@sad_drone z definicji którą podałeś wynika, że to scenarzysta określa układ paneli i kadry. To że rysownik może wykonać tę pracę za scenarzystę lub mogą to zrobić razem, nie zmienia faktu, że jest to część scenariusza. Proszę popraw mnie jeśli się mylę.
Zauważyłem też, że w wątku czasami zamiennie są używane pojęcia fabuła i scenariusz, a to chyba nie to samo.
Zgadzam się z Tobą, że to wszystko jest semantyką. To co zaproponowałeś "czy dla czytelników ważniejsze są doznania wizualne czy historia którą komiks opowiada" według mnie bardzo trafnie oddaje sens tego wątku. I gdyby tak brzmiał tytuł, to bym nie miał żadnych wątpliwości, ale temat wątku jest inny. Autorska definicja scenariusza którą zaproponowałem... powiedzmy, że to było dla rozruszania wątku

Niestety to wyśmiewanie już miłe nie było

a co gdybym był niepełnosprawny intelektualnie? Myślałem, że to forum reprezentuje wyższy poziom, widocznie oczytanie w komiksach niekoniecznie podwyższa poziom kultury.
Znalazłem przystępny materiał dotyczący scenariusza w komiksie, dobre, bo krótkie