Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 27963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Xmen

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #150 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 19:14:52 »
Proste jest, że nie warto sobie zawracać głowy rankingiem gościa, któremu dwa wydawnictwa wysyłają komiksy. Chyba nie bez powodu wydawcy mają na niego wywalone.
Raczej nie jest zbyt opiniotworczą osobą.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Popiel

« Odpowiedź #151 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 19:35:11 »
Szkopuł w tym, że zazwyczaj patorecenzent ma zasięgi o jakich recenzent może pomarzyć.
I robi wydawcy kilkakrotnie większy obrót.

No to jest problem. Stąd też przedrostek "pato". Bo ilość prezentacji, unboxingów, czy tzw. opinii, składających się z odmienianego przez przypadki 'fajnie" dominuje nad merytoryką i jakością.

Temat znany nie od dziś - gorszy pieniądz wypiera lepszy.

Sto razy wolę wąski lecz uzasadniony ranking pdf red. Czyża, niż pustosłowie podsumowujące setki komiksów, których "kochasielubisie" nawet nie odfoliowali.

Offline Leyek

« Odpowiedź #152 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 20:11:20 »
Nie ma żadnej wydumanej przez Ciebie wyższościowej "elyty". Są ludzie wypowiadający się pod nazwiskiem ( też często kłócący się ze sobą) i rzucający niepotwierdzonymi insynuacjami anonimy.
+ inne pierdoły co mi się nawet nie chce klikać i cytować.

Paradne. Ktoś Cię pewnie torturami zmusił, żebyś zakładał konto pod nickiem zbliżonym do nazwiska. Na forum i w ogóle w internecie przed powstaniem śmieciowego facebooka nicki były i dalej są rzeczą powszechną i w sumie pierwotną. Zachciało Ci się atencji to się licz z konsekwencjami.

Poza tym lepszy tuzin "anonimów" niż jedno chamidło obrażające wszystko i wszystkich otwarcie bez żadnych zachamowań.

Offline Popiel

« Odpowiedź #153 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 21:08:10 »
Jaka atencja i jakie konsekwencje? O czym Ty mówisz?

Gębę się ma jedną i warto mówić pod jej symbolem, czyli nazwiskiem. Takie moje zdanie.

Obrażają właśnie głównie anonimy, ludzie pod własnym nazwiskiem jednak mniej.

A "zahamowania" przez samo "h". Nie ma za co. XD

Offline Xmen

« Odpowiedź #154 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 21:14:17 »
To zmień nick na nazwisko. Twój "oficjalny" kolega turucorp też szczyci się walką z "anonimkami", ale jak ktoś użyje jego nazwiska to powołuje się na regulamin i straszy konsekwencjami prawnymi. Ehh te forumowe turuki...
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Popiel

« Odpowiedź #155 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 21:29:04 »
Nazwiska moje i turucorpa nie są żadną tajemnicą, panie Xmeński. Natomiast jeśli znów anonimki wchodzą na ten poziom dyskusji, to jednak pas.

« Odpowiedź #156 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 23:47:11 »
 Przeceniasz zarówno ich rozpoznawalność jak i ważność.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #157 dnia: Pt, 13 Grudzień 2024, 23:59:40 »
Ale to jest ranking PDFów czy komiksów? :)

Offline Dracos

« Odpowiedź #158 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 07:53:23 »

Nazwiska moje i turucorpa nie są żadną tajemnicą,

Turu to może i nie bo się jednak kupuje komiksy z jego nazwiskiem ale ty to kompletny random z internetu. Tzn teraz wiem że niby można by dojść do twojego bo podobno coś tam przetłumaczyłeś ( z tym że co trzeba by się posiłkować wyszukiwarka na forum bo z głowy uleciało). I nie piszę tego złośliwie ale zdecydowanie swoją rozpoznawalność przeceniasz

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #159 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 11:56:00 »
Niczym nieuzasadniona miłość własna to jest jednak dotkliwe schorzenie...

Offline Xmen

« Odpowiedź #160 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 12:35:23 »
Haha, właśnie pamiętam jak forumowy piarowiec egmontu napisał do mnie "nie wiesz kim jest popiel w polskim komiksie!".
Szukałem, szukałem i znalazłem. Przetłumaczyl, dwa czy trzy komiksy i udzielił wywiadu w "gazecie" wybiórczej, z którego dowiadujemy się że jeździ ciężarówka bo mama dała mu na prawo jazdy. W wywiadzie również dzieli ludzi na "my" i jakichś nie do końca określonych onych.
Zgadza się? z tą rozpoznawalnością nie ma co szaleć, jest o tobie ledwo wzmianka, która trzeba dobrze poszukać.

Offline michał81

« Odpowiedź #161 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 12:45:39 »
Słabo szukałeś, bo prowadził też spotkania komiksowe na festiwalach.

Offline Kadet

« Odpowiedź #162 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 13:14:06 »
Odbijając od tej okropnej dyskusji ad personam, która na tym etapie niewiele już wnosi i zwiększa ilość forumowych ścieków:

Moim zdaniem najlepsze tomy z kolekcji Barksa i Rosy w pełni zasługiwałyby na miejsce na takiej liście, nawet w ambitnym magazynie.

No pewnie. Czekam, czy znajdą się w podsumowaniu roku forumowiczów.

Kiedy w 2021 wyszedł ostatni tom kolekcji Dona Rosy, seria znalazła się po głosowaniu w forumowym TOP 10. Od tego czasu nic, ale trzeba też wziąć poprawkę na to, że teraz dostajemy komiksy z końca kariery Barksa, które - choć dalej wyróżniają się zdecydowanie na tle przeciętnego Disneya - to jednak powszechnie uznawane są za stojące na trochę niższym poziomie niż te ze szczytowego okresu jego kariery (koniec lat 40. i pocz. 50). Możliwe jest to, że działa też pewne "przywyknięcie" do serii trwającej od ponad 6 lat, która już nie ma tego efektu nowości.

Jeśli chodzi o przyszły rok, to myślę, że wyróżniającym się komiksem (nie tylko wśród Disneya, ale w ogóle) może być niedawno zapowiedziany "Miecz z lodu". Przyznam szczerze i otwarcie, że jeszcze go nie czytałem, ale często jest wymieniany wśród najważniejszych dzieł włoskiej szkoły Disneya. Tutaj jest obszerny i w miarę bezspojlerowy artykuł o inspiracjach i tematach poruszanych w tej serii (niestety trzeba posiłkować się Google Tłumaczem, jeśli ktoś nie zna włoskiego):

https://fumettologica.it/2019/01/topolino-spada-di-ghiaccio-de-vita-disney/

Problem polega na tym, że pewnie część ludzi pominie to, bo to Disney, a z tych, którzy czytają Disneya, część pominie to, bo to Miki, a część - bo jest wydawane w prasowej formie Giganta, a nie HC :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Zakrza

« Odpowiedź #163 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 13:21:47 »
Ale tu naspamowaliście :P Sam też wziąłem udział w dyskusji, czego żałuję. Tytuł nijak nie ma się do dyskusji. Tu nie ma podsumowań roku, tylko dyskusja o pdfach i meryrorycznosci JEDNEGO rankingu.

X
D

Offline Xmen

« Odpowiedź #164 dnia: So, 14 Grudzień 2024, 13:28:11 »
Jeden ranking, dwóch wydawców. Jak mogła skończyć się ta dyskusja?