Autor Wątek: Non Stop Comics  (Przeczytany 560665 razy)

Offline Szekak

Odp: Non Stop Comics
« Odpowiedź #1560 dnia: Wt, 28 Czerwiec 2022, 10:46:15 »
O jakie puzzle chodzi? Chodzi o tą drugą zbiórkę na puzzle, czyli "bitwa..."? Ja odpuscilem zbiorke i kupilem sobie jakis czas temu w bonito.
Piękno jest w oczach patrzącego.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1561 dnia: Wt, 28 Czerwiec 2022, 10:47:50 »
O jakie puzzle chodzi? Chodzi o tą drugą zbiórkę na puzzle, czyli "bitwa..."? Ja odpuscilem zbiorke i kupilem sobie jakis czas temu w bonito.

Czy ktoś może jeszcze też nie dostał puzzli Shanty z kampanii na wspieram.to?
Próbowałem pisać na wspieram, w akcie desperacji mailowo ze sklepem i zero kontaktu...

Właśnie sobie przypomniałem ze tez wsparlem ten projekt. Termin realizacji luty 2022 …

Offline Szekak

« Odpowiedź #1562 dnia: Wt, 28 Czerwiec 2022, 10:50:20 »
O f***, czyli chodzi o te jeszcze wcześniejsze... też kupiłem sobie w bonito, a teraz są już wyprzedane z tego co wiem... Może zrobią "dodruk" i wtedy wyślą, a na razie udają głuchych.
Piękno jest w oczach patrzącego.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1563 dnia: Wt, 28 Czerwiec 2022, 15:34:15 »
Dziwna ta sprawa z Spawnem co z nim az tak zle? - to taki epic z lat 90tych tyle ze z Image.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1564 dnia: Wt, 28 Czerwiec 2022, 18:13:15 »
Spawn był specyficzny i typowy jak na lata 90-te. Nie jest to zarzut czy pochwała, tylko fakt. Wydanie całości od nowa przez to, moim skromnym zdaniem, może być bardzo ryzykowne. Trochę tego jest, plus serie poboczne.

Aby to się powiodło to uważam, że powinni wydać po dużym przeskoku czasowym, czyli historię Jima Downinga od bodajże 185, jeśli się nie mylę. Ta historia jest dużo lepsza scenariuszowo, rysunki przechodzą w coraz większy mrok porzucając styl lat 90-tych, jest to bardziej nam współczesne. Mi osobiście bardzo się spodobała i dzięki niej wróciłem do Spawna.
Jak by się dobrze sprzedawało, to mogliby zrobić drugą serię typu Origins i wydawać od #1.

Na próbę można by również wydać kilka starszych mini i maxi serii. Jest kilka dobrych i ciekawych, które można wydać w kilku zbiorczych. Np. Hellspawn, Dark Ages, Curse czy Undead. Jak by się sprzedały, wtedy od 185 itd.

Ale ja Wydawcą nie jestem, więc mogę tylko tutaj sobie pogdybać...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1565 dnia: Wt, 28 Czerwiec 2022, 20:27:55 »
Nigdy nie było przeszkód by wydawać coś z Marvela - zawsze to była kwestia pieniędzy za licencję, na które podobno stać tylko dużych graczy. Z tego co zrozumiałem, chęć wydania Spider-Gwen to bardziej kaprys, niż chęć wejścia szerzej w to wydawnictwo.
No wiem o tym, że nie było przeszkód, ale od dawna nikt poza Muchą i kolekcjami nie odkrawał Egmontowi kawałka tego tortu.

Offline michał81

« Odpowiedź #1566 dnia: Wt, 28 Czerwiec 2022, 21:56:42 »
No wiem o tym, że nie było przeszkód, ale od dawna nikt poza Muchą i kolekcjami nie odkrawał Egmontowi kawałka tego tortu.
Czy ja wiem czy NSC chce odkrawać ten kawałek tortu zwany Marvelem? Chodzi o konkretny rodzaj komiksu. Po prostu Spider-Gwen wpisuje się idealnie w ich katalog wydawniczy. Obstawiam, że jakby Egmont nie wydał Ms Marvel to NSC na pewno też było by chętne na wydanie tej serii. Co pokazuje też, że jest odbiorca na takie komiksy i podważanie wydawania Ms Marvel przez Egmont (które nie raz tu się odbywało), bo podobno nikt tego nie kupuje można sobie darować.
« Ostatnia zmiana: Wt, 28 Czerwiec 2022, 22:57:15 wysłana przez michał81 »

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #1567 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 10:21:26 »
Spawn był specyficzny i typowy jak na lata 90-te. Nie jest to zarzut czy pochwała, tylko fakt. Wydanie całości od nowa przez to, moim skromnym zdaniem, może być bardzo ryzykowne. Trochę tego jest, plus serie poboczne.[...]
Jak by się dobrze sprzedawało, to mogliby zrobić drugą serię typu Origins i wydawać od #1.

Na próbę można by również wydać kilka starszych mini i maxi serii. Jest kilka dobrych i ciekawych, które można wydać w kilku zbiorczych. Np. Hellspawn, Dark Ages, Curse czy Undead. Jak by się sprzedały, wtedy od 185 itd.

Ale ja Wydawcą nie jestem, więc mogę tylko tutaj sobie pogdybać...

W Europie Panini przejęło Spawn Origins HC i wydało po włosku, niemiecku i francusku. Liczę na to, że kiedyś jurnie się również oddział polski. Tom 3 Origins jest wiecznie out of print, na rynku wtórnym chodzi po kilkaset dolarów. W ogóle to bardzo trudna seria do zdobycia w HC, bo Image nie wznawia tego (why?).
Więc jest to idealny tytuł do wydania w Polsce.

Jest jeszcze Spawn Origins Deluxe, czyli te wielkie czarne tomiszcza w slipcase. Żeby to skompletować, to trzeba wydać około 4 tys. dolarów. Są mega rzadkie. I co ciekawe: We Włoszech Panini wydało również Deluxe...
Niesamowite, jak dobrze wygląda rynek włoski.

Dla mnie Spawn to wybitny komiks, nie tylko jak na lata 90. Nie rozumiałem nigdy zarzutów o kiepski scenariusz, mimo iż nie jestem fanem piekielnych fabuł, nudzą mnie te frazesy o walce dobra ze złem, po prostu uwielbiam setup tego komiksu, powrót Ala kilka lat po wojnie jako naleśnik z mocami :D

NSC - dajesz!
jeżeli nadal będzie opowiadał takie bzdury, to skontaktuję się z odpowiednimi organami odnośnie pomawiania mnie, Egmontu i jeszcze kilku innych polskich wydawnictw. Ciekawe, czy wówczas będziesz takim kozakiem?

Offline pokia

« Odpowiedź #1568 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 10:35:25 »
Ja bym się cieszył gdyby wyszedł u nas Savage Dragon. Ale czy są na to szanse? Wątpię.

Offline holcman

« Odpowiedź #1569 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 10:50:13 »
Niesamowite, jak dobrze wygląda rynek włoski.

Jest to rynek, gdzie Dylan Dog potrafił się sprzedać w milionie sztuk :-)

Offline Simon11

« Odpowiedź #1570 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 12:18:09 »
Generalnie ten kto wyda Spawna zgarnie sporo kasy ;) Patrz: Knightfall, Spider-Man by McFarlane, X-Men by Lee, Epiki.

Ważne tylko aby wydawać go od początku i jestem pewien, że prędzej czy później na naszym rynku się pojawi.

Offline death_bird

« Odpowiedź #1571 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 14:05:26 »
Czy aby to zestawienie na pewno jest uprawnione?
Spawn zaczął wychodzić gdy SH w ramach Semica padało na twarz i patrząc po średniej (sam nie kupowałem toteż nie wiem) był dwumiesięcznikiem. Co oznacza, że pokolenie TM-Semic w tamtym momencie zaczęło się odwracać od profilu wydawniczego Semica i Spawna kupowali już epigoni albo młodsi czytelnicy, wchodzący dopiero na ten rynek. Sądzisz, że oni dzisiaj wygenerowaliby podobny popyt na ten tytuł co środowisko kupujące SH w latach glorii i chwały (90-97)?
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline pokia

« Odpowiedź #1572 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 14:18:21 »
Spawn wychodził rzadziej, bo to był komiks, jakby to powiedzieć, z wyższej półki. Chyba był wydawany na kredzie, ale tutaj już nie nie pamiętam. I raczej kupowali go fani Spidermana i Todda. W tamtych czasach Image to był taki Marvel DELUXE. Więcej akcji, więcej mięśni, więcej kolorów. Więcej wszystkiego. Dzisiaj traci myszką, ale tak to było.

Wracając do Savage Dragon - ten tytuł mocno ewoluował przez te wszystkie lata. Wydaje mi się, że na naszym rynku lepiej by się przyjęły starsze historię niż te współczesne. Aktualnie Eric leci już kompletnie po bandzie i niczym się nie przejmuje. Jest szychą w wydawnictwie, komiks robi dla siebie i dla swoich fanów, bez kalkulacji czy to się sprzeda.

Offline eyesore

« Odpowiedź #1573 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 14:46:25 »
Na początku był na kredzie, potem był na trochę innym papierze.
Ostatnio całość sobie odświeżyłem z TM/Mandragory, powiem tak, nie przetrwało to próby czasu. Było kilka ciekawych rzeczy/fragmentów (walka z Ku-Klux-Klanem, cyber goryl  ;) ) ale całość scenariuszowo jest bardzo średnie no i te monologi oraz dłużyzny. Czasami przez cały zeszyt jak flaki z olejem ciągnęły się wynurzenia Spawna jak mu źle itd. Bardzo mocno bym się zastanawiał czy chciał bym to czytać ponownie.

Offline Takesh

« Odpowiedź #1574 dnia: Śr, 29 Czerwiec 2022, 15:15:20 »
I właśnie dlatego polecam miękki restart z historią Jima Downinga bodajże od #185. Scenariusz zupełnie inaczej pisany, na powrót przez Todda, bo od lat nie tworzył bezpośrednio numerów, tylko inni twórcy pod jego dyktando. Ja sam nie dałem rady wcześniej wytrzymać z tą serią, a od tego momentu od nowa pokochałem ten tytuł. Zupełnie inna historia, w zupełnie inny sposób opowiedziana.

Ja czytelnikom szczerze rozczarowanym "starym" Spawnem polecam powrót od tego punktu.

No i obecnie Spawn to jedna z najlepiej sprzedających się marek z i. Kilka tytułów się porobiło, ale jeszcze ich nie czytałem, więc nie mogę polecić.