Autor Wątek: Podsumowania komiksowe 2025  (Przeczytany 1808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bazyliszek

Podsumowania komiksowe 2025
« dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 08:34:25 »
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że w tym roku kupiłem grubo ponad 200 komiksów. Z tego ponad 80 jest z trzech dotychczasowych Kolekcji, z jednej nowej i jeszcze trzy pierwsze tomy Żbika z testu. Szaleństwo. Mam nadzieję, że w przyszłym roku, skoro wygasi się BiZDC a w MMH będą duble, uda mi się to ograniczyć.

Restart MMH i test Kolekcji Żbika uważam za najlepsze wydarzenia komiksowe tego roku. Dobrze jest mieć poczucie, że Hachette nie odpuszcza i nie zostawia nas tylko z Egmontem.

Najlepszym komiksem w stosunku cena/jakość był moim zdaniem "Batman: Tajemnica Czerwonego Kaptura". Kiedyś Eaglemoss wykiwało nas, dając nam tylko połowę tego całego wątku. Dopiero teraz dostaliśmy całość po polsku. I to za jedyne 42.50-50 zł. 400-stronnicowy komiks na twardo. Coś wspaniałego.

Na pewno mogę pochwalić że dostaliśmy wreszcie wznowienie All Star Superman, oraz Mroczne Zwycięstwo i Rzymskie Wakacje. Te komiksy powinny być dostępne na naszym rynku. Ale sam nie wiem który komiks fabularnie uznałbym w tym roku za najlepszy. Nic mi się tak nie wbiło w głowę. Może całość Ziemi Niczyjej? Tylko musze tą sagę skończyć czytać.

Zawiodła Kobieta Jutra i Lois Lane: Wróg Publiczny. Liczyłem na zdecydowanie lepsze fabuły. Spider-Man Wellsa okazał się taką kaszaną jak wszyscy mówili - szkoda. Nie podoba mi się też droga na jaką Marvel wpuścił Bena Reillego.

Offline michał81

Odp: Podsumowania komiksowe 2025
« Odpowiedź #1 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 09:11:10 »
Najlepszym komiksem w stosunku cena/jakość był moim zdaniem "Batman: Tajemnica Czerwonego Kaptura". Kiedyś Eaglemoss wykiwało nas, dając nam tylko połowę tego całego wątku. Dopiero teraz dostaliśmy całość po polsku. I to za jedyne 42.50-50 zł. 400-stronnicowy komiks na twardo. Coś wspaniałego.
Zabawne, ale wydanie zbiorcze DC zawiera jeszcze więcej materiału, którego Hachette nie opublikowało.

Offline michał81

« Odpowiedź #2 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 09:30:22 »
jak już lecimy z podsumowaniami 2025 roku to Otwarte komiksy zrobiły sensowne

Offline stab

« Odpowiedź #3 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 11:47:54 »
Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że w tym roku kupiłem grubo ponad 200 komiksów. Z tego ponad 80 jest z trzech dotychczasowych Kolekcji, z jednej nowej i jeszcze trzy pierwsze tomy Żbika z testu. Szaleństwo. Mam nadzieję, że w przyszłym roku, skoro wygasi się BiZDC a w MMH będą duble, uda mi się to ograniczyć.

Restart MMH i test Kolekcji Żbika uważam za najlepsze wydarzenia komiksowe tego roku. Dobrze jest mieć poczucie, że Hachette nie odpuszcza i nie zostawia nas tylko z Egmontem.

Na pewno mogę pochwalić że dostaliśmy wreszcie wznowienie All Star Superman, oraz Mroczne Zwycięstwo i Rzymskie Wakacje. Te komiksy powinny być dostępne na naszym rynku. Ale sam nie wiem który komiks fabularnie uznałbym w tym roku za najlepszy. Nic mi się tak nie wbiło w głowę. Może całość Ziemi Niczyjej? Tylko musze tą sagę skończyć czytać.

Zawiodła Kobieta Jutra i Lois Lane: Wróg Publiczny. Liczyłem na zdecydowanie lepsze fabuły. Spider-Man Wellsa okazał się taką kaszaną jak wszyscy mówili - szkoda. Nie podoba mi się też droga na jaką Marvel wpuścił Bena Reillego.

Ale wiesz że są inne wydawnictwa niż Hachette?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 12:39:07 »
jak już lecimy z podsumowaniami 2025 roku to Otwarte komiksy zrobiły sensowne

Fajne podsumowanie. Kilka pozycji cały czas mam na liście, ale TK zachęcił mnie do sięgnięcia po "Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem" i "Projekty Manhattan", z których nad pierwszym już się zastanawiałem, a drugie jak dotąd mnie raczej nie przekonywało.

Offline Brvk

« Odpowiedź #5 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 15:09:34 »
No nie, co roku zaczynamy od spięcia o topkę magazynu "Książki" i liczbę pozycji Kultury Gniewu na niej. Taka piękna świąteczna tradycja 😃, a tu na początek prywatna opinia, a potem topka jakiegoś youtubera 😉. E, skiepściliście.

« Odpowiedź #6 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 15:12:28 »
Restart MMH i test Kolekcji Żbika uważam za najlepsze wydarzenia komiksowe tego roku.
Prędzej bym tytułem określił sukces Studia Lain pod względem wydawania LainUSA i komiksów Top Cow - rekordowa sprzedaż Darkness gdzie cały nakład wyprzedał się w parę godzin.
I przede wszystkim wydawanie Spawnów, które nie raz doprowadziły do awarii Gildii - gdzie również w ciągu paru godzin schodziły setki sztuk. I oczywiście zapowiedź głównej serii i pierwszych stu zeszytów w wydaniach zbiorczych które będą sprzedawane na raz.

Są do zdecydowanie lepsze wydarzenia komiksowe niż start kolejnej kolekcji, szczególnie Must Have - błagam, naprawdę staryt kolejnej kolekcji Marvela twoim zdaniem jest największym najlepszym komiksowym roku? ;D Wybacz, ale twoje wąskie pole względem komiksów mało rzetelnie może ocenić co było najlepszym wydarzeniem komiksowym  ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Grudzień 2025, 15:15:17 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
https://malopowaznyblog.blogspot.com/
Co jakiś czas, jako gość:
https://youtube.com/@comixxy?si=bq1ChjvybdESO-vD

Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline michał81

« Odpowiedź #7 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 16:19:01 »
No nie, co roku zaczynamy od spięcia o topkę magazynu "Książki" i liczbę pozycji Kultury Gniewu na niej. Taka piękna świąteczna tradycja 😃, a tu na początek prywatna opinia, a potem topka jakiegoś youtubera 😉. E, skiepściliście.
spokojnie jeszcze do tego dojdziemy

Offline holcman

« Odpowiedź #8 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 16:33:26 »
spokojnie jeszcze do tego dojdziemy

To się w tym roku nie wydarzy, bo w nowym numerze magazynu „Książki” niestety nie ma listy najlepszych komiksów roku. Książki są, debiuty są, okładki są, komiksów nie ma. Więc musicie się pokłócić o coś innego tym razem :-)

Offline PJP

« Odpowiedź #9 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 16:54:19 »
Potrzebna petycja :) od zaniepokojonych czytelników.

Offline MonsterGirl

« Odpowiedź #10 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 20:41:44 »
W Tygodniu Powszechnym pojawiło 60 najlepszych książek roku 2025. Wśród nich kilka komiksów i okołokomiksowa książka:

https://www.tygodnikpowszechny.pl/szescdziesiat-najlepszych-ksiazek-roku-2025-wedlug-tygodnika-powszechnego

• Dum-Dum, Kultura Gniewu
  • Sezon spadających gwiazd, Kultura Gniewu
  • Ilustrator. Przygody ojca Koziołka Matołka. Tylko dla dorosłych, Znak
  • Arab przyszłości. Ja, Fadi, porwany brat, Kultura Gniewu
  • Seconds. Drugie szanse, Nagle Comics
  • Do poprawki, Kultura Gniewu
  • El Borbah, Kultura Gniewu
Komiksopedia - newsy, wywiady, artykuły, kalendarz wydarzeń, baza danych. Możliwość oceniania i tworzenia własnych kolekcji.

Offline Czarek.

« Odpowiedź #11 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 21:13:49 »
Tutaj jest coś nie tak z tytułem tematu. Podsumowanie aszet, plus lekkie wspomnienie o Egmoncie.
Czy założyciel tego tematu jest aż tak zamknięty umysłowo w swojej głowie, że nie przyjmuje do wiadomości, że są też inne wydawnictwa komiksowe w Polsce?
Już lepiej obejrzeć nowy film na kanale Otwarte komiksy, o podsumowaniu 2025 roku.

Offline komiks

« Odpowiedź #12 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 21:17:10 »
Niby zamknięty, a i tak uzbierało mu się ponad 200 komiksów, więc trudno go winić, że selekcjonuje.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Łazur

« Odpowiedź #13 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 21:26:18 »
To się w tym roku nie wydarzy, bo w nowym numerze magazynu „Książki” niestety nie ma listy najlepszych komiksów roku. Książki są, debiuty są, okładki są, komiksów nie ma. Więc musicie się pokłócić o coś innego tym razem :-)

Omasz, Kultura Gniewu przestała przesyłać red. Czyżowi egzemplarze recenzenckie i ten nie miał z czego ulepić TOP10? ;)
All Comics Are Beautiful

Offline Pestak

« Odpowiedź #14 dnia: Nd, 14 Grudzień 2025, 21:35:13 »
Ale za to chyba wysłali te egzemplarze do Tygodnika Powszechnego. Dubel El Borbah  jednym z najlepszych komiksów (ba, książek) 2025 roku. To jakiś żart?
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Grudzień 2025, 21:37:25 wysłana przez Pestak »