Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495787 razy)

Online Saruman

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #8025 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 20:00:50 »
To jak najbardziej sensowny argument. Skoro komiksy w języku angielskim – czyli w języku, który zna prawie każdy – są łatwo dostępne, to stanowią naturalną konkurencję dla polskich wydań.

Ja na przykład w ostatnim czasie coraz bardziej przekonuję się do czytania amerykańskich komiksów w oryginale, ponieważ polskie tłumaczenie często razi po oczach. Nie chodzi o niskie umiejętności tłumaczy, ale o to, że przetłumaczony tekst w większości przypadków będzie gorszy od oryginału. Części dialogów po prostu nie da się dobrze przełożyć. O feminatywach dodawanych na siłę itp. nie wspominając.

Oczywiście bardzo fajnie, że Mucha wydaje Astro City.

Offline Warpath

« Odpowiedź #8026 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 20:19:37 »
Ależ ja absolutnie nie piszę, że amerykańskie wydania nie są konkurencją dla polskich. Dla osób znających angielski oczywiście są realną alternatywą.

Reaguję na generalne stwierdzenie, które padło, że kupowanie droższej wersji w języku polskim nie ma sensu. Dla mnie ma sens, i zapewne dla wielu innych także potrafiących po angielsku też. A dla niepotrafiących, to już w ogóle.

Online Castiglione

« Odpowiedź #8027 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 20:48:52 »
No ja np. co jakiś czas zarzucam sobie jakiś komiks po angielsku, ale jednak komfort czytania mam zdecydowanie wyższy po polsku. Także jeśli nie są to jakieś skrajne kwoty, mimo wszystko wolę dopłacić do wersji przetłumaczonej.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #8028 dnia: Śr, 23 Kwiecień 2025, 21:07:18 »
Ja mam podobnie - wolę po Polsku ale cena Asto City z Muchy to grube przegięcie. Gdyby to nie była taka przepaść to może skusiłbym się na kupno. Zwłaszcza, że za te pięć dyszek mam możliwość sprawdzenia czy to w ogóle mi podejdzie.

Offline Toranga

« Odpowiedź #8029 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 10:45:56 »
Zresztą o czym my tu mówimy jak na forum Astro City ma średnie, żeby nie powiedzieć słabe opinie tu, tu, tu, tu.

Jedna z tych pozytywnych to link do recenzji na paradoksie od redaktora ..... @motyla

Tu masz pozytywną (i egzemplarz kupiony za własne złotówki):

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #8030 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 14:26:07 »
Nie można porównywać wydanie na miękko do twardej okładki. I jeśli by jedynie najniższa cena decydowała o wyborze produktu to jedlibyśmy całe życie mrożone bułki z biedry, mięso pakowane w lidlu i pomidory z Holandii :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #8031 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 14:39:23 »
W życiu chyba nie czytałem większej bredni. Jak Ci twarda okładka wpływa na treść? To - idąc tropem spożywczym - wolisz kaszankę z Biedry, elegancko, w folijce, czy od kraftowego twórcy, choćby w gazecie?

Offline burberry

« Odpowiedź #8032 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 14:47:46 »
Przerywając dyskusję, to Criminal #4 wywiało i jest niedostępne. Akurat, jak chciałem kupić kolejny tom serii, bo zbliżam się do końca  :-[ napisałem na FB Muchy, czy planują dodruk, to w odpowiedzi dostałem link do posta sprzed miesiąca, w którym informują, że nie mają komiksu na stanie i są tylko resztki w sklepach. Jeśli to jest odpowiedź na pytanie o dodruk, to zakładam, że nie planują  :-[

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #8033 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 15:12:25 »
Na Gildii jest dostępny

Offline burberry

« Odpowiedź #8034 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 15:14:00 »
Gildia mi od 2 dni nie działa

Offline elesshar

« Odpowiedź #8035 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 15:28:59 »
Przerywając dyskusję, to Criminal #4 wywiało i jest niedostępne. Akurat, jak chciałem kupić kolejny tom serii, bo zbliżam się do końca  :-[ napisałem na FB Muchy, czy planują dodruk, to w odpowiedzi dostałem link do posta sprzed miesiąca, w którym informują, że nie mają komiksu na stanie i są tylko resztki w sklepach. Jeśli to jest odpowiedź na pytanie o dodruk, to zakładam, że nie planują  :-[

W odpowiedzi do jednego z komentarzy do tego postu Mucha poinformowała, że będzie dodruk, ale z wyższą ceną:

Dodruk będzie, ale jeszcze trudno określić jego datę. Warto natomiast sięgnąć po egzemplarze, które jeszcze zostały w sklepach, ponieważ cena komiksu po dodruku będzie wyższa.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #8036 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 15:32:46 »
W życiu chyba nie czytałem większej bredni. Jak Ci twarda okładka wpływa na treść? To - idąc tropem spożywczym - wolisz kaszankę z Biedry, elegancko, w folijce, czy od kraftowego twórcy, choćby w gazecie?

Komiks to nie tylko treść. To także to jak jest wydane, w jakiej formie i jak/na czym możesz je czytać. Czytając "Astro City" za papierze z gazet codziennych nie tracisz treści ale chyba zgodzisz się, że doświadczenie jest zupełenie inne niż na kredowym papierze, w powiększonym formacie i wyższej jakości grafik?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #8037 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 15:58:47 »
Komiks to nie tylko treść. To także to jak jest wydane, w jakiej formie i jak/na czym możesz je czytać. Czytając "Astro City" za papierze z gazet codziennych nie tracisz treści ale chyba zgodzisz się, że doświadczenie jest zupełenie inne niż na kredowym papierze, w powiększonym formacie i wyższej jakości grafik?

Tylko pytanie czy Astro City to komiks, który jest tak wybitny, że dla delektowania się nim potrzebne jest super wydanie. Czy to też po prostu zwykłe czytadło, które można przeczytać dla rozrywki i tyle.

Offline WolfSazen

« Odpowiedź #8038 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 17:28:35 »
Tylko pytanie czy Astro City to komiks, który jest tak wybitny, że dla delektowania się nim potrzebne jest super wydanie. Czy to też po prostu zwykłe czytadło, które można przeczytać dla rozrywki i tyle.

To już indywidualna ocena czytelnika :) A skoro mucha wydaje wszystko na twardo i czasem w powiększonym formacie to tak też nam wydałoa. Jest wydanie na miękko po angielsku więc jedynie wyboru nie mają Ci którzy nie czują się pewnie z językiem Szekspira.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #8039 dnia: Cz, 24 Kwiecień 2025, 22:49:19 »

Rysunki nie są warte wydawania tego konkretnego komiksu w wielkim formacie, bo nie wybijają się ponad pewną średnią. Nie jest to też arcydzieło z kanonu komiksu. Z tego, co do tej pory przeczytałem, to solidny średniak. Podobno dalej jest lepiej, ale chyba nie czytając tego nic bym nie stracił.