Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196247 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online nori

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #795 dnia: Pt, 03 Maj 2024, 15:37:36 »
Właśnie wczoraj pan Garula oznajmił, że do zawartości dołączyły shorciaki publikowane w Spirou.

I to jest dobra wiadomość, większość tych historyjek nie ukazała się oficjalnie w naszym języku. Ciekawe, czy będzie komplet? Trochę tego było:

- Le Piége po polsku jako Morderca zastawia pułapkę w razem 1977. Oryginalnie historyjka ukazała sie w TinTinie w 1976.
- La Trace (Spirou 1976)
- HV40 (Spirou 1977)
- znany już Pojedynek (Spirou 1977)
- Le Naufragé (Spirou 1977)
- Le rapt (Spirou 1977)
- Hold-up (Spirou 1977)
- Petite fleur  (Spirou 1977)
- Przybysze juz są na liście, ale to i tak TinTin 1978
- Domokrążca (w dodatku do Spirou 1978)

Perfekcyjnie do tego byłoby dorzucić Osobno z Razem 1976 i krótkie komiksy z postaciami z serii TinTin i Ric Hochet.

Ach, a jeszcze jakby uzupełnić taki zbiór komiksami z Korespondenta....

Offline roble

« Odpowiedź #796 dnia: So, 04 Maj 2024, 13:22:51 »
Wiadomości z frontu,
ja jestem zainteresowany więc obserwuję na bieżąco i tak codziennie schodzi po parę egz..
wg mnie zapowiedzieli zbyt mały naklad..
kupione 64
zostalo 186

ps. nie kupujcie tego barany, to szajs, patologia.. kto by chciał mieć komiks jedyny na rynku w takim wydaniu.. Z litografia z oryginalnym autografem.. Nigdzie nie opublikowane po polsku plansze w dużym formacie.. No gówno poprostu, omijać szerokim łukiem..  ;D

b&w im się uda, nie ma co zepsuć poprostu.. Mam od nich dodatkowo wszystkie plansze z legend polskich b&w w a3 i są igła wręcz..

i co to jest 5stow w dzisiejszych czasach. koszyk w biedronce, zwykły pracownik w sobotę z setkami tyle zarobi..  ;)

edit. W trakcie pisania posta 66-184...

Offline Alienus66

« Odpowiedź #797 dnia: So, 04 Maj 2024, 13:47:42 »
Poważnie co to jest 5 stów? eh...
Podejrzewam że pewnie połowa z tych 64 to spekulanci później ten album będzie chodził po 1500...
« Ostatnia zmiana: So, 04 Maj 2024, 13:59:53 wysłana przez Alienus66 »

Offline skil

« Odpowiedź #798 dnia: So, 04 Maj 2024, 13:54:27 »
i co to jest 5stow w dzisiejszych czasach.

Cena obojętna.Myślę nawet, że pan Cwaniura mógłby sobie krzyknąć za to i trzy razy tyle, a i tak znalazłby wystarczająco wielu chętnych na komiks jedyny na rynku w takim wydaniu. Może do wydrukowego obrazka z autografem musiałby dorzucić włos z brody Rosińskiego, ale dałoby radę.
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline Midar

« Odpowiedź #799 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 14:39:10 »
Widzę, że sprzedaż nowego projektu zaczęła iść słabiutko. Limitki od wczoraj nikt nie kupił, a nawet ktoś zrezygnował, nadal dostępne 173 szt.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #800 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 15:12:40 »
Widzę, że sprzedaż nowego projektu zaczęła iść słabiutko. Limitki od wczoraj nikt nie kupił, a nawet ktoś zrezygnował, nadal dostępne 173 szt.
kupowanie kota w worku płacić jak za woły a nawet gotowca jeszcze nie ma

Offline Dalthon

« Odpowiedź #801 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 15:14:49 »
Jestem ostatni by liczyć czyjeś pieniądze (w szczególności PCA) ale raz że do zakończenia zbiórki jeszcze ponad miesiąc a dwa, prawie 64k zebrał przy ledwie 100 chętnych.

Jak widać na nazwisku Rosińskiego da się cały czas zarobić...

Offline Midar

« Odpowiedź #802 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 15:49:24 »
a dwa, prawie 64k zebrał przy ledwie 100 chętnych.
14000 zrobiły te dwa odręczne rysunki, resztę kwoty 77 osób z albumem powiększonym. Na wydanie zwyczajne prawie nikt się nie szarpnął (kilkanaście osób). Oczywiste było, że osiągnie cel finansowy, połowę zrobiły te dwa pakiety z rysunkami, ale spodziewałem się, że wersja powiększona (250 szt.) rozejdzie się w kilka dni. Kiedyś tak by się stało, zanim ten człowiek tak zraził do siebie środowisko  komiksowe.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #803 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 16:58:09 »
Jedno nie wyklucza drugiego.

Jak widać na nazwisku Rosińskiego da się cały czas zarobić...

Kiedyś tak by się stało, zanim ten człowiek tak zraził do siebie środowisko  komiksowe.

Wydanie zwyczajne trafi raczej do "niedzielnych" komiksiarzy - oni nawet pewnie nie wiedzą co to crowdfunding (a najlepiej jakby było na półce w (tfu!) empiku).

Offline komiks

« Odpowiedź #804 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 18:01:21 »
Wydanie zwyczajne trafi raczej do "niedzielnych" komiksiarzy - oni nawet pewnie nie wiedzą co to crowdfunding (a najlepiej jakby było na półce w (tfu!) empiku).

Niedzielni komiksiarze w ogóle tego nie kupią.

• W służbie galaktycznej
    • Najdłuższa podróż
    • Przybysze
    • Pojedynek
    • Wyprawa
    • Ekspedycja oraz wiele innych unikalnych stron...

Z tego znam Ekspedycję i tyle.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline tuco

« Odpowiedź #805 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 20:30:13 »
Niedzielni komiksiarze w ogóle tego nie kupią.

• W służbie galaktycznej
    • Najdłuższa podróż
    • Przybysze
    • Pojedynek
    • Wyprawa
    • Ekspedycja oraz wiele innych unikalnych stron...

Z tego znam Ekspedycję i tyle.
w takim razie jesteś w głębokiej niszy. Kilka plansz Ekspedycji przecieka do szerokiej publiczności wąskim słabym sikiem. A za to cała reszta od wielu lat chyba bardzo dobrze znana (NAM), zwykłym dziaderskim oglądaczom komixów.
notabene epizod 4 W służbie galaktycznej "Zemsta" niezmiennie od dzieciaka zaliczam do szczytowych osiągnięć Rosińskiego (mimo że ślicznie widać tu jego "inspiracje";)

Offline komiks

« Odpowiedź #806 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 21:33:35 »
Nie sądzę, żebym był w głębokiej niszy, raczej Ty jesteś w bańce komiksowej.

Rosiński jest znany przede wszystkim z Thorgala, Szninkla i Yansa.
W drugiej kolejności wymieniłbym Skargę Utraconych Ziem i Zemstę hrabiego Skarbka.

Zaś Kapitan Żbik i Pilot Śmigłowca, to takie ramoty, że niedzielny komiksiarz nawet na nie nie spojrzy. Chyba, że zna ze swojej młodości, czyli mówimy o starych ludziach.

Cała reszta to jest nisza, bańka, komiksowo, zwał jak zwał.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Midar

« Odpowiedź #807 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 22:29:59 »
Cała reszta to jest nisza, bańka, komiksowo, zwał jak zwał.

W czasach tej niszy tworzyli Wróblewski, Baranowski, Christa, Polch, Chmielewski, Kas i jakoś ich prace cieszą się uznaniem i znaniem. Mnóstwo wydań specjalnych, powiększonych, kolor + cz.b., etc. Tak samo z Rosińskim, wszystkie wymienione wyżej tytuły są znane lub bardzo znane wśród braci komiksowej i gdyby to inny wydawca (Egmont, Ongrys) wydał taki album, to rozszedłby się, jak ciepłe bułeczki.

Prawdę powiedziawszy, to jestem mocno zaskoczony, że nie kojarzysz tych tytułów, bo znam trochę młodych „komiksiarzy” (dla mnie tacy, to do trzydziestki) i oni nie mają problemu z rozpoznaniem tej twórczości Rosińskiego.
« Ostatnia zmiana: Śr, 08 Maj 2024, 22:47:08 wysłana przez Midar »

Offline Pinto

« Odpowiedź #808 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 22:41:11 »
Prawdę powiedziawszy, to jestem mocno zaskoczony, że nie kojarzysz tych tytułów
Żyje w swojej bańce. Moja bańka jest lepsza :D

Offline Midar

« Odpowiedź #809 dnia: Śr, 08 Maj 2024, 22:45:43 »
Moja bańka jest lepsza :D
Gratuluję👍.