Autor Wątek: Podsumowania roku 2022  (Przeczytany 32821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Podsumowania roku 2022
« Odpowiedź #150 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 11:36:42 »
Tak, pewnie tak to działa. Ja tak po prostu nie umiem (choć chcąc nie chcąc, też pewnie w jakichś bańkach funkcjonuję, nawet jeśli ich nie zauważam). Po prostu jak czytam więcej na przykład komiksów autorskich to mam chęć, dajmy na to, na superhero. W ogóle jak czytam więcej komiksów jako takich to mam chęć na książkę albo film. I na odwrót, jak za dużo książek z rzędu przeczytam to muszę posłuchać więcej muzyki dla równowagi. Jak za dużo fabuł pochłaniam, to muszę to zrównoważyć jakimś dokumentem albo reportażem. Poglądy polityczne / filozoficzne etc. mam już w tym wieku dość mocno sprecyzowane, ale przy prawie każdym większym wydarzeniu czytam opinie ludzi z drastycznie różnych stron barykady, choćby tylko po to żeby zbić ich argumenty i umocnić swoje przekonanie. Ale też czasami wyciągam z nich coś merytorycznego i potrafię swoją opinię skorygować. I nie robię tego celowo, żeby się nie zamykać, tylko jest to dla mnie naturalne. Wysiłkiem by dla mnie było, gdybym nagle miał tego nie robić.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #151 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:04:34 »
Pierwszy tom jednej z popularniejszych mangowych serii na polskim rynku sprzedał się w... 70 000 egzemplarzy.

A to mnie zaciekawiłeś, jaka to seria?

Osobiście czytam superhero (głównie starsze), kaczki, mangi (przygoda/horrory/sci-fi), plus od czasu do czasu różne amerykańskie horrory i klasykę frankofonów komediowych (Asteriks, Tintin, Lucky Luke, Smerfy). Na przestrzeni lat próbowałam z "poważnymi" frankofonami, np. Largo Winch, Wieże Bois-Maury, Mroczna otchłań - sposób prowadzenia fabuły i narracja/dialogi mi jakoś nie podchodzą. I raczej już nie będę próbować, ale zgadzam się, że zawsze warto właśnie spróbować. Jak podejdzie, to super, a jak nie, to też nie ma co na siłę się zmuszać. Życie jest na to za krótkie.

Zwłaszcza że zgadzam się z ukaszm84 co do tego, że po fazie komiksowej przychodzi faza filmowa, muzyczna czy reportażowa i tak na zmianę.

Większość osób ma kilka hobby i raczej za mało wolnego czasu na to, zeby w nich wszystkich eksperymentować dla zasady. Już same zaległości w naszych "bańkach" to dużo.

Ale oczywiście każdy jest inny i ma inne podejście. Dla mnie i bańkowanie, i eksperymentowanie są równie normalne i ok. Co kto lubi.

Offline death_bird

« Odpowiedź #152 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:10:11 »
W ogóle jak czytam więcej komiksów jako takich to mam chęć na książkę albo film. I na odwrót, jak za dużo książek z rzędu przeczytam to muszę posłuchać więcej muzyki dla równowagi. Jak za dużo fabuł pochłaniam, to muszę to zrównoważyć jakimś dokumentem albo reportażem.

Ale to akurat wcale nie oznacza, że nie jesteś pozamykany w bańkach. Każdy pewnie co jakiś czas zmienia przedmiot hobby gdy coś go znuży. Ale jeżeli przeskakuje się z komiksów na książki to może to oznaczać tylko tyle, że zmienia się jedną bańkę na drugą. Chyba, że tutaj zadeklarujesz, że czytasz SH, mangę, frankofony, komiksy autorskie i ileś tam jeszcze gatunków komiksu a jak masz dość historii obrazkowych to zaczynasz pochłaniać kryminały, horrory, książki historyczne, ekonomiczne, fantastykę i te poświęcone psychologii. A z muzyki jednego dnia słuchasz metalu, drugiego popu, trzeciego disco polo a na koniec cyklu podchodzisz do opery.
Pytanie tylko brzmi kto ma czas na takie zakresy. Już nie wspominając o tym, że jeżeli ktoś interesuje się wszystkim to śmiem twierdzić, że tak naprawdę nie interesuje się niczym.
Czas tzw. "człowieka Renesansu" przeminął i każdy podlega jakimś ograniczeniom, bo nie da się ogarnąć wszystkiego. Także w kontekście hobby. Trzeba wybierać. Nie widzę w tym nic złego/niewłaściwego. Jeżeli ktoś ma wewnętrzną potrzebę zgłębienia tematu od "A" do "Z" i poświęca się czemuś bez reszty to też ma do tego prawo i zamiast terminu "bańka" używałbym raczej określenia "specjalizacja".

P.S. Poza tym nie wspomniałeś o puzzlach i klockach Lego. :P Otwórz się i na te radości.  ;)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:19:10 »
Chyba, że tutaj zadeklarujesz, że czytasz SH, mangę, frankofony, komiksy autorskie i ileś tam jeszcze gatunków komiksu a jak masz dość historii obrazkowych to zaczynasz pochłaniać kryminały, horrory, książki historyczne, ekonomiczne, fantastykę i te poświęcone psychologii. A z muzyki jednego dnia słuchasz metalu, drugiego popu, trzeciego disco polo a na koniec cyklu podchodzisz do opery.

Wszystkie te gatunki komiksów czytam, tak samo jak wszystkie te rodzaje książek (ostatnie moje lektury książkowe to Pratchett, King, Nabokov i Kapuściński). Generalnie w ogóle nie podchodzę do tego tak, że czytam jakiś konkretny gatunek, raczej chcę przeczytać dobry komiks / książkę. Ja nie mówię o totalnym skakaniu z kwiatka na kwiatek w tym kontekście, czyli jednego dnia uczę się fizyki kwantowej a drugiego muzyki sakralnej (choć i tacy ludzie pewnie są), bo tu faktycznie nie ogarniesz dobrze ani jednego, ani drugiego. Co innego specjalizacja w ramach nauki / pracy, a co innego w ramach kultury. W tym pierwszym jest to moim zdaniem dobre, w drugim złe. Zresztą mało kto ogląda tylko filmy fantastyczne albo tylko animowane, whatever. Prawie każdy czasem obejrzy komedię, czasem dokument, czasem sensację, czasem horror itd. I w każdym z nich czasem obejrzy film amerykański, czasem polski, czasem europejski z innego kraju niż Polska, generalnie nie zauważyłem żeby ktoś zwracał uwagę na kraj pochodzenia filmu czy nawet gatunek aż tak bardzo. A w komiksach dużo bardziej to zauważam.

PS. Puzzle ostatnio układałem jakiś rok temu, LEGO jakieś 2 lata temu, jestem otwarty ;)

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #154 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:25:04 »
Dodam że zgadzam się w sumie z obiema opiniami powyżej, bo w obrębie moich baniek/specjalizacji dotyczących medium też lubię dużo różnych gatunków. Ale też mam zdecydowanie swoje ulubione (horror w komiksie/książce/filmie, klasyczna w muzyce) i to po nie będę głównie sięgać. Jednak czasem coś mnie bierze i skaczę z kwiatka na kwiatek. Czyli jak dla mnie oboje macie rację  ;)

Offline death_bird

« Odpowiedź #155 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:25:58 »
@ukaszm84
No i jak sam widzisz, wszystko jest subiektywne. Zarówno "zamykanie się w bańce" jak i "totalne skakanie z kwiatka na kwiatek".
Oba te terminy są skrajnościami.
Każdy ma swój zakres zainteresowań i się tego trzyma. Jeżeli ma ochotę/możliwość poszerzenia zakresu to brawo. Ale jeżeli ktoś ma sprecyzowane gusta i pewne rzeczy go nie interesują to nie zamykajmy człowieka w terminologicznej bańce pt "zamykanie się w bańce".
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:39:49 »
Ale jeżeli ktoś ma sprecyzowane gusta i pewne rzeczy go nie interesują to nie zamykajmy człowieka w terminologicznej bańce pt "zamykanie się w bańce".

Zamiast bańką można to nazwać szerokością horyzontów. Nikt nie ma ich nieskończonych, ale niektórzy mają węższe, inni szersze, to zdecydowanie nie jest zero-jedynkowe, tylko się stopniuje. Ja szerokie horyzonty u ludzi bardzo cenię, ale oczywiście nie zamierzam nikogo za brak takowych potępiać ani obrażać. Ale swoją pozytywną opinię o szerokich horyzontach skrzętnie będę wyrażał. Bo w ramach przykładu tej drugiej, węższej skrajności, miałem kiedyś znajomą w pracy, która na wesołość współpracowników, kiedy się okazało, że nie wie kto napisał Pana Tadeusza zareagowała "przecież nie muszę się na wszystkim znać". Kultura to nie tylko rozrywka, ale też pewne kody kulturowe, za pomocą których porozumiewamy się między sobą i ja po prostu nie rozumiem celowego pozbawiania się tego na własne życzenie. Ale "nie rozumiem" nie jest równe "potępiam".

Offline raurer

« Odpowiedź #157 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 12:40:12 »
Tak odnośnie tych list od magazynów literackich to w tym roku akurat nic dziwnego, że KG zdecydowanie w nich wygrywa. Nie wspominając nawet o ich skutecznej polityce wysyłania egzemplarzy recenzenckich. Wiadomo, że te magazyny skupiają się na pewnym typie lektur, co wynika z profilu ich odbiorców, ale i zwykłych preferencji czytelniczych. Jeśli ktoś woli kino Lava Diaza, to nie musi przebijać się przez MCU, żeby odkryć, że niezbyt mu te filmy podchodzą. A z punktu widzenia czytelnika, który woli komiks alternatywny, to w tym roku taki Egmont ma niewiele do zaoferowania. Znam to ze swojego przykładu, bo kupiłem dokładnie 3 komiksy od niego – na dodatek chodzi o wznowienie ("Persepolis") i 2 tomy serii ("Niewidzialni"), kupione trochę z ciekawości o co tyle zamieszania. Egmont poszedł w mainstream i komiks dla młodego czytelnika (co akurat jest godne pochwały) i nie muszę przebijać się przez jego ofertę, żeby dojść wniosku, że praktycznie nic tam dla mnie nie ma. Z Muchą jest podobnie. Ok, wydała "Potwory", ale to także komiks, który spotyka się z krytyką. Z kolei sam komiks alternatywny nie miał aż tak dobrego roku w Polsce. Scream akurat mógłby się znaleźć w takich zestawieniach ze swoimi "Mrocznymi miastami", ale nie powiedziałbym, żeby jego brak był zaskakujący. Po pierwsze, jest to wydawnictwo dość hermetyczne, bez większego potencjału na opuszczenie ściśle komiksowej bańki ze względu na swoje ceny. A po drugie takie perełki mogą zwyczajnie umknąć w tonie badziewia, które wydają. Timof z kolei miał, jak na siebie, wyjątkowo słabą ofertę w tym roku, choć znalazłoby się kilka tytułów, które za rzadko pojawiają się na tego rodzaju topkach, między innymi nowe tomy "Donżonu" czy "Andy". Ale ogólnie patrząc, to w minionym roku interesowało mnie bardzo mało pozycji od Timofa. Mandioca miała kilka ciekawszych publikacji, ale nie są to komiksy tak dobre jak wymieniony przez krytykę polityczną Charlie Chan. Zaznaczam, że po jednym tomie "Blast" pozostaje dla mnie rozczarowaniem, "Gniew" postrzegam jako co najwyżej niezły. A KG w tym roku okazała się, jak dla mnie, bezkonkurencyjna. Jeśli miałbym mieć jakiś zarzut do tej "kłirowej" listy, to byłby on prędzej taki, że brakuje mi niektórych publikacji KG, między innymi "Beverly", mojego komiksu roku, czy "Ostatniego spojrzenia". Na szczęście są "Tunele", mój numer 2 ;) W każdym razie chodzi mi o to, że KG miała najmocniejszą ofertę w tym segmencie rynku, naprawdę był to wyjątkowo dobry dla niej okres. Taka Centrala mogłaby być dla niej konkurencją na tym polu (właściwie każdy ostatnio wydany przez nich tytuł jest godny uwagi), ale mam wrażenie, że ludzie z niej wielu rzeczy po prostu nie ogarniają i jej tytuły przepadają na rynku.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #158 dnia: Pn, 02 Styczeń 2023, 15:13:54 »
Złote Boostery 2022 od DCmaniaka

Scenarzysta: Tom Taylor (Nightwing, Superman: Son of Kal-El, DCeased: War of the Undead Gods, Dark Knights of Steel)
Rysownik: Bruno Redondo
Bohater: Nightwing
Złoczyńca: Mongul (Action Comics, Philip Kennedy Johnson)
Drużyna: Task Force Z (Rosenberg)
Seria regularna: Nightwing (Taylor, Redondo)
Mini seria: Human Target (Tom King)
Zakończona seria: The Swamp Thing Season Two (Ram V)
Nowa seria: Batman/Superman: World's Finest (Mark Waid)
Pojedynczy zeszyt: The Flash Annual #1 (Adams)
Historia: Warworld Saga (Action Comics, Philip Kennedy Johnson)
Wydanie zbiorcze / powieść graficzna: Arkham City: Order of the World (Watters)
Komiks wydany po polsku: Siedmiu Żołnierzy (Grant Morrison)
Serial: Sandman
Film: The Batman

http://dcmaniak.blogspot.com/2023/01/zote-boostery-best-of-dc-comics-2022.html
« Ostatnia zmiana: Pn, 02 Styczeń 2023, 15:16:10 wysłana przez bibliotekarz »
Batman returns
his books to the library

Offline Konrad

« Odpowiedź #159 dnia: Wt, 03 Styczeń 2023, 21:00:55 »
Tym razem swój ranking (TOP 12) za 2022 rok wrzucił Artur z IG perspektywa.komiksowa, który prowadzi też audycję Gramy Niezależnie w Radiu Ostrowiec, gdzie często mówi o komiksach
https://www.instagram.com/p/Cm9eQUVNSU9/

1. Przy dźwiękach Fado
2. Powrót do Edenu
3. Blast
4. Dni piasku
5. Ocean miłości
6. Surwiło
7. Singiel
8. Węgiel i krzem
9. Ostatnie spojrzenie
10. Kolekcja Toppi
11. Andy. Życie i czasy Andy'ego Warhola
12. Gniew

TOP 10 wrzucił Jarek z kanału Lubię Komiksy:

1. 47 strun część 1
2. Maska Fudo
3. Andy. Życie i czasy Andy'ego Warhola
4. Męska skóra
5. Wody Morteluny księga 1
6. Lady Spitfire
7. Blade Runner 2029
8. Gniew
9. Dni piasku
10. Siedmiu Żołnierzy

Najlepsze komiksy 2022 roku wymienił też Marcin na blogu Kamień z serca
https://kamienzserca.pl/najlepsze-komiksy-roku-2022/

16 pozycji w kolejności alfabetycznej bez wartościowania:
Andy. Życie i czasy Andy'ego Warhola
Blast
Brüsel - Mroczne Miasta
Button Man
Joker/Harley - Zabójczy umysł
Locke & Key: Złoty wiek
Następnym razem wszystko będzie jak trzeba
Ostatnie spojrzenie
Powrót do Edenu
Przy dźwiękach fado
Rzeźnia numer pięć
Samotność komiksiarza
Słyszeliście, co zrobił Eddie Gein?
Wolność albo śmierć
Zasada Trójek
Życie i wczasy. 2012-2017

Offline muaddib

« Odpowiedź #160 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 09:17:27 »
Na stronie allegro pojawiła się topka najlepszych komiksów z 2022. Nie jest to zestawienie sprzedaży, ale subiektywny wybór redakcji allegro przygotowany przez Krzysztofa Lewandowskiego:

1. "Strażnicy. Rorschach" Egmont Polska
2. "Batman Biały Rycerz przedstawia Harley Queen" (Egmont)
3. "Słyszeliście, co zrobił Eddie Gein?" (Wydawnictwo KBOOM)
4. "Mały astronauta" (Wydawnictwo Lost In Time)
5. "Potwory" (Mucha Comics)
6. "Contrapaso. Dzieci innych" (Lost In Time)
7. "Toppi. Kolekcja" Tomy 1–3 (Lost In Time)
8. "Punisher. Marvel Knights" Tom 2 (Egmont)
9. "Zasada Trójek" (Kultura Gniewu)

https://allegro.pl/artykul/najlepsze-komiksy-wydane-w-polsce-w-2022-roku-k1Bbzw8obuP

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #161 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 14:49:33 »
No i wreszcie jakieś wyważone podsumowanie, zbierające komiksy o różnej tematyce.

Offline hansior

« Odpowiedź #162 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 15:17:18 »
Premiery książkowe wrzuciły swoją trzynastkę:

https://premieryksiazkowe.pl/redaktor-kuba-poleca-jakie-komiksy-wydane-w-2022-roku-warto-przeczytac/

1. Silver Surfer
2. Binio Bill
3. Węgiel i krzem
4. Maska Fudo
5. Hołd dla ziemi
6. Niczym aksamitna rękawica odlana z żelaza
7. Seria RIP
8. Buffalo Runner
9. Joker/Harley – Zabójczy umysł
10. Heavy Liquid
11. Powrót do Edenu
12. Republika Czaszki
13. Pieśń o Renarcie. Tom 1 – mistrz forteli

Offline mgmb

« Odpowiedź #163 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 17:55:30 »
Zapraszam w czwartek na podsumowanie roku w Domu Literatury w Łodzi https://facebook.com/events/s/podsumowanie-2022-roku-w-komik/1227606041256344/
2021 Aquaworld 2021 Komiksologos Pandemia 2022 Przygody Stacha i Janka. Skarb Amazonki 2022 Szczyl 1. Wschodnia wieża 2023 Marsz 2023 Przygody Stacha i Janka. Krwawy Lotos

Offline Toranga

« Odpowiedź #164 dnia: Pn, 09 Styczeń 2023, 21:27:34 »
Zastanawia mnie brak w tych podsumowaniach Małego Astronauty. Najlepsze co przeczytałem w minionym roku.

Edit: Post muaddiba mi umknął 😅
Shame on me. Choć i tak za rzadko się pojawia.
« Ostatnia zmiana: Pn, 09 Styczeń 2023, 21:29:17 wysłana przez Toranga »