Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 28075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online holcman

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #165 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 13:57:31 »
Jeden ranking, dwóch wydawców. Jak mogła skończyć się ta dyskusja?

Tak tylko dla porządku - w tym rankingu nie ma tylko dwóch wydawców.

Offline Rabies

« Odpowiedź #166 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 14:42:42 »
El eternauta 1969
Moby Dick
Stray Toasters
co zrobione?
Niewydane!
Chooyowy rok!
  ;D

Offline greg0

« Odpowiedź #167 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 21:29:20 »
Jeden ranking, dwóch wydawców.
bo to był finał.
wcześniej były eliminacje (206 wydawców) , następnie baraże, grypy, 1/8, ćwierćfinały i półfinały.
Kultura wystawiła dwie drużyny i dlatego zajęli też trzecie miejsce wygrywając z Egmontem w tie-breaku 48 do 12 bo Egmont kończył w dziesiątkę.
Ważne żeby narzekać...

Offline Sędzia

« Odpowiedź #168 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 21:38:16 »
poczytalibyście komiksy zamiast pierdolić bez sensu

Online Xmen

« Odpowiedź #169 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 23:12:25 »
Dlaczego uważacie że wasze pierdolenie bez sensu jest lepsze od naszego?
Pdfów nam nie podesłali, co mamy robić?
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Online Xmen

« Odpowiedź #170 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 01:31:28 »
Post pod postem, nie mogę już edytować.
DonT chyba przemyślał sprawę i usunął post. Niektórzy nie mają nawet odwagi pierdolić bez sensu, przykre.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline donT

« Odpowiedź #171 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 08:05:34 »
Usunalem, bo niewiele, a wlsciwie nic do tematu nie wnosil. A Twojego komentarza nie rozumiem i szczerze mowiac - nie czuje potrzeby. Whatever.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Death

« Odpowiedź #172 dnia: Nd, 15 Grudzień 2024, 13:38:45 »
Jednak jakiś wpływ ten ranking ma, bo skoro ktoś czytał dużo Timofa i Kultury Gniewu i umieścił komiks, którym wcześniej się nie interesowałem na pierwszym miejscu, to oznacza, że może warto spojrzeć na niego przychylnym okiem. Wygooglowałem więc to Piętno bohaterów i spodobały mi się plansze, więc kupiłem. Kota już wcześniej miałem na oku (akurat nie jest w rankingu), Robotę jak każdą inną w sumie też. A że ceny przez Lubimy czytać były dobre i kod do Matfela był i jeszcze darmowa dostawa od niskiej kwoty, to sobie kupiłem. Przywaliłem jeszcze -30 zł z punktów na Inpoście i poniższy zestaw kupiłem za 102,39 zł.

Często tak mam, że jeśli ktoś (głównie na tym forum) umieści wysoko komiks, którego jeszcze nie mam i nawet nie miałem w żadnym schowku, to decyduję się go sprawdzić. Ktoś kiedyś na przykład dał na miejscu pierwszym w topce roku Siostry Dietlove, więc kupiłem i po lekturze tego bardzo dobrego i unikalnego komiksu w ogóle wydanych nań pieniędzy nie żałowałem.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #173 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 12:35:56 »

Najczęściej to później sprzedają, a nie zostawiają. Jak pracuje w gazecie to chyba tam dostaje wynagrodzenie bonusów od wydawnictwa nie powinien oczekiwać. Jak robi to w necie to też za darmo nie pisze, a jak pisze bo prowadzi niszowego bloga to chyba traktuje jako hobby i nie powinien oczekiwać gratyfikacji.
Sorry, że tak późno, ale jakoś umknęła mi reszta tej dyskusji. W każdym razie otrzymanie egzemplarza recenzenckiego to najnormalniejsza rzecz na świecie. Sam lata temu prowadziłem jedną stronkę i zazwyczaj wystarczyło napisać do wydawcy, żeby jakąś pozycję otrzymać. Nigdy nie dostałem w odpowiedzi, że tekst ma coś zawierać bądź nie, że ma mieć jakiś konkretny wydźwięk, itp. Nikt nade mną nie stał i nie sprawdzał, co piszę.

Wiadomo, że to hobby, ale to jest prosty układ - recenzent otrzymuje to, co chce przeczytać, a wydawcy zależy, żeby pisało się o jego tytule. Tak to ten recenzent może w tym czasie czytać lub pisać o czymkolwiek innym, a do danej pozycji dojść później bądź nigdy. Zresztą, jak widać komentarze wywołuje nawet prośba o pdfa.

Aczkolwiek na pewno są jednostki, które piszą pod czyjeś dyktando, jednak demonizowanie całego procesu wydaje mi się niepotrzebne. To zasadniczo widać, kto ma jakieś merytoryczne pojęcie i jak wyraża opinie, a kto unika jak ognia, żeby nie powiedzieć czegoś złego.

Online holcman

« Odpowiedź #174 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 14:26:30 »
Uwaga! Nadchodzi kolejny materiał do gównoburzy!
:-)
Od razu uprzedzę, że nie znam wyników, ale obaj panowie otrzymują od nas egzemplarze.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #175 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 14:28:02 »
:)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online Xmen

« Odpowiedź #176 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 14:33:07 »
Dlaczego zaraz gownoburza? Trudno żebyś koledze nie wysłał komiksów, a on ich nie spropsował. Normalna sprawa.

Online misiokles

« Odpowiedź #177 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 14:43:57 »
TK ma kolegów ze wszystkich wydawnictwach i te również mu wysyłają wydawane komiksy. Sprawa się komplikuje, ck nie?

Online Xmen

« Odpowiedź #178 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 14:49:30 »
Widzę, że dla ciebie tak. Ale co? sugerujesz że to dlatego nigdy, o żadnym komiksie nie wypowiedział się negatywnie?

Online holcman

« Odpowiedź #179 dnia: Wt, 17 Grudzień 2024, 14:53:59 »
Właśnie wjechała komiksowa topka Polityki. W druku tylko podium, w internecie ma być więcej.
Tak, Jakub Demiańczuk też dostaje od nas komiksy.