Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1095041 razy)

Offline Martin Eden

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5220 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 15:39:37 »
Dzięki, Konrad. Ty i inni użytkownicy robicie tymi zestawieniami rewelacyjną robotę. Scream jest chyba w czołówce wydawców, dla których wrzucenie 3 przykładowych plansz to wydaje się być spore wyzwanie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #5221 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 18:40:54 »
Dzięki Konrad!

Nie znam tych nowych albumów. Okładki wyglądają spoko. Ciekawe jak w środku. Ktoś czytał?

Offline Archelon

« Odpowiedź #5222 dnia: Pn, 10 Marzec 2025, 20:23:50 »
Czytałem Exilium. Dobrze narysowany komiks. Dość ciekawa fantastyka dotycząca sztucznej inteligencji, która ma zamiar zostać bogiem. Na pokładzie statku startującego z Ziemi znajduje się około 3000 osób. Wśród nich pewien doktor i jego syn Andrew. Statkiem dowodzi kapitan Sonntag. Uczestnicy lotu hibernują.
Po jakimś czasie budzi się kapitan statku, pomagają mu nieznajomi ludzie, nazywają go straszym. Wychodzi ze statku o nazwie Gloria. Okazuje się, że dookoła statku zbudowano dość prymitywne miasteczko. Dowiaduje się, że minęło 179 lat od lądowania na planecie Kayen. Osada jest otoczona palisadą. Jest ciągle atakowana przez wszystkie organizmy żyjące na planecie, które podlegają woli Kayen. Poznaje kobietę, której siostra żyje w otaczającej puszczy. Flora i fauna planety nie robi tej dziewczynie krzywdy. Kapitan Sonntag spotyka starszego człowieka, który jest młodym chłopakiem z początku opowieści o imieniu Andrew. Dowiaduje się, że ludzie w osadzie są porywani i wszczepiane są im implanty. Stają się cieniami kontrolowanymi przez nieokreśloną siłę. Decydują się na wyprawę do statku po pamięć z komputerów. Dzięki obecności kapitana statku jest możliwość dostania się do sterowni. Wyprawę przeżyje kobieta która zdobędzie pamięć i kapitan Sonntag.

Jeśli, ktoś ma zamiar kupić komiks niech tego nie czyta:
Spoiler: PokażUkryj
 Ojciec chłopaka o którym wspominałem wcześniej stworzył na Zimie 6 sztucznych AI. Nadał im imiona tytanów. "Płynną sztuczną  inteligencję" umieścił w martwym Sonntagu. Okazało się, że AI przejęła kontrolę nad ciałem Sonntaga, wpuściła do sieci swoich braci tytanów w celu zniszczenia Ziemi, uprowadziła syna profesora i zmusiła go do zorganizowania odlotu statku z około 3 tysiącami ludzi

Offline JanJ

« Odpowiedź #5223 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 17:08:03 »
Właśnie skończyłem czytać Narodzony dwukrotnie. Początkowo nie wiedziałem do końca czego się spodziewać, ale do zakupu przekonała mnie okładka, chyba jedna z lepszych jakie ostatnio widziałem. Po przeczytaniu muszę przyznać, że jest to całkiem przyjemna historia, nie że od razu jakiś must have, ale całkiem udany sposób na zapoznanie czytelnika z wieloma zwyczajami z życia Indian. Początkowo obawiałem się, że rysunki mi nie podejdą, ale w końcu stwierdzam, że dobrze się wpasowały w klimat opowieści. Jedyny mały minus to ten powiększony format od Screama. Ja osobiście wolałbym standardowy wymiar w niższej cenie. Teraz czekam na tom drugi.

Może przekonam się i do Buddy Longway'a...
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 17:12:01 wysłana przez JanJ »

Offline mack3

« Odpowiedź #5224 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 19:26:16 »
- tak, jest tylko 150 na 200 egz. z exlibrisami. Więc tylko przedsprzedaż na Gildii lub zamówienie egz. w księgarni stacjonarnej gwarantuje, że będzie to egz. z exlibrisem.
Co to jest ta "księgarnia stacjonarna"? Scream dorobiło się jakiejś swojej księgarni stacjonarnej (chyba nie,
kiedyś mieli captaina hooka, ale to w necie)? Czy chodzi o to, że różne (wszyskie?) stacjonarne księgarnie komiksowe dostały te egz. z exlibrisami?
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 19:36:32 wysłana przez mack3 »

Offline Crono

« Odpowiedź #5225 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:03:00 »
Na grupie FB World od Tomb Raider pojawiła się informacja że Scream wyda w tym roku czwarty, brakujący tom Tom Raider Archiwa. Fajnie, kupię do kolekcji, chociaż jeszcze nie skończyłem czytać tomu trzeciego, bo to paździerz straszny. Jedynie tom pierwszy był przyjemny w lekturze.
Ciekawe czy jest szansa aby Scream zrobił dodruk pozostałych tomów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #5226 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:15:06 »
Serio? Wow, świetna informacja!
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Adolf

« Odpowiedź #5227 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 20:55:06 »
Na grupie FB World od Tomb Raider pojawiła się informacja że Scream wyda w tym roku czwarty, brakujący tom Tom Raider Archiwa. Fajnie, kupię do kolekcji, chociaż jeszcze nie skończyłem czytać tomu trzeciego, bo to paździerz straszny. Jedynie tom pierwszy był przyjemny w lekturze.
Ciekawe czy jest szansa aby Scream zrobił dodruk pozostałych tomów.

Myślę, że postąpili bardzo odważnie. I nie, dodruków nie będzie. Dlaczego tak myślę? Bo jest do wydania Colossal Edition. Studio Lain przetarło im szlak. Taki omnibus przyciągnąłby. Jeśli nie tłumy to pojedynczych fanów, mających słabą pamięć lub słabość do ładnych rzeczy. Lepszy papier, wizja pokaźnej cegły o zawartości dwóch Archiwów. Jak o tym myślę, to pewnie sam bym uległ...

Offline Crono

« Odpowiedź #5228 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:27:26 »
W sumie to jak o tym pomyślę, to też pewnie bym się skusił na Colossal Edition, ale tylko przy założeniu że papier byłby kredowy i poprawili tytuły poszczególnych zeszytów.

Offline Szekak

« Odpowiedź #5229 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:29:26 »
Imo gdyby SC mial zamiar wydać colossal, to by od razu to robił, bez wydawania 4 tomu, wydajac caloac w 4 tomach SC tylko zmniejsza liczbę potencjalnych klientów.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Adolf

« Odpowiedź #5230 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:32:44 »
Imo gdyby SC mial zamiar wydać colossal, to by od razu to robił, bez wydawania 4 tomu, wydajac caloac w 4 tomach SC tylko zmniejsza liczbę potencjalnych klientów.

Gdyby od razu przeszli do Colossala to byłaby krytyka, że nie ma 4 tomu, olali stałych klientów. A tak zarobią dwa razy.

Offline Takesh

« Odpowiedź #5231 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:35:35 »
Ja chciałem kupić Archiwa od nich, ale gdy zobaczyłem jak to wydali, to mi się odechciało.

Jeśli jednak ktoś by im podrzucił Darkness od SL, to może zobaczą jak wygląda wizja artystyczna tego typu komiksów. I jeśli wydadzą od nowa TR w taki sposób, to z chęcią oddam im te kilka złotych. A jak nie, to nie.

Aha. Ten 4 tom pewnie będzie miał znowu Ten papier. Jednolite tomy....

Offline Castiglione

« Odpowiedź #5232 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 21:59:59 »
Nie pomyślałbym, że jeszcze to ruszą. Niewątpliwy plus dla nich, czyżby wpływ "Darkness"?

Offline michał81

« Odpowiedź #5233 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 23:10:08 »
Fajnie, fajnie. A pamiętam jak na forum pisali kto im to kupi, a tu teraz jeszcze domykają serie. Tylko bez pierwszego tomu to im teraz może gorzej pójść że sprzedażą.

Offline komiks

« Odpowiedź #5234 dnia: Śr, 19 Marzec 2025, 23:11:16 »
Mam Archiwa 1 i na początku byłem kontent, ale jak mi pokazaliście tutaj na forum, jak spieprzyli tytuły... No i grzbiet lata, trzeszczy, a cały blok się lekko zwichrował, ale to akurat częste w grubych komiksach. Na plus duży format, ale nie wiem czy on rekompensuje brak żywych, ze względu na offset.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness