Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 32831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #135 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 18:43:30 »
Niebinarne i kłirowe podsumowanie:

Chciałem napisać, że trochę poleciałeś z tym nagłówkiem, ale wtedy przeczytałem to w tekście o Załodze promienia:

Dodatkowy plus za pozbawiony jakiegokolwiek wyjaśnienia zupełny brak cisheterycznych facetów w świecie przedstawionym. Biorąc pod uwagę, jaką rolę odgrywa tradycyjnie testosteron zarówno w SF, jak i w high school dramach, jego brak jest prawdziwym błogosławieństwem.

Nawet nie ma co komentować.

Aczkolwiek dowiedziałem się z tej listy o Co mówi pantera, który może być ciekawy i przypomniała mi o Wilkach Mizielińskich, że muszę wreszcie kupić.
A poza tym Charlie Chan, Incel i Zasada Trójek to świetnie pozycje (Tunele i Powrót do Edenu czekają u mnie na przeczytanie). Choć boję się już tutaj przeczytać ich opisy, bo jeszcze wyjdzie, że źle je odczytywałem ;)

Swoją drogą Załogę promienia, mimo że wiem iż nie jestem "targetem" i zarzekałem się, że nie kupię to dziś odebrałem z Paczkomatu. Za 40 zł przy okazji innych zakupów używek, żal było nie wziąć ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 18:47:54 »
Chciałem napisać, że trochę poleciałeś z tym nagłówkiem, ale wtedy przeczytałem to w tekście o Załodze promienia

No właśnie mój komentarz się odnosił do nagłówka tekstu:

W mijającym roku kłirowość i różnorodność stały się mainstreamem, kobiety i niebinarne twórczynie komiksów urosły w siłę, a do tego chyba żaden prasowy artykuł o powieściach graficznych nie zaczął się od zdania „Komiks to nie tylko proste rysunkowe opowiastki dla dzieci”.

Więc to nie ja uważam ten ranking za takowy, tylko autorzy rankingu tak go pozycjonują w pierwszym zdaniu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #137 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 18:52:48 »
Dobra moja wina, bo ominąłem nagłówek :) żeby zobaczyć co tam dalej na liście jest :)

Choć dla mnie jest on bezsensowny patrząc na listę. Mazur czy Roca to niebinarni twórcy? A w Wilkach to pewnie sami homo/niebinarni bohaterowie :) Już o Incelu nie wspominając.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #138 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 18:56:24 »
Nawet za 40zł żal Załogi Promienia. Ale może Ci podejdzie.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 19:01:17 »
No generalnie to są raczej dobre rzeczy w tym rankingu, choć mimo wszystko smutne jest, że sporo ludzi z komiksowa wygląda jakby się zamykała na inne rzeczy niż KG. Z drugiej strony dobrze dla KG oczywiście, które świetnym wydawnictwem jest. Charlie Chan byłby u mnie w topce, gdyby nie to, że wyszedł w 2021 i był w mojej topce za tamten rok. Zasada Trójek będzie u mnie z dużym prawdopodobieństwem. Incel mnie rozczarował, zbyt powierzchowny i stereotypowy mi się wydaje. Załoga Promienia ma coś w sobie, widzę tam sporo rzeczy, których nie lubię, ale jednocześnie zżyłem się z postaciami i byłem dość zaangażowany w lekturę. Tylko to kaleczenie języka boli za każdym razem. Samotność komiksiarza, Powrót do Edenu i Laura Dean czekają na półce póki co.

Offline Koalar

« Odpowiedź #140 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 19:05:39 »
Dodatkowy plus za pozbawiony jakiegokolwiek wyjaśnienia zupełny brak cisheterycznych facetów w świecie przedstawionym. Biorąc pod uwagę, jaką rolę odgrywa tradycyjnie testosteron zarówno w SF, jak i w high school dramach, jego brak jest prawdziwym błogosławieństwem.

pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline kenji

« Odpowiedź #141 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 09:48:51 »
podsumowanie na moim ulubionym kanale na youtube - czyli CoJaPacze

nawet otrzymałem osobiste podziękowania:)

Offline holcman

« Odpowiedź #142 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 10:04:37 »
No generalnie to są raczej dobre rzeczy w tym rankingu, choć mimo wszystko smutne jest, że sporo ludzi z komiksowa wygląda jakby się zamykała na inne rzeczy niż KG.

Mnie smuci, że jest sporo ludzi z komiksowa, która wygląda jakby się zamykała na inne rzeczy niż SH, czy polskie starocie :-)
A listę KP przygotowywały osoby spoza komiksowa.

Offline volker

« Odpowiedź #143 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 10:14:45 »
CoJaPacze - dla mnie najlepszy kanał komiksowy na YT - obiektywny, elokwentny, jak zawodowy dziennikarz mimo to na luzie. Uwielbiam jego odcinki, tylko szkoda, że tak rzadko coś nagrywa, czasami to już o nim zapominam.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 10:27:25 »
Mnie smuci, że jest sporo ludzi z komiksowa, która wygląda jakby się zamykała na inne rzeczy niż SH, czy polskie starocie :-)
A listę KP przygotowywały osoby spoza komiksowa.

To też mnie smuci, każde aprioryczne ograniczanie się mnie smuci. A to sformułowanie "z komiksowa" to mój błąd, chciałem to inaczej napisać, miałem na myśli osoby spoza ścisłego komiksowa, nie wiem dlaczego w końcu tak to wyszło :P

Offline volker

« Odpowiedź #145 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 10:37:07 »
Dla mnie w poprzednim roku największym zaskoczeniem było uświadomienie sobie jak dużą popularność wśród młodych ma manga, dotychczas przeze mnie uważana za coś bardzo niszowego, która jak dotąd mnie zbytnio nie interesowała, chociaż anime lubię.
Mieszkam w małej miejscowości  i okazało się, że w bibliotece zainteresowanie mangami jest większe niż pozostałymi komiksami, co powoduje, że przy uzupełnianiu zbiorów komiksy zaczynają przegrywać z mangami których jest coraz więcej. Powstał nawet klub mangi i anime, w którym uczestniczy kilkadziesiąt osób głównie młodzieży. W pobliskim większym mieście funkcjonuje sklep z samymi mangami natomiast nie ma sklepu stricte komiksowego. Dla mnie to trochę szok :o

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 10:43:04 »
To w sumie też jest dobry przykład zamykania się w bańkach. Tak na oko, to większość odbiorców mangi nie próbuje nawet innych komiksów i na odwrót (sam fakt, że w bardzo wielu miejscach jest rozgraniczenie komiks - manga, tak jakby manga nie była komiksem). I takich przykładów jest masa, są ludzie czytający tylko superhero, tacy nie czytający superhero w ogóle, tacy czytający tylko polski komiks do lat 90. i tacy, którzy po nim jadą i tylko nowy polski komiks ich interesuje. Ja tego nie mogę i nigdy nie mogłem zrozumieć, szlag by mnie trafił gdybym miał się tak ograniczać. Wiadomo, że większość ma jakieś preferencje i projektuje je potem na całe obszary, ale preferencja nie musi oznaczać totalnego zamknięcia w bańce.

Offline holcman

« Odpowiedź #147 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 10:58:49 »
Dla mnie w poprzednim roku największym zaskoczeniem było uświadomienie sobie jak dużą popularność wśród młodych ma manga, dotychczas przeze mnie uważana za coś bardzo niszowego, która jak dotąd mnie zbytnio nie interesowała, chociaż anime lubię.

Popularność mangi w Polsce zjada popularność SH na śniadanie.
Pierwszy tom jednej z popularniejszych mangowych serii na polskim rynku sprzedał się w... 70 000 egzemplarzy.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #148 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 11:26:07 »
Eeee bez takich. Mòwiąc za siebie powiem, że nie zamykam się na mangę. Po prostu tak się moje życie potoczyło, że wychowały mnie kaczki i superhero. I to właśnie w te komiksy inwestuje na pierwszym miejscu. Niektòre mangi bym może nawet poczytał ale mam swoją pierwszą kupe wstydu. Poza tym mam pracę, chodzę do kina, seriale oglądam gram w gry, itd. Mi na mangi brakuje już i czasu i pieniędzy.

Ale to nie znaczy że hejtuje i się zamykam. Po prostu stoję obok i się nią nie interesuje. Każdy ma swoje preferencje.

Online perek82

« Odpowiedź #149 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 11:28:56 »
Ja tego nie mogę i nigdy nie mogłem zrozumieć, szlag by mnie trafił gdybym miał się tak ograniczać. Wiadomo, że większość ma jakieś preferencje i projektuje je potem na całe obszary, ale preferencja nie musi oznaczać totalnego zamknięcia w bańce.

A ja uważam, że zamykanie się w bańkach (w różnych tematach) jest dość naturalne dla większości ludzi. I nie chodzi tylko o komiksy, czy szerzej kulturę, ale wiele innych aspektów życia. Ludzie funkcjonują w bańkach informacyjnych, w mniejszych lub większych skupiskach osób, które są do nich jakoś podobne itd. Partnerów też w większości szuka się podobnego do siebie (np. z racji wykształcenia, światopoglądu, jakiegoś zaplecza intelektualnego, może też materialnego). Pewnie można by się posilić o wyjaśnianie tego sposobu, w jaki ludzie się organizowali w przeszłości - żyli w grupach, ktoś wykluczony miał mniejsze szanse na przeżycie, a sąsiednia grupa chciała nam ukraść, to co mamy i zająć wodopój (ale to taka dygresja wymyślona na poczekaniu;)).

Wyjście poza swoją bańkę wymaga wysiłku, rozpoznania tematu. Nie każdemu się chce, nie każdy ma czas. Część próbowała i nie pykło, więc wróciła do swojej bajki.
Ja sam funkcjonuję w wielu bańkach (komiksowej, książkowej, filmowej, politycznej, społecznej, religijnej, sportowej i pewnie paru innych, których sobie jeszcze nie uświadomiłem). W niektórych tematach staram się rozszerzać bańkę  (z różnym skutkiem), a w innych nikt mnie nie zmusi do czegoś (np. polskiej piłki ligowej).

Nie mówię, że tak jest dobrze, ale wg mnie to jest naturalne ludzkie podejście do wielu tematów i nie ma się co na ludzi zżymać, że nie funkcjonują, tak jak nam się wydaje, że powinni.
Chwała tym, którzy mają otwarty umysł i interesują się wszystkim.
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **