Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1497269 razy)

Offline MIBY

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #7065 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 10:52:06 »
Czy ktoś już kupił i "przejrzał" Astro City Tom 1? Jakieś niespodzianki ? Wszystko ok z wydaniem?

Offline Necr09

« Odpowiedź #7066 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 10:57:42 »
chyba jedyna opinia na forum na tę chwilę:

Na pierwszy i drugi rzut okiem (bo jeszcze teraz ściągnąłem z półki, żeby ponownie przekartkować) wydaje się, że nie ma się do czego przyczepić (oczywiście z wyjątkiem ceny).
FGO: 758,469,198

Offline dreamer36

« Odpowiedź #7067 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 11:33:38 »
Ja jestem w trakcie czytania - 13 zeszytów za mną. Nie wiem co mam napisać - że papier ok o odpowiedniej gramaturze (ale ja mam w sumie to w dupie póki nie prześwituje), że kolory są takie, a nie inne (nie wiem jakie są w oryginale więc w sumie mam to w dupie), że okładka z tektury wysokiej jakości (chociaż się na tym nie znam), stopień połysku lakieru jest wystarczający (też się na tym nie znam), nitki zszywające komiks są najwyższej jakości z jedwabiu jedwabnika morwowego (jest nawet lepiej, jak komiks limitowany - bardziej eksluzywny i czuję się naprawdę prestiżowo, jak go trzymam w ręce).

Ale....
znalazłem jedną literówkę!!!!!!! W komiksie za 250zł okładkowo!!!! Hańba i dramat....

A na poważnie - mega mnie zaskoczył ten komiks. Myślałem, że to będzie po prostu alternatywa dla mainstreamu superhero Marvel i DC, a tak naprawdę dostałem historię o... no właśnie o czym? O mieście? O ludziach? O superbohaterach i superzłoczyńcach, którzy są na porządku dziennym?

Pierwsze 6 zeszytów (vol. 1) to rzeczywiście wygląda jak przewodnik - każdy zeszyt stanowi odrębną historię wprowadzającą do świata - akcji za wiele nie ma, ale czyta się to bardzo dobrze. Po tej części zastanawiałem się, czy jak całość będzie w takiej konwencji, to czy nie będzie to nudne i czy dam radę przeczytać całość w jednym podejściu. I tutaj vol. 2 mnie mega zaskoczył - zaczęły się dłuższe historie, olbrzymia ilość nawiązań do mainstream'u SH (np. Pierwsza rodzina). Pierwsze 6 zeszytów (vol. 1) czytałem dwa dni, kolejne sześć - 3 godziny, dodatkowo sensu nabrał styl vol. 1, którego wprowadzający ton (tak jak pisałem - wręcz jakbym czytał przewodnik historyczny po mieście) stanowi idealną podbudowę pod dalsze zeszyty.

Póki co jestem bardzo zadowolony z treści, jakości (narazie wszystko jest ok - takie fajne, Muchowe powiększone wydanie). Przede mną jeszcze 6,5 zeszytu, które chyba pękną dzisiaj, bo mam wielką ochotę zasiąść do lektury ponownie jak najszybciej.

Edit: literówki :)
« Ostatnia zmiana: Śr, 17 Kwiecień 2024, 12:10:08 wysłana przez dreamer36 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #7068 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 12:04:56 »
puki

Puki

Daję plusa za dobrą i przydatną opinię, ale też wyłapałem literówkę (tą samą 2 razy) w poście za 0 złotych. ;)

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #7069 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 14:18:12 »
A jakieś inne opinie?
Jemu nie przeszkadzały nawet poprzestawiane strony w x statix.
Niektóre dupy mogą pomieścić zaskakująco wiele rzeczy.
Od siebie mogę tylko powiedzieć, że komiks na pierwszy rzut oka wygląda ok tj. brak poprzestawianych stron (kurwa, swoją drogą do czego to doszło, że sprawdzam takie rzeczy), druk w poznańskiej Edice, papier nie prześwituje. Co do literówek to nie wiem, bo swojego egzemplarza jeszcze nie czytałem.

Offline PawelC

« Odpowiedź #7070 dnia: Śr, 17 Kwiecień 2024, 20:16:25 »
A na poważnie - mega mnie zaskoczył ten komiks. Myślałem, że to będzie po prostu alternatywa dla mainstreamu superhero Marvel i DC, a tak naprawdę dostałem historię o... no właśnie o czym? O mieście? O ludziach? O superbohaterach i superzłoczyńcach, którzy są na porządku dziennym?

Dzięki za opinię, po przeczytaniu tego fragmentu mam trochę skojarzenie z Top 10 Moor'a (a przynajmniej chcę mieć bo bardzo lubię :P). Dobrze czuję? Czytałeś może T10 i jesteś w stanie napisać czy faktycznie jest między obiema seriami cokolwiek stycznego?

Offline Xoltro

« Odpowiedź #7071 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 08:10:31 »
Daję plusa za dobrą i przydatną opinię, ale też wyłapałem literówkę (tą samą 2 razy) w poście za 0 złotych. ;)

Ja też jedną znalazłem. Tę samą literówkę, a nie tą samą.

Offline Warpath

« Odpowiedź #7072 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 10:00:24 »
Egmont też ma literówki. Ostatnio widziałem nawet pomylone całe dymki, umieszczone odwrotnie. Jednak nikt nie komentuje takich wpadek w przypadku Egmontu tak często jak Muchy.

Offline xanar

« Odpowiedź #7073 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 10:38:37 »
Mam podejrzenia, że tam to jest sporadycznie w porównaniu do tego ile wydają a tu masz praktycznie co książkę jakieś dziwne akcje.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline dreamer36

« Odpowiedź #7074 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 11:17:25 »
Dzięki za opinię, po przeczytaniu tego fragmentu mam trochę skojarzenie z Top 10 Moor'a (a przynajmniej chcę mieć bo bardzo lubię :P). Dobrze czuję? Czytałeś może T10 i jesteś w stanie napisać czy faktycznie jest między obiema seriami cokolwiek stycznego?

Niestety nie czytałem Top10 - także nie wypowiem się w tej kwestii. Ale na pewno na forum jest ktoś, kto czytał jedno i drugie i się wypowie :)

Wczoraj pękła całość -  mogę polecić z czystym sumieniem, ale ostrzegam - to nie jest komiks SH, a na pewno nie klasyczne SH. Powiedziałbym, że to jest bardziej obyczajówka z SH w tle. Akcji tam nie ma za wiele, ale dialogi, dymki narracyjne - czyta się to naprawdę dobrze i pomimo ich znacznej ilości - w ogóle to nie nuży i nie męczy. Świetnie nakreśleni bohaterowie (Spowiednik to jest sztos nad sztosy - tajemniczy, niejednoznaczny, autor stopniowo nam odkrywa karty co do jego natury, historii - no po prostu rewelacja). Rysunki za to są takie o - szczegółowe, nie rażą, ale też żebym piał z zachwytu to nie powiem. I kolorowanie takie tradycyjne dla końcówki lat 90 - takie średnie na jeża :) Ale dla mnie komiks to przede wszystkim fabuła>>rysunki (dobry komiks z średnimi rysunkami przeczytam, ale beznadziejnej fabuły nawet piękne rysunki nie uratują, a zwłaszcza w cegłach na 500 stron). A AstroCity dla mnie przede wszystkim fabułą stoi.

PS. Więcej literówek nie zaważyłem, kadrów o niskiej jakości też nie, komiks nie trzeszczy, wygląda solidnie. Brak jest praktycznie za to jakichkolwiek dodatków. Na szczęście są wszystkie okładki Rossa w środku.

Offline Warpath

« Odpowiedź #7075 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 11:18:23 »
Mam podejrzenia, że tam to jest sporadycznie w porównaniu do tego ile wydają a tu masz praktycznie co książkę jakieś dziwne akcje.

A ja mam wrażenie, że po prostu nikt nie komentuje taki wpadek w przypadku Egmontu. Dlatego wrażenie, że Mucha ma więcej.

Offline xanar

« Odpowiedź #7076 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 11:23:36 »
Weźmy wprowadźmy trochę logiki do tych rozmów, jak Egmont wydaje dużo więcej tych tytułów to chyba powinno być odpowiednio więcej narzekań a tak nie jest. No chyba, że jest jakaś cenzura i nie można krytykować złego Egmontu i wszyscy uwzięli się na Muchę.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Warpath

« Odpowiedź #7077 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 11:41:51 »
To wcale nie jest zasada, że jak więcej wydaje, to powinno być więcej narzekań, jeśli i tam też są błędy. Dla mnie to generalizowanie. Ostatnimi czasy z Muchy uczyniono sobie worek treningowy - nie mówię, że bez powodu, bo też mam X-Statix 2 i też mam 3 tom Na wschód od Zachodu. Ale teraz ludzie są tak przewrażliwieni, że wszystko tu wrzucają od najmniejszej znalezionej popierdółki. A na Egmoncie nie ma nic, a błędy są - przykładowo ten przytoczony przeze mnie poniżej.

Offline Koalar

« Odpowiedź #7078 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 11:52:21 »
Całkiem niedawno w tytule "Wszyscy moi bohaterowie to ćpuny" wyłapałem trzy błędy:
1. Jest "ożesz", powinno być "ożeż".
2. Jest "karze" (w zdaniu w stylu "Karze mi iść do wojska."), powinno być "każe".
3. Jest "Jake'em", powinno być "Jakiem".

To nie są literówki typu "bytem" zamiast "byłem", tylko to są ewidentne błędy.

Każdemu zdarzają się w wpadki, ale moim zdaniem Mucha jest po prostu w tym aspekcie słabsza od Egmontu i tyle ("Moonshadow" to najgorszy tytuł pod względem literówek itp., jaki pamiętam). Jak Egmont coś odwali typu zmienianie tekstów Christy to też nie ma taryfy ulgowej.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Kvothe

« Odpowiedź #7079 dnia: Cz, 18 Kwiecień 2024, 11:58:27 »
Warpath masz złe wrażenie, każdy wydawca jak coś spieprzy jest komentowany na forum, Egmont też nie jest wyjątkiem i też się mu dostaje.

I ludzie nie są przewrażliwieni, tylko jak mają wydać 200 zł na książkę to wolą dopytać x razy.
A Mucha już kolejny tytuł drukuje w Edice, więc jednak coś się zmieniło.
« Ostatnia zmiana: Cz, 18 Kwiecień 2024, 12:00:01 wysłana przez Kvothe »