Autor Wątek: Relax magazyn opowieści rysunkowych  (Przeczytany 344735 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wujekmaciej

Odp: Relax magazyn opowieści rysunkowych
« Odpowiedź #1980 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 21:38:05 »
Wrzuci ktoś spis treści ? :)

Offline HaVoK

« Odpowiedź #1981 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 22:27:49 »
Czy ten komiks o Hitlerze to cały album, Czy tylko fragment?

Offline Szekak

« Odpowiedź #1982 dnia: Śr, 28 Czerwiec 2023, 23:36:33 »
Moze ktos wrzuci fotke tego tekstu o wojnie o Relax? Swiat chce wiedziec. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1983 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 00:29:29 »

Reszta pod spoilerem:

Spoiler: PokażUkryj

Offline Death

« Odpowiedź #1984 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 03:33:08 »
Czy ten komiks o Hitlerze to cały album, Czy tylko fragment?
Cały album.

Offline michał81

« Odpowiedź #1985 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 06:50:32 »
Wojna o Relax faza druga ;)

Offline starcek

« Odpowiedź #1986 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 12:10:03 »
Fascynuje mnie to bezrefleksyjne przekonanie, że twórca logotypu (kimkolwiek jest) ma na pewno autorskie prawa majątkowe do niego. No, ale w PRL-u to nawet filmy animowane produkowało się bez umów, więc prawnicy mogą mieć pole do popisu.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1987 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 18:26:39 »

Offline Karol W.

« Odpowiedź #1988 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 18:31:59 »
Fascynuje mnie to bezrefleksyjne przekonanie, że twórca logotypu (kimkolwiek jest) ma na pewno autorskie prawa majątkowe do niego. No, ale w PRL-u to nawet filmy animowane produkowało się bez umów, więc prawnicy mogą mieć pole do popisu.

Prawa autorskie to coś, co dopiero nabiera znaczenia.
Kiedyś, gdy pierwszy Relax wychodził żyliśmy w innym ustroju, gdzie praktycznie nie było czegoś takiego. Autorzy cieszyli się, że dostają wynagrodzenie za swoją pracę i nikt nie przykładał wagi do tego, o co teraz toczą się spory. W KAW było jak było - dogrzebanie się do dokumentów, które mogą poświadczyć kto stworzył logotyp graniczy z cudem.

Jeden stworzył Rosiński, drugi Baranowski... Tyle, że nie ma na to dokumentów.
Żaden sąd nie będzie bazował na opowieściach i twierdzeniach, tylko na czystych faktach, a więc na dokumentach, których nie ma.
I w sumie to tego dotyczy wyrok, że sąd nie może stwierdzić ze 100% pewnością, kto tak właściwie stworzył logo i kto ma do niego prawa.
Karol Weber - scenarzysta komiksowy - https://karolweber.com/

Offline keram2

« Odpowiedź #1989 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 19:26:37 »

Po za tym, wydaje mi się, że prawa do logo, a prawa do tytułu to dwie różne rzeczy.
W KAW-ie wymyślono tytuł "RELAX", a potem raz jeden artysta, raz drugi opracowali graficzny zapis tego tytułu. To, że artysta ma prawa do określonej formy zapisu "RELAX", nie znaczy wcale, że ma prawa do nazwy jako tytułu pisma.

Mogę się mylić, ale czy Rosiński nie opowiadał w jednym z wywiadów, że nazwa "RELAX" mu się nie podobała? Że chciał czegoś co wskazywałoby na ruch, akcję, przygodę niż na odpoczynek? (coś mi się tak kojarzy, ale nie pamiętam, gdzie to było)

Offline turucorp

« Odpowiedź #1990 dnia: Cz, 29 Czerwiec 2023, 19:58:51 »
Po za tym, wydaje mi się, że prawa do logo, a prawa do tytułu to dwie różne rzeczy.

To nawet więcej niż dwie różne rzeczy.
W przypadku wszystkich logotypów Relaxu istnieją jedynie domniemania autorstwa (ciekawostka, żaden z żyjących autorów, czyli ani Rosiński ani Baranowski, nie potwierdzają w 100%, że je wykonali, nie ma żadnych dokumentów i świadków).
Dodatkowo, nawet jeśli przyjmiemy, że Rosiński rzeczywiście wykonał logotyp, to był w tym czasie zatrudniony na etacie w KAWie, więc przysługują mu jedynie podstawowe prawa autorskie, ale już nie majątkowe, nie jest również właścicielem logotypu.
W przypadku Baranowskiego w grę może wchodzić umowa o dzieło i tutaj też, bez praw majątkowych i możliwości dysponowania logotypem.
Gdyby któryś z autorów był w stanie udowodnić, że jest autorem logotypu i dodatkowo udowodnił, że ten konkretny logotyp przełożył się na sukces sprzedażowy obecnego magazynu, to teoretycznie mógłby się starać o rekompensatę wynikającą z zaniżenia wartości stworzonego logotypu, vide chociażby Carolyn Davidson i Nike.
Jednak nawet wtedy żaden z nich nie stanie się właścicielem logotypu, a tym bardziej nie nabędzie prawa do tytułu.
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #1991 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 17:07:45 »
Jestem świeżo po lekturze najnowszego Ralaxu od Labrum i jestem delikatnie mówiąc rozczarowany. Szczególnie tym "komiksem" o Anolfie, który to komoksem wg mnie nie w ogole nie jest...

Offline perek82

« Odpowiedź #1992 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 21:32:05 »
Dodam od siebie, że to wszystko nie było tego warte. Komiks niespecjalnie ciekawy. I szczerze nie rozumiem, że komuś chce się angażować swój talent i czas na rysowanie i pisanie o tej nie-osobie. A cytowanie jego książki czy przemyśleń, czy ogólnie pisanie o życiu tej kreatury powoduje u mnie absmak, że zacytuję klasyka. Okładka również, cieszę się że jak stoi na półce to jej nie widać. Obrzydlistwo.
Gdybym miał jakikolwiek talent artystyczny to bym wolał po stokroć trwonić go na zajmowanie się dupą maryny niż kimś takim. Nie podoba mi się wprowadzania tego typu nie-ludzi do kultury. Niech sobie zostaną w historii.
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline tuco

« Odpowiedź #1993 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 21:36:47 »
Jestem świeżo po lekturze najnowszego Ralaxu od Labrum i jestem delikatnie mówiąc rozczarowany. Szczególnie tym "komiksem" o Anolfie, który to komoksem wg mnie nie w ogole nie jest...
miałem dokładnie takie same myśli.
Ogólnie to chyba najsłabszy numer od czasu reaktywacji (w sensie Labrum, nie PCA)

Offline Deg

« Odpowiedź #1994 dnia: Wt, 04 Lipiec 2023, 22:11:09 »
Mogę się mylić, ale czy Rosiński nie opowiadał w jednym z wywiadów, że nazwa "RELAX" mu się nie podobała? Że chciał czegoś co wskazywałoby na ruch, akcję, przygodę niż na odpoczynek? (coś mi się tak kojarzy, ale nie pamiętam, gdzie to było)

Pewnie proponował "Action Comics" i na szczęście nie przeszło, bo dopiero byśmy teraz mieli z tą nazwą problem... ;)
This is my truth, tell me yours.