Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1822282 razy)

Offline Darth Lexus

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #9015 dnia: Śr, 18 Luty 2026, 19:54:14 »
Astro City tom 2. Osiem stron w historii Monotonia  wydrukowanych podwójnie kosztem stron z historii Zardzewiały Anioł… Każdy egzemplarz został tak wydrukowany czy tylko mi trafiła się taka perełka?

Które to strony?
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #9016 dnia: Śr, 18 Luty 2026, 19:57:27 »

To będzie zawierało wszystko co wydał TM Semic?

Offline michał81

« Odpowiedź #9017 dnia: Śr, 18 Luty 2026, 19:57:57 »
a w zapowiedziach Muchy nie przewinęła się przypadkiem poniższa okładka??

Nie.

To będzie zawierało wszystko co wydał TM Semic?
to co wydał semic i to co pominął
« Ostatnia zmiana: Śr, 18 Luty 2026, 20:00:56 wysłana przez michał81 »

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #9018 dnia: Śr, 18 Luty 2026, 20:16:05 »
Ha! Teraz dopiero doczytałem, że ten tom od Muchy zgrabnie kontynuuje zeszyty Uncanny X-men, które dostaliśmy w tomie Profesor X z kolekcji SBM (278-280). Elegancko.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #9019 dnia: Śr, 18 Luty 2026, 20:22:30 »
Nie.
to co wydał semic i to co pominął

Oooo. Dzięki Michał. Czyli jak dla mnie absolutny must have!

Offline michał81

« Odpowiedź #9020 dnia: Śr, 18 Luty 2026, 20:30:07 »
Oooo. Dzięki Michał. Czyli jak dla mnie absolutny must have!
Tego co nie wydał semic to:
14 stron z zeszytów X-men #10-11 (backupy z historią Mavericka)
zeszyty X-men #12-13
zeszyt Uncanny X-men #288
plus kilka stron chyba z zeszytów #291-293 (nie pamiętam ile, ale tam był cięcia aby zmieścić w jednym powiększonym zeszycie 68 stronicowym)

Offline Takesh

« Odpowiedź #9021 dnia: Śr, 18 Luty 2026, 22:21:49 »
A czy ta dodatkowa historia z Maverickiem napewno będzie w tym tomie? Bo z tego co pamiętam, to Whilce jej nie rysował. Zrobił to inny świetny twórca, ale nie ma go w tytule tego tomu...

Offline wolfheart

« Odpowiedź #9022 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 00:36:48 »
Na stronie Gildii jest wyprzedaż Muchy. Interesuje mnie Hrabstwo Harrow ale nie ma dostępnych wszystkich tomów na rynku. Zapytałem Muchy o dodruki ale cisza. Zresztą u nich żaden tom nie jest dostępny. Więc to już zapewne końcówki.  Pytanie brzmi czy będzie wydanie zbiorcze takie jak na zachodzie dwutomowe?

Offline michał81

« Odpowiedź #9023 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 05:54:01 »
A czy ta dodatkowa historia z Maverickiem napewno będzie w tym tomie? Bo z tego co pamiętam, to Whilce jej nie rysował. Zrobił to inny świetny twórca, ale nie ma go w tytule tego tomu...
Tak. Ten tom jest na bazie oryginalnego wydania X-men Bishop Crossing OHC z 2012 (a nie wydania epic collection o tym samym tytule), gdzie ta historia została wydana. Ogólnie to zeszyty:
Uncanny X-men #287 - jest rysowany przez Johna Romitę Jr
Uncanny X-men #288 - jest rysowany przez Andiego Kuberta (Portacio robił tam skrypt fabularny z Lee, bo dialogi pisał Lobdell z Byrnem)
Uncanny X-men #291-293 - jest rysowany przez Toma Raneya (Lobdell całkowicie przejął pisanie fabuły sam)
X-men #12-13 - jest rysowany przez Arta Thiberta (Nicieza odpowiada za scenariusz)
ten backupowe historie z Marverikiem rysował Texeira

W zeszycie X-men #13 jest prolog ze Stryfem do Pieśnie Egzekutora, który semik wydał w zeszycie X-men 10/95 (czyli w ostatnim zeszycie u nas rysowanym przez Jima Lee oryginalnie X-men #11).
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Luty 2026, 06:04:30 wysłana przez michał81 »

Offline michał81

« Odpowiedź #9024 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 06:23:26 »
Na stronie Gildii jest wyprzedaż Muchy. Interesuje mnie Hrabstwo Harrow ale nie ma dostępnych wszystkich tomów na rynku. Zapytałem Muchy o dodruki ale cisza. Zresztą u nich żaden tom nie jest dostępny. Więc to już zapewne końcówki.  Pytanie brzmi czy będzie wydanie zbiorcze takie jak na zachodzie dwutomowe?
Wątpię. Mucha nie wydała już 3 dodatkowych mini serii, które wyszyły po zakończeniu serii głównej (lata 2019-2022)

Offline Takesh

« Odpowiedź #9025 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 08:09:22 »
Tak. Ten tom jest na bazie oryginalnego wydania X-men Bishop Crossing OHC z 2012 (a nie wydania epic collection o tym samym tytule), gdzie ta historia została wydana. Ogólnie to zeszyty:
Uncanny X-men #287 - jest rysowany przez Johna Romitę Jr
Uncanny X-men #288 - jest rysowany przez Andiego Kuberta (Portacio robił tam skrypt fabularny z Lee, bo dialogi pisał Lobdell z Byrnem)
Uncanny X-men #291-293 - jest rysowany przez Toma Raneya (Lobdell całkowicie przejął pisanie fabuły sam)
X-men #12-13 - jest rysowany przez Arta Thiberta (Nicieza odpowiada za scenariusz)
ten backupowe historie z Marverikiem rysował Texeira

W zeszycie X-men #13 jest prolog ze Stryfem do Pieśnie Egzekutora, który semik wydał w zeszycie X-men 10/95 (czyli w ostatnim zeszycie u nas rysowanym przez Jima Lee oryginalnie X-men #11).

Dlatego dla mnie to głupi tytuł tomu Muchy. Mogli zostawić Nadejście Bishopa, a nie te Legendy Portacio.

Offline wolfheart

« Odpowiedź #9026 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 09:57:08 »
Wątpię. Mucha nie wydała już 3 dodatkowych mini serii, które wyszyły po zakończeniu serii głównej (lata 2019-2022)
Dziękuję. To nawet nie wiedziałem. Spokojnie. Ktoś kiedyś wznowi. Całość i na twardo.

Offline Midar

« Odpowiedź #9027 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 13:28:38 »
Całość i na twardo.
Serię główną Mucha wydała na twardo.

Offline wolfheart

« Odpowiedź #9028 dnia: Cz, 19 Luty 2026, 15:52:06 »
Serię główną Mucha wydała na twardo.
Tak . Chodziło mi o wydanie zbiorcze.

Offline Konrad

« Odpowiedź #9029 dnia: So, 07 Marzec 2026, 15:56:52 »
Pierwsza marcowa premiera to:
Małe Arkana tom 2 (seria trwająca, planowana na 6 tomów, tom 3 wychodzi w USA w maju).
https://www.goodreads.com/series/406798-minor-arcana
Już 20 marca zapraszamy na drugą odsłonę opowieści, w której małe miasteczko odwiedzają prawdziwe duchy przeszłości.

MAŁE ARKANA. TOM 2. KOŁO FORTUNY

W drugim tomie Małych arkanów Theresa z oporem mierzy się z błędami poprzedniego życia i podejmuje próbę naprawy kruchych więzi z najbliższymi. Jej życie komplikuje się, gdy w miasteczku pojawia się enigmatyczny symbol, który może mieć ogromne znaczenie dla przyszłości dziewczyny. Gdy granica między tym, co realne, a tym, co nadprzyrodzone, zaczyna się powoli zacierać, Theresa staje przed trudnym zadaniem — musi zostawić przeszłość za sobą i pogodzić się z tym, co nadchodzi.
Znany i ceniony autor Jeff Lemire (Ascender, Descender, Twardziel), zainspirowany ikonografią tarota i prozą życia w małym miasteczku, kontynuuje rozważania nad śmiertelnością, znaczeniem rodziny i zawiłością ludzkich uczuć.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach serii Minor Arcana #6–10.

„Małe arkana dają poczucie powrotu do domu. Światy i postaci stworzone przez autora emanują tak wielką szczerością i autentycznością, że wydają się naprawdę żywe — a osiągnięcie tego w tak krótkiej historii potrafi tylko Jeff Lemire. Dzięki subtelnie zarysowanym postaciom niepokojąca atmosfera małego miasteczka staje się namacalna”.
— Michael Walsh (Exquisite Corpses)

„Jak starannie potasowana talia kart, Małe arkana obfitują w drobne niespodzianki i nieoczekiwane zwroty akcji. To opowieść intrygująca, pełna wyobraźni i mrocznej, kapryśnej magii”.
— Pages and Panels

„Opowieść nadal czaruje mieszanką osobistych dramatów i paranormalnej tajemnicy, a wszystko to podane w mistrzowskim, rozpoznawalnym stylu Jeffa Lemire’a”.
— AIPT

Scenariusz: Jeff Lemire
Ilustracje: Jeff Lemire i Letizia Cadonici
Kolory: Patricio Delpeche i Jeff Lemire
Tłumaczenie: Arek Wróblewski
Liczba stron: 144
Format: 180 mm x 275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN: 978-83-67571-67-8
Wydanie pierwsze