Autor Wątek: Scream Comics  (Przeczytany 1101812 razy)

Popiel, wojtast i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wilk

Odp: Scream Comics
« Odpowiedź #5010 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 07:57:03 »
Ogłaszam październik miesiącem wzmożonej kreatywności na forum  ;D ;D ;D

A żeby choć trochę pozostać w temacie, to na razie jedynie rozpakowałem swój egzemplarz "Zobaczyć Paryż". Edytorsko prezentuje się zacnie. Wydaje mi się, że zastosowano ten sam offset co w regularnej serii "Mroczne miasta" (w "Powrocie Kapitana Nemo" jest inny). Dzięki temu, mimo twardej oprawy i pokaźnej liczby stron, komiks jest bardzo lekki.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #5011 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 11:22:48 »
Odpowiadając na Wasze pytania odnośnie edycji rocznicowej "Klika" Milo Manary, informujemy, że wydanie będzie zawierać:
 - Klik tom 1 - w wersji czarno-białej
 - Klik tom 1 - w wersji kolorowej
obszerny dodatek w którym między innymi:
 - plansze i szkice z "Klika"
 - wypowiedzi autora o pierwszych wydaniach, o cenzurze, o kręceniu filmu na podstawie komiksu
 - grafiki i ilustracje do filmu "Klik" z 1985 r.
 - krótką formę komiksową Manary, stworzoną specjalnie na 50-lecie wydawnictwa Glenat.
Poniżej kilka plansz z tego wydania.

Offline tuco

« Odpowiedź #5012 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 11:45:36 »

A żeby choć trochę pozostać w temacie, to na razie jedynie rozpakowałem swój egzemplarz "Zobaczyć Paryż". Edytorsko prezentuje się zacnie. Wydaje mi się, że zastosowano ten sam offset co w regularnej serii "Mroczne miasta" (w "Powrocie Kapitana Nemo" jest inny). Dzięki temu, mimo twardej oprawy i pokaźnej liczby stron, komiks jest bardzo lekki.
a ja przeczytałem od razu (prawie, bo gildia jak zwykle przykisiła...) po wydaniu. Pierwszy tom swego czasu "przeczytałem" w oryginale, ale takie czytanie na szybko, gdy się słabo zna język, nie jest zbytnio przyjemne. Teraz czytając całość po naszemu, dużo lepiej mi to "siadło". Moim zdaniem ten komiks jak najbardziej kwalifikuje się do cyklu MM, ale z pewnych względów tam nie trafił. Nie znam oficjalnej historii - dlaczego nie, w pewnej scenie nawet widzimy, jak nasza bohaterka
Spoiler: PokażUkryj
nie do końca realnie
zwiedzając Paryż, trafia na stoisko z książkowymi przewodnikami wśród których widzimy również znajome Pahry czy Alaxis. Natomiast lektura całości (wraz z dodatkami) daje do zrozumienia, że to właśnie Paryż był dla Schuitena jedną z inspiracji dla jego późniejszych architektoniczno-urbanistycznych zamiłowań, którym daje upust w całej serii MM (inna inspiracją pozostaje też na pewno Jules Verne, któremu w zasadzie poświęcił tom "Powrót Kapitana Nemo"). Polecam przeczytać dodatki, dzięki którym możemy dowiedzieć się kilku mało oczywistych rzeczy na temat tego wyjątkowego miasta (sam np. pamiętam szok, gdy poznałem kiedyś szkice planów Le Corbusiera przebudowy centrum tego miasta).

A ogólnie sam komiks mocno na plus - w porównaniu np. do wspomnianego Nemo. Polecam.

Jeśli zaś idzie o twardomiękkookładkowość, to chyba sprawa nie jest aż tak prosta jak w wyjaśnieniu polskiego wydawcy. Przyznam, że nie znam wszystkich oryginalnych wydań MM, ale to raczej nie było tak, że kiedyś Casterman wciskał Screamowi kit, że musi być na miękko bo taka wizja autora, a teraz że na twardo, bo takie będzie nowe wydanie i basta. ja kojarzę, że chyba większość tomów miała równolegle 2 edycje: twardą i miękką, natomiast zarówno Nemo, jak i Zobaczyć Paryż wyszło jedynie w twardej. Niby wszystko się zgadza z tłumaczeniem Screamu, tylko że Paryż w częściach wyszedł w 2014 i 16, a w integralu chyba ze 2 lata później, a to było ZANIM Scream w ogóle zabrał się za MM (czyli czytaj: wówczas już niby wydawali tylko na twardo). w sumie znów wyszło, że więcej piszemy o okładkach niż o treści. iksDe!

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5013 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 15:35:29 »
Scream to nr 1 w eksploatowniu ciągle tych samych marek.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Death

« Odpowiedź #5014 dnia: Cz, 17 Październik 2024, 19:56:24 »
Bardzo ładna czarno-biała plansza, która po nałożeniu tych kolorów wygląda o wiele gorzej. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że brzydko. :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #5015 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 00:19:51 »
Ja mam takie wrażenie też odnośnie Smoły od KG, wydaje się, że kolory działają na niekorzyść przy tej pozycji. Kolory ogólnie sa przereklamowane.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Takesh

« Odpowiedź #5016 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 10:33:27 »
Bardzo ładna czarno-biała plansza, która po nałożeniu tych kolorów wygląda o wiele gorzej. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że brzydko. :)

Pełna zgoda. Kolejne zaoszczędzone pieniądze na inne komiksy.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #5017 dnia: Pt, 18 Październik 2024, 13:32:34 »
Nie kojarzę żadnego klasycznego komiksu z mojej kolekcji, w którym kolor byłby wartością dodaną.
Kolorowy "Klik" na pewno też nim nie będzie, z dwóch powiązanych ze sobą ściśle powodów - kolorowa wersja wygląda znacznie gorzej i jej nie kupię.

Offline Masonna

« Odpowiedź #5018 dnia: So, 19 Październik 2024, 09:51:51 »
W mojej kolekcji kolor jest wartością dodaną niemal każdego komiksu. Od komiksów czarno-białych stronię, dlatego kolorowego "Klika", mimo że nie przepadam za Manarą, chyba kupię z jednego powodu - kolorowa wersja wygląda znacznie lepiej.
Komary rypią...

Offline Lobo

« Odpowiedź #5019 dnia: So, 19 Październik 2024, 13:44:45 »
Wy to chyba nie umiecie czytać ze zrozumieniem
W tym wydaniu będzie wersja kolorowa jak i czarno biała

Online parsom

« Odpowiedź #5020 dnia: So, 19 Październik 2024, 14:41:48 »
Ale zdaje się tylko pierwszy tom... Jeżeli na tym się skończy, to bez sensu.

Offline Brvk

« Odpowiedź #5021 dnia: So, 19 Październik 2024, 14:51:07 »
Ja rozumiem to wydanie jako ekluzywny hołd dla słynnego komiksu. Jego kontynuacje były wyłącznie konsekwencją sukcesu jedynki i tak naprawdę rzeczą, która jest wspólna dla całej serii jest idiotyczny scenariusz, którego jakość na dodatek z czasem pikuje w dół. Nie widzę sensu w przesadnym upamiętnianiu całego cyklu.

Kolor faktycznie słaby, jak z egmontowskiego Incala. Bleh...

Offline Itachi

« Odpowiedź #5022 dnia: So, 19 Październik 2024, 16:55:46 »
Pierwszy news z Targów Książki we Frankfurcie.
NESTOR BURMA. Mamy umowę na kolejny, piąty tom serii ( ten, który nie był rysowany przez Tardiego). Jak i ostatni tom narysowany przez samego mistrza. Wspaniały grubas prawie 200 stron. Czekamy wraz z wieloma europejskimi wydawcami, na info od autora, dotyczące formatu.
Wydanie francuskie jest bowiem zmniejszone w stosunku do pierwotnych i naszych.
Kwestia techniczna ale niezwykle istotna.
W następnych postach kilka innych, Mamy nadzieję, że ciekawych informacji.

News nr. 2 prosto z targów z Frankfurtu.
Widzieliśmy gotowy wydruk najnowszego komiksu Romaina Hugaulta. Bierzemy! I wydajemy w 2025.
W Y M I A T A !
Historia oparta na życiorysie pilota F-14, który stał się bazą scenariusza do pierwszego filmu z Tomem Cruizem. Bazą. W rzeczywistości jest brutalniej niestety. Ale te rysunki... Awsome jak mówią w Top Gun
.

https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline ryba

« Odpowiedź #5023 dnia: So, 19 Październik 2024, 21:40:37 »
Co do Klik.
Wolałbym wydanie obu tomów jedno cz-b a drugie kolorowe.

Offline Death

« Odpowiedź #5024 dnia: So, 19 Październik 2024, 22:59:14 »
Co do Klik.
Wolałbym wydanie obu tomów jedno cz-b a drugie kolorowe.
Dokładnie. I kolorowe jak najdalej ode mnie.