Autor Wątek: Podsumowania roku 2024  (Przeczytany 27815 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deepdelver

Odp: Podsumowania roku 2024
« Odpowiedź #30 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:25:12 »
Wiadomo, że Thorgal będzie miał tu większe fory niż Świdziński, czy Mazur.

Po to jest forum, żeby dawać fory. :)

Nie mam problemu z tym, że recenzent dostaje egzemplarz od wydawcy, pod warunkiem, że nie obliguje go to do zrecenzowania tego tytułu, bo sam fakt publikacji recenzji sugeruje, że jest to tytuł, o którym warto pisać (a nie zawsze warto). Natomiast nie wyobrażam sobie, że ktoś tworząc ranking bazuje tylko na tytułach darmowych, nie zadając sobie trudu żeby zdobyć inne potencjalnie ważne pozycje - na te dostaje kasę od redakcji (chyba, że to żebredakcja i takiego funduszu nie ma). Takie działanie byłoby kpiną do kwadratu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #31 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:31:52 »
No właśnie, komiksy pop/mainstreamowe są tu traktowane lepiej niż komiksy ambitne/niszowe. Taka specyfika tego miejsca.

No to chyba jak we wszystkich miejscach z możliwie szerokim przekrojem użytkowników (dajmy na to filmweb), że mainstreamowe rzeczy są najpopularniejsze. Więc o specyfice to można pisać o miejscach, gdzie jest inaczej.

I to, że mainstream jest popularniejszy nie jest równe temu, że jest lepiej traktowany (pewnie więcej negatywnych wypowiedzi jest o komiksach mainstreamowych niż niszowych, biorąc pod uwagę oczywiście ilość postów na dane tematy). A Twoje wypowiedzi brzmią jakbyś walczył o jakieś "komiksy wyklęte/uciemiężone" (pewnie jeszcze ze źle traktowanej KG).

Offline holcman

« Odpowiedź #32 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:37:21 »
Moim zdaniem najlepsze tomy z kolekcji Barksa i Rosy w pełni zasługiwałyby na miejsce na takiej liście, nawet w ambitnym magazynie.

No pewnie. Czekam, czy znajdą się w podsumowaniu roku forumowiczów.

Offline Dracos

« Odpowiedź #33 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:38:14 »
Chyba trochę nadinterpretujesz, ja tak nie odebrałem postu holcamana.

Offline holcman

« Odpowiedź #34 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:42:49 »
Nie mam problemu z tym, że recenzent dostaje egzemplarz od wydawcy, pod warunkiem, że nie obliguje go to do zrecenzowania tego tytułu, bo sam fakt publikacji recenzji sugeruje, że jest to tytuł, o którym warto pisać (a nie zawsze warto).
Nigdy w życiu nie goniłem nikogo o publikację recenzji komiksu KG. Komiksy wysyłamy, ale to co zrobi/ nie zrobi z nimi recenzent/recenzentka zależy już tylko od nich.

Natomiast nie wyobrażam sobie, że ktoś tworząc ranking bazuje tylko na tytułach darmowych, nie zadając sobie trudu żeby zdobyć inne potencjalnie ważne pozycje - na te dostaje kasę od redakcji (chyba, że to żebredakcja i takiego funduszu nie ma). Takie działanie byłoby kpiną do kwadratu.

Mogę Cię zapewnić, że żadna redakcja nie daje recenzentowi funduszy na cokolwiek poza jego pensją. Od wielkiego dzwonu zdarzy się, że współuczestniczy w kosztach zagranicznych pressjunketów.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:51:16 wysłana przez holcman »

Offline maxim1987

« Odpowiedź #35 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:44:10 »
Odbiorca takiego rankingu zawsze powinien mieć z tyłu głowy, że nie jest to ranking "najlepszych komiksów wydanych w Polsce w 2024" a jedynie "ranking najlepszych przeczytanych przeze mnie (recenzenta) komiksów wydanych w Polsce w 2024".
Druga, nawet bardziej podstawowa rzecz, to brak kontekstu.
Ot gdyby była chociażby taka informacja: w 2024 wyszło X komiksów, ja jako twórca zestawienia przeczytałem np. 1/3 X, a 1,2 X w ogóle mnie nie obchodziła. Bo można przecież zrobić TOP 10 przeczytawszy 11 pozycji...

Offline holcman

« Odpowiedź #36 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 15:50:37 »
No to chyba jak we wszystkich miejscach z możliwie szerokim przekrojem użytkowników (dajmy na to filmweb), że mainstreamowe rzeczy są najpopularniejsze. Więc o specyfice to można pisać o miejscach, gdzie jest inaczej.
I to, że mainstream jest popularniejszy nie jest równe temu, że jest lepiej traktowany (pewnie więcej negatywnych wypowiedzi jest o komiksach mainstreamowych niż niszowych, biorąc pod uwagę oczywiście ilość postów na dane tematy).

To jest w ogóle bardzo rozległy temat, ale pokuszę się o mocną tezę, że mainstream jest dużo lepiej traktowany, właśnie dlatego jest mainstreamem :-) Dużo łatwiej w - uwaga! - mainstreamowych mediach znaleźć recenzję kolejnego blockbusterowego sequela niż pozycji niszowej. Te pierwsze budzą też żywsze reakcje odbiorców. Nie ma się co obrażać na taką sytuację, bo byłoby to kopanie się z koniem.

A Twoje wypowiedzi brzmią jakbyś walczył o jakieś "komiksy wyklęte/uciemiężone" (pewnie jeszcze ze źle traktowanej KG).

Wiesz co, całe moje zawodowe życie związałem z kulturą. Bardzo łatwo prześledzić, co propsowałem, do jakich komiksów, filmów, twórców mi bliżej, a jacy nie budzą żywszego bicia mojego serca. Więc tak, od ponad 20 lat walczę o "sztukę wyklętą/uciemiężoną" :-) Jest mi ona dużo bliższa niż wspominany tu często mainstream, w którym naprawdę rzadko znajduję coś dla siebie.

Online Castiglione

« Odpowiedź #37 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 16:07:20 »
No taka jest definicja niszy, że interesuje się nią mniej osób.

Offline holcman

« Odpowiedź #38 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 16:17:09 »
No taka jest definicja niszy, że interesuje się nią mniej osób.

Oczywiście, ale nie znaczy to, że jest w niej mniej interesujących rzeczy.

Online Castiglione

« Odpowiedź #39 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 16:48:47 »
Nie no, to jasne, ale ciężko oczekiwać, żeby masowe media w pierwszej kolejności interesowały się niszą, mając świadomość, że masowa publika czeka na artykuły o blockbusterach.

Offline holcman

« Odpowiedź #40 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 17:19:41 »
Nie no, to jasne, ale ciężko oczekiwać, żeby masowe media w pierwszej kolejności interesowały się niszą, mając świadomość, że masowa publika czeka na artykuły o blockbusterach.

Pewnie, w końcu rozliczane są z kliknięć i sprzedaży. Ale prowadzi to też do tego, że mierne produkty mainstreamowe wypychają z przestrzeni medialnej wartościowe rzeczy niszowe. Tracą na tym wszyscy, głównie odbiorcy.

Offline Lipa

« Odpowiedź #41 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 17:31:38 »
Wystarczyłoby dopisać na koniec takiego rankingu, że dotyczy on pozycji, które dostał za darmo od wydawcy

Bo nazywać to coś wyżej, co było w pierwszym poście topką roku 2024, to jest po prostu jakąś abstrakcją.

Rozumiem, że są gusta i guściki, cieszę się, że są wydawcy jak KG, jak Timof, wykonują naprawdę świetną robotę, ale jak można brać to poważnie?

Najgorzej, że Ci co troszkę się interesują komiksami, wiedzą, że jest to ch.. warte. Ale ilu ludzi faktycznie będzie swoją wiedzę opierać na czymś takim i kupi tego typu komiksy mówiąc, że to najlepsze co wyszło u nas w 2024r. wg jakiegoś podmiotu.

Offline holcman

« Odpowiedź #42 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 17:37:54 »
Bo nazywać to coś wyżej, co było w pierwszym poście topką roku 2024, to jest po prostu jakąś abstrakcją.

To ja się podejmę tej abstrakcji (choć może lepsze byłoby słowo aberracja) - tak, to jest topka komiksów roku 2024 wg Radosława Czyża, redaktora magazynu Książki.

Najgorzej, że Ci co troszkę się interesują komiksami, wiedzą, że jest to ch.. warte. Ale ilu ludzi faktycznie będzie swoją wiedzę opierać na czymś takim i kupi tego typu komiksy mówiąc, że to najlepsze co wyszło u nas w 2024r. wg jakiegoś podmiotu.

Śmiem twierdzić, że troszkę się interesuję komiksami i nie jest to ch... warte. A ludzie, którzy nie interesują się komiksami i sięgną po polecane na tej liście pozycje jakoś szczególnie źle nie trafią. Same dobre tytuły na niej.

Offline Lipa

« Odpowiedź #43 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 17:42:29 »

To ja się podejmę tej abstrakcji (choć może lepsze byłoby słowo aberracja) - tak, to jest topka komiksów roku 2024 wg Radosława Czyża, redaktora magazynu Książki.

Śmiem twierdzić, że troszkę się interesuję komiksami i nie jest to ch... warte. A ludzie, którzy nie interesują się komiksami i sięgną po polecane na tej liście pozycje jakoś szczególnie źle nie trafią. Same dobre tytuły na niej.

Jasne, wg Pana Czyża mogą być to najlepsze pozycje w roku 2024r.

Pytanie jakby ten ranking wyglądał, gdyby inni wydawcy podrzucili mu kilka swoich pozycji.

Dla mnie osobiście - jeżeli ktoś się podejmuje jakichkolwiek zestawień, to żeby brzmieć wiarygodnie musi mieć większy przekrój niż to, co dostanie tylko od wydawców.

Powinien zaprzestać na recenzjach tytułów, a nie bawić się w rankingi opierając się na dwóch wydawcach, których pozycji dostał najwięcej.

I oczywiście - na pewno masz wiedzę w temacie komiksów dużo większą niż ja i pewnie 99% tego forum.
I również się zgadzam, że będą to dobre strzały, ale do wielkich petard im troszkę brakuje.
Zreszta który wydawca wypuszcza złe pozycje? :)

Offline holcman

« Odpowiedź #44 dnia: Śr, 11 Grudzień 2024, 17:48:45 »
Pytanie jakby ten ranking wyglądał, gdyby inni wydawcy podrzucili mu kilka swoich pozycji.
A ktoś im bronił?

Dla mnie osobiście - jeżeli ktoś się podejmuje jakichkolwiek zestawień, to żeby brzmieć wiarygodnie musi mieć większy przekrój niż to, co dostanie tylko od wydawców. Powinien zaprzestać na recenzjach tytułów, a nie bawić się w rankingi opierając się na dwóch wydawcach, których pozycji dostał najwięcej.
Ale ani Ty, ani ja nie wiemy ile i jakich pozycji przeczytał Czyż, prawda? I nie wiemy, od kogo dostał najwięcej.
Bo może jego półki uginają się od Egmontu.

I również się zgadzam, że będą to dobre strzały, ale do wielkich petard im troszkę brakuje.
Zreszta który wydawca wypuszcza złe pozycje? :)

Co dla Ciebie było największą petardą? Dla mnie na pewno jedną z kilku był Cornelius (co ciekawe przez recenzenta prestiżowego francuskiego portalu komiksowego oceniony na 5/10). I każdy wydawca wypuszcza złe pozycje. W zależności od tego, kogo zapytasz, to dowiesz się który i jakie to pozycje :-)