Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494884 razy)

Offline Castiglione

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8640 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 22:20:17 »
Różnica jest taka, że Mucha zaproponowała/poinformowała o bezproblemowym zwrocie bubla, a Egmont w tej kwestii nawet się nie zająknął.

Zgodzę się z tym że egmont jest większym graczem a Superkwęk nie ma podjazdu do Ghost Ridera jeśli chodzi o istotność wydania i jego cenę. Wiadomo zatem że Mucha miała większy „zgryz”, ale ostatecznie mimo wszystko wyszła z twarzą.
Mucha najpierw wciskała kit, że strony nie istnieją. Później zmienili wersję na taką, że nie czekali na materiały, aby uszczęśliwić fanów i wydać szybciej ;D W tym swoim oświadczeniu generalnie sprawę wyśmiali (podobnie jak wcześniej przy rozjechanym rozkładówkach robili sobie pośmiechujki o "kryzysie na nieskończonych stronicach) - sugerując tym samym, że wszelkie uwagi w ich stronę to przecież czepianie się o nic. Końcowo sprawy nijak nie rozwiązali, tylko być może w jakimś dodruku dorzucą braki - dodruk oczywiście będzie na świętego Dygdy. Wspaniałomyślnie też napisali, że można zwrócić.

W Egmoncie napisali, że zjebali (czy powód, który podali jest prawdziwy - inna kwestia, ale sedna nie zmienia), wycofali nakład i podali, że wyjdzie wersja poprawiona.

No jak dla mnie różnica nie jest jednak na stronę Muchy.

Online Xmen

« Odpowiedź #8641 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 22:28:20 »
Zgadzam się, jednak nie wiemy jakie pliki mieli, ale chyba ktoś to sprawdza przed wydaniem? Jeżeli nie, to kiepsko o nich świadczy, a jeżeli świadomie wypuścili coś takiego ,to jeszcze gorzej o nich świadczy. Zresztą wpadka muchy też mogła mieć wpływ na to jak Egmont postanowił naprawić błąd. Przeważnie nie są tacy chętni do oświadczeń a co dopiero do drukowania nakładu na nowo.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline xanar

« Odpowiedź #8642 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 22:34:25 »
Mucha najpierw wciskała kit, że strony nie istnieją. Później zmienili wersję na taką, że nie czekali na materiały, aby uszczęśliwić fanów i wydać szybciej ;D W tym swoim oświadczeniu generalnie sprawę wyśmiali (podobnie jak wcześniej przy rozjechanym rozkładówkach robili sobie pośmiechujki o "kryzysie na nieskończonych stronicach) - sugerując tym samym, że wszelkie uwagi w ich stronę to przecież czepianie się o nic. Końcowo sprawy nijak nie rozwiązali, tylko być może w jakimś dodruku dorzucą braki - dodruk oczywiście będzie na świętego Dygdy. Wspaniałomyślnie też napisali, że można zwrócić.

W Egmoncie napisali, że zjebali (czy powód, który podali jest prawdziwy - inna kwestia, ale sedna nie zmienia), wycofali nakład i podali, że wyjdzie wersja poprawiona.

No jak dla mnie różnica nie jest jednak na stronę Muchy.
Nie wiem jak tam kolega Pestak, ale ja nie potrafię tak nagiąć rzeczywistości żeby mi wyszło, że Mucha wyszła z twarzą  :)
W sumie to nic nie zrobili ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Castiglione

« Odpowiedź #8643 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 22:51:24 »
Zgadzam się, jednak nie wiemy jakie pliki mieli, ale chyba ktoś to sprawdza przed wydaniem? Jeżeli nie, to kiepsko o nich świadczy, a jeżeli świadomie wypuścili coś takiego ,to jeszcze gorzej o nich świadczy. Zresztą wpadka muchy też mogła mieć wpływ na to jak Egmont postanowił naprawić błąd. Przeważnie nie są tacy chętni do oświadczeń a co dopiero do drukowania nakładu na nowo.
No Egmont koncertowo zrąbał ten komiks, dużo gorzej niż Mucha, która w porównaniu z tym zaliczyła małą wpadkę. Ale koniec końców to Egmont wyszedł z twarzą, a sąsiednie wydawnictwo nie potrafiło sklecić kilku słów wyjaśnienia tak, żeby uspokoić sytuację.

Online Pestak

« Odpowiedź #8644 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:02:55 »
Oczywiście, że Egmont dał ciała, o to nawet w przypadku takiego wydawcy tym bardziej większy wstyd, jednakże wycofali, i wydadzą ponownie, a Mucha nie.

No tak, tylko że papier superkweka ma jakość papieru toaletowego a więc przemielenie tego i wydanie na nowo to zakładam dla takiego giganta jak egmont niewielki problem i koszt. A taka Mucha gdyby miała zrobić coś takiego z komiksem za kilka stów to dokładałaby do interesu, wiadomo więc że tego nie zrobią.

Offline xanar

« Odpowiedź #8645 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:08:51 »
To niech wydają na papierze toaletowym.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Death

« Odpowiedź #8646 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:09:37 »
Najlepszym pomysłem jest po prostu dodanie tych czterech stron do kolejnego tomu. Po dupie już dostali. Teraz powinni odblokować zablokowanych, przeprosić, napisać porządne sprostowanie, dobrze wydawać kolejne komiksy. Gdybym był fanem Ghost Raidera, to bym nie sprzedawał tego tomu.
Najgorsze jest to blokowanie czytelników w mediach społecznościowych. To ciężko odkręcić.

Offline Leyek

« Odpowiedź #8647 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:11:59 »
Najlepszym pomysłem jest po prostu dodanie tych czterech stron do kolejnego tomu.

Ta i jeszcze mapki/przewodnik jak to czytać ;) Daj spokój to jest debilny pomysł. Musieliby dodać minimum cały zeszyt z brakującymi stronami, a nie wyrwane z kontekstu strony. Czego i tak znając ich nie zrobią.

Offline komiks

« Odpowiedź #8648 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:13:36 »
No tak, tylko że papier superkweka ma jakość papieru toaletowego a więc przemielenie tego i wydanie na nowo to zakładam dla takiego giganta jak egmont niewielki problem i koszt. A taka Mucha gdyby miała zrobić coś takiego z komiksem za kilka stów to dokładałaby do interesu, wiadomo więc że tego nie zrobią.

Sprawna komunikacja do klientów nic nie kosztuje. Egmont był sprawny - nie kasują swoich wpisów, nie usuwają komentarzy, nie banują użytkowników. Mało tego, osoba odpowiedzialna za komunikację, podpisuje się swoim imieniem i nazwiskiem, tak po ludzku, kulturalnie, szok!
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online Xmen

« Odpowiedź #8649 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:18:15 »
No Egmont koncertowo zrąbał ten komiks, dużo gorzej niż Mucha, która w porównaniu z tym zaliczyła małą wpadkę. Ale koniec końców to Egmont wyszedł z twarzą, a sąsiednie wydawnictwo nie potrafiło sklecić kilku słów wyjaśnienia tak, żeby uspokoić sytuację.
Niby tak, ale myślę, że "wpadka" muchy mogła mieć wpływ na to, jak Egmont naprawił swoją "wpadkę", Egmont przeważnie nie jest taki skory do oświadczeń a co dopiero do mielenia nakładu. Fajnie, że jednak postanowili naprawić błąd , ale moim zdaniem świadomie puścili słabe tłumaczenie, żeby oszczędzić czas i pieniądze, więc z twarzą raczej u nich słabo, ale ostatecznie faktycznie lepiej naprawili swoją "wpadkę". Chociaż tutaj pieniądze pewnie grały jakaś rolę, zmielić giganta a ghost ridera to różnica.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Death

« Odpowiedź #8650 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:20:56 »
To te strony są jakieś losowe? Tak jakby ktoś rzucił kostką i wyrywał cztery z dupy? Ktoś mi ostatnio mówił, że to są jakieś jakby dodatkowe strony, jakieś przerywniki, w sumie nie wiem co o tym myśleć.

Online misiokles

« Odpowiedź #8651 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:29:24 »
Egmont przeważnie nie jest taki skory do oświadczeń a co dopiero do mielenia nakładu.
To  że Egmont nie ma albo nie miał strony FB nie znaczy że nie był skory do oświadczeń, wręcz przeciwnie - oświadczenia wydawał regularnie. Nakłady mieli też regularnie, jak im się kończy licencja.

Offline Jaxx

« Odpowiedź #8652 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:30:24 »
Najlepszym pomysłem jest po prostu dodanie tych czterech stron do kolejnego tomu.

Najlepszym rozwiązaniem byłoby wypuszczenie kompletnego zeszytu osobno i rozesłanie go tym, którzy się do nich zgłoszą z dowodem zakupu właściwego tomu.Taki rodzaj erraty-zeszytówki. Oraz oczywiście dołączyć go do niesprzedanych jeszcze egzemplarzy. To mogłoby chwycić i zadowolić większość.

Online Xmen

« Odpowiedź #8653 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:35:18 »
To  że Egmont nie ma albo nie miał strony FB nie znaczy że nie był skory do oświadczeń, wręcz przeciwnie - oświadczenia wydawał regularnie. Nakłady mieli też regularnie, jak im się kończy licencja.
Jak nie mieli mediów społecznościowych, to gdzie pisali oświadczenia? Na tablicy w firmowej stołówce? fajnie.

Offline Death

« Odpowiedź #8654 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 23:37:39 »
Najlepszym rozwiązaniem byłoby wypuszczenie kompletnego zeszytu osobno i rozesłanie go tym, którzy się do nich zgłoszą z dowodem zakupu właściwego tomu.Taki rodzaj erraty-zeszytówki. Oraz oczywiście dołączyć go do niesprzedanych jeszcze egzemplarzy. To mogłoby chwycić i zadowolić większość.
A wiesz, że przed chwilą też o tym pomyślałem? :) Żeby tak zrobili jak Ongrys, który dodaje właśnie takie zeszyty z Sędzią Dreddem do tomów Akt. :)