Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 33035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #105 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 15:27:03 »
Jeśli chcesz, mogę ci podesłać linki do recenzji komiksów z różnej tematyki z głębszymi analizami, a nawet — aby cud zdarzył się podwójnie, głębsze analizy superhero, z którego to ponoć nie sposób nic wybrać do podsumowania rocznego. Nawet coś pisane rymem częstochowskim się znajdzie, tylko to dawno temu było i nieprawda :)

Jasne, podeślij, bardzo chętnie poczytam.

Edit: Zmieniam zdanie, hejtuję Demiańczuka bo nie ma tam nawet na szerokiej liście Toppiego :P
« Ostatnia zmiana: Wt, 20 Grudzień 2022, 15:29:10 wysłana przez ukaszm84 »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #106 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 16:39:44 »
Jeśli chcesz, mogę ci podesłać linki do recenzji komiksów z różnej tematyki z głębszymi analizami, a nawet — aby cud zdarzył się podwójnie, głębsze analizy superhero, z którego to ponoć nie sposób nic wybrać do podsumowania rocznego. Nawet coś pisane rymem częstochowskim się znajdzie, tylko to dawno temu było i nieprawda :)

Ja bym chciał dobrze Cię zrozumieć. Na pewno są takie komiksy-rodzynki jak np Vision, który komiksem superhero nie jest, ale geneza postaci to zdecydowane superhero. Z tego co kojarzę, miał wysokie oceny w recenzjach, u czytelników i mnie też się spodobał. Ale niekoniecznie to musiało iść w sukces sprzedażowy.

Natomiast po drugiej stronie barykady, mamy pełno marvel freszowych wysrywów, których naprawdę ze świecą szukać w jakichkolwiek rankingach. Wydawane to jest tylko po to, bo Marvel inaczej nie sprzedałby swoich np klasyków? Bo serio ten poziom od Marvel Now do teraz tak drastycznie spadł, że już nawet przestałem patrzeć co tam jest wydawane. I nie, nie chodzi mi o ocenianie książki po okładce, tylko po prostu pierwsze tomy, albo poprzednicy, tak mnie do tego tematu zrazili, że nie sprawdzam.

Jeśli przez Twoje ręce przeszło jakieś superhero z tego roku (wydane w Polsce), które faktycznie miałoby szansę na topkę to śmiało polecaj, jestem ciekaw co to będą za tytuły.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #107 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:21:43 »
Jeśli przez Twoje ręce przeszło jakieś superhero z tego roku (wydane w Polsce), które faktycznie miałoby szansę na topkę to śmiało polecaj, jestem ciekaw co to będą za tytuły.
Mija już kilka lat od kiedy do komiksów wróciłem, ale widzę że problem powtarza się co roku - na koniec roku wciąż nie przeczytałem albo nawet nie kupiłem wielu komiksów, które koniecznie chcę przeczytać. I na forum też raczej nie znajdziemy kogoś, kto kupił i przeczytał wszystko. W tym roku nadal więc nie czuję się na siłach przygotować własnego top 10.

Faktu to nie zmienia, że nawet wśród tegorocznego sh mogę wskazać tytuły, które się zdecydowanie wybijają. Nie wszystko jest słabe i tylko wyjątkowo najwyżej dobre. Z rzeczy, które już czytałem w pamięć zapada z pewnością Spider-Man. Niebieski, wznowiony w tym roku przez Muchę. Wciąż ceniony Morrison w tym roku doczekał się Niewidzialnych i Siedmiu Żołnierzy. Lektura przede mną, ale znakomicie rokują Rorschach i Liga Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie na świecie.
Batman returns
his books to the library

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #108 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:27:00 »
Hugonie, chciałoby Ci się rozwinąć poniższą myśl?

"Na pewno są takie komiksy-rodzynki jak np Vision, który komiksem superhero nie jest, ale geneza postaci to zdecydowane superhero".

Offline HugoL3

« Odpowiedź #109 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 18:58:46 »
Hugonie, chciałoby Ci się rozwinąć poniższą myśl?

"Na pewno są takie komiksy-rodzynki jak np Vision, który komiksem superhero nie jest, ale geneza postaci to zdecydowane superhero".

No chodziło mi o to, że Vision to superbohater - członek zespołu Avengers. Ale komiks "Vision" z serii Marvel Now nie dotyczy jego losów jako superbohatera, nie to jest tematem tego komiksu. Tak lepiej?

Plus *Hugolu jak już

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #110 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 19:23:10 »
Ok Hugolu, dziękuję za odpowiedź. Tylko mam spore wątpliwości co do Twojego "wydobycia" tego tytułu z zasobów superbohaterskiej konwencji. Choćby dlatego, że wśród tego typu produkcji jest masa opowieści "nie dotyczących losów superbohatera jako superbohatera" co nie sprawia, że przestają one przynależeć do superbohaterskiej konwencji. Zresztą z tego co pamiętam także ta realizacja zawiera sceny i wątki z miejsca kojarzące się z tzw. typowym superhero - np. rozbudowana sekwencja konfrontacyjna. Co w takim razie miałoby wskazywać, że "Vision" faktycznie zalicza się do tych hipotetycznych "rodzynków", które "komiksami superhero nie są, ale geneza postaci to zdecydowanie superhero"?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #111 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 19:43:54 »
Ok Hugolu, dziękuję za odpowiedź. Tylko mam spore wątpliwości co do Twojego "wydobycia" tego tytułu z zasobów superbohaterskiej konwencji. Choćby dlatego, że wśród tego typu produkcji jest masa opowieści "nie dotyczących losów superbohatera jako superbohatera" co nie sprawia, że przestają one przynależeć do superbohaterskiej konwencji. Zresztą z tego co pamiętam także ta realizacja zawiera sceny i wątki z miejsca kojarzące się z tzw. typowym superhero - np. rozbudowana sekwencja konfrontacyjna. Co w takim razie miałoby wskazywać, że "Vision" faktycznie zalicza się do tych hipotetycznych "rodzynków", które "komiksami superhero nie są, ale geneza postaci to zdecydowanie superhero"?

Na tle gatunku superhero ja traktuję ten komiks jako rodzynek, przynajmniej jeśli skupimy się na głównych produktach czy to Marvela, czy DC. W ramach linii wydawniczej w jakiej się ukazał, według sztampy: run, run, run, crossover/event i dalej to samo; uznaje to za coś oryginalnego. Zamiast do typowej akcji zaliczyłbym go jako dramat psychologiczny. I do tego, na plus, niski próg wejścia dla osób nie znających Marvela.

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #112 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 19:58:43 »
Tylko sęk w tym, że, jak to ująłeś, dramaty psychologiczne, od dobrych kilku dekad są użytkowane w ramach superbohaterskich staży (by wspomnieć chociażby obszerne etapy rozwojowe dwóch pierwszych serii o Daredevilu, drugiej z Green Arrow czy trzeciej z Green Lanternem). Nigdy nie było to powodem by wydzielać takie opowieści jak "The Road Back" czy "The Black Arrow Saga" z konwencji superbohaterskiej tylko dlatego, że ich protagoniści borykają się w nich z odmiennymi dylematami niż w wyobrażeniach osób przejawów tej konwencji nie znających, bądź też zorientowanych w niej w najlepszym razie powierzchownie. Mało tego, niejedną z tych fabuł również można byłoby przyswajać sobie bez przesadnej znajomości szerszego kontekstu. Nie są to zatem powody do czynienia ich tym czym one nie są. Może w takim razie zechciałbyś wskazać rzeczywiste argumenty czyniące "Visiona" realizacją "niesuperbohaterską"? Dopytuje się nieprzypadkowo, bo wbrew pozorom ma to sporo wspólnego z tematem tego wątku.

Offline Xmen

« Odpowiedź #113 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 20:25:44 »
No nie wiem zbytnio czy jest tutaj nad czym gdybać?
Mogę się mylić ale vision to jest superbohaterski komiks który świadczy o tym że komiksy sh mogą być ciekawe i wciągające, pokazujący że można z tego gatunku wyciągnąć coś więcej niż koleiny mega event który zmienia wszystko a tak na poważnie to nie zmienia nic.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Eyeless

« Odpowiedź #114 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 21:06:20 »
(...)
I na forum też raczej nie znajdziemy kogoś, kto kupił i przeczytał wszystko.
(...)

Ale kilka osób z forum na pewno aspiruje do powyższego , wystarczy popatrzeć na zdjęcia zakupów. 
:)
W związku z tym lista z naszego forum jest/będzie zdecydowanie najlepszym przekrojem przez ogólnie dobre tegoroczne tytuły, niezależnie od tego czy to będą frankofony,  komiks zaangażowany społecznie czy inne SH.

Offline Xmen

« Odpowiedź #115 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 21:11:42 »
Dziwi że w rankingu komiks roku nie ma jakiegoś Kajka i kokosza, Thorgala czy jakiegoś komiksu z segmentu dziecięcego  ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #116 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 21:12:14 »
Tylko sęk w tym, że, jak to ująłeś, dramaty psychologiczne, od dobrych kilku dekad są użytkowane w ramach superbohaterskich staży (by wspomnieć chociażby obszerne etapy rozwojowe dwóch pierwszych serii o Daredevilu, drugiej z Green Arrow czy trzeciej z Green Lanternem). Nigdy nie było to powodem by wydzielać takie opowieści jak "The Road Back" czy "The Black Arrow Saga" z konwencji superbohaterskiej tylko dlatego, że ich protagoniści borykają się w nich z odmiennymi dylematami niż w wyobrażeniach osób przejawów tej konwencji nie znających, bądź też zorientowanych w niej w najlepszym razie powierzchownie. Mało tego, niejedną z tych fabuł również można byłoby przyswajać sobie bez przesadnej znajomości szerszego kontekstu. Nie są to zatem powody do czynienia ich tym czym one nie są. Może w takim razie zechciałbyś wskazać rzeczywiste argumenty czyniące "Visiona" realizacją "niesuperbohaterską"? Dopytuje się nieprzypadkowo, bo wbrew pozorom ma to sporo wspólnego z tematem tego wątku.

Jeżeli do tej pory Cię nie przkeonałem, to już Cię nie przekonam.
W Visionie jak dobrze pamiętam celem nie była "walka ze złem" jak to jest zawsze w Daredevilu czy Batmanie, nawet jeśli bohater przechodził przez problemy egzystencjalne. W tym tytule, o który pytasz, problemem było jednak jak androidy odnajdą się w szarej, ludzkiej rzeczywistości. Dlatego moim zdaniem to nie jest komiks superhero, chyba że sam fakty wstępowania postaci pochodzących ze świata Marvela z automatu klasyfikuje je w ten sposób.

Offline KzT

« Odpowiedź #117 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 21:19:14 »
W Visionie jak dobrze pamiętam celem nie była "walka ze złem" jak to jest zawsze w Daredevilu czy Batmanie, nawet jeśli bohater przechodził przez problemy egzystencjalne. W tym tytule, o który pytasz, problemem było jednak jak androidy odnajdą się w szarej, ludzkiej rzeczywistości. Dlatego moim zdaniem to nie jest komiks superhero, chyba że sam fakty wstępowania postaci pochodzących ze świata Marvela z automatu klasyfikuje je w ten sposób.

Znaczy się np. Weapon X to też nie jest superhero?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #118 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 21:21:44 »
Znaczy się np. Weapon X to też nie jest superhero?

To teraz będziemy analizować ile % superhero jest w danym tytule?
Chyba w Weapon X tej naparzanki bylo znacznie więcej.

Offline misiokles

« Odpowiedź #119 dnia: Wt, 20 Grudzień 2022, 21:51:44 »
Całkiem niedawno była na forum podobna rozmowa, z której wynikało, że komiks superhero to taki komiks o architekturze komiksów z lat 60-80-tych i który ma zabronione ewoluować.