Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1145610 razy)

Offline Alienus66

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5340 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 19:23:58 »
Mam komplecik i mi osobiście nie przeszkadza że jest na offsecie i 4 tom z miłą checią kupię bo dobra seria którą się dobrze czyta i dla mnie super wiadomość o kontynuacjii👍

Offline Xmen

« Odpowiedź #5341 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 20:33:35 »
Ważne, że jest więcej chętnych niż rozczarowanych. Te poprzednie tomy mają wznawiać?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Pwlmzdl

« Odpowiedź #5342 dnia: Cz, 24 Lipiec 2025, 23:19:03 »
W temacie innej zapowiedzi: Co sądzicie o pierwszym integralu Kronik Czarnego Księżyca?
« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Lipiec 2025, 23:36:48 wysłana przez Pwlmzdl »

Online Konrad

« Odpowiedź #5343 dnia: Pt, 25 Lipiec 2025, 16:27:40 »
Kolejna porcja zapowiedzi na II połowę roku:
- Titans tom 1 - pierwszy podwójny tom (1-2) we wrześniu, a kolejny (3-4) na początku 2026
https://www.bedetheque.com/serie-89417-BD-Titans-Oxymore-Editions.html
Prezentujemy także całkowicie nową serię fantasy, bazującą na mitologii i historii starożytnej Grecji: "Tytani". To nowe i unikające wtórności spojrzenie ze świata bogów i herosów.
Pierwszy podwójny tom planujemy już we wrześniu, kolejny na początku 2026. Scenarzystą pierwszego tomu jest Olivier Peru (znany m.in ze "Świata Akwilonu" (Egmont)),  a za rysunki odpowiada Laci, serbski artysta (znany m.in z serii "Sherlock Holmes" czy serii "Magowie" (obie Egmont)). Za rysunki w drugim tomie odpowiada włoski rysownik  Gianluca Gugliotta (m.in seria "Orki i gobliny" Egmontu).
Seria ta urzekła nas realistycznym rysunkiem, i wspaniałymi heroinami,  a jako fani fantastyki musieliśmy ją wydać. Czasem trzeba poczuć w sobie małolata, który połykał opowieści ze świata Thorgala czy serię "Hipotezy" Wierzchowskiej i mistrza Wróblewskiego.
- Wielkie bitwy pancerne: Ardeny
https://www.bedetheque.com/BD-Grandes-batailles-de-chars-Tome-1-Les-Ardennes-Lachez-les-fauves-467756.html
- Red Road - czyli kontynuacja i zakończenie komiksu Narodzony dwukrotnie (którego nakład się wyczerpuje) Deriba. Tym razem aż 276 stron
https://www.bedetheque.com/serie-1274-BD-Celui-qui-est-ne-deux-fois-Red-Road.html
- ST. EX - ciągle przesuwany, ale powinien być w październiku
https://www.bedetheque.com/BD-AUT-Hugault-St-Ex-un-prince-dans-sa-citadelle-404789.html
- Tomb Raider - Archiwa Tom 4 (ostatni) - przełom października i listopada
https://www.darkhorse.com/Books/29-670/Tomb-Raider-Archives-Volume-4-HC
- Jeronimus - wydanie zbiorcze 1-3
https://www.bedetheque.com/serie-17598-BD-Jeronimus.html

Offline nori

« Odpowiedź #5344 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:40:36 »
Mam komplecik i mi osobiście nie przeszkadza że jest na offsecie i 4 tom z miłą checią kupię bo dobra seria którą się dobrze czyta i dla mnie super wiadomość o kontynuacjii👍

Poważnie? Widziałeś jak wygląda oryginał?

Jak poprzednie byly na offsecie no to trudno żeby 4 był na kredzie ...dobra decyzja.

A w czym to przeszkadza? Rozumiem zmiany w okładce, ale papier? Scream zjebał polskie wydanie Tomb Raidera, wymyślał niestworzone tłumaczenia w stylu "wydanie dla znafców komiksów", obrażał klientów, ale znajdzie się ktoś, kto broni wydawców.

Mucha - przecież mogła pominąć 4 strony
Scream - przecież fuszerki są dopuszczalne
Egmont - przecież mylenie dymków i maszynowe tłumaczenie to znak naszych czasów
Kurc - literówki to standard

Co się do cholery z Wami ludzie dzieje? Skąd to akceptowanie towaru wybrakowanego? Jedzenie też kupujecie zgniłe, bo sprzedawca takie ma? Samochód z salonu będzie Wam pasował porysowany? Skąd się biorą tacy obrońcy?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #5345 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:49:54 »
Co się do cholery z Wami ludzie dzieje? Skąd to akceptowanie towaru wybrakowanego? Jedzenie też kupujecie zgniłe, bo sprzedawca takie ma? Samochód z salonu będzie Wam pasował porysowany? Skąd się biorą tacy obrońcy?
No bo nie ma ustawy o nakazie wydawania komiksów pod kredę na offsecie ;D ;D ;D Poza tym kto by śmiał się bawić w wujka dobrą radę i doradzać wydawcy, na jakim papierze ma wydawać, przecież na pewno wydawca wie lepiej ;D

Offline komiks

« Odpowiedź #5346 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 11:15:49 »
Pal licho ten offset, bo przy zakupie miałem świadomość, ale kiedy zobaczyłem potem na forum, że dorysowali sobie prostokąty w miejscu oryginalnych tytułów rozdziałów i na tych prostokątach umieścili polskie tytuły, to mnie trochę zdenerwowało. Nosze się z zamiarem sprzedania.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Alienus66

« Odpowiedź #5347 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 12:03:05 »
Nie przeszkadza mi że jest offset a czy lepsza by była kreda? Nie wiem. Jeżeli zdecydowali sie wydać poprzednie 3 Tomy na offsecie to 4 tom też taki powinien taki być. Bardzo dobra decyzja.

Offline nori

« Odpowiedź #5348 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 12:19:39 »
Nie przeszkadza mi że jest offset a czy lepsza by była kreda? Nie wiem. Jeżeli zdecydowali sie wydać poprzednie 3 Tomy na offsecie to 4 tom też taki powinien taki być. Bardzo dobra decyzja.

W sumie masz w pełni rację! Gdyby teraz wydali czwarty tom tak jak wydać powinni, to ludzie zauważyliby, że pierwsze trzy są spierniczone i może zrobiłaby się afera. A tak, jak widać, są zadowoleni klienci.

Alienus66 z ciekawości, winnych aspektach życia też tak tolerujesz fuszerki? Bronisz dziadostwa do ostatnich sił, jakbyś co najmniej pracował w tym wydawnictwie.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #5349 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 12:34:47 »
Dla Ciebie fuszerka dla mnie nie🙂 Decyzja wydawnictwa. Nie nie pracuję ☺️☺️🙂🙂

Offline Dracos

« Odpowiedź #5350 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 13:21:43 »
@nori Imo najlepszym fikołkiem było obcięcie kadrów przez Scream przy Borgii i tłumaczenie tego nowym konceptem autora to już było tak głupio-bezczelne że mało co chyba mogłoby mnie po tym zdziwić  ;D ;D ;D (ofc nie kupiłem, a z chęcią bym nabył)

Offline Xmen

« Odpowiedź #5351 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 14:42:35 »
W sieci są porównania tomb raidera na offsecie i kredzie. Wydanie na offsecie wygląda po prostu źle.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline nori

« Odpowiedź #5352 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 07:21:22 »
Alienus66 tutaj nie chodzi o to, że coś jest takie według mnie a według Ciebie inne. O gustach się nie dyskutuje, każdemu ma prawo coś się podobać lub nie, i oczywiście takie podejście należy jak najbardziej szanować. W przypadku Tomb Raidera wydawca SPIERDOLIŁ KONCERTOWO polskie wydanie z powodu własnej indolencji, i do tego szedł w zaparte, że to specjalnie. KOMIKS KTÓRY BYŁ TWORZONY DO WYDANIA W ODPOWIEDNI SPOSÓB! Tak jak Dracos przypomniana, podobnie było z Manarą obcięli strony i wciskali kit, że to zamysł autora... to są FAKTY!

Zobacz sobie do wątku o Tomb Raiderze,

https://forum.komikspec.pl/komiksy-amerykanskie/tomb-raider/

tam masz parę porównań z opisem, przytoczę przykłady:

Ja mam te trzy wydania, czwarty tom kupię, bo jak parę serii, kupuję wszystko z danymi postaciami. I oczywiście przeczytam, co nie zmienia faktu, że wolałbym gdyby wydał to ktoś kto by nie dopuścił się takiej fuszerki, i bardzo chciałbym dostać te komiksy w takiej formie, w jakiej powinny być prezentowane.

Inną kwestia jest, jak wydawnictwo Scream tłumaczy swoje wpadki, a właściwie wciska kit, że tak powinno być. Nie ma to jak robić z swoich klientów jawnie idiotów, a Ci się jeszcze cieszą.

Ale dobrze, jak kolega Yorik przypomniał w innym wątku, coraz częściej mówi się o zbliżającej się wojnie, cieszmy się póki mamy tylko takie problemy...

Offline Alienus66

« Odpowiedź #5353 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 08:25:09 »
Rozumiem Twoją argumentację i rzeczywiście lepiej się prezentują. Tylko że innej wersji nie ma po Polsku w takim wydaniu. Osobiście nie przeszkadza mi to na tyle żebym nie kupił tej wersji. Fajnie żeby było wszystko idealnie ale jak wydawnictwo podjęło taka decyzję to nie wiele już z tym możemy zrobić... można poprostu nie kupować ale chciałem to mieć i jednak widze wiecej zalet niż wad tego wydania👍

Offline dreamer36

« Odpowiedź #5354 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 08:39:07 »
Ogólnie jeszcze ten papier i kolory to jak dla mnie do przeżycia - jest gorzej niż powinno, ale tutaj pomimo, że uważam, że Scream dał ciała na całej linii, aż tak to nie boli (zwłaszcza, jak nie masz porównania).

Ale te tytuły... nie no to jest masakra...

@Alienus66 rozumiem Twoje podejście w 100% i gdybym miał te 3 tomy po polsku, to pewnie czwarty też bym kupił. Ale nie mam, Scream nie dał jasnej deklaracji "dodrukujemy", więc mam ich gdzieś - kupiłem Colossal Edition, drugi tom w listopadzie i niech mnie Scream cmoknie.