Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1503056 razy)

Offline dreamer36

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7590 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 13:15:18 »
@Crono - jestem podobnego zdania, w sensie - wolę budżetowe wydania, zwłaszcza komiksów z mainstreamu - wszystkie wydania limited, absolute, exclusive itp - jak najbardziej na bogato. Jednak komiksów kupuję na tyle dużo, że cena dla mnie ma znaczenie, podobnie jak ilość zajmowanego przez komiksy miejsca. Dlatego Epici wg mnie powinny być wydawane na cieńszym papierze, w miękkiej oprawie i przez to 40% taniej niż teraz (po okładce). Ten Venom to jeden tom zajmuje połowę jednego naszego tomu Epic Collection. Ale jeżeli porównujemy cenę, to porównujmy też jakość.

Ja np. bardzo lubię omnibusy - ostatnio kupiłem sobie Justice League Dark z N52 - 1600 stron w twardej oprawie, a zajmuje podobną ilość miejsca, co dwa Egmontowe Epici (ok 1000 stron). Ale na to wpływu nie mam, mogę marudzić czy wydawca wg mnie słusznie wybrał twardą/miękką oprawę oraz papier, ale albo biorę po polsku jak jest, albo kupuję oryginał. Dużo bardziej wolę po polsku, a po angielsku sobie uzupełniam tylko to, co bardzo chcę przeczytać. W ogóle w USA jest całkowicie inny rynek, inne koszty, więc ogólnie przekładanie ceny tomu z USA na cenę tomu w Polsce to jest jakaś pomyłka. A jeżeli uważam, że coś jest w Polsce przesadzone cenowo, to po prostu głosuję portfelem :)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #7591 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 13:43:26 »
Może i są lepiej wydane ale to dalej jest superherowe czytadełko które, według mnie oczywiście, nie potrzebuj,  no może poza jakąś klasyką,ani powiększonych formatów ani jakiegoś hiper zajebistego papieru. Wiem że kupuje się taniej ale okładkowe 230 zł za czterysta stron robi wrażenie.

Offline michał81

« Odpowiedź #7592 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 14:28:42 »
jeśli będzie drukowane w Edice to wam tyle miejsca nie zajmie, bo tam dają cieńszy papier

Offline roble

« Odpowiedź #7593 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 15:16:11 »

Skoro nie dali napisu epic to mogli usunąć ten zbędny czarny pasek..  Ale mimo to dla mnie must have..  :)

Offline Motyl

« Odpowiedź #7594 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 16:25:21 »
Polskie wydanie po rabacie będzie tańsze niż w ofercie Atom Comics i nieco droższe niż w ofercie Azylu Komiksu. Z tą różnicą, że polskie wydanie będzie miało większy format i twardą oprawę. Michał wspomniał o cienkim papierze z drukarni Edica. Na pewno nie będzie to jednak tak cienki papier, jaki daje obecnie Marvel w swoich epikach. Gdy przyrównać 504 stronicowego epika do mutantów na offsecie sprzed ponad 30 lat (wiem, dawno i nieprawda) to 224 stronicowy komiks jest niewiele chudszy od takiego epika. Kolory też inaczej wyglądają. No i Marvel jakoś dziwnie projektuje miękkie okładki do epików, a przynajmniej te, które mam, mają zawsze za małą okładkę, chyba że to rodzaj ich polityki, że okładka nie zakrywa w pełni stron komiksu, które w niewielkim stopniu, ale jednak wystają poza okładkę. Mam sentyment do starych wydań i gdy mogę, to sięgam po dawniej wydawane albumy lub zeszyty (gdzie jeszcze mam część historyczną w bonusie, czyli listy do redakcji i różnego rodzaju reklamy z epoki). Rysunki Arta Adamsa na takim starym, grubym offsecie wyglądają obłędnie.

Offline 79ers

« Odpowiedź #7595 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 19:36:17 »
Gdzie te mityczne rabaty na Muchę dają? Dla mnie to również zakup obowiązkowy, ale gdyby kto inny to i Astro city bym kupował, a tak wymazane z pamięci.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #7596 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 19:38:08 »
Może i są lepiej wydane ale to dalej jest superherowe czytadełko które, według mnie oczywiście, nie potrzebuj,  no może poza jakąś klasyką,ani powiększonych formatów ani jakiegoś hiper zajebistego papieru. Wiem że kupuje się taniej ale okładkowe 230 zł za czterysta stron robi wrażenie.
A ja tam wolę porządniejsze wydanie. Jak coś uważam za czytadełko, to po prostu tego nie kupuję, bo po co, jeżeli w ofercie mamy tyle dobrego. Ale jak już coś chcę sobie zostawić, to lubię mieć jak najlepsze wydanie. W sensie nie musi być to Marvel/DC Limited, ale standard Egmontu jest wg mnie w pełni zadowalający - gdyby jeszcze się ogarnęli z tymi białymi paprochami w środku, to by było pięknie. Przyglądam się kilku seriom w oryginałach i często właśnie brakuje mi podobnych wydań - bo jest do wyboru albo najtańsza opcja z często rozjechanymi grzbietami, co mnie strasznie wkurza, albo cegła na 1500 stron.

Epika od Muchy na pewno biorę.
« Ostatnia zmiana: So, 31 Sierpień 2024, 20:02:11 wysłana przez Castiglione »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #7597 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 21:01:49 »
Oczywiście szanuję Twoje podejście, ja po prostu wychowałem się na Tm-semic i superhero w 95 procentach są dla mnie niezobowiązującymi czytadełkami na  przysłowiowy kibelek które lubię sobie od czasu do czasu poczytać i jakby była tylko ciut lepsza jakość od tamtych zeszytów nie miałbym nic przeciwko. Egmont wydaje kalesoniarzy super, od tanich budżetowych wydań po wersje Limited, Muchowe powiększone uważam za niepotrzebną ekskluzywność podbijającą cenę końcową.
 Epica od Muchy na pewno nie biorę.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #7598 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 22:09:14 »
No wiadomo, że najlepiej, kiedy jest wybór, ale że u nas wyboru nie ma, to w naturalny sposób będę optował za rozwiązaniem, która bardziej odpowiada mnie ;D

Każdy ma swoje podejście. Dla mnie odpowiedzią na wszelkie problemy z miejscem, itd., jest przede wszystkim selekcja tytułów i niekupowanie masowych ilości. Zostawiam sobie to, co uważam za warte posiadania, a skoro są to tytuły dla mnie tego warte, to i posiadać wolę je w porządnej wersji.

edit.
Choć też nie do przesady, np. wersjami Limited też nie jestem zainteresowany, bo dla mnie to już zbyt przebajerowane edycje, więc w sumie ta sama sytuacja, tyle że mamy inaczej ustawiony próg.

superhero w 95 procentach są dla mnie niezobowiązującymi czytadełkami na  przysłowiowy kibelek
Z tym to ja się zgadzam, tylko po prostu raczej nie nabywam rzeczy, o których mam taką opinię, ewentualnie po lekturze się ich pozbywam.
« Ostatnia zmiana: So, 31 Sierpień 2024, 22:19:38 wysłana przez Castiglione »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #7599 dnia: So, 31 Sierpień 2024, 22:58:06 »
Kończąc temat - w moim przypadku te czytadełka to sentyment właśnie tm-semicowy, w tamtych czasach praktycznie same kalesony wychodziły a teraz całkiem świadomie kupuję superhero bo działają na mnie mocno odprężająco plus czasem naprawdę trafia się coś zajebistego. Teraz całe szczęście mamy taki wybór na rynku że  praktycznie co miesiąc dostajemy dzieła mistrzów komiksu europejskiego czy amerykańskiego i  po prostu nie umiem już inaczej nazywać przygód kalesoniarzy  :)
I całe szczęście mamy taki rynek że każdy znajdzie coś dla siebie , pozdro.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #7600 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2024, 06:22:46 »
I naprawdę skończcie ten temat wydań oryginalnych. Jak kogoś interesują oryginały, to niech je czyta, a tutaj nie spamuje. Wiadomo że cena może być niższa/wyższa itp. Ja preferuję czytanie po polsku, i biorę na klatę minusy wydań w tym języku (cena, nakład, format itp.).

No nie "my", tylko jest tu głównie jeden taki użytkownik, stawiający znak równości między tymi wydaniami. Większość jest raczej zdania, że to nie to samo. I że jeśli są dostępne polskie wydania, to je kupuje. Problem jest w tym, że mamy bardzo dużo braków. Jeśli ktoś chce je uzupełniać w oryginale i jest komplecistą, wtedy rozumiem, że woli mieć np. ciąg amerykańskich epików czy omniaków z całością, niż jeszcze dodatkowo wydawać pieniądze na powtórzone treści, tyle że po polsku. Bo są ludzie, którzy biegle czytają po angielsku i nie robi im różnicy język wydania. Ale jest to mniejszość komiksiarzy. Osobiście wolę komiksy czytać po polsku.

Mucha zawsze była droższa od konkurencji. Dlatego ich wydania Rodu M czy Civil War długie lata zalegały w magazynach, kiedy WKKM zaoferowała tańszą alternatywę. Ale premiery z continuuity to ja zawsze wezmę, nawet za tą cenę. Paradoksalnie ratuje ich to, że wydają mniej takich komiksów. Jeśli więc ktoś kupuje większe ilości egmontów w "standardowych" cenach po rabacie, jak raz na kwartał/pół roku musi zapłacić więcej za komiks który chce przeczytać, to jest to dla niego do przełknięcia. Popatrzmy na ten rok. Do tej pory ja kupiłem od nich jeszcze tylko X-Men Jim Lee. Teraz wezmę Brood Sagę i do stycznia raczej nic więcej.
Nawet jeśli dodać X-Static to też niewielka liczba. Chyba że ktoś lubi ten Biel, czerń i krew, to wtedy wychodzi więcej. Ale dla mnie to już są pozycje nie warte tej swojej podwyższonej ceny. Ale ten nieEpic chcę mieć w swojej kolekcji. Z ciężkim sercem i portfelem, ale kupię. Mnie jeszcze ratuje to, że wrzesień mam lekki i nie biorę tylu innych komiksów, co w sierpniu czy październiku.

Offline Bodom

« Odpowiedź #7601 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2024, 10:19:06 »
Witam, czy Mucha wydała jakieś oficjalne oświadczenie na temat druku/jakości "Na wschód od zachodu" tom 3?

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #7602 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2024, 10:38:31 »
Wydała oświadczenie: drukowali na takich materiałach jakie dostali. Nikt od nich, ani drukarnia nie zpaprali roboty.

Pozostaje tylko ::)

Offline Szekak

« Odpowiedź #7603 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2024, 13:49:02 »
Żałosne tłumaczenie, żałosne wydawnictwo.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #7604 dnia: Nd, 01 Wrzesień 2024, 14:37:18 »
Choć sam nie przepadam za muchą to i tak są mistrzami w porównaniu do Amberu.