Autor Wątek: Ongrys  (Przeczytany 577406 razy)

Offline Komediant

Odp: Ongrys
« Odpowiedź #1290 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:17:31 »
No, ale on sam mówi, że nie zna rynku frankofońskiego, a rzeczy, w które głównie celował, to te które znał z np. Orbity. (...)

Chyba właśnie ta nieznajomość rynku jest największą barierą, i u wydawców, i u czytelników. Nie ma praktycznie żadnych recenzji, newsów, ciekawostek z tamtego rynku do poczytania. W ostatnich latach chyba tylko na Przypadkowych Aktach Głupoty forumowego kolegi da się trafić na teksty o tytułąch z zachodniej Europy, zresztą to też bardzo rzadko. Mam wrażenie że wydawcy też nie bardzo wiedzą za co się biorą i jeśli taki Egmont, Scream czy Lost in Time trafią na coś autentycznie ciekawego to chyba z czystego przypadku i rachunku prawdopodobieństwa. Studio Lain otwarcie kieruje sie swoim gustem rysunkowym, fabuły w ich tytułach zazwyczaj nie ma (właśnie ogłosili kolejny tytuł Dufauxa - yaay  ::)). Kurc wydaje się bardziej ogarnięty i omija co większe kupy, ale jednak wydaje niewiele.
Są znakomite rzeczy jak komiksy duetów Pirus-Mezzo czy Loustal-Paringaux, wręcz skrojone pod Timofa czy kg, no ale jakoś udaje im się je omijać.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1291 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:18:33 »
Taurus też nie powiedział że rezygnuje z wydawania Żywych trupów i wszyscy wiemy jak się to skończyło.
Jeśli chodzi o Kompletne akta to nasze wydanie bije na głowę wydanie angielskie. Dlatego mam nadzieję że Ongrys z niego nie zrezygnuje ale ten brak informacji mnie martwi. Wystarczyłby komunikat - do końca roku wydamy jeden numer Kompletnych akt albo że następny numer dopiero w przyszłym roku. Chyba każde wydawnictwo ma jakiś plan wydawniczy na co najmniej kilka / kilkanaście miesięcy do przodu. Trzeba przecież zaplanować zakup praw, tłumacza, drukarnie itd.

Ale chyba co innego jest nie powiedzieć, że się z czegoś rezygnuje a co innego powiedzieć, że się z niczego nie rezygnuje?

Chyba właśnie ta nieznajomość rynku jest największą barierą, i u wydawców, i u czytelników. Nie ma praktycznie żadnych recenzji, newsów, ciekawostek z tamtego rynku do poczytania. W ostatnich latach chyba tylko na Przypadkowych Aktach Głupoty forumowego kolegi da się trafić na teksty o tytułąch z zachodniej Europy, zresztą to też bardzo rzadko. Mam wrażenie że wydawcy też nie bardzo wiedzą za co się biorą i jeśli taki Egmont, Scream czy Lost in Time trafią na coś autentycznie ciekawego to chyba z czystego przypadku i rachunku prawdopodobieństwa. Studio Lain otwarcie kieruje sie swoim gustem rysunkowym, fabuły w ich tytułach zazwyczaj nie ma (właśnie ogłosili kolejny tytuł Dufauxa - yaay  ::)). Kurc wydaje się bardziej ogarnięty i omija co większe kupy, ale jednak wydaje niewiele.
Są znakomite rzeczy jak komiksy duetów Pirus-Mezzo czy Loustal-Paringaux, wręcz skrojone pod Timofa czy kg, no ale jakoś udaje im się je omijać.

To prawda, wydaje mi się, że kryterium praktycznie tylko rysunkowe we współczesnym komiksie frankofońskim jest nie tylko u SL, ale też u LiT, częściowo też w Screamie i u Taurusa.
« Ostatnia zmiana: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:20:55 wysłana przez ukaszm84 »

Online Castiglione

« Odpowiedź #1292 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:36:36 »
Patrząc na nierzadki hype po ogłoszeniu takich tytułów zdaje się, że też sporej części czytelników takie kryterium odpowiada.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1293 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:36:52 »
To prawda, że ongrysowe wydanie KA bije angielskie. Deklaracja, że nie rezygnują z serii jest ok ale problemem jest tempo. Dziura pomiędzy KA5 i KA13 to 7 tomów. Nawet gdyby utrzymali tempo 2 tomów na rok, na przemian stare akta z nowymi to daje siedem lat. Jeżeli zmniejszą tempo (1 tom rocznie?) to wizje czekania robi się przerażająca. Ciekawe co wstrzymuje wydanie - sprzedaż, licencje czy plany wydawnictwa.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1294 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:40:26 »
Odpowiedzi w sumie padły dwie strony temu
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/ongrys/msg187854/#msg187854

ale rozumiem, że są mało zrozumiałe dla wszystkich, którzy oczekują matematycznych deklaracji - komiks będzie gotowy do dnia xyz, bądź do dnia xyz tego komiksu nie będzie.

Offline LukCook

« Odpowiedź #1295 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:49:55 »
Odpowiedzi w sumie padły dwie strony temu
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/ongrys/msg187854/#msg187854

ale rozumiem, że są mało zrozumiałe dla wszystkich, którzy oczekują matematycznych deklaracji - komiks będzie gotowy do dnia xyz, bądź do dnia xyz tego komiksu nie będzie.

Ok, dzięki. Nie doczytałem, że wspominają o Dreddzie. Co nie zmienia faktu, że spowolnienie jest dość duże i można obawiać się o przyszłe KA.

Offline Aleksandros

« Odpowiedź #1296 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 11:55:12 »
Chciałbym jeszcze przypomnieć, że Ongrys  nie tylko nie przerwał żadnej serii, ale dokończył Skład Główny porzucony przez innego wydawcę, i to w taki sposób, że wydanie Ongrysa pasuje do porzuconego wydania, aby jego posiadacze mogli po prostu dokupić brakujące tomy.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1297 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 12:04:01 »
Smutne, że Ongrys nie informuje o Dreddzie. Przydałaby się wiadomość czy będą kontynuowali KA, ja powoli rozglądam się za wydaniami po angielsku.

Pewnie z tomu na tom sprzedają się coraz gorzej i nie wiedzą co z tym fantem zrobić. Podaż dostosowali do popytu.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline misiokles

« Odpowiedź #1298 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 12:23:20 »
Ok, dzięki. Nie doczytałem, że wspominają o Dreddzie. Co nie zmienia faktu, że spowolnienie jest dość duże i można obawiać się o przyszłe KA.

Z tego wpisu zrozumiałem, że nieoczekiwane problemy pojawiły się przy tym konkretnym KA, to nie jest planowane spowolnienie. Całkiem możliwe, że praca nad kolejnymi Dreddami pójdzie płynniej i Ongrys powróci to tempa dwóch na rok, gdyż nie wyznaczali sobie odgórnie żadnych deadline'ów a pracę na zasadzie - będzie, kiedy wszyscy skończą swoją działkę.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1299 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 15:15:31 »
To prawda, wydaje mi się, że kryterium praktycznie tylko rysunkowe we współczesnym komiksie frankofońskim jest nie tylko u SL, ale też u LiT, częściowo też w Screamie i u Taurusa.
Ja tam nie narzekam ;) Kreskę typu 'gębodupy' jak u Skutnika zostawmy KG i Timofowi a Taurus, LiT, Scream i Kurc niech wydają realistów, tyle, że z lepszymi scenariuszami ;)

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1300 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 17:26:50 »
Studio Lain otwarcie kieruje sie swoim gustem rysunkowym, fabuły w ich tytułach zazwyczaj nie ma

Dokładnie. Większość komiksów Lain po przeczytaniu wywołuje u mnie reakcje - scenariusza nie stwierdzono ::). Mam wrażenie, ze właściciel wydawnictwa przy doborze tytułów kieruje się tylko i wyłącznie rysunkami.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Kadet

« Odpowiedź #1301 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 19:39:47 »
Chyba właśnie ta nieznajomość rynku jest największą barierą, i u wydawców, i u czytelników. Nie ma praktycznie żadnych recenzji, newsów, ciekawostek z tamtego rynku do poczytania. W ostatnich latach chyba tylko na Przypadkowych Aktach Głupoty forumowego kolegi da się trafić na teksty o tytułąch z zachodniej Europy, zresztą to też bardzo rzadko. Mam wrażenie że wydawcy też nie bardzo wiedzą za co się biorą i jeśli taki Egmont, Scream czy Lost in Time trafią na coś autentycznie ciekawego to chyba z czystego przypadku i rachunku prawdopodobieństwa.

Nie potrafię teraz podać żadnego źródła, ale chyba ktoś kiedyś mówił, że jeśli nasze wydawnictwo regularnie wydaje pozycje z jakiejś francuskiej firmy, to z czasem Francuzi sami zaczynają sugerować, na które inne ich tytuły warto rzucić okiem.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline freshmaker

« Odpowiedź #1302 dnia: Nd, 14 Sierpień 2022, 22:00:00 »
przy takim rozdrobnieniu rynku wąska specjalizacja ongrysa to raczej dobra strategia

Offline FDH

« Odpowiedź #1303 dnia: Cz, 18 Sierpień 2022, 16:19:57 »
Czy Lester Cockney tom 2 był w mniejszym nakładzie od tomu 1?Jest chyba tylko na Gildii,nie znalazłem w innych księgarniach ,tom 1 jeszcze jest  w innych księgarniach i się zastanawiam czy to końcówka nakładu tomu 2?
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Sierpień 2022, 18:20:50 wysłana przez FDH »

Offline vision2001

« Odpowiedź #1304 dnia: Pt, 19 Sierpień 2022, 12:51:57 »
Wysłane do druku:

Kapitan Żbik - 21 - Człowiek za burtą

scenariusz: Władysław Krupka
rysunki: Grzegorz Rosiński
liczba stron: 32
format: 165 x 235
oprawa: broszurowa
druk: kolor