Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 32850 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #210 dnia: So, 28 Styczeń 2023, 13:43:23 »
Nazwij to stylizacją. Każdy superbohater ma też majty na spodniach i buty z odwróconymi cholewkami. Znaczną część komiksów europejskich stanowi para przeciwstawnych postaci z powiększonymi głowami. Po samym rozmiarze rozróżnisz znaczną część komiksów zarówno europejskich, amerykańskich i japońskich.

Nawet nie komentuję, bo głupota na głupocie. Ja odnośnie mangi generalizuje (i mam tego świadomość), ale Twoje przykłady to same rzeczy nieprawdziwe. Ja o wielkich oczach Ty o formacie ;) Gdzie to mangi co mam są w 2 formatach na krzyż a z europejskich komiksów nie idzie sensownie ustawić półki :)

Zerknij do tematu nowych nabytków komiksowych i policz ile osób tam wstawia same mangi lub same komiksy. Mniejszość, tak to wygląda.

Ci co kupują same mangi nie odwiedzają i w 99% nie znają naszego forum. Pewnie nawet nie znają w znacznej części Gildii, alejikomiksu, taniejksiazki, KKK itd. Mają mangastory, kotoristory, Empik i jakieś swoje bastiony w necie i na FB. Więc bardzo, bardzo słaby przykład, bo u nas wrzucają fotki komiksiarze :)

Offline Megatron

« Odpowiedź #211 dnia: So, 28 Styczeń 2023, 14:00:02 »
Nawet nie komentuję, bo głupota na głupocie. Ja odnośnie mangi generalizuje (i mam tego świadomość), ale Twoje przykłady to same rzeczy nieprawdziwe. Ja o wielkich oczach Ty o formacie ;) Gdzie to mangi co mam są w 2 formatach na krzyż a z europejskich komiksów nie idzie sensownie ustawić półki :)

Ty o dużych oczach, a ja o dużych głowach, ale tego nie podejmiesz gdyż nie potwierdza Twoich osądów. Weź smerfa ze swojego avatara, narysuj mu wąsy i celtycki strój i wyjdzie asterix. Przeciwstawność bohaterów też jest, tyle że asterix i obelix łączą jakieś w swoich postaciach, a smerfy rozdzielone są każdy na inny stereotyp. Czy to źle? Dla mnie nie, po prostu swoją kulturę się akceptuje bez większego wnikania.

Ci co kupują same mangi nie odwiedzają i w 99% nie znają naszego forum.

Jednak pisałeś o zmianie postrzegania mangi, a nie naszego forum ;) Pewnie że są zaczadzeni mangowcy, ale nie o tym było. Twierdzę że to komiksiarzy jest mało takich zapartych na coś inne. Nie ma więc potrzeby odczarowywania mangi w Polsce jak napisałeś.

Offline Leyek

« Odpowiedź #212 dnia: So, 28 Styczeń 2023, 14:44:09 »
Ty o dużych oczach, a ja o dużych głowach, ale tego nie podejmiesz gdyż nie potwierdza Twoich osądów. Weź smerfa ze swojego avatara, narysuj mu wąsy i celtycki strój i wyjdzie asterix. Przeciwstawność bohaterów też jest, tyle że asterix i obelix łączą jakieś w swoich postaciach, a smerfy rozdzielone są każdy na inny stereotyp. Czy to źle? Dla mnie nie, po prostu swoją kulturę się akceptuje bez większego wnikania.

Ok wziąłeś Smerfa, Asterixa i dodajmy jeszcze Lucky Luke'a i inne postaci z komiksów humorystycznych/dziecięcych. I ok tak są w większości rysowani, ale weź komiks historyczny, SF, western, obyczajowy i tam masz już normalne proporcje lub zupełnie inne style graficzne. A w mandze czy młodzieżowa, czy poważna czy o demonach czy o wojnie wszędzie masz wielkie oczy, nadmiernie wyrażane emocje itp. "smaczki". Dlatego uważam Twoje przykłady za bezsensowne.
Tak samo o SH dałeś przykład majt, gdzie to dotyczy może max. 5-10% postaci i to z dawnych lat.

Offline Megatron

« Odpowiedź #213 dnia: So, 28 Styczeń 2023, 14:54:56 »
Po prostu tych stylizacji jest więcej, ale istnieją. Coś wyrywające się zupełnie nie jest znowu tak liczne.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #214 dnia: Nd, 29 Styczeń 2023, 13:39:15 »
Duże oczy w mandze. To może napakowane ciała w amerykańskim superhero? Albo wyidealizowane kobiece ciała?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #216 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 21:55:24 »
A mówią, że autorzy komiksów nie mogą się utrzymać z tego w Polsce. Mogą, wystarczy, że umrą.

Offline Leyek

« Odpowiedź #217 dnia: Pn, 13 Luty 2023, 21:57:27 »
To się Egmont "nachapał" i będzie mógł jeszcze skuteczniej blokować kolekcje ;)

Offline hansior

« Odpowiedź #218 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 07:46:17 »
Znalazło się jeszcze jakieś podsumowanie - pewnie już jedno z ostatnich:
https://www.filmawka.pl/najlepsze-komiksy-2022-top-10/

Offline KzT

« Odpowiedź #219 dnia: Wt, 14 Luty 2023, 08:10:55 »
Znalazło się jeszcze jakieś podsumowanie - pewnie już jedno z ostatnich:
https://www.filmawka.pl/najlepsze-komiksy-2022-top-10/

Abstrahując od samego podsumowania, które jest autorskie i to rozumiem. Wygląda na to, jakby ktoś wstawił tam brudnopis, którego nikt nie przeczytał. Oczy bolały w trakcie lektury:

"Co się jesze działo w komiksowie w 2022? Mandioca i Lost in Time straciły już efekt świeżości, ale nie stracił szalenie dobrej wydawniczej oferty. (...). W innym kierunku poszło   które dalej zarzuca nas premierami i stosunkowo świeżymi tytułami. (...). Kultura Gniewu i Timof dalej robili przodki, wydając co miesiąc świeże rzeczy z polski i zza granicy."

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #220 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:40:02 »
Nominacje Nowej Fantastyki:

Zagraniczny komiks roku:
- Hubert Boulard, Frederic Leutier, "Męska skóra"
- Borja Gonzales, "Nocny krzyk"
- Tom King, Dave Stewart, Jorge Fornes, "Rorschach"
- Ryan North, Albert Monteys, Kurt Vonnegut, "Rzeźnia numer pięć, czyli krucjata dziecięca"
- Francois Schuiten, Benoit Peeters, "Mroczne miasta" t.7-8
- Sergio Toppi, "Toppi. Kolekcja" t.1-3
- James Tynion IV, Martin Simmonds, "Departament prawdy" t.1-2
- Barry Windsor-Smith, "Potwory"

Polski komiks roku:
- Tomasz Grodecki, Rafał Bąkowicz, "Ćma"
- Tomasz Grządziela, "Zasada trójek"
- Bartosz Minkiewicz, "Pan Wiedźma"
- Clarence Weatherspoon, "Toshiro. Wydanie zbiorcze"

Offline Leyek

« Odpowiedź #221 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:42:27 »
Ulala ale zdziwko, że pominęli Załogę promienia (kojarzy mi się, że była w miarę pozytywna recenzja w NF).

Ale pominięcie Donżona to już skandal. Co do czego pewnie wygrają te wydmuszkowe, przehypowane Potwory.

Online Martin Eden

« Odpowiedź #222 dnia: Pt, 24 Marzec 2023, 17:50:30 »
Ciekawe, jakie kategorie decydowały o uznaniu nominowanych komiksów za polskie.