Autor Wątek: Niepopularne opinie komiksowe  (Przeczytany 59511 razy)

Offline Castiglione

Odp: Niepopularne opinie komiksowe
« Odpowiedź #465 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 22:36:08 »
A, to trzeba było od razu napisać, że kierujesz się kluczem geograficznym, a nie nacjonalistycznym. Taki prostu zabieg, a uniknęlibyśmy wielu zbędnych postów.  ::)
Nie czytam komiksów stworzonych przez Polaków = ZŁO
Nie czytam komiksów powstałych na terenie Polski = wszystko super

;D ;D ;D

Offline xetras

• Polubień: 110
  • Apriori z zasady jak hiperboliczny z niczego świat
« Odpowiedź #466 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 00:31:00 »
To nie czytaj, ja na to leję.

Ad rem:
Anonimowy imitator Salta śmierci z 1982 roku narysował zeszyt wyraźniej od autora.
https://photos.app.goo.gl/xzfJ37ySJ6yDFoWG9
"Dziaberlak zgłowion? Strupion? Padł?
Pójdź w me ramiona, boś ty chwat!
O, świętny dzień! Hurra! Hip hip!
Tralala bum cyk cyk!" (Jolanta Kozak, tł. "Jabberwocky")
Źródło:https://home.agh.edu.pl/~szymon/jabberwocky.shtml

Offline turucorp

« Odpowiedź #467 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 08:53:47 »
Nie czytam komiksów stworzonych przez Polaków = ZŁO
Nie czytam komiksów powstałych na terenie Polski = wszystko super

;D ;D ;D

Zawsze zaskakują mnie ludzie, którzy z ciągu liter, tworzącego słowa i zdania, potrafią odczytać inne znaczenia niż jest to powszechnie przyjęte.
Ktoś napisał „komiks europejski”, a ktoś inny przeczytał „komiks powstały na terenie Polski”. No brawo @Eguaroc, szacun.  ::)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline xetras

« Odpowiedź #468 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 10:27:49 »
Kompilacja zakłamuje przekaz, zależy to od kompilatora.

@Popiel
Czy to temat clickbaitowy? Taki do nabijania wpisów? Wyszalnia?
Skoro tak to entuzjastycznie go wspieram - niech emocje mają swe ujście.

Ad rem:
Okładka Azylu rozkłada się jak podłoga szpitalna, ale sam front to tak po peerelowsku, na odp***dół, czyli na 10% normy :)
Autor zapewne był równie olewczy jak i mi to się zdarza :)
(Czyżby o literkach i tytule zapomniał?)
Wg mnie - to celowy zabieg, bo w stylu tamtej epoki.
Pzdr.!

PS.
Na miniaturze kompletny bezład:
https://www.gildia.pl/komiksy/516520-wydzial-7-9-azyl-okladka-limitowana
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Marzec 2023, 10:35:54 wysłana przez xetras »

Offline Koalar

« Odpowiedź #469 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 13:13:50 »
A, to trzeba było od razu napisać, że kierujesz się kluczem geograficznym, a nie nacjonalistycznym. Taki prostu zabieg, a uniknęlibyśmy wielu zbędnych postów.  ::)

Moreroms od początku pisał, że nie kieruje się żadnym kluczem narodowościowym i że (z reguły) nie kupuje komiksów polskich i europejskich z określonych powodów:

[...]
A sam od siebie dodam, że wbrew temu co może Ci się wydawać, to nie jest tak, że jak widzę, że komiks jest polskiego twórcy to z góry go przekreślam. Mam raptem kilka pozycji od polskich autorów (np. Brom), komiksu europejskiego również raptem kilka pozycji. Nie dlatego że kieruję się jakimś jak to określiłeś "kluczem narodowościowym" i kogoś dyskryminuję. Po prostu, spróbowałem kilku pozycji, nie przypadły mi do gustu, więc zainteresowanie skierowałem w strony, które mi się podobają - amerykańskie i japońskie. Wiem, że zaraz napiszesz, że powinienem sprawdzać każdą pozycję, bo każda jest inna. Ale kupując komiksy amerykańskie i japońskie brak mi czasu na bieżące czytanie i miejsca na ich przechowywanie, więc po co mam na siłę szukać komiksów polskich i europejskich?
[...]

A o co chodzi dokładnie z tymi kluczami? Jak ktoś pisze, że nie czyta komiksu polskiego, to jaki to jest klucz? Nacjonalistyczny czy geograficzny?
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Chmielu

« Odpowiedź #470 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 14:28:15 »
A o co chodzi dokładnie z tymi kluczami? Jak ktoś pisze, że nie czyta komiksu polskiego, to jaki to jest klucz? Nacjonalistyczny czy geograficzny?

Nie pytaj, Koalar, plizzz. On sam nie wie. Chce być tylko jak Strażniczka Kluczy. Albo Gerwazy. Zapytasz w nieodpowiednim momencie i znów 30 stron wątku przybędzie.
To nie pandemia, to test IQ.

"Żadna ilość dowodów nigdy nie przekona idioty" /
„Łatwiej jest oszukać ludzi niż przekonać ich, że zostali oszukani” Mark Twain

Offline Popiel

« Odpowiedź #471 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 14:38:17 »

@Popiel
Czy to temat clickbaitowy? Taki do nabijania wpisów? Wyszalnia?
Skoro tak to entuzjastycznie go wspieram - niech emocje mają swe ujście.

Z założenia miał służyć do przyznawania się do opinii z gruntu niepopularnych, typu "XY według mnie wcale nie jest wielkim artystą" a "Z to przehajpowane arcydzieło".

Wyszło jak wyszło, wyszedł Hyde Park i dobrze, nie mam z tym problemów, widać była potrzeba skanalizowania offtopowych dyskusji i emocji, luz.

A w zasadzie to temat zmienił się w swój negatyw, bo dominująca tu opinia o beznadziejności polskich komiksów jest przecież wręcz bardzo popularna. I równie mocno kretyńska.

Offline turucorp

« Odpowiedź #472 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 15:11:36 »
A w zasadzie to temat zmienił się w swój negatyw, bo dominująca tu opinia o beznadziejności polskich komiksów jest przecież wręcz bardzo popularna. I równie mocno kretyńska.
Szarpać, kąsać, wyszukiwać jakiekolwiek preteksty, żeby tylko dowalić, im głupiej tym lepiej, nieważne, że wiedzą tyle ile zobaczyli na jakiś samplach w internecie, ważne, że dowalili.  :)
Dzień jak co dzień. ;)
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline xetras

« Odpowiedź #473 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 15:24:10 »
Czyli dziko.
No to spadam do lasu - krokodyl Giena/hiena tam mnie nie znajdzie.

Turu - jak to z tymi literkami w kolekcjonerskiej okładce "Azylu'?
Mocno poniżej normy, ale żeby aż tak?
:)
« Ostatnia zmiana: Cz, 30 Marzec 2023, 15:25:54 wysłana przez xetras »

Offline turucorp

« Odpowiedź #474 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 15:37:27 »

Turu - jak to z tymi literkami w kolekcjonerskiej okładce "Azylu'?
Mocno poniżej normy, ale żeby aż tak?
:)

Czas na wpisywanie swoich uwag na temat mojej okładki minął kilka miesięcy temu, miałeś okazję, nie skorzystałeś, to teraz pisz na Berdyczów.   ::)

Offline xetras

« Odpowiedź #475 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 16:13:36 »
Okładki mają lepszy tył niż przód.
A najlepiej kiedy i jedno i drugie.
Co ja wypisuję?

Finalny zbiorowy efekt to nowa jakość Q, DeKompozytor* robi to nadzwyczajnie.
Po obróceniu (co Chmurny proponował) jest zbyt zwyczajnie.

*Na YT jakiś (złota rączka) DeKompozytor lansuje się skutecznie w obnażonej elektronice i od niego zgapiłem nazwę.

« Odpowiedź #476 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 16:25:35 »

Proste, jak napiszesz, że nie czytasz komiksu polskiego to jest to klucz geograficzny, jak napiszesz że, Polacy nie umieją rysować to jest to klucz nacjonalistyczny. O ile jeszcze w drugim przypadku mogę zrozumieć, że ktoś tam się wzburza, chociaż normalny rozgarnięty człowiek by raczej zrozumiał, że to uogólnienie (nawet jeżeli krzywdzące) i by po prostu napisał, że jednak niektórzy umieją a nie, obrażał innych przez trzydzieści stron i pociskał jakieś pierdalamento, że wszyscy czytać nie umieją i odcyfrować polskiego komiksu niezależnego (od umiejętności). Ja za chu...steczkę nie mogę zrozumieć co tu kogo obchodzi w/g jakiego klucza ja coś tu robię? Będzie mi się podobać to będę sobie komiksy klasyfikować w/g klucza wiolinowego i jeszcze wykres wkleję, żeby przedstawić ten podział. Cały świat, nie ma problemu z komiksem amerykańskim, francuskim czy brytyjską nową falą, tylko na komikspecu jak zwykle walka z rozumem. Przynajmniej facebook sobie odpoczął.

Offline turucorp

« Odpowiedź #477 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 16:35:14 »

Obiecałem, że będę milszy, więc utrzymując ten mój milszy ton: w przypadku komiksu europejskiego (podobnie jak azjatyckiego czy amerykańskiego (północno) da się określić z grubsza jakieś ogólne cechy szczególne, tematyka, sposób narracji, czy szeroko rozumiany sposób rysowania. To oczywiście bardzo ogólnikowe, ale jednak jest (nie interesuje mnie, że za chwilę ktoś tu się rozpruje, żeby mi udowodnić, że jest inaczej).
Odmienny krąg kulturowy, konwencje i doświadczenia autorów itd. itp.
Dlatego posłużyłem się określeniem „klucz geograficzny”.
W przypadku „komiksu polskiego” takich odrębnych cech nie widzę, w odróżnieniu od kilku wybitnych ekspertów, którzy niestety nie są tutaj skłonni podzielić się swoją wiedzą w tej kwestii, bo wolą swój czas mitrężyć na hejtowanie i spam. Dlatego pozwoliłem sobie użyć określenia „klucz nacjonalistyczny”.
Zaspokoiłem twoją ciekawość?

Bender

• Gość
« Odpowiedź #478 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 18:16:29 »
Szarpać, kąsać, wyszukiwać jakiekolwiek preteksty, żeby tylko dowalić, im głupiej tym lepiej, nieważne, że wiedzą tyle ile zobaczyli na jakiś samplach w internecie, ważne, że dowalili.  :)
Dzień jak co dzień. ;)

Serio?  A potem jeszcze masz pretensje do całego świata o "niesprawiedliwe i krzywdzące oceny"? No spoko. 

Offline turucorp

« Odpowiedź #479 dnia: Cz, 30 Marzec 2023, 18:27:34 »
Serio?  A potem jeszcze masz pretensje do całego świata o "niesprawiedliwe i krzywdzące oceny"? No spoko.

Nie rozumiem, na jakiej podstawie nazywasz to pretensjami, a do tego z uporem maniaka dokładasz mi jakieś chore deklaracje?
Przecież to jedynie moja skromna opinia, równie dobra jak twoja czy kogokolwiek innego na tym forum.
Mam do niej prawo czy nie?
Ja, ze swojej strony, bardzo wyraźnie i klarownie wyjaśniłem, co mam na myśli w kwestiach, które wzbudziły wasze oburzenie.
Wypadałoby odpowiedzieć w równie jasny i cywilizowany sposób.