Autor Wątek: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku  (Przeczytany 203045 razy)

Offline Death

Odp: Nagle Comics - nowy wydawca na rynku
« Odpowiedź #315 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:28:56 »
No są trochę oczojebne te kolory w tym jednym tomie. Mocne natężenie niebieskiego. Ale żeby to było aż takie straszne, to nie.

Online Castiglione

« Odpowiedź #316 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:36:16 »
Ja pamiętam, że momentami kiepsko mi się czytało. Nie cały czas, ale były fragmenty, kiedy przez ten mocny granat nie było widać kreski albo tekstu.

Offline martinus100

« Odpowiedź #317 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:39:55 »
Miałem taki sam dylemat ale na rynku nie ma właściwie tomu 1 wydania Taurusa więc postawiłem na nowe wydanie. Dzisiaj odbieram z paczkomatu.

Offline michał81

« Odpowiedź #318 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:51:16 »
Takie szybkie pytanie: w które wydanie "Parker" bardziej opłaca się inwestować pieniądze? Bo w wątku dedykowanym komiksowi czytam, że jeden tom starego wydania ma spaprane kolory i w tym momencie decydowałbym się na podstawie jakości tłumaczenia. Ktoś może posiada obie wersje i podzieliłby się przemyśleniami nt wyższości jednego wydania nad drugim?
Miałem wydanie Taurusa w 4 tomach i teraz wymieniłem na wydanie od Nagle. Ale... pomimo że rysunki na dużym formacie wyglądają świetnie to bardziej podobało mi się wydanie w "książkowym formacie" ze względu na puplowy charakter historii. Wydanie Nagle nie ma problemu z kolorem niebieskim, być może dlatego, że jest wydrukowane na innym papierze. W wydaniu Taurusa były moment, że ciężko było odczytać nieraz tekst. W przypadku Taurusa największy problem to brak tomu 1.

Co do tłumaczenia, to wg mnie Taurus zrobił to lepiej. Choć na KW usłyszałem od Nagle dlaczego nie użyli poprzedniego tłumaczenia, to jednak z innego źródła wiem, że tak naprawdę to była kwestia dogadania się, tak to nowe tłumaczenie jest na zasadzie "bo musi być po naszemu".

Wydanie Nagle posiada też masę dodatków, które nie są dostępne w wydaniu Taurusa i dodatkowe historie których też tam nie ma.

Jak wspomniałem wymieniłem stare na nowe. Nie żałuje.
« Ostatnia zmiana: So, 01 Lipiec 2023, 11:14:24 wysłana przez michał81 »

Offline Murazor

« Odpowiedź #319 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 10:55:36 »
Kupilem nowe i przeczytalem tak 1/3 dla porownania wlasnie tlumaczenia i mam wrazenie, ze w pierwszym wydaniu jest bardziej naturalne. Jakos tak plynniej sie czyta, ale to odczucie mialem tylko jak czytalem pare stron nowego vs pare stron starego.

Mysle, ze czytajac tylko nowe nie bedzie takiego odczucia, nie jest zle, czy nie poprawne.

Starsze wygodniej sie tez czyta, jest mniejsze i poreczniejsze. Nowe juz musze na stole polozyc, bo jest ogromne.

Co do kupna, pewnie po wyjsciu drugiego tomu pojawi sie troche ofert zakupu kompletu od Taurusa, wiec mozna poczekac.

Offline death_bird

« Odpowiedź #320 dnia: So, 01 Lipiec 2023, 11:07:56 »
Dziękować za opinie. Wychodzi na to, że najlepiej mieć na półce oba wydania ( ;D) czyli decydować będzie dostępność/cena.

"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline KzT

« Odpowiedź #321 dnia: Pn, 03 Lipiec 2023, 18:52:51 »
Wydanie Nagle posiada też masę dodatków, które nie są dostępne w wydaniu Taurusa i dodatkowe historie których też tam nie ma.

Zaraz, bo już byłem pewien, że wszystko zostało tu powyżej rozpisane. Dodatki dodatkami, ale jakie to są te "dodatkowe historie", których nie ma w wydaniu Taurusa? Miałem wrażenie, że komiksowo różnic tutaj nie ma żadnych (poza tłumaczeniem i tytułami poszczególnych części).

Offline eridraven

« Odpowiedź #322 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:15:02 »
Lipcowa zapowiedź z opisem i przykładowawymi planszami: https://comixxy.com/2023/07/06/zapowiedzi-nagle-comics-na-lipiec-2023/
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #323 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:19:58 »
Mam za dużo wychodzących serii by pakować się w kolejną. Może gdy autorzy zakończą...

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #324 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:41:55 »
Poza Flavor Girls wszystko od nich mi pasowało i miałem nadzieję, że to będzie jedno z nielicznych wydawnictw, których tytuły będę mógł brać bez większego zastanawiania. No, ale właśnie po FG jestem ostrożny, tego też chyba nie biorę.

Offline LukCook

« Odpowiedź #325 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 07:47:30 »
Ja zrobiłem się ostrożny po ‚Krok po kroku’. Dawno nie oglądałem tak przereklamowanego komiksu. FG nie wziąłem i ,Róże’ odpuszczam. 

Offline eridraven

« Odpowiedź #326 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 10:38:47 »
Poza Flavor Girls wszystko od nich mi pasowało i miałem nadzieję, że to będzie jedno z nielicznych wydawnictw, których tytuły będę mógł brać bez większego zastanawiania. No, ale właśnie po FG jestem ostrożny, tego też chyba nie biorę.

Co jest nie tak z FG?
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #327 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 10:45:06 »
Co jest nie tak z FG?

Tu napisałem swoją krótką opinię https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/jakie-komiksy-wlasnie-czytacie/msg235885/#msg235885.

W jeszcze większym skrócie według mnie to bardzo słaby komiks.

Offline michał81

« Odpowiedź #328 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 07:49:03 »
Zaraz, bo już byłem pewien, że wszystko zostało tu powyżej rozpisane. Dodatki dodatkami, ale jakie to są te "dodatkowe historie", których nie ma w wydaniu Taurusa? Miałem wrażenie, że komiksowo różnic tutaj nie ma żadnych (poza tłumaczeniem i tytułami poszczególnych części).
W drugim tomie będą dodatkowe historię stworzone przez Brubakera oraz Phillips. Tego nie ma w wydaniach Taurusa. I chyba coś jest w końcu też w pierwszym, ale nie mam starego wydania, żeby sprawdzić.

Offline Brzon

« Odpowiedź #329 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 14:58:48 »
Pojawiły się nowe zapowiedzi Nagle na 2024 r. A tu cisza? :)