż nie wiem jak powinien wyglądać - dla mnie jeżeli chodzi o środek jest ok. Natomiast nie czytałem, więc o korekcie i literówkach się nie wypowiadam.

A z grzbietami chodzi o to, że jak robisz kolekcję rocznicową 10 tomów w wysokich cenach, reklamujesz jako ekskluzywne wydanie jubileuszowe itp - to fajnie jakby te 10 tomów było spójne. A tak to pierwsza piątka miała grzbiety zaokrąglone, a te dwa nowe mają płaskie jak stół. I na półce to widać i wygląda to beznadziejnie. Same w sobie te tomy nie są warte tych pieniędzy biorąc pod uwagę fakt, że to nowe wydania starych rzeczy, ale powiedzmy, że z racji ekskluzywności (tak jak Thorgale od PCA w zbiorczych) można to przełknąć. No ale pasuje się przyłożyć, żeby to naprawdę fajnie się prezentowało. Następne co - zmienią kolor liter z srebrnych na złote? Jak kupuje komiksy masowe to potrafię machnąć na to ręką (co nie znaczy, że pochwalam fuszerkę), ale tutaj to jest po prostu kpina...

Czy warto? Nie wiem - ja jestem taki wkurzony, że mam ochotę wszystkie te tomy wyjebać w kosmos... ale jak kupisz jeden to pewnie będziesz miał to gdzieś i będziesz się cieszył z ładnego wydania :)

Offline thecrow21

« Odpowiedź #5650 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 19:51:24 »
A możecie Koleżki jakieś fotki podrzucić? Gdyż nad tą "Borgią", to się fest zastanawiam))

Offline tomsawyer

• Rush Hemispheres
« Odpowiedź #5651 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 21:28:30 »
Tu nie ma się nad czym zastanawiać. Zakładam, że znasz komiks. Nic lepszego na tą chwilę nie dostaniesz. Może na rynku wtórnym jest jeszcze horrendalnie droga edycja od PCA (Pocket Crushing Anal).
"Nie od razu Rzym zbudowano. Oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #5652 dnia: Śr, 08 Lipiec 2026, 21:36:30 »
Podobno z tym grzbietem to zamysł artystyczny Manary. ;)

Offline Takesh

« Odpowiedź #5653 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 07:27:35 »
Nie wiem czy "nic lepszego nie dostaniesz" to wystarczający powód, aby kupować bardzo drogie wydanie komiksu, który może mieć najdziwniejsze i kuriozalne błędy wydawnicze...

Offline tomsawyer

• Rush Hemispheres
« Odpowiedź #5654 dnia: Cz, 09 Lipiec 2026, 14:42:21 »
Dam znać jak przyjdzie paczka.