Autor Wątek: Podsumowania roku 2020  (Przeczytany 16054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Podsumowania roku 2020
« Odpowiedź #45 dnia: Nd, 27 Grudzień 2020, 11:31:19 »
No właśnie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #46 dnia: Nd, 27 Grudzień 2020, 11:43:24 »
Wiadomka, bo dla Ciebie miarodajna jest tylko lista z Polityki, co jasno stwierdziłeś już w pierwszym poście tego wątku :)

Odpowiem Ci ostatni raz.
Kiepsko u Ciebie z czytaniem ze zrozumieniem (choć stawiam że na 99% to zabieg celowy), bo zwrot: "Dużo bardziej wyważona i różnorodna, niż ta z Książek" nie jest równoznaczny z tym, że "najlepsza i jedyna miarodajna".
Dam jeszcze przykład żebyś zrozumiał: "Polska jest bogatszym i lepszym do życia krajem niż Białoruś", a ile masz nad nami państw to już sobie sam dopowiedz (no chyba, że Ty z tych co wierzą Wiadomościom i premierowi, że u nas wszystko jest najlepsze i wszyscy ze zgniłego Zachodu nam zazdroszczą "wszystkiego" :) Jeśli tak to i brak czytania ze zrozumieniem byłby wytłumaczony jak i ciągłe jątrzenie i pretensje do wszystkich).

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Nd, 27 Grudzień 2020, 11:53:09 »
Jeśli tak to i brak czytania ze zrozumieniem byłby wytłumaczony jak i ciągłe jątrzenie i pretensje do wszystkich

Nie sadź się tak chłopie, bo sam masz problemy z rozumieniem tekstu pisanego.
Jeżeli widzisz:

dla Ciebie miarodajna jest tylko lista z Polityki

a cytujesz:

"najlepsza i jedyna miarodajna"

To powinieneś chyba udać się do specjalisty.

Aha, i jeszcze jeden drobiazg:

Dam jeszcze przykład żebyś zrozumiał: "Polska jest bogatszym i lepszym do życia krajem niż Białoruś", a ile masz nad nami państw to już sobie sam dopowiedz

Ja poproszę o te listy, które w Twojej opinii plasują się "nad" listą Demiańczuka. Są takie? Bo jak nie, to swój "przykład" możesz sobie wsadzić :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Grudzień 2020, 12:00:49 wysłana przez Kapral »

Offline tuco

« Odpowiedź #48 dnia: Nd, 27 Grudzień 2020, 13:16:54 »
Nie chce mi się dochodzić, czyja racja bardziej mojsza, ale muszę przyznać, że "lista dekady NF" to albo żart primajanuarowy, albo kasztan roku. gratuluję!

Offline PJP

« Odpowiedź #49 dnia: Nd, 27 Grudzień 2020, 16:08:52 »
Dziwię się wam, że poważnie do tego podchodzicie :) Tego typu listy zwykle mają sens dwojaki: mają zachęcić "niedzielnych" czytelników i... przekonanych, którzy z pewnych względów pominęli dany tytuł. To trochę jak rytuały plemienne i przynależność klubowa 8)

Offline Leyek

« Odpowiedź #50 dnia: Nd, 27 Grudzień 2020, 20:34:09 »
mają zachęcić "niedzielnych" czytelników

Też o tym wczoraj myślałem, tylko nie chciało mi się już o tym więcej rozpisywać. Bo jest prawda w tym co piszesz, tylko spójrz na to tak, że ta lista może wyrządzić więcej szkody niż pożytku. NF czytają jednak osoby, którym zależy na jakimś tam poziomie dzieła literackiego. I teraz:
jest sobie ktoś taki zainteresowany fantastyką, czyta książki, ogląda filmy, ale nie czytał nigdy komiksów i stwierdzi, że sprawdzi coś z tej topowej listy dekady(!). Traf będzie chciał że weźmie takiego Hawkeye'a czy Thora (bo najtańsze; oba czytałem - Thora tylko początek - rzeczy solidne w swoim gatunku SH, ale nic ponadto). Przeczyta taki komiks, poczuje się zawiedziony, bo miał rozbudowane oczekiwania wobec jednego z najlepszych komiksów ostatnich lat, a dostał średniaka i nic już więcej nie kupi. Do tego wszystkim na około będzie mówił, że komiksy to takie infantylne historyjki dla dzieciaczków. Lasery, rajtuzy, mordobicie itd.

Offline PJP

« Odpowiedź #51 dnia: Nd, 27 Grudzień 2020, 21:45:34 »

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 07:56:26 »
Tam nie ma żadnej listy, tylko bełkotliwy felieton, zakończony wysokim C:

on jest jak krwisty stek zjedzony razem z Clintem Eastwoodem i popity setą 16letniej Lagavulin, warto spróbować, może wejdzie na stałe do menu.

No i czuję się jak jakiś prol, bo nie lubię ani krwistych steków, ani Clinta Eastwooda, a co to jest Lagavulin to już w ogóle nie mam pojęcia. Więc raczej nie wejdzie do menu :(

Offline PJP

« Odpowiedź #53 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 08:07:20 »
Ale kilka ciekawych pozycji wrzucili, np. Indyjską włóczęgę :)

Offline tuco

« Odpowiedź #54 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 11:25:11 »
Tam nie ma żadnej listy, tylko bełkotliwy felieton, zakończony wysokim C:

No i czuję się jak jakiś prol, bo nie lubię ani krwistych steków, ani Clinta Eastwooda, a co to jest Lagavulin to już w ogóle nie mam pojęcia. Więc raczej nie wejdzie do menu :(
mnie ogólnie osłabiają jakiekolwiek linki wiodące do fb, być może to kolejne z moich uprzedzeń, ale ten konkretny link jedynie je umocnił: kupa na patyku, no i weź tu spróbuj.
nie powinienem odpisywać, bo nie mam do powiedzenia niczego merytorycznego.
ale.
ale nie mogę patrzeć, jak mój ulubiony alkohol zostaje brukany jakimś stekiem, być może stekiem bzdur (nie wiem, nie czytam "felietonów" na fb)
więc napiszę tylko, że jeśli ktoś ma/miał ochotę spróbować naprawdę dobrej whisky słodowej z najlepszego (wg mnie rejonu Szkocji, czyli wyspy Islay), to Lagavulin 16 jest idealnym przykładem, by wciągnąć aromat torfu i (nie mając wcześniejszych doświadczeń) nie doznać szoku smakowego. polecam wszystkim poszukującym dobrego alkoholu w nieastronomicznej jeszcze cenie.
sorry za offtop

PS.
coby było merytorycznie: tym samym przestałem wierzyć w rankingi i podsumowania rynku komiksowego w pl (bo co ma stary piernik, taki jak ja do przysłowiowej wiatrówki)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #55 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 12:04:51 »
Smutnym wydarzeniem komiksowym w 2020 są oczywiście odwołane festiwale na żywo. Żałuję, że nie było WTK i Komiksowej Warszawy w maju. Zawsze coś fajnego tam się działo.

Drugim smutnym wydarzeniem jest zakończenie Kolekcji Conana. Nie spodziewałem się, że te komiksy w czerni i bieli będą tak dobrze i narysowane i napisane (w większości). Ponad 2 lata minęło nie wiadomo gdzie. I teraz zostaliśmy tylko z tymi nowymi komiksami Marvela, które są suabe. Oraz Dark Horse raz na 2 lata.

A radosna rzecz, to wreszcie wyszedł porządny Szninkiel. Taki jaki powinien być już dawno. Oczywiście Egmont przykrył to za niskim nakładem.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 12:53:16 »
Widzę, że w tej drugiej liście z Książek ktoś zrobił ranking z dziewięciu przeczytanych komiksów w 2020 r. Brawo. Ten dziesiąty, czyli Niezwyciężony miał premierę przecież w 2019 r. Profeska pełną gębą.

Nie sugeruję się rankingami z tak zaszczytnych miejsc, jak Polityka i im podobne. O miarodajności nie będę się wypowiadał, każdy ma swój gust, ale kiedyś widziałem właśnie podsumowanie w takiej słynnej gazetce, które pojawiło się ze trzy tygodnie przed końcem roku (bo przecież nic już wartościowego nie mogło się ukazać, w tym roku były premiery aż do 23 grudnia), sklecone naprędce, aby jeszcze wypchnąć parę egzemplarzy jako prezenty pod choinkę. Podsumowanie uznanego (chyba) dziennikarza nie byłoby pewnie żadnych zaskoczeniem, gdyby ten Znawca X po jakimś czasie nie chciał pozbyć się jednej z utytułowanych pozycji i to nie byle jakiej, bo znalazła się na pudle. Puścił ją za pół ceny na jakimś fejsiuniu czy alledrogo i tu szok, komiks nie zszedł. Albo wydawca nadrukował za dużo i nikt już nie chciał, albo nadrukował za mało i tym bardziej chętnych nie było. Szok podwójny! Taki piękny komiks z podium najlepszej dziesiątki minionego roku. Po jakimś czasie znów wystawił komiks z jeszcze większą obniżką i dorzucał coś gratis. Nie pamiętam już, co to było, piwo, słoik dżemu czy jakaś taka popierdółka. Nie śledziłem dalej tej poniżającej sprzedaży, ale najwyraźniej nikt nie chciał się połasić na komiks z topki roku z dżemem gratis. Chodziło mi wtedy po głowie, aby zadać mu pytanie. Czemu sprzedaje tak tanio takiego hiciora? Komiks artystyczny, w czołówce topki, no przecież to prawie arcydzieło wszech czasów. Skoro go sprzedaje, to może jednak mu się nie spodobał albo jest słaby, a znalazł się w topce, bo miał się znaleźć. Cóż, po tamtej jakże interesującej przygodzie postanowiłem nie zawracać sobie głowy żadnymi topkami z uznanych pism, bo to pic na wodę, fotomontaż. 
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Grudzień 2020, 12:57:43 wysłana przez Motyl »

Pimpek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 13:05:00 »
A może miał dubla i dlatego sprzedawał?

Offline misiokles

« Odpowiedź #58 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 13:06:30 »
Ja lubię topki, ale takie z kilkuzdaniowymi uzasadnieniami - lubię poznać czyjąś opinię. Moje prywatne topki są pewnie jeszcze gorsze niż tu przytoczone, ale lubię takie zestawienia. I dziwię się, że tak na forum rozpalają emocje.

Motyl

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Pn, 28 Grudzień 2020, 13:08:26 »
A może miał dubla i dlatego sprzedawał?

Oczywiście, mógł mieć, ale to już chyba lepiej oddać do biblioteki, niż sprzedawać za bezcen coś, co własnym nazwiskiem się sygnowało, że jest takie zajebiste.