Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1095086 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5385 dnia: Cz, 04 Wrzesień 2025, 23:59:50 »
Ktoś wrzucał czeskie wydanie i tam było to zrobione profesjonalnie.
Jeśli wiesz do podaj przyczynę.

Edytor graficzny był w czeskiej wersji językowej.

Offline tuco

« Odpowiedź #5386 dnia: Pt, 05 Wrzesień 2025, 00:06:42 »
Ktoś wrzucał czeskie wydanie i tam było to zrobione profesjonalnie.
Jeśli wiesz do podaj przyczynę.
To max, co dało się wycisnąć z painta

Offline Konrad

« Odpowiedź #5387 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 23:26:57 »
Scream potwierdził, że pierwsze 3 (z 10) jubileuszowe tytuły (format 270x360 mm i płócienny grzbiet z tłoczeniem) wydane w tym miesiącu to będą Ja, Smok Gimeneza, Trylogia Manary (zawierać będzie te 3: Guliweriana, Złoty osioł i Oczy Pandory) i Żyjąca śmierć (czarno-biała wersja).
Następne w kolejce dwutomowe zbiorcze wydanie Giuseppe Bergmana (każdy po około 300 stron).

Dzisiaj pokazali jak to będzie wyglądać:

Offline komiks

« Odpowiedź #5388 dnia: Wt, 09 Wrzesień 2025, 23:42:03 »
Serio to są najlepsze komiksy Scream? W komentarzach na FB Scream napisał, że to są ich bestsellery.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Brvk

« Odpowiedź #5389 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 00:22:26 »
Ciekawe, jakie będą ceny. Manara oczywiście kusi, zwłaszcza Bergman w powiększonym formacie może się sprawdzić, ale trzeci raz kupować to samo trochę żal. Zapewne cena ostudzi mój zapał.

Po cichu liczę, że wydadzą Borgię w wersji uncut 😉 i może wreszcie dokupię do kolekcji (komiks słaby, ale jedyny opuszczony przeze mnie Milo).

Offline GoNzO

« Odpowiedź #5390 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 01:19:54 »
Wolałem kolekcję z okazji 5-lecia.

Format jednak kusi, mimo że same duble ;)

Katalog komiksowy: https://comicgang.com.

Offline jedrol

« Odpowiedź #5391 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 12:41:18 »
Dobra to inne pytanie jako osoba ktore nie ma nic z tej trojki? Co warto wziac? :D

Offline Death

« Odpowiedź #5392 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 12:47:48 »
Serio to są najlepsze komiksy Scream? W komentarzach na FB Scream napisał, że to są ich bestsellery.
No tak, ale jak wiadomo bestseller nie oznacza zawsze najlepszego komiksu. To nie są komiksy, które w jakiś szczególny sposób były chwalone na forum czy znalazły się na listach top roku. Ale musiały super schodzić.

Takim naprawdę klasowym komiksem, który wydał Scream, to byłby Incal. Ja myślę, że Ulica Dworcowa 120 też, ale to jest best, bez seller, bo ledwo im się to niby sprzedaje. :)
Mroczne miasta też były mega. Mają trochę świetnych komiksów w katalogu i nie wydaje mi się, żeby akurat te trzy były wśród najlepszych dzieł jakie wydało Scream. :)

Offline Brvk

« Odpowiedź #5393 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 13:14:32 »
Dobra to inne pytanie jako osoba ktore nie ma nic z tej trojki? Co warto wziac? :D
Trzy różne rzeczy - co człowiek, to opinia. Moim zdaniem  w każdym z powyższych pierwsze skrzypce gra warstwa graficzna, więc co kto lubi.

Offline Lobo

« Odpowiedź #5394 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 13:18:41 »
Ja smok to całkiem dobre czytadło, a jeśli dodatkowo lubisz Gimeneza to bierz śmiało
Mi osobiście lepiej to weszło niż Kasta Metabaronów

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #5395 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 13:40:20 »
Bardzo lubię Gimeneza i to nie tylko metabaronowego (Czwarta Siła mi się też podobała, choć nie bez zastrzeżeń), ale "Ja, smok" okazał się dla mnie na tyle niestrawny, że go nie doczytałem do końca. Może jeszcze kiedyś spróbuję, ale arcydzieło to na pewno nie jest, więc dziwi mnie zajmowanie jubileuszowych slotów taką paździerzą.
« Ostatnia zmiana: Śr, 10 Wrzesień 2025, 14:21:56 wysłana przez Deepdelver »

Online Sędzia

« Odpowiedź #5396 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 14:17:31 »
Wszystkie 3 się wyprzedały: Żyjąca Śmierć zaskakująco szybko, Ja smok dość wolno, a Manara nawet ze dwa-trzy razy. Przy czym fabularnie są to komiksy albo ledwo przeciętne, albo wręcz bardzo słabe.

Offline Rork

« Odpowiedź #5397 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 14:57:10 »
Ja, Smok to moim zdaniem nalepszy komiks Gimeneza (w sensie gdzie sam był scenarzystą i rysownikiem). Ale czy to aż takie arcydzieło żeby wydawać w takim formacie to nie uważam. Poprzednie wydanie było super i ja nie zamierzam kupować tej nowej wersji.

Co do komiksu to standardowo jak u Gimeneza mamy tutaj niewyraźne i często bardzo do siebie podobne twarze zwłaszcza męskie, czasem trudno się połapać kto jest kto i nie sądze że wiekszy format to zmieni. Ale są też w tym komiksie świetne rysunki smoków i zamków więc to akurat w większym formacie będzie wyglądało świetnie. Scenariusz jak na Gimeneza jest bardzo dobry. Tajemnica, intrygi, ogólnie ciekawa historia.

Manara to akurat klasyka. W tym wydaniu moim zdaniem jedne z najlepszych jego krótszych komiksów. Guliweriany i Pandory nie mam wiec pewnie to zbiorcze wydanie kupię. Zdubluje mi się tylko Złoty osioł.

Żyjacej śmierci wogóle nie czytałem więc zupełnie nie wiem co to jest. I raczej się nie przekonam bo nie zamierzam tego kupować. No chyba że w jakieś super hiper dobrej promocji się trafi ale raczej nie sądzę, że na te wydania będą duże rabaty.

A jeśli chodzi o najlepszy komiks Scream to bezwzględnie Incal. Kupiłem od nich wszytkie wersje włacznie z B&W i gdyby teraz wyszło takie super powiększone wydanie to też bym kupił - prawdę mówiąć po cichu liczyłem że własnie to wydadzą zwłąszcza, że ostatnie wydanie wyszło w pomniejszonym formacie.   

Offline Brvk

« Odpowiedź #5398 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 15:11:29 »
W tej serii wydają tytuły, które proponują czytelnicy. Oficjalnego głosowania nie ma, ale może warto wypowiedzieć się na ich socjalach, jeśli komuś marzy się konkretna rzecz w tym formacie. Chyba jest jeden warunek - nakład komiksu musi być aktualnie wyczerpany (ale nie jestem tego na 100% pewien).

Offline komiks

« Odpowiedź #5399 dnia: Śr, 10 Wrzesień 2025, 15:15:54 »
W tej serii wydają tytuły, które proponują czytelnicy.
No właśnie skąd ta informacja? Szukałem na ich FB jestem ciekawy co proponowano, ale nic nie znalazłem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness