Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344185 razy)

Offline Kadet

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #2010 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 21:20:20 »
Nawet nie zwróciłem na to uwagi. Ale miałem totalną rację co do atencji jaką wywołał ten numer, patrząc na komentarze na grupie facebookowej.

Kiedyś sam używałem słowa "atencja" w tym znaczeniu ("uwaga", kalka z angielskiego), aż dowiedziałem się z audycji językowej, że w starannej polszczyźnie jest jednak inaczej :) https://sjp.pwn.pl/sjp/atencja;2441741.html

Nie chcę, żeby było, że się czepiam, ale ma to pewne znaczenie w komunikacji - na przykład zgodnie z faktycznym znaczeniem słowa Twój komentarz zyskuje odwrotne znaczenie do tego, które zamierzyłeś. Miłego wieczoru :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online michał81

« Odpowiedź #2011 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 21:43:51 »
@kadet zyskuje znaczenie takie z jakim tonem pisałem poprzedni komentarz, być może powinien oznaczyć go cudzysłowem, co by bardziej podkreślało sarkastyczny ton wypowiedzi.

Offline Leyek

« Odpowiedź #2012 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 23:11:33 »
Odkąd oba magazyny używają tego samego logotypu tytułu przestałem rozróżniać który to Garulexowy, a który to Labrumexowy.

Nie żartuj. Ten Garuli od razu można poznać po jednej szpetnej okładce i drugiej Gedeona (to w sumie jedyne mocne polskie nazwisko w składzie, choć ta tytusowa okładka mooocno średnia, do okładki Jaszcza do ZK zero podjazdu).

Online misiokles

« Odpowiedź #2013 dnia: Nd, 20 Sierpień 2023, 23:21:59 »
Ja rozróżniam logotypy o każdej porze dnia i nocy. Ten od PCA jest staro-relaxowy, ten od Labrum jest nie-staro-relaxowy.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2014 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 14:11:34 »
Nie no, ostatnio to przestało być takie łatwe (przynajmniej jeżeli chodzi o okładkę specjalną :P) :
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Brvk

« Odpowiedź #2015 dnia: Pn, 21 Sierpień 2023, 15:51:58 »
Ja nie rozróżniałem i nie rozróżniam, więc wolałbym dwa osobne wątki. Zwłaszcza, że kupuję już tylko Labrum i łatwiej byłoby śledzić wieści.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #2016 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 15:07:57 »
Drodzy Czytelnicy!
Wiemy, że czekaliście.
Wtem! Przynosimy Wam na tacy okładkę podstawową do 43. numeru naszego „Magazynu Opowieści Rysunkowych RELAX"!
Oddajemy nią hołd jednemu z najwybitniejszych polskich rysowników, który w tym roku obchodziłby swoje setne urodziny. Mowa o Henryku Jerzym Chmielewskim.
Papcio Chmiel pozostawał w wieloletniej przyjaźni z naszym dyrektorem wydawniczym, przez co ten numer nabiera dla nas jeszcze większego znaczenia. Zatem w środku znajdziecie nie tylko artykuł okraszony niepublikowanymi zdjęciami Papcia, ale także komiksy czołowych polskich rysowników nawiązujące do jego twórczości.
Gorąco polecamy!

Dla tych którzy rozróżniają tylko po logosie a nie tekście "Magazyn Opowieści Rysunkowych" (jeden ma a drug o nie) - to jest wersja od Labrum.

« Ostatnia zmiana: Wt, 22 Sierpień 2023, 15:10:30 wysłana przez Dalthon »

Offline Popiel

« Odpowiedź #2017 dnia: Wt, 22 Sierpień 2023, 15:11:53 »
Odkąd oba magazyny używają tego samego logotypu tytułu przestałem rozróżniać który to Garulexowy, a który to Labrumexowy.

Wystarczy spojrzeć na nazwiska polskich twórców na okładce. I już wiadomo, kto po której stronie.

Offline Mertusor

« Odpowiedź #2018 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 08:21:57 »
Porównawcze zestawienie okładek Relaxów nr 43 z zapowiedzi PCA i Labrum.

Jak ktoś ma problemy z szybkim rozróżnieniem wydawcy, to:
- Labrum ma nad tytułem dopisek "Magazyn opowieści rysunkowych"
- PCA ma na prawo od literki "X" wstawkę z numerem tomu

Moje osobiste, subiektywne, niefachowe refleksje estetyczne:
Spoiler: PokażUkryj

W tej 43. edycji, wszystkie okładki są zdecydowanie lepsze niż poprzednio w 42.
Więcej koloru i pozytywnej energii. :-)
Co do portretów Papcia Chmiela to bardziej podoba mi się radosna impresjonistyczna wersja od Labrum.
Na tej od PCA Tytus ma tak jakoś słabo zarysowany podbródek, że kojarzy mi sie z żabą. ;-p
Ale daję jej miejsce 2.
Na "podium" powołałbym jeszcze zielone mordy od Labrum.
Okładka z Tytusem byłaby fajniejsza, gdyby nie ten dymek z tekstem.
Nie wiem dlaczego, ale na okładkę mi nie pasuje.
Można było Tytusa z kubistyczną laską trochę powiększyć i przekomponować.
Zwłaszcza, że to nie jest wycinek z oryginału tylko chyba narysowane od nowa.

Tak w ogóle, to jestem ciekaw, czemu na okładkę Tytus trafił z BYŁĄ dziewczyną a nie swoją późniejszą żoną. ;-p
Pomarańczowo-czerwona okładka od PCA ma ciekawy pomysł, ale bardziej by mi sie podobała, jakby zrezygnować z okienek-zajawek.
Ewentualnie jakby chociaż z tych okienek zawartość nie wystawała na zewnątrz, bo tak jak miesiąc temu, niepotrzebnie zlewa się z głównym obrazkiem tła.
Okienka bym ewentualnie przesunął bardziej do narożników, zawartość upchnął wewnątrz okienek, a tekst puścił pojedynczym wierszem wzdłuż bocznych i dolnej krawędzi.

Zaktualizowana tablica pomocnicza - miniatura:

Zaktualizowana tablica pomocnicza - pełna wersja:
Spoiler: PokażUkryj

Offline volker

« Odpowiedź #2019 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 12:44:56 »
Dla mnie ta z Barbi-PapcioChmielem ;)

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #2020 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 10:15:34 »
Nowy Relax od Labrum. Niestety podwyżka ceny :(

https://www.gildia.pl/komiksy/574682-relax-43-labrum

Offline Takesh

« Odpowiedź #2021 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 10:17:05 »
Taniej niż było w Empiku.

Offline tuco

« Odpowiedź #2022 dnia: Wt, 05 Wrzesień 2023, 14:40:03 »

Taniej niż było w Empiku.
to tylko taki chłyt marketingowy. cerowanie empikowej dziury. żeby się tylko nie zdziwili, gdy odpadnie część (nieobeznanych ze zniżkami) empikowych relaksowiczów.

Offline Komediant

« Odpowiedź #2023 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 20:06:12 »
Relaks 42 Lechny od kilku minut w rękach - ale to jest edytorsko-publicystyczny dramat.
W Komiksowych Newsach: o odejsciu Kołodziejczaka z Egmontu: 'odejście tak doświadczonego dyrektora na pewno ucieszy i wzmocni rodzimych wydawców'. Taa, na pewno Holcman i Ostrowski otwierali szampana i liczyli przyszłe zyski.
O Nagrodach Eisnera: 3/4 tytułów tłumaczona na polski, pare pozostawionych w orginale. W nawiasach nazwy wydawnictw, no i zamiast Ablaze mamy W ogniu, a wydawnictwo Red 5 to czerwony 5. Jestem zdziwiony że  Mavela nie przerobiono na Zdziwienie. Book One przetłumaczone jako książka 1.

W Top Relaksu: 'J. Michael Straczynski rozpoczął pracę nad serią The Amazing Spiderman, żeby przywrócić jej serce' i 'Amazing Spider-Man'rozpocznie prezentację całego dorobku J.M. Straczynskiego'. Całego dorobku komiksowego JMS'a? No to trochę tego będzie ::)
O 'Draculi' Bessa - 'Wydanie Scream Comics zawiera liczne dodatki (...), co czyni go nie tylko komiksem, ale i artystycznym albumem'.

Spisu treści bardziej nieczytelnego chyba w życiu nie widziałem, brakuje tylko 'Połącz przypadkowo porozpierdalane na dwóch stronach liczby w kolejności rosnącej'.
We wstępie Lechna podejmuje rzuconą przez Garułę rękawicę na najgorsze wstępniaki, kończąc poetyckim 'Będziecie mieli ich <opowieści obrazkowych> dość, zanim znów zatęsknicie za magią naszego magazynu, który za każdym razem staramy się projektować jak jajko-niespodziankę: nigdy nie wiesz, co znajdziesz w środku'. No coś tam wiem, na pewno mogę liczyć na kolejne babole z testowej wersji czata gpt.

Co do komiksów, to po krótkim przeglądnięciu - gwóźdź numeru, Hitler, zapowiada się słabo, mało ciekawe plansze z opisami w ramkach nie zapowiadają ciekawej narracyjnie opowieści. Szorty wyglądają ciekawiej, m.in. Andreas i Whightson; jest 'Isolation and Illusion' ze zbiorku pod tym samym tytułem wybitnego rysownika P Craiga Russella, co ciekawe to tylko jeden z dwóch niemych komiksów z tego zbioru, no ale przynajmniej nie zjechano tłumaczenia. Rysunki PCR'a w tym formacie robią wrażenie. 
Te 7 dych za 160 stron w dużym formacie i na bardzo dobrym papierze to przy kilku mocnych nazwiskach dobry deal, szkoda że redaktorzy słowem pisanym robią wszystko by do Relaksu zniechęcić.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #2024 dnia: Pt, 29 Wrzesień 2023, 16:49:04 »

Ktoś już czytał i ma jakieś opinie, albo może podać spis treści? Artykuł o Papciu i komiksy nawiązujące do jego twórczości mnie zwłaszcza kuszą - dobre?