Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 32933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Brzon

Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #75 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 02:43:05 »
@holcman Kiedy w końcu te zapowiadane zapowiedzi, ile można czekać ?;)
Nic dla mnie. Znowu nasi "twórcy" w czołówce z nowymi pozycjami, a niezależny komiks amerykański jak leżał tak leży.

Online holcman

« Odpowiedź #76 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 09:14:52 »
Nic dla mnie. Znowu nasi "twórcy" w czołówce z nowymi pozycjami, a niezależny komiks amerykański jak leżał tak leży.

A niezależne wydawnictwa amerykańskie będą wydawały naszych autorów?
:-)
Jakie tytuły z amerykańskiego niezalu tak leżą?

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 09:41:41 »

Czemu twórcy w cudzysłowie?

Offline michał81

« Odpowiedź #78 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 09:58:55 »
Jakie tytuły z amerykańskiego niezalu tak leżą?
Czy komiksy Terriego Moore'a łapą się do takiego określenia?

Online holcman

« Odpowiedź #79 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 10:21:18 »
Bo w przeciwieństwie do tych amerykańskich to żadni twórcy! :-)

Online holcman

« Odpowiedź #80 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 10:22:35 »
Czy komiksy Terriego Moore'a łapą się do takiego określenia?

Łapią się. Jeśli dobrze pamiętam, to ktoś już u nas próbował je podnieść :-)
Jakoś nigdy nie potrafiłem się do nich przekonać.

Offline kenji

« Odpowiedź #81 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 10:34:25 »

Bo Brzon ma swoisty „gust”

Offline Megatron

« Odpowiedź #82 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 11:16:02 »
To nie gust, a statystyka. Jeśli wydałem ok 10tys na zróżnicowane komiksy w tym roku i od trzech lat żadna topka nie ma więcej niż 1/10 komiksów jak te które kupiłem, to coś mocno z nimi jest nie tak. W tym roku trafiłem jedynie Męską Skórę.

Przyglądam się każdej polskiej nowości i z każdym zakupem znajduję coś ciekawego od rodaków, jednak większość rzeczy to przehypowana graficzna kupa. Nie ma żadnej presji na twórców by podnosili jakość. Pierwsza lampka ostrzegawcza, to gdy sama Gildia nie wrzuca przykładowych stron. Sklep wie jaki badziew musi sprzedać. Stąd moja foliarska teoria nie podparta niczym, że topki zbierają to co się szwagrowi nie sprzedało, a miało.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 12:19:37 »
Coraz weselej :)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #84 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 17:00:32 »
Żeby być w takiej topce, to wydawnictwo chyba musi wysyłać darmowe egzemplarze do recenzentów/portali/gazet. Bo jak nie to za swoje nie kupią i opinii nie będzie.

Dorzucam jeszcze Fantastic Four za Future Foundation do mojej topki tego roku.

Offline Jaszczu

« Odpowiedź #85 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 17:40:45 »
Zdradzę Wam straszliwą tajemnicę, więc nadstawcie uszu i nikomu tego nie mówcie. Wydawcy wysyłają egzemplarze recenzenckie do różnych redakcji i ten haniebny proceder (pod płaszczykiem działań promocyjnych, hatfu!)trwa od wielu, wielu lat. Co więcej, to samo robią wydawcy książek czy płyt (to drugie już z wiadomych przyczyn umiera). A dystrybutorzy filmów robią dla tych skorumpowanych pismaków nawet specjalne pokazy i one też są, nie chce mi to przejść przez klawiaturę, również darmowe!

Kolesiostwo, sitwa, układy, układziki, tu łapóweczka tam prezencik. Zepsute to wszystko do cna.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #86 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 17:54:22 »
Do tej pory Hachette nie wysyłało takich egzemplarzy. Może się coś zmieniło, ale nie mam pewności. Zatem jeśli ktoś dostaje do recenzji np. komiksy Kultury Gniewu, ale nie dostaje Kolekcji i sam ich nie kupuje, to automatycznie taki np. "Starman" się na daną listę nie dostanie.

Offline HaVoK

« Odpowiedź #87 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 18:11:43 »
No się nie dostanie. Ale dostanie się na listę tych, którzy kupują kolekcje. Z kolei jeżeli oni nie kupują KG lub nie dostają komiksów do recenzji to na ich liście nie znajdzie się "Uroczyszko Szyszymory".

« Odpowiedź #88 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 18:36:31 »
  Ale ci co kupują kolekcje, to wypisują tutaj swoje topki wrzucają "pro publico bono" ku uciesze innych maniaków, a nie wpływają na rynek poprzez media. Co to za zestawienia ignorujące kompletnie całe segmenty rynku a nawet poszczególnych wydawców? Fajnie by było jednak, aby takimi rzeczami zajmowali się ludzie połapani w temacie a nie jacyś zajebiście "alternatywni" ludzie już nie chcę tutaj używać kompletnie zajechanych tekstów o brodach, okularach Ray Ban, koszulkach w serek Karla Lagerfelda i sojowym latte u których jak jesteś Batmanem to choćby cię napisał Gaiman, Otomo czy McKeever a narysowali Liberatore, Chaykin, Bolland czy Mignola to przegrasz z jakimś komiksem o losowej mniejszości wyglądającym jak animacja stworzona we Flashu dwadzieścia lat temu przez 14-latkę ze scenariuszem na poziomie 17-latki no bo jesteś przecież przedstawicielem "mainstreamu". No co tu jest mainstreamem w takim razie? W miarę ciekawe zestawienia (z którymi można oczywiście się kłócić) to ewentualnie na stronach związanych z medium (paradoks, esensja nawet lubimy czytać) a nie wchodzisz na stronę "Przekroju" a tam "Old Guard" :D

Offline HaVoK

« Odpowiedź #89 dnia: So, 17 Grudzień 2022, 18:59:57 »
No ale jezeli Old Guard tak mocno się komuś spodobał, to dlaczego nie może być w jego zestawieniu? Przecież te zastawienia to nie wyrocznie.