Autor Wątek: PolishComicArt.pl  (Przeczytany 196227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Castiglione

Odp: PolishComicArt.pl
« Odpowiedź #1110 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:37:23 »
Życzę powodzenia z jednym tomie rocznie przy serii mającej 300 zeszytów.

Online Popiel

« Odpowiedź #1111 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:40:09 »
Czy on ma zamiar w zbiorczych wydawać wszystko, czy tylko to, czego nie opublikuje w swoim "relaxie"? Żeby czytelnicy musieli kupować i zbiorcze i magazyny?

Pytam z ciekawości, bo nie dorzucę grosza do komiksowego otworu. Znając jego chciwość zdywersyfikuje te historie dwukanałowo.
Nie zazdroszczę wtedy komplecistom i miłośnikom "tomiszczy na półeczce" :)

Taka fajna seria i taki wuj ma na niej łapę. Ech.

Offline komiks

« Odpowiedź #1112 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:40:37 »
Ludzie kupią pierwszy tom, a potem entuzjazm opadnie, zapomną o serii, przez co część klientów nie kupi kolejnego i z tomu na tom będzie coraz gorsza sprzedaż, więc seria zostanie urwana ;)
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Popiel

« Odpowiedź #1113 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:41:36 »

Nie ma opcji. Nie dźwignie.

Online eyesore

« Odpowiedź #1114 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:54:44 »
Czy on ma zamiar w zbiorczych wydawać wszystko, czy tylko to, czego nie opublikuje w swoim "relaxie"? Żeby czytelnicy musieli kupować i zbiorcze i magazyny?

Pytam z ciekawości, bo nie dorzucę grosza do komiksowego otworu. Znając jego chciwość zdywersyfikuje te historie dwukanałowo.
Nie zazdroszczę wtedy komplecistom i miłośnikom "tomiszczy na półeczce" :)

Taka fajna seria i taki wuj ma na niej łapę. Ech.
jeżeli faktycznie podzieli to na dwa kanały, tomy osobno i poboczne rzeczy w Relaxie to będzie januszerka na maxa
ja zobaczę co się odwali, jakie będą ceny i opinie, poczekam na recki z jakości wydania, tłumaczenia itd i wtedy będę kminił
ale czuje że będę musiał obejść się smakiem,

Online Takesh

« Odpowiedź #1115 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 15:59:36 »
Jestem w domu i patrzę na Archives. Jest tam napisane, że wewnątrz jest 3-częściowa pierwsza miniseria i 1-21 serii regularnej ORAZ ekstra strony z różnych wydań zbiorczych.

Czyli tak, jak napisałem wcześniej.

@Aninimowy Grzybiarz
Sprawdź jeszcze raz tylną okładkę.

Online michał81

« Odpowiedź #1116 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 16:43:55 »
Najprawdopodobniej 6 pierwszych tomów Ultimate Colletion to będzie zamknięta historia i na tym można będzie też zakończyć wydawanie.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #1117 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 16:57:17 »
To jest żałosne. Że też Image pozwoliło na takie wydania.
Sytuacja zdaje się być prosta - Image otworzyło się na Polskę i kto chce ich wydać przedstawia swoją ofertę, ewidentnie nikt nie mógł/nie chciał dać tyle co PCA, więc nie ma tu kwestii "pozwalania". Problem będzie jak Image się na PCA przejedzie i znów Polskę odetnie, ale może inni wydawcy zbilansują to wrażenie...
Drugą sprawą "takie" wydania - na razie spekulujemy jak one będą złe, ale taki Larsen nijak ma się do psychofanów spółki Rosińscy+Garula, Savage Dragon ma trafić do tych co teraz kupują Spawny od SL i nie zdziwi mnie jak wydanie i cena nie będą się znacząco różnić (tj. cena na pewno większa, ale nie tak jak sobie niektórzy wyobrażają, przynajmniej tak przewiduję).
Reszta co on tam opowiada to, jak sam używa w kierunku niektórych, rzeczy "wyssane z palca", nie ma co go słuchać a po prostu komiks kupić lub nie jak już będzie dostępny.

Bo Erik w tpb, Archives i Ultimate Collection wydaje to zupełnie inaczej. Dodał krótkie historie m.in. z Image 0, niewykorzystane otwarcie drugiej serii oraz poukładał to wszystko chronologicznie i dorysował strony, aby całość była płynniejsza. Na końcu wszystko od nowa zostało pokolorowane. Po tym zabiegu w pierwszym już tpb czytelnicy byli wściekli, dlatego wydał ten pierwszy tpb jako 5-częściową mini The Dragon po 99 centów za numer.

I stąd moje pytanie o ten numer Relaxu. Będzie to pierwotna wersja? Czy 2 numer The Dragon?

I wygląda na to, że będą wydawać według Ultimate Collection. Tylko na razie są 3 tomy, które zbierają zeszyty do numeru 35 plus pierwszą serię rozszerzoną. Teraz mamy numer 277. A główna historia (story arc) trwa nieprzerwanie do numeru 75. Czyli ile u nas? 10 lat? 6-7 lat przy regularnym jednym tomie rocznie....

A co z mini seriami, które mają znaczenie dla historii? W Relaxach?

Nowi czytelnicy dadzą radę tyle czekać? Ktoś będzie miał cierpliwość i wiarę, że to się im uda?
Jak sam piszesz - masz już serię, po co przejmować się tym co tu będzie. A będzie wydane to, co przyśle Image. W idealnym świecie wydawca miałby być omnibusem we wszystkim co z komiksami, a szczególnie tymi przez niego wydawanymi związane, no ale realnie może mieć zero świadomości odnośnie takich technikaliów o jakich piszesz a i tak skutecznie działać na rynku...
Ostatnią kwestią ta dalsza część cytowana wyżej - a co z Ongrysem i Dreddem - jest w pełni gwarantowane, że nigdy na polskim rynku nie będzie kompletu Dredda, a nawet to co będzie wydawane jest tempem niespiesznym, czy nie można po prostu potraktować Savage Dragona jak Dredda i cieszyć się z tego co będzie, bez patrzenia na to czego nie będzie?

« Odpowiedź #1118 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 17:49:57 »
Jestem w domu i patrzę na Archives. Jest tam napisane, że wewnątrz jest 3-częściowa pierwsza miniseria i 1-21 serii regularnej ORAZ ekstra strony z różnych wydań zbiorczych.

Czyli tak, jak napisałem wcześniej.

@Aninimowy Grzybiarz
Sprawdź jeszcze raz tylną okładkę.

Zgadza się, pamięć mnie zawiodła, a info znalezione na szybko w necie było niedokładne. Dzięki za sprostowanie!

Online Takesh

« Odpowiedź #1119 dnia: Śr, 17 Wrzesień 2025, 18:51:57 »
@Piterrini

Mimo, że już mam, to przejmuję sie,  bo chciałbym mieć też po polsku. Mam sporo takich zestawów. Jak coś bardzo lubię, to biorę nawet różne wydania, jeśli coś mi dają. Mam Archives, bo sama kreska bez koloru robi zupełnie inne wrażenie warte tego "dubla".

Owszem, spekulujemy. Ale ja odniosłem się do oficjalnie podanego tempa jednego (1) tomu na rok. Czyli pierwszy story arc dostaniemy za 6-7 lat. Jeśli nie będzie poślizgu.

Zadałem też pytanie co znaczy "pierwsza historia", która będzie w Relaxie. Bo to jest bardzo ciekawe jak to odebrać. Bo nie wiemy czy przypis redakcji jest ich domysłem, czy sam wydawca im to sprostował. A jeśli będzie to rzeczywiście pierwszy zeszyt starej serii, to będzie coś dziwnego patrząc na wydania Savage Dragona na świecie.

A co z tymi kolejnymi historiami w R? Będą to zeszyty wycięte z tych wydań zbiorczych? Duble? Czy mini serie?

Spekulacje? Czy pytania? Ja jestem ciekaw tych odpowiedzi.

I patrząc na zapowiedź sposobu wydania u nas, jak i historię wydawniczą tego podmiotu, to mam sporo obaw...

Offline starcek

« Odpowiedź #1120 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 09:10:08 »
Jakich obaw? Same pewniki jak potoczy się ta historia.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Masonna

« Odpowiedź #1121 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 12:56:12 »
Jakich obaw? Same pewniki jak potoczy się ta historia.

Pełna zgoda. Tu nie ma żadnych znaków zapytania. Wszystko co będzie możliwe do spierdolenia, spierdolone zostanie. I zapewne dostaniemy też coś ekstra, czyli takiego babola, który nam nie przyszedł do głowy. Osobiście ostrzę sobie zęby na przedmowę Garuli.
Komary rypią...

Offline starcek

« Odpowiedź #1122 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 14:44:45 »
Te teksty są jedyne w swoim rodzaju. I jakoś nikt nie chce wrzucić tego, co on wysmażył ostatnio w Pilocie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline kierpic

« Odpowiedź #1123 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 22:16:02 »
Proszę bardzo, starcek

Offline pokia

« Odpowiedź #1124 dnia: Cz, 18 Wrzesień 2025, 22:44:30 »
Możecie wrzucić inne teksty Pana Krzysztofa? Widziałem tylko kilka, ale każdy z nich był bardzo ciekawy i niezwykle angażujący. Myśl jest czysta, klarowna i ostra jak brzytwa. Z każdym czytaniem odkrywam kolejne warstwy geniuszu.

Dlatego pokornie proszę - dajcie tego więcej.