Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 32866 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Nawimar III

Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #120 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 22:53:34 »
To tak jeszcze dodam, że zdefiniowanie konwencji superbohaterskiej jako podejmującej tematykę "walki ze złem" zdecydowanie zubaża szerokie spektrum podejmowanej w niej problematyki. Nie tylko dlatego, że zarówno Daredevilowi jak i Batmanowi zdarzały się również innego typu wyzwania (ten drugi kiedyś nawet zaśpiewał; choć fakt, że odbyło się to w animowanym serialu). Pozwolę sobie tylko przywołać (pozostając przy tym w nastrojowości rychle nadciągających Świąt Bożego Narodzenia) 462 epizod serii "Adventures of Superman" zamieszczony w polskiej edycji "Supermana" sprzed równo 31 lat. Teoretycznie w jakimś sensie jej tytułowy bohater zmaga się ze złem tego świata, w którym nie wszyscy odnajdują "Nowy dom na Święta". Próżno jednak wypatrywać w tej odsłonie serii zmagań z agentami Intergangu czy parademonami. A jednak nadal jest to komiks superbohaterski. Podobnych przykładów jest zresztą setki...

Przechodząc jednak do sedna (przy czym nie bierz tego do siebie Hugolu, bo to część szerszego zjawiska) zaryzykuję twierdzenie w myśl którego twórcy rankingów (czy może raczej "rankingów") takich jak ten podlinkowany w poście inicjującym niniejszy temat postrzegają komiks superbohaterski właśnie według zawężonych, nieprawdziwych i tym samym dezinformujących kryteriów. Do tego w dwójnasób, bo tym samym wprowadzają oni w błąd nie tylko czytelników, ale także siebie samych. Osobiście nad tym nie boleję, bo skala ich oddziaływania jest raczej nikła i kto ma dotrzeć do wartościowych produkcji komiksowych to zapewne i tak da sobie bez ich bezcennych wskazówek radę. Natomiast trochę mnie zaskakuje, że lata lecą, a tym niuniusiom ze zwykłej ludzkiej ciekawości nie chce się sprawdzić czegoś innego niż jeszcze jeden, boleśnie przewidywalny "reportaż" o depresji przybyłych z Sahelu beneficjentach świadczeń socjalnych Republiki Francuskiej. Ich strata (tzw. żurnalistów, nie beneficjentów). Proponuję jednak nie podążać tą drogą, bo szkoda czasu na ignorancje.

Offline Xmen

« Odpowiedź #121 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 23:54:48 »
Nawimar podaje bardzo słuszne argumenty.
Sh to przecież nie tylko event i walki z wrogami z obcych planet a to że komiksów sh pokazujących coś więcej niż te dwa czynniki jest jak na lekarstwo to świadczy o tym że jest naprawdę trudno wyciagnac z tej konwencji coś więcej albo o talencie twórców komiksów sh, czy może raczej braku tego talentu.
A co się tyczy co niektórych rankingów komiksowych mam wrażenie że ich twórcy nie czytają zbyt wielu komiksów,przeczytają może kilka tytułów które uchodzą w internecie że tak powiem za "oryginalne" czy też może "wybitne" albo te od kolegi z jakiegoś wydawnictwa.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #122 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 05:36:44 »
Mija już kilka lat od kiedy do komiksów wróciłem, ale widzę że problem powtarza się co roku - na koniec roku wciąż nie przeczytałem albo nawet nie kupiłem wielu komiksów, które koniecznie chcę przeczytać. I na forum też raczej nie znajdziemy kogoś, kto kupił i przeczytał wszystko.

Z rzeczy, które już czytałem w pamięć zapada z pewnością Spider-Man. Niebieski, wznowiony w tym roku przez Muchę. Wciąż ceniony Morrison w tym roku doczekał się Niewidzialnych i Siedmiu Żołnierzy. Lektura przede mną, ale znakomicie rokują Rorschach i Liga Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie na świecie.

Ej - ja swoje 10 pozycji miesięcznie kupuję i je czytam w 90%. Znaczy w obrębie superhero ale ten dział mnie głównie interesuje. Spider-Man Niebieski ma jedno jedynie słuszne wydanie i tego się trzymajmy. ;) Największych Superbohaterów to sobie przeczytam/obejrzę jak się dorobię.

Dobrze, że Demiańczuk chociaż do wyróżnień wrzucił Knightfalla, bo to mu się należy. Jeszcze nie przeczytałem Czarodziejów i ich dziejów tom 2 i tego Mikiego. Na razie u mnie Kraina Pradawnych pozostaje najlepsza.
« Ostatnia zmiana: Śr, 21 Grudzień 2022, 05:58:23 wysłana przez Bazyliszek »

Offline misiokles

« Odpowiedź #123 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 07:29:55 »
A co się tyczy co niektórych rankingów komiksowych mam wrażenie że ich twórcy nie czytają zbyt wielu komiksów, przeczytają może kilka tytułów które uchodzą w internecie że tak powiem za "oryginalne" czy też może "wybitne" albo te od kolegi z jakiegoś wydawnictwa.

Nie, zwyczajnie osoby nie czytające superhero (gdyż większość to jakby nie patrzeć tasiemce) nie zachwyci się mądrym komiksem o Batmanie, gdyż nie będzie miała punktu odniesienia. Nie wytworzą więzi empatycznej z bohaterem, tak jak człowiek zaczytany w jego przygodach od lat. Dla nich to będzie bohater z jakąś nieznaną im przeszłością i dawnym bagażem doświadczeń. Zastają świat z regułami wykreowanymi dawno temu. Inaczej jest w komiksach standalone - tam czytelnicy startują z od zera z całym światem, wiedząc dobrze, że wszystkie decyzje w opowieści są konsekwencją 'tu i teraz'. Stąd bardziej spodobają im się Strażnicy, niż powiedzmy Vision. W przypadku działa Moore'a, wszystko co potrzebujemy wiedzieć, dowiadujemy się z komiksu. W przypadku Visiona, bez znajomości jego wcześniejszych przygód, wyczujemy schizofreniczny klimat komiksu i ułożymy w głowie sobie kilka pytań o granice człowieczeństwa ale zupełnie nie ogarniemy większości pomysłów Kinga na świeże podejście do postaci Visiona, gdyż korzenie fabularne mimo wszystko leżą we 'wcześniejszych przygodach'.

Offline muaddib

« Odpowiedź #124 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 09:26:46 »
@misiokles zrobisz jakąś "topkę" Twoich ulubionych zinów/niezalu? Chętnie bym przeczytał jakieś zbiorcze polecenia, żeby uzupełnić do Złotych Kurczaków to co mnie ominęło.

Offline misiokles

« Odpowiedź #125 dnia: Śr, 21 Grudzień 2022, 09:46:51 »
W sumie mogę, ale... kupka wstydu po MFKiG jeszcze spora i dużo czeka na przeczytanie.

Offline Pablos

« Odpowiedź #126 dnia: Śr, 28 Grudzień 2022, 22:14:39 »
Cześć, oto moje podsumowanie 2022.
Kupiłem w sumie 84 komiksy, z czego 47 wydanych w 2022 r.
Z tych 47. wydanych w br. przeczytałem 22.
Przedstawiam Wam pełną listę tych 22 pozycji uporządkowanych w ten sposób, że zaczynam od komiksu, który najbardziej mi się podobał, a kończę na tym, który najmniej:

Toppi. Kolekcja. Tom 2: Ameryka Północna
Toppi. Kolekcja. Tom 1: Zaczarowany świat.
Button Man (Cyngiel)
Blue Note. Ostatnie dni prohibicji
7 żywotów Krogulca.
Locke & Key: Złoty wiek.
Silver Surfer - 1.
Punisher. Marvel Knights - Tom 2.
Punisher. Marvel Knights - Tom 3.
Chłopaki - Droga Becky.
Gideon Falls Omnibus.
Contrapaso. Dzieci innych.
Solo – Legatus
Duam.
Armada - Wydanie zbiorcze tom 2.
Armada - Wydanie zbiorcze tom 3.
Republika Czaszki.
Posiadłość - 2.
Ultimate Spider-Man - wyd. zbiorcze tom 10.
Sara
Droga miecza - 3 - Pożar umysłu.
Amazing Spider-Man Epic Collection - 4 - Kosmiczne przygody.

Największe pozytywne zaskoczenie – Blue Note. Nie spodziewałem się niczego specjalnego, a komiks wyjątkowo mi się spodobał.
Największe rozczarowanie – Sara (Niby Ennis, a jednak dla mnie komiks jak dla mnie zupełnie nijaki, całkowicie przeciętny) i Droga miecza – cała seria (spodziewałem się czegośtakiego jak Okko, a dostałem totalny przerost formy nad treścią. Dla mnie ta seria była tak słaba, że wyłącznie Epic Spidera był w stanie ją przebić w negatywnym rankingu – ale to jedyny komiks, którego nie byłem w stanie dokończyć).

W celu dopełnienia obrazu wymienię jeszcze komiksy wydane w 22, które kupiłem, ale jeszcze nie przeczytałem: Świat Dryftu - 3 - Opowieść o wiedźmie, Niezwykła podróż – 7, Wika i chwała Pana, Abe Sapien – 2, Donżon - 3, Donżon - 4.Undertaker - 6 – Salvaje, Ekho. Lustrzany świat – 9, Hernán Cortés i podbój Meksyku, Maska Fudo, Punisher Epic Collection – 1, Cartland - Tom 3, Trolle z Troy – 6, Shankar – 2, Potwory, Batman Noir. Black & White. Pięść demona, Dzieci kapitana Granta, Blast – 1, Toppi. Kolekcja. Tom 3, Lucyfer - Wydanie zbiorcze tom 3, Na wschód od zachodu: Apokalipsa - Rok pierwszy, Alvar Mayor – 1, Ocean miłości, Ostatnie spojrzenie, Dni piasku.

Offline laf

« Odpowiedź #127 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 11:01:04 »
Możesz napisać co takiego odrzuciło Cię od tego Spidera?

Offline Pablos

« Odpowiedź #128 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 13:05:17 »
Jasne. Poziom tych historii. Act of vengeance jest tak dziecinne, że kaczor donald to przy tym niemalże głęboka, wielopoziomowa powieść. Owszem, znalazłem w całym tomie tego spidera kilka zeszytów, które w moim odbiorze nie były aż tak fatalne, tylko po prostu słabe albo przeciętne, ale dla mnie to nie poprawia sytuacji. Spidera kupuje teraz głównie z sentymentu do TM Semic. Przez ostatnie 30lat mój gust się trochę zmienił, ale nadal lubię wrócić do SH z lat 90, niemniej ten tom mnie tak wymęczył, że szczerze żałuję jego zakupu. Jeśli będę kupował kolejne tomy to chyba tylko dla swojego syna (choć i tak ma już lektury na długie lata).

Offline Corto Maltese

• Polubień: 427
  • „Jestem Polakiem, więc mam obowiązki polskie"
« Odpowiedź #129 dnia: Cz, 29 Grudzień 2022, 14:05:03 »
Najlepsze zostawię na Top Listę, jeszcze nie przeczytane wszystkie komiksy jakie zakupiłem ale pewne podsumowanie już można zrobić. W 2022 roku kupiłem 28 komiksów od 11 wydawnictw. Z zagranicznych, omnibus "The Question" oraz Toppi Collected: vol 7 Sharaz-De.
Wydawnictwa: 12 komiksów od Egmontu, 3 od Scream Comics i 3 od Hanami, po 2 komiksy od Timofa, Ongrysa. Po jednym od Studia Lain, Tore, Lost In Time, DC Comics, Elemental, Archaia.
Zdecydowanie więcej kupowałem książek i to widać zarówno po tych danych jak i liście nie przeczytanych jaką robiłem kilka tygodni temu zawierającej 68 tytułów. Kilka już zeszło z listy ale jednak komiksy aktualnie nieco w cieniu.
Najgorsze tytuły... Od czasu kupna pierwszych tomów Deadpoola z Marvel Now, raczej nie żałuję swoich zakupów ponieważ staram się ich dokonywać niezwykle rozważnie. Rozczarowujący był na pewno ostatni tom "Drogi Miecza", mini-seria broni się jedynie rysunkami, fabuła mizerna i sztampowa.
Średniaki: "Durango tom 18: Zakładnik", "Batman: Grób Batmana", Epiki Spider-Man, Green Lantern Morrisona: Ultrawojna.
Prognozy na przyszły rok? Pewnie podobnie co w tym. Skoro Egmont to większość koszyka, a z zapowiedzi styczniowych tylko Carl Barks Kaczogród, z lutowych może, może Epik Spider-Mana, to zwiastuje skromne zakupy.
"Głównym obiektem zainteresowania całego chrześcijaństwa jest człowiek stojący na rozdrożu. Natomiast rozległe, płytkie filozofie – wielkie syntezy bredni – zawsze traktują o epokach, ewolucji i ostatecznych rozwiązaniach." G.K. Chesterton

Login lichess/chess.com: CortoMaltesePL

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #130 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 11:15:04 »
Komiksy po amerykańsku
https://www.facebook.com/KomiksyPoAmerykansku
podsumowuje najlepsze serie z 2022 roku:

10. GCPD: The Blue Wall (John Ridley, Stefano Raffaele)
9. Moon Knight (Jed MacKay, Alessandro Cappuccio)
8. Nightwing (Tom Taylor, Bruno Redondo)
7. Action Comics (Philip Kennedy Johnson, Riccardo Federici)
6. Batman/Superman: World’s Finest (Mark Waid, Dan Mora)
5. Immortal X-Men + Eternals + A.X.E: Judgment Day (Kieron Gillen, Lucas Werneck, Esad Ribic, Valerio Schiti)
4. Defenders: Beyond (Al Ewing, Javier Rodriguez)
3. Swamp Thing (Ram V, Mike Perkins)
2. X-Men: Red (Al Ewing, Stefano Caselli)
1. Punisher (Jason Aaron, Jesus Saiz)
Batman returns
his books to the library

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 13:17:55 »

Offline Death

« Odpowiedź #132 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 16:56:34 »
8/12 Kultura Gniewu :)

Mam 4 z tych 8 z KG i 1 z 4 z pozostałych. Czyli 5/12.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #133 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:11:06 »
8/12 Kultura Gniewu :)

Mam 4 z tych 8 z KG i 1 z 4 z pozostałych. Czyli 5/12.

Ja mam łącznie 7, pewnie jestem bardziej kłirowy.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #134 dnia: So, 31 Grudzień 2022, 17:45:13 »
Tak, lista samych słabych komiksów, bo "niebinarnych" i "kłirowych". Przecież wiadomo, że najlepszy komiks roku to prawilny epic Punishera. Nie dostrzegają tego tylko postpezetpeerowskie elyty.
Batman returns
his books to the library