Autor Wątek: Rachunek sumienia 2024  (Przeczytany 13376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Juby

Rachunek sumienia 2024
« dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 10:56:57 »

1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?
3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
4. Najlepszy komiks 2024 / największe zaskoczenie roku?
5. Najgorszy komiks 2024 / największe rozczarowanie roku?
6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2025?

Offline Death

Odp: Rachunek sumienia 2024
« Odpowiedź #1 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 11:35:32 »
1. 346
2. Więcej, ale mniej niż w 22 r.:
2022 - 400
2023 - 300
2024 - 346
3. Wiem co zrobić powinienem, ale to będzie trudne, więc nie wiem.
4. Mysia Straż - Czarny Topór i Jonathan 4, zaskoczenie to CE.
5. O najntisach, miłości, kobiecości i młodości, to fabularnie straszny kasztan. :) Największe zaskoczenie na minus, to brak kontynuacji fajnych serii, które lubię, brylował w tym Taurus, który wydał tylko Zamek zwierzęcy 3, a resztę rozkopanych serii olał. Boli też brak kontynuacji Płaszcza i szponów od Timofa, O czym szumią wierzby z Egmontu, Absaloma, Brygady, Sticklebacka z Lain i pewnie coś się jeszcze znajdzie.
6. Płaszcz i Szpony 11-12, Gus, brakujące tomiki Usagiego Yojimbo, bo Egmont coś zamula. Adele Tardiego, Wyspa 100 000 grobów Jasona, Moby Dick Chaboute, Skarb Czarnego Łabędzia Paco Roki, nowy Bouncer, nowy Undertaker, Kraa Sokala, Arktyczny Maruder Tardiego, Queen and Country w integralach, Alien The Ilustrated Story, Mr. Punch, Rachel Rising...

Offline perek82

« Odpowiedź #2 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 11:40:25 »
Akurat coś tam uzupełniałem w spisie, to jadę:
1) kupione w 2024
99, w tym:
- 1 kupiony 2 razy (sprzedawca napisał, że nie ma na stanie, a potem i tak wysłał)
- 69 wydanych w 2024
- 22 sprzedane, 13 w kolejce (wystawione lub za chwilę wystawię)
- 7 zostało do przeczytania
- 5 dostałem w prezencie

Dodatkowo 46 przeczytanych z biblioteki

2) poprzedni rok
kupionych 99, to widać mój stan naturalny

3) postanowienia
Mam zamiar jeszcze mniej ryzykować i unikać czegoś, co od początku budzi wątpliwości. Przeważnie jakoś sobie z tym radzę, np. nie kupuję prawie nic od Studia Lain, bo to raczej nie moja bajka i nie ulegam owczemu pędowi w tym temacie. Ale czasami coś dodam do koszyka, jak ostatnio Cazę z LiT i później żałuję. Także tutaj jest jeszcze przestrzeń do poprawy.

4) najlepszy / zaskoczenie
Najlepszy to chyba Otchłań zapomnienia, chociaż jeszcze przede mną ustalenie kolejności. Ernie Pike też w czubie będzie.
Zaskoczenie - CE, Ultradźwięki, Drakula Mandioci i też Erni Pike bo się nie spodziewałem, że tak mi siądzie.

5) najgorszy / rozczarowanie
Najgorszego nie umiem wybrać. Kupuję dość ostrożnie, więc coś w każdej pozycji mnie interesuje.
Rozczarowanie - Pasażerowie wiatru 3. Sprzedam i będę uważał, że ten tom nigdy nie powstał.

6) chciejstwa
Rok temu napisałem o Codziennej walce, która miała zostać wznowiona. Teraz już jest zapowiedziana i to jest mój główny cel na kolejny rok.
Jestem takim czytelnikiem, który nie zna niczego, co nie wyszło do tej pory u nas. Nie śledzę innych rynków, ani nowości. Więc też na nic specjalnego nie czekam, poza kontynuacjami czy wznowieniami (ale też teraz nie wiem, czy coś konkretnego mi potrzeba).
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *
Locke & Key (Keyhouse compendium) ***

Offline rzodkiew

« Odpowiedź #3 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 12:36:32 »
52

Mniej o 7 sztuk. Przy czym w czasie rozkładało się to tak, że wiekszość kupiłem w pierwszym półroczu, a potem znowu (jak w 2023) "normalne" książki odrywały mnie od komiksów

3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?
Nigdy nie bawię się w tego typu postanowienia. Gdybym miał obstawiać, to powiedziałbym, że będzie tego mniej - bo na półkach mniej miejsca i robię się trochę bardziej wybredny. Wszystko zależy od oferty wydawców.

Trudno powiedzieć, mam kilkanaście rzeczy do nadrobienia.

Najgorszy i rozczarowanie to za mocne słowa, lepszy będzie niedosyt: ale w sumie więcej spodziewałem się po "Bibliomulicy z Kordoby", a nie zrobiła na mnie wrażenia, ostatnie epizody "Wydziału 7" nie wciągnęły mnie już tak bardzo.

Niezmiennie finał Tymoteusza Tytana, na który czekam od 30 lat ;)
Poza tym, żeby odpowiedzieć na takie pytanie, trzeba  sledzić zagraniczne rynki, czego nie robię.

Offline maxim1987

« Odpowiedź #4 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 13:08:56 »
553 ale rok się jeszcze nie skończył i chyba kilka dojdzie ;)

2022 - 512
2023 - 600
2024 - 553
czyli niej-więcej tyle samo
Zdecydowanie więcej natomiast przeczytałem:
2022 - 227
2023 - 245
2024 - 401 i jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa

nieco zwalniam - uzupełniłem już starocie (właszcza mangi), wiele serii, które czytałem się skończyło, z roku na rok czytam coraz mniej superhero

Kolejność przypadkowa: Zbłąkane kule, Miasto, CE, Sezon spadających gwiazd, Trent

Kolejność przypadkowa: Thorgal: Neokora, Terapia Grupowa, Gun Honey, zakończenie Giant Days (t14), Mglisty wymiar, Anihilator, Mutafukaz, Altor

The Star Wars, wznowienie legend Star Wars w formie Omnibusów, SPAWN - ale to się akurat ukarze :), koleje erotyczne komiksy z Playboya, kolekcja Floyda Gottfredsona, wznowienie Fistaszków, paski komiksowe Gasoline Alley

Offline Brvk

« Odpowiedź #5 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 16:43:04 »
1. Jak zawsze - nie wiem, kilkadziesiąt (może ok.50?).
2. Chyba podobnie, plan był, żeby kupować ciut mniej, ale wydawcy nie ułatwiają zadania.
3. Serce i oko mówią kupuj, rozum, portfel i półki mówią nie kupuj. Nowy plan - trochę posprzedawać.
4. Na podsumowania przyjdzie czas. Zaskoczenie to CE, rozmach rysunkowy przekroczył i tak już wysokie oczekiwania.
5. Nie trafiłem na kasztana, ale kilka lektur było meh.
6. Matthias Schultheiss, Charles Bukowski - Kaputt in der City (https://www.splitter-verlag.de/kaputt-in-der-city.html)

Offline 79ers

« Odpowiedź #6 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 20:33:03 »
1. i 2. Około 200, więc nieźle i jedynie kilka mniej w porównaniu z 2023.
3. W 2024 miałem niewiele do powiedzenia wobec wariackiej, czasem nawet chaotycznej polityki wydawniczej na rodzimym rynku. W efekcie kupiłem około 20-30% mniej niż zamierzałem. Jeżeli straszenie cenami znajdzie potwierdzenie w przyszłorocznych rachunkach za komiksy, to również w 2025 skrócona będzie lista zakupowa i sporo potencjalnie ciekawych tytułów wypadnie z koszyka. Będzie to bardzo trudne biorąc pod uwagę znane już dekleracje wydawnicze i zapowiedzi. Sytuację, w tym statystykę - kolejny rok z rzędu - uratowały kolekcje kioskowe oraz Ongrys i chudziny z Egmontu . Jednocześnie zgodnie z zeszłoroczną deklaracją kupiłem i przeczytałem  ;D ;D ;D ; kilkanaście interesujących książek.
4.Kroniki Excalibura i Opowieści z Telguuth/Morgan
Kusi żeby wrzucić tu zaocznie Kroniki Czarnego Księżyca, ale się powstrzymam.
Jako "zaskoczenie" mogę dorzucić Altora, którego absolutnie nie zamierzałem przysposobić, ale kupiła mnie gwiezdna okładka.
Jako "zaskoczenie" mogę dorzucić pierwszy zbiorek Kleksa, który w tej formule i jakości wydania mnie przekonał.
Jako "zaskoczenie" mogę dorzucić Kroniki barbarzyńców, ponieważ nie spodziewałem się, że ktoś to wypuści po naszemu.
Jako "ZASKOCZENIE" zdecydowanie dorzucę nową-starą Szkołę latania jako idealny przykład, że dobre covery zdarzają się nie tylko i wyłącznie w muzyce.
5.Nie będzie chyba zaskoczeniem, że największym rozczarowaniem roku jest ciągła cisza w Taurusie i Sidece. Nie cieszy chudziutki Czarny Lotos czy trzyalbumowa Armada.
Najgorszego tytułu nie potrafię zidentyfikować, ale najbliżej definicji jest wspólna przygoda Batmana i Dylana Doga, chociaż agitowałem za tym tytułem.
6.Game Over Midama/Kid Paddle/Marine/Tomb of Dracula/Warlord(DC)

PS. Słowem sprostowania, to kupiłem dokładnie tyle samo co w zeszłym roku, ale różnica w cyferkach to komiksy z przedsprzedaży, które będą w domu dopiero AD2025.
« Ostatnia zmiana: Pt, 27 Grudzień 2024, 22:05:38 wysłana przez 79ers »

Offline Necr09

« Odpowiedź #7 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 20:58:03 »
Zrobione ostatnie tegoroczne zamówienia to można podsumować:

1. 238 pozycji (w tym 197 tegorocznych premier)

2. W poprzednim roku wyszło ostatecznie 260 pozycji, więc w tym trochę mniej

3. Nie widzę potrzeby w tym momencie wstrzymywania zakupów, wciąż co miesiąc wydawane jest sporo ciekawych pozycji

4. Najlepszy: Excalibur. Kroniki; Zaskoczenie: Claymore, pamiętałem jak przez mgłę anime, bardzo dobre fantasy

5. Najgorszy: Król Deadpool; Rozczarowanie: Wonder Woman. Historia: Amazonki, spodziewałem się czegoś znacznie lepszego niż dostałem

6. Ponawiam zeszłoroczne życzenia, Nocterra Scotta Snydera i Tony'ego S. Daniela, było blisko bo już było zapowiedziane ale nie pykło,
poza tym z amerykańszczyzny: nie obraziłbym się za coś z uniwersum Warhammera 40k oraz dziejący się w uniwersum polskiego Dying Lighta, Dying Light: Stories From the Dying City
z Japonii: Kage no Jitsuryokusha ni Naritakute i Code Geass
FGO: 758,469,198

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #8 dnia: Pt, 27 Grudzień 2024, 22:56:44 »
1. Około 100.

2. Trochę mniej.

3. Chciałbym mniej, ale widząc zapowiedzi obawiam się że na to nie ma szans.

4. Najlepszy: Ultimate Spider-man Hickmana, Animal Pound Tom Kinga. To zagranica. A wydane u nas: Człowiek Cel, Extremity, Murder Falcon, Incognito. Zaskoczenie: Trent. Świetny "zbiorczak", którego poziom rośnie z każdą kolejną historią.

5. Najgorszy: Czarne Serce Godlewskiego i Billi 99. Oba to scenariuszowe potworki, które z niewiadomych powodów istnieją obok pozycji wymienionych w punkcie 4 w kategorii "komiks".

6. Komiksy rysowanie/pisane przez Allreda tj. Madman, Superman Dark Age, Batman Dark Age,  Power Bendisa,  wszystko od Tom Kinga.

Offline deFranco

« Odpowiedź #9 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 01:23:33 »
1. Ile komiksów
125
2. Kupiliście więcej / mniej?
2x więcej
3. Noworoczne postanowienia
Nie mam. Nie myślę o tym. Będzie kasa, będę kupował. Nie będzie, nie będę.
4. Najlepszy komiks 2024
Miasto, Morgan, Epiki Punishera, może coś tam jeszcze . . .
5. Najgorszy komiks 2024
Torpedo 1972
6. Komiks [...] 2025?
Lista olbrzymia, za duża by podawać.
Jak się ukaże Den, Tomb of Dracula, jakiś komiks Juana Zanotto, wznowią Boba Morane'a, to będę zadowolony.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Alack

« Odpowiedź #10 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 10:04:39 »
49

2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej/ mniej?
2022 – 36
2023 – 58, sprzedałem 4
2024 – 49, sprzedałem 18
Mniej. W tym roku oferta polskich wydawców rzadziej trafiała w moje gusta (albo też częściej byłem w stanie sobie powiedzieć „nie musze tego mieć, wystarczy mi jak przeczytam gdy kiedyś wypożyczę z biblioteki”), rozkręciłem się za to pod kątem zamówień pozycji anglojęzycznych (wydawców typu Fantagraphics, Drawn And Quarterly czy The New York Review of Books), ze sklepów internetowych, z których do tej pory nie korzystałem.

Jak zawsze nie planuję ilości zakupionych komiksów i stosuję mocną selekcję swoich zakupów; niemniej ze względu na kończące się miejsce na półkach zamierzam kontynuować wyzbywanie się tytułów, które nie tyle nie były dobre, co zabrakło tej „chemii”, prowokującej do sięgania po nie kolejne razy.

4. Najlepszy komiks 2024/ największe zaskoczenie roku?
Najlepszy komiks wydany w Polsce: Życie wesołe smutnego psa Corneliusa; z obcojęzycznych zakupów: Sunday (Olivier Schrauwen).
Największe zaskoczenie z komiksów wydanych w Polsce: Alack Sinner tom 1: Wiek niewinności i Ultradźwięki; z obcojęzycznych: Blurry (Dash Shaw).

5. Najgorszy komiks 2024/ największe rozczarowanie roku?
Ze względu na mocną selekcję swoich zakupów wskazać mogę bardziej komiksy, które, mimo potencjału, na przykład w postaci autora, którego inne komiksy lubię i szanuję, nie trafiły do mnie, pod kątem tematu wiodącego czy poruszanych wątków, niż te złe. Dlatego w tej kategorii umieściłbym „Żeń-szeń. Zgniłe korzenie” (Craig Thompson) i serię „Saint-Elme” (Serge Lehman, Frederik Peeters).

6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w 2025 roku?
Jako że dostęp do komiksów anglojęzycznych, dzięki dedykowanym im sklepom internetowym, jest w miarę łatwy, życzyłbym sobie wydanie w naszym kraju więcej ciekawych komiksów z krajów, których językami nie operuję. Za przykład dać mogę Włochów (Gianni De Luca, Lorenzo Mattotti) ale najlepiej jeśli zostałbym zaskoczony czymś zupełnie mi nieznanym.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Grudzień 2024, 10:09:26 wysłana przez Alack »

Offline bababatman

« Odpowiedź #11 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 14:47:43 »

Około 140.

Tendencja zwyżkowa. Kupiłem odrobinę więcej komiksów. W tamtym roku nabyłem/wypożyczyłem 117, a w 2022 niecałe 100.

Czuję, że 2025 będzie uboższy, ze względu na to, że wcześniej nadrabiałem zaległości z kilku poprzednich lat. Komiksy zacząłem zbierać i czytać tak na "poważnie" w okresie pandemii. Miałem więc sporo do nadrobienia. Szybko wpadłem w pewien wir, bo im więcej kupowałem, tym znajdowałem coraz więcej kolejnych tytułów, które dopisywałem do swojej listy zakupowej. Aktualnie jestem na etapie, że 90% komiksów, które kupuję, to już same nowości. Do nadrobienia zostały mi pojedyncze tytuły i mangi. Czekam też na dodruki brakujących tomów serii, które zacząłem zbierać (100 naboi, Hellboy). Moim postanowieniem na 2025 jest ostrożniejsze wybieranie tytułów ze względu na rosnące ceny i ograniczoną pojemność półek.

Najlepszy komiks:
Otchłań Zapomnienia i Droga

Największe zaskoczenie roku:
Wielki Zły Lis

Najgorszy komiks:
Brak

Największe rozczarowanie roku:
Wojownicze Żółwie Ninja: Ostatni Ronin

Na pewno Batman Morrisona. Sporo tytułów, na które czekam, są już zapowiedziane (np. Codzienna Walka i Daredevil Zdarskiego).

Offline wujekmaciej

« Odpowiedź #12 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 15:31:11 »
1. Kupiłem 138 komiksów
2. Podobnie jak w zeszłym roku
3. Chciałbym mniej, ale życie pokaże ;)
4. Najlepsze: Życie wesołe smutnego psa Corneliusa i Ultradźwięki, a ten pierwszy to też najwieksze zaskoczenie
5. Najgorszego nie ma, ale trochę sie zawiodłem na Terapii grupowej Larceneta
6. Kilka z tych najważniejszych jest już zapowiedziana na przyszły rok (Jimmy, Eternauta, Nausicaa), ale tak to przede wszystkim Love and Rockets, Asterios Polyp, Building Stories, pozostałe komiksy Clowesa i Burnsa

Offline Castiglione

« Odpowiedź #13 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 17:06:59 »
Tak w sumie, to przestałem to zliczać. Do końca września było ok. 50 szt., później wjechały kody z InPostu, przez co brałem trochę więcej niż zazwyczaj, ale ogólnie chyba nadal w granicach rozsądku.

Podobnie.

Aż tak dużo mi nie zalega (większość to nowe zakupy), ale raczej chciałbym się skupić na czytaniu. No chyba, że pojawi się jakaś kolejna promocja typu tej InPostu.

Ten rok był dla mnie jakiś taki średni. Przeglądając sobie to, co przeczytałem, mało widzę tytułów, które szczególnie zapadłyby mi w pamięć. Oczywiście było trochę dobrych czy solidnych rzeczy, ale nie przypominam sobie większych zachwytów. Generalnie chciałbym, żeby pod tym względem kolejny rok okazał się lepszy. Najcieplej przeze mnie wspominane z 2024:
- "Niewidzialni" tom 1 Morrisona
- "Hellblazer" - przeczytałem 4 tomy, najlepiej Ennis i Carey
- komiksy Ennisa - "Opowieści wojenne" tom 1 (to przede wszystkim), "Hitman" tom 3, "Hellblazer" tom 3, "Chłopaki" tomy 1-2 (w końcu się przekonałem - szkoda, że reszta znowu niedostępna)
- "Garaż hermetyczny" Moebiusa, na dalszym miejscu "Blueberry"
- kaczki - głównie "Na tropach jednorożca" i "Deszcz pieniędzy" Barksa oraz pierwszy tom Cavazzano
- powtórki Gaimana: "Stwory nocy", "Arlekin i walentynki", "Pani Finch", "Problem Zuzanny"
- "Juarez" Fractiona z drugich zbiorczych "30 dni nocy"
- "Dracula" Fernándeza
- "Piotruś Pan" Loisela
- "Klan Poe" tom 1 Moto Hagio
- fajna rozrywka w postaci Epików Punishera i Wolverine'a
- "Mighty Morphin Power Rangers: Rok drugi" - taktycznie, bo dopiero czytam 8)

Najsłabsze: "Księgi Magii" Kat Howard, "Darkness" Ennisa, "What If...? Donald Duck Became Wolverine" (straszny paździerz), "Kryzys na Nieskończonych Ziemiach" (wymęczył mnie okrutnie).

Niekoniecznie złe, ale rozczarowały: "Alchenit" Spórny, "Dracula" i "Frankenstein" Bessa.

Zbiorcza edycja "Chłopaków" na twardo, komiksy wojenne Ennisa, kolekcja Floyda Gottfredsona, jakaś kolejna manga Tezuki (nasi wydawcy coś o nim zapomnieli), "A Small Killing" Moore'a, "The Dreaming" z 1996 roku.
« Ostatnia zmiana: So, 28 Grudzień 2024, 17:27:06 wysłana przez Castiglione »

Online Sędzia

« Odpowiedź #14 dnia: So, 28 Grudzień 2024, 17:31:01 »