Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1350302 razy)

Offline Adolf

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5625 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 18:18:59 »
Myślą, że ktoś to łyknie? Aż mam ochotę napisać do Dark Horse i zweryfikować. Dla mnie oczywiste, że najpierw musi się sprzedać poprzednie wydanie, nie ma co dorabiać sobie historyjek.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #5626 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 18:26:42 »
Wznowienie i kolejny tom w drodze:

W związku z bardzo dużym zainteresowaniem Lady Mechaniką tom 4 i chwilowym brakiem dostępności tomu 1, informujemy, że tom 1 wznowiony zostanie lada moment (wydawca oryginalny czyli Image już dał zielone) i powinien być w wakacje w księgarniach.
Trwają już prace nad tomem 5- premiera wrzesień.

Offline Antari

« Odpowiedź #5627 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 18:40:27 »
Niezła odklejka z tymi Tomb Raiderami, biorąc pod uwagę, że na rynku są bardzo łatwo dostępne Colossale po 277 zł, a każdy ma 2x tyle zawartości co jeden tom Scream. No ale oczywiście język polski to tak niesamowita przewaga, bo nadal sporo osób "ani me ani be", że warto dać 1000 zamiast 500 zł. Plus wręcz ośmieszające wydawcę tłumaczenie, odnośnie braku możliwości dodruku przed wyprzedaniem syfu na offsecie, który sami reklamowali jako wydanie najlepsze z możliwych.

Takie warunki można było dyktować w momencie gdy na rynku autentycznie nie było innego zbiorczego wydania tych Tomb Raiderów (był taki okres) i nawet na zagranicznych forach polecali polskie lub czeskie. No ale od tego czasu (na szczęście) sporo się zmieniło. Scream przespał moment, gdzie można było nieźle zarobić, a wystarczyło nie upierać się przy paru błędnych decyzjach.

Offline 79ers

« Odpowiedź #5628 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 21:23:36 »
Podobna sytuacja jest ze Spawnem, ale i tak liczna grupa zamierza kupić polskie wydanie.

Offline Masonna

« Odpowiedź #5629 dnia: Pn, 22 Czerwiec 2026, 23:06:02 »
Podobna sytuacja jest ze Spawnem, ale i tak liczna grupa zamierza kupić polskie wydanie.

Powiem więcej, jakby tego Spawna kupili i przeczytali, to sami by się zaczęli pukać w czoło, że ktoś chce to wydać po polsku za 800 PLUS :)
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline GoNzO

« Odpowiedź #5630 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 07:08:28 »
Cóż za dziwny ruch, że nie dali limitki "SERPIERI - KOLORY DZIKIEGO ZACHODU", właśnie tego tytułu brakuje na czarno... Czyżby Scream porzucił pomysł czarnych limitowanych wydań?
https://comicgang.com - internetowy katalog komiksowy.

Offline Konrad

« Odpowiedź #5631 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 07:33:26 »
Cóż za dziwny ruch, że nie dali limitki "SERPIERI - KOLORY DZIKIEGO ZACHODU", właśnie tego tytułu brakuje na czarno... Czyżby Scream porzucił pomysł czarnych limitowanych wydań?
Było info miesiąc temu u nich na FB:
"Komiks niestety ukaże się tylko w okładce podstawowej, ale przy takiej minimalnej produkcji, koszt okładki zdobionej materiałowej byłby astronomiczny, zwłaszcza, że musielibyśmy go podzielić na dwa nakłady. Przepraszamy wszystkich kolekcjonerów Klasyki Komiksu. "

Offline GoNzO

« Odpowiedź #5632 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 07:44:58 »
Było info miesiąc temu u nich na FB:
"Komiks niestety ukaże się tylko w okładce podstawowej, ale przy takiej minimalnej produkcji, koszt okładki zdobionej materiałowej byłby astronomiczny, zwłaszcza, że musielibyśmy go podzielić na dwa nakłady. Przepraszamy wszystkich kolekcjonerów Klasyki Komiksu. "

Aha, nie zauważyłem, że już było.

Jakby dali mały nakład drożej to też by się rozeszło i to szybko. Pojechali po kolekcjonerach biorących u nich tą serię od początku, celowo sprzedałem białe wydania aby zbierać na czarno, a tu bum, brak takiej opcji, mogłoby być nawet bez tych bajerów okładkowych...

Edit: i już na sprzedaż ląduje połowa kolekcji zbieranej tylko po to aby mieć komplet.

« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Czerwiec 2026, 07:51:01 wysłana przez GoNzO »
https://comicgang.com - internetowy katalog komiksowy.

Offline michał81

« Odpowiedź #5633 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 07:54:13 »
Scream przespał moment, gdzie można było nieźle zarobić, a wystarczyło nie upierać się przy paru błędnych decyzjach.
Widze kolejnego "znafce" tematu. Scream nie przespał. Było to kilka razy tłumaczone co się wydarzyło w kwestii wydawania Tomb Raidera. A co do papieru to ta "błędna" decyzja skończyła się tym, że cały nakład się wyprzedał.

To ze ceny są jakie są ma to wydawcy nie mają wpływu, przecież nawet SL sygnalizuje podwyżki, a ich komiksy wcale nie są tanie. Niskie nakłady i ograniczona dystrybucja też mają swój wpływ, a rynek nie jest tak chłonny, aby wydawca mógł wydrukować w ilości 5000 sztuk, to raczej b zabiło każdego średniego i mniejszego wydawcę.
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Czerwiec 2026, 07:55:50 wysłana przez michał81 »

Offline Antari

« Odpowiedź #5634 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 14:22:40 »
Widze kolejnego "znafce" tematu. Scream nie przespał. Było to kilka razy tłumaczone co się wydarzyło w kwestii wydawania Tomb Raidera. A co do papieru to ta "błędna" decyzja skończyła się tym, że cały nakład się wyprzedał.

To ze ceny są jakie są ma to wydawcy nie mają wpływu, przecież nawet SL sygnalizuje podwyżki, a ich komiksy wcale nie są tanie. Niskie nakłady i ograniczona dystrybucja też mają swój wpływ, a rynek nie jest tak chłonny, aby wydawca mógł wydrukować w ilości 5000 sztuk, to raczej b zabiło każdego średniego i mniejszego wydawcę.

Tak "znafce", bo nie kupuję historyjki o ciężkich negocjacjach z licencjodawcą, zawirowaniach z Dark Horse przez które nie dało się wznowić tego co już było wydane, podczas gdy w tym samym czasie małe czeskie wydawnictwo było w stanie dodrukowywać stare numery i wydawać/zapowiadać kolejne. W dodatku na kredzie, a nie dziadowskim offsecie, który nikomu za wyjątkiem Scream się nie podobał (nikomu = 99% community, bo ten 1%, klakierów, który się spuszczał nad papierem jest pomijalny). Widocznie Czesi są wyraźnie mądrzejsi i przebieglejsi od Polaków w negocjacjach z licencjodawcą. Na pewnie nie było sztucznej bariery, o której się tu snuje bajki.

I do czasu jak nie udowodnisz swojej tezy, etykietę "znafcy" możesz sam sobie przykleić.

Offline misiokles

« Odpowiedź #5635 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 14:41:30 »
Na szybko googlują to małe czeskie wydawnictwo wydało cztery tomy Tomb Raidera w 2017-2018 roku i od tamtego czasu nie było dodruków tomów 2 i 3, które są niedostępne. Ale to tylko szybkie google.

Offline Dracos

« Odpowiedź #5636 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 15:06:41 »
A co do papieru to ta "błędna" decyzja skończyła się tym, że cały nakład się wyprzedał.

No ale nie można ukrywać że ludzie wzięli bo z braku laku i kit dobry. A wielu ludzi w tym ja nie wzięło i nie dało im zarobić bo często są niepoważni (tak jak z tłumaczeniem koncepcji artysty w Borgii). W sumie dobrze wyszło w ten sposób mam na półce trzy Colossale i jestem bardziej zadowolony niż gdybym kupił ich wersje (jeśliby od początku wydali na kredzie i nie zmasakrowali okładek w środku).

Offline michał81

« Odpowiedź #5637 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 15:47:52 »
@Antari jak widać misiokles szybko zweryfikował to co napisałeś, więc tylko poprzednim wpisem pokazałeś jaki z ciebie "znafca" tematu. Może ty pozostań przy oryginalnych wydaniach a nie lokalnych, które są obłożone licencjami.

No ale nie można ukrywać że ludzie wzięli bo z braku laku i kit dobry. A wielu ludzi w tym ja nie wzięło i nie dało im zarobić bo często są niepoważni (tak jak z tłumaczeniem koncepcji artysty w Borgii). W sumie dobrze wyszło w ten sposób mam na półce trzy Colossale i jestem bardziej zadowolony niż gdybym kupił ich wersje (jeśliby od początku wydali na kredzie i nie zmasakrowali okładek w środku).
Nadal nie zmienia to faktu, że sprzedało się wszystko, nawet ta Borgia z nową koncepcją artysty 😉
« Ostatnia zmiana: Wt, 23 Czerwiec 2026, 15:49:35 wysłana przez michał81 »

Offline Takesh

« Odpowiedź #5638 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 16:26:09 »
A ja ciągle czekam na jakieś dobre wydanie Borgii, gdzie cena jest uzasadniona jakością wydania...

Offline Popiel

« Odpowiedź #5639 dnia: Wt, 23 Czerwiec 2026, 17:49:30 »
Aha, nie zauważyłem, że już było.

Jakby dali mały nakład drożej to też by się rozeszło i to szybko. Pojechali po kolekcjonerach biorących u nich tą serię od początku, celowo sprzedałem białe wydania aby zbierać na czarno, a tu bum, brak takiej opcji, mogłoby być nawet bez tych bajerów okładkowych...

Edit: i już na sprzedaż ląduje połowa kolekcji zbieranej tylko po to aby mieć komplet.

Muszę zapytać, no offence, ale nieco mnie to nurtuje.

Kupiłeś sobie kilka komiksów, zapewne zainteresowany ich tematyką i rysunkami.

Ukazywały się one w pewnych odstępach czasu, zatem wiedziałeś, jaki to styl i forma. Kontynuowałeś kupowanie tej serii więc zakładam, że Ci się podobała.

A teraz sprzedajesz ją, bo kolejny tom będzie miał okładkę o innym kolorze? Naprawdę?

Czyżbyś w odwiecznej debacie komiksiarzy, w tej nieustannej dychotomii "co jest ważniejsze, fabuła czy rysunki?" odnalazł "trzecią drogę": najważniejszy jest kolor okładki?