Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196306 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1005 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 22:21:34 »
Pewnie Zbigniew Larwa.

Offline Midar

« Odpowiedź #1006 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 22:24:15 »
Nikt nie odpisał, potem byłem poza krajem i nie chciałam się denerwować podczas urlopu, więc ponownie maila z reklamacją wysłałem dopiero, kiedy wróciłem do Polski. I drugi raz nikt nie odpisał. Zaraz minie pełny miesiąc. No słabo.
Było nie zamawiać u nich, tylko na Gildii, to by nie było problemu z reklamacją.

Offline Sybirak14

« Odpowiedź #1007 dnia: Pt, 17 Styczeń 2025, 22:40:13 »
To już wiem dlaczego gildia od tygodnia nie potrafi wysłać kalendarza.Pewnie trafiają do nich takie trefne egzemplarze,które zwracają .Jakkolwiek mogę się mylić i dostanę to samo.W każdym razie czas wysyłki się wydłużył.

Offline starcek

« Odpowiedź #1008 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 09:59:46 »
Było nie zamawiać u nich, tylko na Gildii, to by nie było problemu z reklamacją.

A Marszand odpisze, że można sobie obciąć brzegi i powiesić na ścianie, więc problemu nie ma.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Death

« Odpowiedź #1009 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 10:28:07 »
A właśnie, że nie, bo właśnie patrzę, że dziś w nocy przyszedł mail, w którym stoi, że przepraszają za opóźnioną odpowiedź, wyślą nowy kalendarz, a stary mogę sobie zachować w ramach przeprosin. :)

Offline Death

« Odpowiedź #1010 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 13:26:26 »
Wielka szkoda, że tacy "wydawcy" biorą się za wydawanie komiksów. A kilka z chęcią bym kupił. Ale od nich? Poobcinane strony? Zamysł artystyczny twórcy?

Ja dziękuję.
Ale to przecież był Scream z tymi obciętymi kadrami w Borgii i tłumaczeniem, że to zamysł artystyczny twórcy. Wydanie Polishcomicart jest najlepszym wydaniem tego komiksu Manary jakie u nas było.

Może masz czas i skrobniesz coś na temat tego Moby Dicka ? Bo to jedyna publikacja tego wydawcy która mnie jakoś ciekawi.
Parę plansz. :)

« Ostatnia zmiana: So, 18 Styczeń 2025, 13:36:07 wysłana przez Death »

Offline Takesh

« Odpowiedź #1011 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 17:17:14 »
Ale to przecież był Scream z tymi obciętymi kadrami w Borgii i tłumaczeniem, że to zamysł artystyczny twórcy.

Wydanie prezentuje się elegancko. Twarda okładka, miejscami lakierowana, napisy na grzbiecie równe ,fajna wyklejka, kolory nasycone ... No jest bdb. Ale porównując z wydaniami zagranicznymi oglądanymi na YT, to nasze wydanie ma powiększone kadry i cześć ilustracji przepadła. Głównie są to czarne fragmenty na górze strony, ale i jest sporo ilustracji leciutko poucinanych. Nie wiem, wydawca chciał pewnie maksymalnie wyeksponować ilustracje i wyciął zbędne według niego fragmenty lol. Teraz to mi leciutko przeszkadza, ale jakbym nie porównał z YT, to bym nie zauważył . Do przeżycia.

Pogrubiłem...

Offline Death

« Odpowiedź #1012 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 18:19:28 »
O kurde, muszę to porównać z YouTube.

Offline starcek

« Odpowiedź #1013 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 19:21:30 »
Marszand miał za to cały nakład Borgii walnięty i udawał, że nie ma sprawy.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1014 dnia: So, 18 Styczeń 2025, 23:14:14 »
No rzeczywiście, jest różnica względem tego, co widać na YouTubie. Co ciekawe, tam też da się zauważyć, że w różnych edycjach plansze są nieco inaczej zaprezentowane. W polskiej wersji najbardziej rzuca się w oczy nie tyle ścięty margines na górze, ale dół skrócony tak, że czasem nie widać dolnej ramki. Efektem tego trafiają się plansze, które zarys ramki na górze mają, a na dole nie mają - a na filmikach widać, że dana plansza ma obie ramki. W stopce jest info: "Projekt okładki, adaptacja graficzna albumu - layout: Zbigniew Larwa". Wygląda mi na to, że zmian dokonano celowo.

Zanim jednak kogoś szlag trafi i już będzie pomstował to najpierw niech zerknie na te plansze. Może to chamsko zabrzmi, ale treściowo one chyba niewiele tracą na tym przycięciu. Co nie znaczy, że podoba mi się taki zabieg. Wolałbym, żeby takich rzeczy nie robiono, ale skala jest trochę inna, niż ścięte dymki w screamowej Borgii.

Offline isteklistek

« Odpowiedź #1015 dnia: Nd, 19 Styczeń 2025, 09:37:58 »
Wydaje mi się, że już jestem przekonany, aby nie kupować tego albumu. Dla mnie to wystarczy. Sienkiewicz do przede wszystkim uczta dla oka, więc jak coś w tej kwestii nie gra, to ja odpadam.

Online Castiglione

« Odpowiedź #1016 dnia: Nd, 19 Styczeń 2025, 12:09:30 »
Sam nie wiem, całego albumu nie widziałem, ale na tych przykładowych stronach wygląda to, jakby przycięli tylko w większości pusty margines.
« Ostatnia zmiana: Nd, 19 Styczeń 2025, 12:24:37 wysłana przez Castiglione »

Offline Brvk

« Odpowiedź #1017 dnia: Nd, 19 Styczeń 2025, 13:18:25 »
Tutaj screen z filmiku ze stroną, którą widać na przedostatnim zdjęciu powyżej.

Spoiler: PokażUkryj

Zwróćcie uwagę zwłaszcza na dół prawej strony.

Niech każdy sam sobie odpowie, na ile mu przeszkadza takie coś w odbiorze mistrzowskich plansz Sienkiewicza.

Mnie w tym wydaniu bardziej przeszkadzała cena i wspieranie marszanda.

Offline Death

« Odpowiedź #1018 dnia: Nd, 19 Styczeń 2025, 13:54:11 »
Dobrze, że mi przypomniałeś, bo rano zrobiłem parę screenów z filmiku, a zapomniałem wrzucić. Większość plansz nie ucierpiała na tym zoomie, ale są też takie przykłady:
1. Czupryna tego typa po prawej na górze:

2. Trochę ucięty harpun i ludziki po prawej na dole:

Tutaj u nas wygląda lepiej, bo w sumie harpun wychodzi naturalnie zza planszy.

3. Ucięta broda typa na dole po lewej. Po prawej stronie być może też, ale gość tak trzyma komiks na filmiku, że nie widzę:

4. Ucięty wieloryb na dole po prawej:

Wolałbym o tym nie wiedzieć, to bym się bardziej cieszył z posiadania tego albumu. :D Niektóre plansze spoko wyglądają na tym zoomie, w innych coś lekko ucięto. Jak wyżej. Niech każdy sobie sam oceni. Ja uważam, że nie straciłem zbyt wiele, ale po co w ogóle ingerować w dzieło twórcy?

Offline LukCook

« Odpowiedź #1019 dnia: Nd, 19 Styczeń 2025, 14:24:25 »
Totalna amatorka. Chciałem napisać, jak to jest możliwe ale w sumie to PCA, więc wszytko jest możliwe.