Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493593 razy)

Offline komiks

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8325 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 18:04:32 »
Zaraz, zaraz, a czy to nie jest tak, że wydawca polski przesyła komiks do akceptacji do licencjonodawcy i ten musi klepnąć? I nawet drobne zmiany muszą być konsultowane, jak stare/nowe logo, okładka, dodatki, itd. Jak w takim razie Mucha może sobie puszczać komiks niekompletny? Napisali na FB - wydawca oryginalny nie mógł na czas zlokalizować brakującego materiału - więc Musze się znudziło czekanie i co, Marvel im to klepnął? Dziwne 👽
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Piterrini

« Odpowiedź #8326 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 18:14:42 »
I teraz normalnie powtórka z rozrywki (...)
Standard raczej, w filmach typu Hollywoodzkie blockbustery tego na potęgę - jedna wersja do kin, a poprawiona (po cichu) na nośnki/streamingi, najczęściej to rendery CGI typu tła czy po prostu elementy CGI w kinie są zblurowane a w domu już wyraźne i dopracowane. No ale nikt nie porównuje blurayów z kinowymi bootlegami, za to czasem można to samo zaobserwować między wydaniami streamingowymi a fizycznymi, np. Doctor Strange z MCU pamiętam miał sporo poprawek, chociaż to mogło też być skorelowane z wydaniem 3D i tych wersji jest sporo - która lepsza? Chyba ta, w której nie brakuje stron elementów (patrz: prawa strona na środku wysokości, nie pamiętam która klatka z której wersji bo to sprzed kilku lat porównanie...):

Z tym że w przypadku filmów jest cała ogólnoświatowa machina marketingowa zaplanowana i finansowana jeszcze zanim jakaś sensowna wersja filmu powstanie, więc opóźnienie premiery w zasadzie nie wchodzi w grę (chyba że ogromne wydatki mają efektywnie przepaść, w wyjątkowych przypadkach studia przesuwały premiery, ale rzadko kiedy tak późno żeby nie dało się promocji przełożyć bez ponoszenia znaczących kosztów).
Niemniej ten komentarz faktycznie mnie zirytował, gdyż wychodzi na to, że wydawcy po prostu nie chciało się poczekać, by dostarczyć kompletny album. Nie widzę w tym oświadczeniu niczego, co mogłoby sugerować, że było to nie do zrobienia, tylko wymagałoby przesunięcia premiery.
A komiks to... No i wszyscy chyba są przyzwyczajeni do zapowiedzi Muchy (że te "na nadchodzący rok" się przenoszą na dwa kolejne...), więc tu nie kwestia terminowości, a właśnie jakiegoś olania sprawy. Pod postem sensowny komentarz, z mojej wiedzy zasadne rozwiązanie, jeśli za dwa lata nie przyjmą to przez rzecznika i przyjmą ;)

Zaraz, zaraz, a czy to nie jest tak, że wydawca polski przesyła komiks do akceptacji do licencjonodawcy i ten musi klepnąć?
Dokładnie - "klepnąć". Policz ile masz krajów i ile wydaje przedruki Marvela, wiele tytułów co miesiąc, dedykowany pracownik "klepie" strona po stronie, nanosi uwagi, czeka na poprawioną wersję, klepie ponownie... Fantazja :)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #8327 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 18:39:55 »
𝐔𝐖𝐀𝐆𝐀, 𝐌𝐔𝐂𝐇𝐎𝐖𝐈𝐂𝐙𝐄! 𝐏𝐑𝐀𝐂𝐔𝐉𝐄𝐌𝐘 𝐍𝐀𝐃 𝐌𝐎Ż𝐋𝐈𝐖𝐎Ś𝐂𝐈Ą 𝐙𝐖𝐑𝐎𝐓𝐔 𝐊𝐎𝐌𝐈𝐊𝐒𝐔 𝐁𝐄𝐙 𝐖𝐙𝐆𝐋Ę𝐃𝐔 𝐍𝐀 𝐂𝐙𝐀𝐒 𝐙𝐀𝐊𝐔𝐏𝐔 𝐎𝐑𝐀𝐙 𝐔𝐌𝐈𝐄𝐒𝐙𝐂𝐙𝐄𝐍𝐈𝐄𝐌 𝐁𝐑𝐀𝐊𝐔𝐉Ą𝐂𝐘𝐂𝐇 𝐒𝐓𝐑𝐎𝐍 𝐖 𝐊𝐎𝐋𝐄𝐉𝐍𝐘𝐌 𝐓𝐎𝐌𝐈𝐄 𝐆𝐇𝐎𝐒𝐓 𝐑𝐈𝐃𝐄𝐑𝐀, 𝐉𝐄Ś𝐋𝐈 𝐓𝐘𝐋𝐊𝐎 𝐙𝐎𝐒𝐓𝐀𝐍Ą 𝐔𝐃𝐎𝐒𝐓Ę𝐏𝐍𝐈𝐎𝐍𝐄! 𝐒𝐙𝐂𝐙𝐄𝐆ÓŁ𝐘 𝐖𝐊𝐑Ó𝐓𝐂𝐄 💀🔥!

Offline Alienus66

« Odpowiedź #8328 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 18:50:04 »
Nie rozumiem mam oddać komiks tom 2 po czym w przyszłości kupić kolejny tom 3 z brakującymi stronami? Przecież to głupie

Offline Death

« Odpowiedź #8329 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 18:56:54 »
Nie rozumiem mam oddać komiks tom 2 po czym w przyszłości kupić kolejny tom 3 z brakującymi stronami? Przecież to głupie

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #8330 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 18:57:33 »
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale wydawnictwo edytowało swojego posta i już nie ma info o zwrocie w ciągu 14 dni. Hehehe. Ale to jest kurwa cyrk.

Offline Cypher

« Odpowiedź #8331 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:05:09 »
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę, ale wydawnictwo edytowało swojego posta i już nie ma info o zwrocie w ciągu 14 dni. Hehehe. Ale to jest kurwa cyrk.
Bo chcieli przyjanuszować niewielkim kosztem. A teraz trzeba palić nakład i zwracać ludziom kasę. Na nowe poprawione wydanie no jakoś mało liczę.

Offline Takesh

« Odpowiedź #8332 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:10:10 »

Nie, nie.

Masz kupić tom 2, przeczytać lub tylko odstawić na półkę.

Jeśli, ewentualnie, będzie dodruk i Marvel zdąży im wysłać te 4 strony, to masz kupić ten dodruk.

Jeśli jednak będzie znowu babol, to masz zostawić te dwie wersje tomu 2 i kupić ewentualnie trzeci raz tom 2, jeśli go wydadzą.

A czy będzie już wydany poprawnie, to sprawdzisz PO zakupie.

Mogą też, po tych dodrukach, wydać tom 3 i tam będą na początku te strony wydrukowane. Mogą, nie muszą.

Ale!
Jeśli dadzą te 4 strony i jeszcze jedną stronę z notką redakcji, to robi się nieparzysta liczba stron dodanych. W tym momencie rozjadą się rozkładówki i zamiast być na dwóch sąsiednich stronach, to będą z dwóch stron jednaj kartki. Jak w X-Static tom 2.

Wtedy będziesz musiał, ewentualnie, kupić kolejny dodruk tomu 2, ale i dodruk tomu 3. Jeśli będą dodruki i będą w stanie poprawić te babole.

I pamiętaj! Nie wolno zwracać im tych tomów! Oni robią to z sercem i musisz to zrozumieć i wybaczyć.

Pomogłem?

Offline LukCook

« Odpowiedź #8333 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:10:25 »
Czy leci z nami Pilot Mucha?

Offline Warpath

« Odpowiedź #8334 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:17:04 »
Tak całkiem przy okazji zapowiedzieli kontynuację w postaci tomu 3, ciekawe czy zamierzenie i faktycznie dojdzie to do skutku.

Normalnie pewnie by strzelały korki od szampana, gdyby nie okoliczności tej całej sytuacji.

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8335 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:17:09 »
Myślałem że w odpowiedzi na mojego maila mnie zlali razem z wszystkimi fanami ale to coś co teraz napisali.....nie wierzę co czytam.
Przegieli. Ze Świtem kupiłem także pierwszy tom GR. Idą do zwotu oba tomy. Bo mogę

Żegnaj Mucho.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #8336 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:21:46 »
Kurde, cyrk z tą muchą niezły żeby nie wyciągać wniosków z poprzednich wpadek to trzeba być idiotą albo czytelników mieć za idiotów

Offline Xmen

« Odpowiedź #8337 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:33:16 »
Kurde, cyrk z tą muchą niezły żeby nie wyciągać wniosków z poprzednich wpadek to trzeba być idiotą albo czytelników mieć za idiotów
Myślę, że obie teorie są prawdziwe. Beka z nich, gdyby nie forum to by się nawet nie zająkneli. Koleś na FB postraszył prawnikiem i edytowali post, że można zwracać.
Każdy ich kolejny ruch to jeszcze większa kompromitacja.
Panowie nie chcę nikogo obrażać ale jak ktoś wie, że komiks jest spartaczony i mimo to go kupuje sam robi z siebie frajera/jelenia. Dodatkowo takie działania tylko utwierdzają ich w przekonaniu, że mogą odstawiać taką popelinę.
Niby każdy zna angielski, kupcie oryginał. Lepiej mieć polskie wydanie ale wydanie bubel traktuje tak jakby nie było polskiego wydania.
Ja tam muszkę lubię, ich wydania zawsze dostarczają niezapomnianych wrażeń :)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #8338 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:48:27 »
A gdyby tak skontaktować się z Marvelem i zapytać, czy akceptują tak wydany komiks, bez 4 stron? Niby Mucha dostała zgodę, ale założę się, że osoba odpowiedzialna za to nie przeglądała całej zawartości i tylko zerknęła czy na okładce wszystko jest tak jak powinno. Wątpię, że Marvel zagląda do wnętrza, bo by nie raz zauważyli, że np. strony są rozjechane. Marvel mógłby nakazać im wycofać nakład ze sklepów. I co? Nawet bym przyklasnął na takie rozwiązanie. Należy im się. To nie pierwszy babol, dostali masę ostrzeżeń. A do tego oszukują czytelników, sprzedając wybrakowany towar, jak sami przyznali wiedzieli o problemie. Myśleli, że nikt nie zobaczy...

Offline Wintermute

« Odpowiedź #8339 dnia: Śr, 16 Lipiec 2025, 19:49:45 »
Jest jeszcze jedna sprawa. Komiksy są ciągle w sprzedaży. Ludzie którzy nie siedzą w temacie nie wiedzą nadal co kupują.
Wydaje mi się że powinna być dodana odpowiednia informacja o bublu w każdym ze sklepów a w pierwszej kolejności w sklepie Muchy.