1. Ile komiksów kupiliście w tym roku?Tak w sumie, to przestałem to zliczać. Do końca września było ok. 50 szt., później wjechały kody z InPostu, przez co brałem trochę więcej niż zazwyczaj, ale ogólnie chyba nadal w granicach rozsądku.
2. Jak wasze zakupy mają się do roku poprzedniego. Kupiliście więcej / mniej?Podobnie.
3. Noworoczne postanowienia na 2025 - czy zdecydowanie zwalniacie z zakupami i przeczytacie w końcu wszystko, co macie na półkach, czy o hamowaniu nie ma mowy?Aż tak dużo mi nie zalega (większość to nowe zakupy), ale raczej chciałbym się skupić na czytaniu. No chyba, że pojawi się jakaś kolejna promocja typu tej InPostu.
4. Najlepszy komiks 2024 / największe zaskoczenie roku?Ten rok był dla mnie jakiś taki średni. Przeglądając sobie to, co przeczytałem, mało widzę tytułów, które szczególnie zapadłyby mi w pamięć. Oczywiście było trochę dobrych czy solidnych rzeczy, ale nie przypominam sobie większych zachwytów. Generalnie chciałbym, żeby pod tym względem kolejny rok okazał się lepszy. Najcieplej przeze mnie wspominane z 2024:
- "Niewidzialni" tom 1 Morrisona
- "Hellblazer" - przeczytałem 4 tomy, najlepiej Ennis i Carey
- komiksy Ennisa - "Opowieści wojenne" tom 1 (to przede wszystkim), "Hitman" tom 3, "Hellblazer" tom 3, "Chłopaki" tomy 1-2 (w końcu się przekonałem - szkoda, że reszta znowu niedostępna)
- "Garaż hermetyczny" Moebiusa, na dalszym miejscu "Blueberry"
- kaczki - głównie "Na tropach jednorożca" i "Deszcz pieniędzy" Barksa oraz pierwszy tom Cavazzano
- powtórki Gaimana: "Stwory nocy", "Arlekin i walentynki", "Pani Finch", "Problem Zuzanny"
- "Juarez" Fractiona z drugich zbiorczych "30 dni nocy"
- "Dracula" Fernándeza
- "Piotruś Pan" Loisela
- "Klan Poe" tom 1 Moto Hagio
- fajna rozrywka w postaci Epików Punishera i Wolverine'a
- "Mighty Morphin Power Rangers: Rok drugi" - taktycznie, bo dopiero czytam
5. Najgorszy komiks 2024 / największe rozczarowanie roku?Najsłabsze: "Księgi Magii" Kat Howard, "Darkness" Ennisa, "What If...? Donald Duck Became Wolverine" (straszny paździerz), "Kryzys na Nieskończonych Ziemiach" (wymęczył mnie okrutnie).
Niekoniecznie złe, ale rozczarowały: "Alchenit" Spórny, "Dracula" i "Frankenstein" Bessa.
6. Komiks, który chciałbym aby się ukazał w roku 2025?Zbiorcza edycja "Chłopaków" na twardo, komiksy wojenne Ennisa, kolekcja Floyda Gottfredsona, jakaś kolejna manga Tezuki (nasi wydawcy coś o nim zapomnieli), "A Small Killing" Moore'a, "The Dreaming" z 1996 roku.