Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 360974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online celtic

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1335 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 03:24:15 »
No niby tak, poszerza swoją ofertę komiksu dziecięcego, ale i tak ta oferta była dość pokaźna. Skoro mam pewną pulę w danym miesiącu na komiksy. I wydam w danym miesiącu 800 zł na Spawna, to ta pula zmniejszy się o tą kwotę na inne wydatki komiksowe i Egmont tych pieniędzy nie dostanie. Było trąbione, że stare konie wychowane na Tm-semic przy zakupach kierują się sentymentem. Pal licho Tomka Grota, ale dlaczego pozwolili żeby ktoś przejął Jodorowskiego, przecież mięli opracowane już tytuły? Mam nadzieję że starego Marvelowego Conana nikomu nie oddadzą.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Grudzień 2025, 05:21:48 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline michał81

« Odpowiedź #1336 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 06:18:52 »
Przypadek komiksów Jodorowskiego, że po latach nadal dobrze się sprzedają nauczył Egmont, że warto wracać do tytułów wydawanych wcześniej przez nich. Skąd w ich ofercie jest wznowień zbiorczych jak Armada, Launfest, Skarga, Yans. To jest ten efekt. Powiem nawet więcej gdyby nie Scream to nie byłoby wznowienia Księcia nocy przez Egmont, bo to ten wydawca był zainteresowany wznowieniem tego komiksu, niestety Egmont zrobił bieda wznowienie z dziwną numeracją.

Do Conana amerykańskiego mają pierwszeństwo, choć teraz to już nie Marvel ma prawa ale Titan Comics, stąd te przerwy wydawnicze, bo trzeba na nowo dogadywać licencję.

Offline Pestak

« Odpowiedź #1337 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 10:32:42 »
@celtic ma rację.

Ja też na 100% kupię Spawna i to nie tylko kosztem komiksu dziecięcego z Egmontu i pseudosuperbohaterskiego jak momokoversum (którego i tak bym akurat nie kupił) ale również kosztem innej superbohaterszczyzny Egmontu, która co tu dużo mówić jest w ich ofercie mierna, ale jednak regularnie kupowałem wszystko jak leci (współczesne Dc i Marvele). Jedyne co egmont aktualnie wydaje wartościowego w tym segmencie (z mojego punktu widzenia) i czego mimo
Spawna i innych pozycji że Studia Lain nie odpuszczę to właśnie klasyki z lat 80-tych, 90 - tych i wcześniejszych (np. Batman Ziemia Niczyja, epiki itp.)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1338 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 10:49:29 »
Nie rozumiem tego że Egmont tak łatwo oddał Świat Incala i inne komiksy Jodorwsky'ego. Nie rozumiem że oddał Spawna, Savage Dragona i wielu innych tytułów. Teraz wydają te tytuły inni gracze za dużo większy hajs niż gdyby to Egmont miał wydać. Teraz Grota , Spawna i Savage Dragona kupię od innych graczy, a Egmont nie dość że nie zarobi na tych tytułach ode mnie, to jeszcze będę musiał odpuścić zakupy pozycji Egmontu,jak kupię tego Spawna za 8 stów.
Tak, najlepiej nakupić multum czasowych licencji i nie mieć slotów by je wydać w ciągu 5 lat :)

Online celtic

« Odpowiedź #1339 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 11:33:45 »
Nie zrozumcie mnie źle, sam nie wiedziałbym jak ugryźć tego Spawna. Sposób wydania przez StudioLain, jest dla mnie ok, bo będzie wyglądał on lepiej niż od Egmontu i rozumiem powody że pierwsze 100 części będzie wydane w pakiecie, ale czy dalsze numery musiałyby być wydane w tak dużych pakietach? Zdaje się że decyzja jeszcze nie zapadła.
Niemniej nie rozumiem tego że Egmont pozwolił sobie wydrzec taki kąsek.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Grudzień 2025, 11:37:54 wysłana przez celtic »
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline michał81

« Odpowiedź #1340 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 11:42:23 »
Zdaje się że decyzja jeszcze nie zapadła.
Będą w pakietach, mniejszych lub większych ale pakietach. To już jest potwierdzone w przypadku zeszytów #296-350 (oficjalnie) oraz #185-250 (nieoficjalnie). Pozostałe pewnie też, ale raczej w pakietach 2-3 tomy. Tu nie będzie to inaczej wydawane.

Niemniej nie rozumiem że Egmont pozwolił sobie wydrzec taki kąsek.
Dlatego że miał problem z Image w przypadku Invincible i odpuścił, woląc wybrać pewniejszego licencjodawcę w postaci Marvela, DC, Dark Horse (choć ten ostatnio też zrobił się problematyczny z tego co mówiło kilku wydawców), czy samego IDW.

Online celtic

« Odpowiedź #1341 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 11:55:17 »
No niby tak, ale też ma w swojej ofercie Spider-Mana McFarlane'a, gdzie zrobił już 2-3 dodruki.
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline michał81

« Odpowiedź #1342 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 11:57:34 »
No niby tak, ale też ma w swojej ofercie Spider-Mana, McFarlane'a, gdzie zrobił już 2-3 dodruki.
Ale to jest Marvel nie Image. I nie ma co patrzeć na autorów, bo z tego co wiem to komiksy z WildStorm się nie sprzedały Egmontowi, a wydali naprawdę dobre tytuły właśnie pod kątem twórców, co też daje też częściowo odpowiedź dlaczego nie chcieli ryzykować z komiksami Image z lat 90.

Online celtic

« Odpowiedź #1343 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 12:15:01 »
Nie chcę wywoływać wilka z lasu, ale wychodzi na to że niektóre teorie Bazyliszka są słuszne, nie ruszają czegoś, co u innego wydawcy nie okaże się strzałem w dziesiątkę. Spawn u Studia okazał się sukcesem, to Egmont musi wydać WildCats. Kurcze, tylko dlaczego Savage Dragon nie znalazł uznania jakiegoś poważnego wydawcy.
Trzy Cienie - 10/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline michał81

« Odpowiedź #1344 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 13:13:17 »
Nie znamy nakładów Spawna, ale jeśli ktoś liczy że są one równe komiksom Marvel czy DC od Egmontu to uważam, że jest w błędzie. Wild Cats wychodzi tylko dlatego że Studio zapowiedziało wydanie CyberForce, a tam są zeszyty tej serii, bo jest pomiędzy nimi crossover, więc pewnie Egmont dostał info od licencjodawcy, że będzie coś wydanego z DC. Oczywiście w wydaniu Egmontu będą zeszyty CyberForce, bo tak się dogadali twórcy i one się powtarzają w obu wydaniach.

Teorie Bazyla są też błędne bo zakładają, że wszystko co jest superbohaterami sprzedaj się dobrze, a tak nie jest. Jak się okazało z ostatnich podsumowań to ilość tytułów z tego gatunku jest mniejsza niż innych wydawanych gatunków komiksowych, a sam komiks amerykański gdzie oni dominują stanowi zaledwie 14% całego rynku (nadal nie mówimy o nakładach tylko o ilości tytułów, więc czekam na podsumowanie sprzedażowe za 2025 na Otwartych komiksach, które mam nadzieje że wyjdzie w nowym roku).

Co do Savage Dragon to ja nie mam zamiaru ruszać tego wydania od PolishComicArt, bo wiele razy pokazali jak ich komiksy leżą edytorsko. Nie życzę im upadku, ale patrząc jakie przeboje były z niektórymi z ich komiksów to przypomina się mi sytuacja z Fantasmagorie i nie zachęca mnie to jeszcze bardziej, aby dać szansę temu wydawcy, tym bardziej, że tytuł nie będzie raczej tani. Wolałbym nawet, aby ten komiks wydało Labrum, bo stoi kilka poziomów wyżej od tego zlepionego na gumę i karton wydawnictwa. Może jak to się wywali to ktoś normalny wyda to za kilka lat.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1345 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 16:50:44 »
Nie chcę wywoływać wilka z lasu, ale wychodzi na to że niektóre teorie Bazyliszka są słuszne, nie ruszają czegoś, co u innego wydawcy nie okaże się strzałem w dziesiątkę. Spawn u Studia okazał się sukcesem, to Egmont musi wydać WildCats. Kurcze, tylko dlaczego Savage Dragon nie znalazł uznania jakiegoś poważnego wydawcy.

Szef SL wielokrotnie wspominał, że z niektórymi wydawcami mu się dobrze gada i współpraca idzie gładko a z niektórymi nie. Jak w życiu, jeden z flaszką wódki załatwi o wiele więcej niż inni z tysiakiem w portfelu.
« Ostatnia zmiana: Nd, 28 Grudzień 2025, 16:59:14 wysłana przez misiokles »

Offline Masonna

« Odpowiedź #1346 dnia: Nd, 28 Grudzień 2025, 21:02:39 »
Ja akurat się nie dziwię, że Egmont nie wziął Tomka Grota, bo to jest jednak zupełnie inna liga wydawnicza (korpo) i raz że wolą iść bezpieczną linią, a dwa - pewnie nie mieli już miejsca na to, bo mają całe mnóstwo licencji na bezpieczną linię. Jednak Tomek Grot i te wszystkie komiksy, o których piszecie, to nieco większe ryzyko, niż Thorgale, Asteriksy, czy komiksy dziecięce. O superhero nie mówiąc.

Ale każdy inny gracz na polskim rynku spokojnie by to udźwignął i wydał porządnie. Nawet Taurus.
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline Mruk

« Odpowiedź #1347 dnia: Wt, 30 Grudzień 2025, 10:19:44 »
Ale każdy inny gracz na polskim rynku spokojnie by to udźwignął i wydał porządnie. Nawet Taurus.

Nie wiesz co mówisz.

Rysunki Polcha zachowały się niekompletne i w większości czarno-białe. Nieliczne kolory Polcha były zupełnie inne, niż kolory niemieckie. Myślę, że większość wydawców po prostu zatrudniłaby jakiegoś grafika i zleciła pokolorowanie na kompie. Myślę, że efekt byłby taki, jak "Tajfun" z Mandragory.

PCA zleciło kolor Wojciechowi Bemowi, współpracownikowi Polcha, który maluje go farbami na papierze i stara się naśladować mistrza. Już samo to jest bardzo dobrą, wcale nie oczywistą decyzją. Jak to wyjdzie i jak będzie wyglądała całość można się na razie domyślać. 

Ale nie pisz, że wznowienie Grota to prosta sprawa, bo wcale nie jest prosta.

Offline Masonna

« Odpowiedź #1348 dnia: Cz, 01 Styczeń 2026, 11:53:42 »
Bez przesady. Mistrzem to był Leonardo da Vinci. Polch był po prostu solidnym rysownikiem. Zupełnie nie rozumiem tego kultu solidnych rysowników w Polsce i określania ich mianem mistrzów. Tym bardziej, że te ich wszystkie komiksy uderzają głównie w sentyment ludzi, którzy się na nich wychowali i w czasach, kiedy nic nie było. Ciekaw jestem jak ci "mistrzowie" poradziliby sobie w dzisiejszych czasach i ciekaw jestem co o ich kresce sądzą osoby, które np. urodziły się po 2000 roku i nie doświadczyły "uroków" życia w czasach komuny, czy lat 90tych. Intuicyjnie czuję, że niekoniecznie byliby określani mianem mistrzów.

Dlatego też wracając do głównego wątku - nie przesadzajmy z tymi kolorami. Nie wypowiem się nt. "Tajfuna" z Mandragory, bo go nie widziałem, poza tym kompletnie mnie ten komiks nigdy nie interesował, ale uważam, że obecni polscy wydawcy mają już na tyle doświadczenia, że spokojnie by sobie z takim wydaniem Tomka Grota poradzili.
weź pigułkę, zobaczysz...

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1349 dnia: Cz, 01 Styczeń 2026, 13:11:47 »

Rysunki Polcha zachowały się niekompletne i w większości czarno-białe. Nieliczne kolory Polcha były zupełnie inne, niż kolory niemieckie. Myślę, że większość wydawców po prostu zatrudniłaby jakiegoś grafika i zleciła pokolorowanie na kompie.

Swoją drogą moim zdaniem wszystkie komiksy Polcha pokolorowane na nowo wyglądają fatalnie (poza Wiedźminem który był fatalny już za pierwszym razem). Funky był najlepszy w wersji Komiksu-Fantastyki z lat 80, niemieckie kolory Ekspedycji były lepsze od polskiego wydania, tak samo te przykładowe kadry Grota też lepiej wyglądają w wersji niemieckiej.