Autor Wątek: Scenariusz czy rysunki?  (Przeczytany 34583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kubisz

Odp: Scenariusz czy rysunki?
« Odpowiedź #150 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 20:38:50 »
Pozwoliłem sobie lekko zmodyfikować Twoją wypowiedź, zachowując jej myśl przewodnią.
scenariusz to dialogi, narrator i monologi
Czyli scenariusz to dla Ciebie naprawdę jednak tylko to co mówią postaci i doda narrator?

A możesz przytoczyć tę definicję scenariusz?
Bez problemu znajdziesz w sieci to i owo. Poczytaj.

Offline komiks

« Odpowiedź #151 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 20:56:44 »
Ja się nie upieram przy mojej definicji scenariusza w komiksie, chętnie poznam wasze zdanie.
Odsyłanie mnie do Google czy Wikipedii świadczy tylko o tym, że sami nie umiecie zdefiniować scenariusza w komiksie, łatwo krytykować.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #152 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:00:41 »
Wpisz w Googlach - "scenariusz w komiksie", nie ma za co.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Castiglione

« Odpowiedź #153 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:05:21 »
Scenariusz w komiksie jest dokładnie tym samym, co scenariusz w filmie, teatrze czy gdziekolwiek indziej.

Twoja definicja scenariusza (dymki) to tak samo, jakbyś powiedział, że scenariusz w filmie to tylko dialogi postaci. No chyba, że filmy nie mają scenariuszy, bo nie masz tam tekstu do czytania?

Offline sad_drone

« Odpowiedź #154 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:11:07 »
@Zwirek ty nie masz swojej definicji slowa scenariusz tylko po prostu nie rozumiesz pojęcia ktorego uzywasz xD. Nie tak jezyk dziala ze sobie wymyslasz co slowo oznacza przeciez, jest odgorna definicja.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline turucorp

« Odpowiedź #155 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:11:37 »
Wyobraź sobie, że jesteś twórcą komiksowym i twoim zadaniem jest narysowanie komiksu niemego, bezdymkowego. Naprawdę sądzisz, że wówczas scenariusz nie istnieje?

Ja jestem i potwierdzam, scenariusz jak najbardziej istnieje ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline komiks

« Odpowiedź #156 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:31:42 »
Widzę że tutaj sami specjaliści. To poda ktoś tę definicję scenariusza komiksowego? Bez porównywania do scenariusza filmu czy teatru, bez kierowania mnie do Google i bez wyśmiewania?

Offline sad_drone

« Odpowiedź #157 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:38:28 »
@Zwirek Za definicją sjp : tekst literacki będący podstawą fabuły. I tyle, nie musi być specjalna definicja dla komiksu. Z tym że tekst ten to nie są same dialogi, tylko dokładnie rozpisanie całej strony fabularnej komiksu, jak wyglądają kadry i co się konkretnie w nich dzieje (tu masz jakiś przykładową stronę scenariusza komiksowego którą na szybko znalazłem : https://www.studiokomiks.pl/_pics/tutoriale/przykladowy_scenariusz_komiksu.pdf ). Bez scenariusza rysownik nie ma pojęcia co ma narysować. Dlatego nawet jak nie ma dialogów to scenariusz ciągle istnieje, autor musi wymyślić przecież fabułę i dokładnie opisać ją rysownikowi, jaka ma być sekwencja wydarzeń, co ma się pojawić na kadrach, itp itd.  Z tym że wtedy historię opowiada się samym obrazem z wyłączeniem tekstu.
« Ostatnia zmiana: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:41:46 wysłana przez sad_drone »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #158 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:41:29 »
Panu Kołodziejczakowi chyba jednak udaje się poszerzać rynek komiksowy tymi wszystkimi tytułami dla najmłodszych. Widać to na forum: tutaj redefinicja pojęcia "scenariusz" z jednoczesną blokadą na korzystanie z google. W innym wątku trzy osoby napisały, że im się jakiś komiks nie podobał, więc ktoś uznał to za reprezentatywną próbę dla ogłoszenia, że komiks jest przereklamowany.

Sytuacja staje się coraz to ciekawiejsza i ciekawiejsza, jakby powiedziała Alicja w krainie czarów (to cytat z komiksu, ciekawe czy ktoś zgadnie).

Offline starcek

« Odpowiedź #159 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 21:58:47 »
Ale o co cho? Masowa edukacja to równanie w dół, więc im więcej osób potrafi pisać, tym więc głupot można przeczytać. To jak z kierowcami - im ich więcej, tym gorzej dzieje się na drogach.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline komiks

« Odpowiedź #160 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 22:23:37 »
@sad_drone jako jedyny potrafił coś sensownego odpowiedzieć, dzięki.

Przeglądnąłem cały ten wątek, odnoszę wrażenie, że wiele osób ma problemy z odróżnieniem scenariusza od rysunku. Przykładowo, niektórzy uważają, że kadrowanie i układ plansz to jest rysunek, a tymczasem jest to scenariusz.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #161 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 22:31:26 »
@Zwirek kadrowanie i układ plansz na skończonym komiksie można uznać za elementy "rysunku" bo to jest juz przetworzony przez rysownika pisemny scenariusz. Chociaż to jest semantyka, tak naprawdę w temacie chodziło o to czy dla czytelników ważniejsze są doznania wizualne czy historia którą komiks opowiada.

Online Castiglione

« Odpowiedź #162 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 22:35:15 »
@sad_drone jako jedyny potrafił coś sensownego odpowiedzieć, dzięki.

Przeglądnąłem cały ten wątek, odnoszę wrażenie, że wiele osób ma problemy z odróżnieniem scenariusza od rysunku. Przykładowo, niektórzy uważają, że kadrowanie i układ plansz to jest rysunek, a tymczasem jest to scenariusz.
Oho, przeczytał definicję, to teraz będzie pouczać innych, chociaż chwilę temu twierdził, że w scenariuszu nie ma fabuły ;D ;D

Offline komiks

« Odpowiedź #163 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 22:59:46 »
@sad_drone z definicji którą podałeś wynika, że to scenarzysta określa układ paneli i kadry. To że rysownik może wykonać tę pracę za scenarzystę lub mogą to zrobić razem, nie zmienia faktu, że jest to część scenariusza. Proszę popraw mnie jeśli się mylę.

Zauważyłem też, że w wątku czasami zamiennie są używane pojęcia fabuła i scenariusz, a to chyba nie to samo.

Zgadzam się z Tobą, że to wszystko jest semantyką. To co zaproponowałeś "czy dla czytelników ważniejsze są doznania wizualne czy historia którą komiks opowiada" według mnie bardzo trafnie oddaje sens tego wątku. I gdyby tak brzmiał tytuł, to bym nie miał żadnych wątpliwości, ale temat wątku jest inny. Autorska definicja scenariusza którą zaproponowałem... powiedzmy, że to było dla rozruszania wątku :) Niestety to wyśmiewanie już miłe nie było :(  a co gdybym był niepełnosprawny intelektualnie? Myślałem, że to forum reprezentuje wyższy poziom, widocznie oczytanie w komiksach niekoniecznie podwyższa poziom kultury.

Znalazłem przystępny materiał dotyczący scenariusza w komiksie, dobre, bo krótkie ;)

Offline xanar

« Odpowiedź #164 dnia: Śr, 13 Kwiecień 2022, 23:34:48 »
A nie lepiej sprawdzić coś o czym się nie wie i o tym poczytać, zamiast pisać głupoty a później robić z siebie ofiarę i udawać, że "co innego miałem na myśli" albo to taki prank był  ::)
Na koniec okazało się, że to forum nie jest wcale takie złe, przynajmniej dowiedziałeś się co to scenariusz.
Twój komiks jest lepszy niż mój