Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493162 razy)

Offline Komediant

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8670 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 22:35:30 »
No nie pada w tych scenach.
Za to drobna nieścisłość ze strony z przesłuchania:
Pl - Na razie rozmawiam z panem Pullanem
Ang - I'm talkin to Mr Pullano, here

Powinno być chyba 'rozmawiam z panem Pullano', odmiana w naszej wersji wskazuje że pan nazywa się Pullan.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #8671 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 23:23:01 »
Wydaje mi się, że jest poprawnie. Bardziej kwestia, że taki mamy język.

Offline Death

« Odpowiedź #8672 dnia: So, 09 Sierpień 2025, 23:50:07 »
Proszę się opanować i nie szukać wszędzie taniej sensacji i błędów ;)

No, ale chodzi też o inne dymki między tymi dwoma zdjęciami. Rozmowa jest dłuższa, nie chodziło mi tylko o to co wrzuciłem, ale o całą rozmowę. Bo w takim razie skąd ona wie, że drugi nazywa się Mick?
Błąd jest na pewno, tylko ciekawiło mnie czy to Rucka czy polska wersja.

Ja nie szukam, ja czytam i nagle coś mi nie pasuje. I się zastanawiam kto zepsuł mi lekturę. :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Sierpień 2025, 00:04:28 wysłana przez Death »

Offline Koalar

« Odpowiedź #8673 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 00:28:11 »
Powinno być chyba 'rozmawiam z panem Pullano', odmiana w naszej wersji wskazuje że pan nazywa się Pullan.

To nazwisko wygląda na włoskie, a zasadniczo tego typu nazwiska (tj. włoskie na -o) powinno się odmieniać. Jeśli jednak użyje się podkładki typu "z panem Pullano", to można spokojnie zostawić to nazwisko nieodmienione. Zresztą np. w środowisku sportowym zwykle się takich nazwisk na -o w ogóle nie odmienia, np. Baggio, Cannavaro, Pirlo.
Generalnie więc błędu nie ma, ale spokojnie można było dać "z panem Pullano", co jest nie tylko poprawne, ale i jednoznacznie wskazuje, o jakie nazwisko chodzi.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Cornelius

« Odpowiedź #8674 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 00:33:06 »
Za to "Did you get names off them?" perfekcyjnie przetłumaczone jako "Podali może panu swoje imiona?". Zaiste, podali. Na pewno się na dzień dobry grzecznie przedstawili.

Offline vision2001

« Odpowiedź #8675 dnia: Nd, 10 Sierpień 2025, 12:18:36 »
I się zastanawiam kto zepsuł mi lekturę. :)
No to Rucka spieprzył :) Przejrzałem w necie plansze i to drugie imię nie pada w dymkach...

Offline Toranga

« Odpowiedź #8676 dnia: Cz, 14 Sierpień 2025, 03:13:41 »
No to Rucka spieprzył :) Przejrzałem w necie plansze i to drugie imię nie pada w dymkach...

Ale mogło paść poza kadrem albo bohaterka jakoś to rozkminiła i nie jest to wprost pokazane na kadrach. To sie zdarza. Zwłaszcza u autorów eksperymentujących nieco z narracją.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #8677 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 13:55:17 »
Na grupce facebookowej Czytelnia Komiksu "Między Kadrami" Pan Łukasz Ostrowski pochwalił się zakupem omnibusa Spectacular Spider-Mana, tego co zawiera ten sam materiał co pamiętny składak od Muchy. Podzielił się zdjęciami plansz, tych najbardziej kontrowersyjnych, skanowanych na kolanie...

Ale ta Mucha ma z tym Marvelem xD Zawsze im czegoś nie wysyłają, a to do Spider-Mana, a to do Ghost Ridera...

Offline OokamiG

« Odpowiedź #8678 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 14:26:04 »
Omnibus z tymi materiałami wyszedł po naszym wydaniu, więc wtedy może nie było dostępu do zremasterowanej treści.

Offline xanar

« Odpowiedź #8679 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 14:56:23 »
Nie było żadnych materiałów.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Crono

« Odpowiedź #8680 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 16:15:40 »
Nie było, ale nie było też problemem kupić oryginalne zeszyty za paręnaście dolarów i je zeskanować w takiej rozdzielczości, żeby nie waliło to po oczach.

Offline xanar

« Odpowiedź #8681 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 18:49:51 »
Z tego co pamiętam to mieli zeszyty, była cała dyskusja na ten temat tutaj swojego czasu, zrobili tak jak umieli  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline amsterdream

« Odpowiedź #8682 dnia: Wt, 26 Sierpień 2025, 22:32:33 »
Mieli zeszyty ale nie mieli skanera  :)
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Konrad

« Odpowiedź #8683 dnia: So, 30 Sierpień 2025, 10:31:34 »
Pierwsza z trzech wrześniowych zapowiedzi Muchy to Saga tom 12. Dwie pozostałe to powinno być Tam było ciało (Where The Body Was) i X-Men: Wojna w Asgardzie.
Bzzz, bzzz 🪰🔥👾!
Już 18 września po raz dwunasty opowiemy Wam o dorastaniu, stracie i nadziei w świecie pełnym chaosu i gwiezdnych wojen...
SAGA. TOM 12
SAGA autorstwa duetu wielokrotnych zdobywców Nagrody Eisnera, FIONY STAPLES i BRIANA K. VAUGHANA, to pełna rozmachu opowieść o dziewczynce imieniem Hazel i jej kosmicznej rodzinie. W epickim dwunastym tomie Alana przyjmuje nową niebezpieczną rolę, jej dzieci podejmują ważne wybory, a równowaga sił w galaktyce zaczyna się zmieniać.
Robotyczni arystokraci z telewizorami zamiast głów, łysa kotka, która wyczuwa kłamstwa, i urocze dziecko pośrodku bajecznie wyobrażonego galaktycznego konfliktu – czego można chcieć więcej, jeśli nie kolejnych zeszytów tej serii?
– „Scientific American”
Jedna z najbardziej kultowych historii science fiction i fantasy w xxi wieku.
– „Reactor”
„Kocham ten świat... Jedna z lektur, do których często wracam”. 
– Lupita Nyong’o w „Vanity Fair”
Scenariusz: BRIAN K. VAUGHAN
Rysunki: FIONA STAPLES
Tłumaczenie: Jacek Drewnowski
Wydawnictwo: Mucha Comics
Liczba stron: 152
Format: 168x257 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN 978-83-67571-59-3
Wydanie pierwsze
Cena okładkowa: 85,00 zł
Premiera: 18 września 2025

Offline Konrad

« Odpowiedź #8684 dnia: So, 20 Wrzesień 2025, 14:00:10 »
Jest i druga festiwalowa premiera - X-Men: Wojna w Asgardzie
Czy X-Men mogą być jeszcze bardziej boscy? Przekonajcie się już 8 października! (Lub możliwe, że wcześniej, czyli podczas 36. edycji MFKiG — szczegóły wkrótce!)
X-MEN. WOJNA W ASGARDZIE
Zbyt ludzcy, by być bogami. Zbyt potężni, by być zwyczajni.
Na krańcu jednego ze światów i w samym centrum drugiego dochodzi do nieziemskich cudów! Na kole podbiegunowym członkowie X-Men i Alpha Flight znajdują źródło niezwykłej mocy, która może uratować świat. Nie wiedzą, że przyjdzie im zapłacić straszliwą cenę za dary, jakimi zostali obdarzeni.
Konsekwencje spotkania dwóch drużyn dotykają również członków New Mutants, którzy nagle trafiają do Asgardu! X-Men ruszają im na ratunek, ale czy najpotężniejsi mutanci przetrwają pobyt w krainie bogów?
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w amerykańskich zeszytach X-Men and Alpha Flight (1985) #1-2, New Mutants Special Edition oraz X-Men Annual #9, a także przedmowę Chrisa Claremonta napisaną specjalnie do tego albumu.
Scenariusz: Chris Claremont
Rysunki: Paul Smith i Arthur Adams
Tłumaczenie: Tomasz Sidorkiewicz
Wydawnictwo: Mucha Comics
Liczba stron: 248
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN 978-83-67571-58-6
Wydanie pierwsze
Cena okładkowa: 139,00 zł
Premiera: 8 października 2025