Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1492539 razy)

Offline michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6720 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 07:07:34 »
Zgadzam się z wami. Przetłumaczyć i wydać Bishopa (UXM #281-293) i to ładnie się połączy z Pieśnią Egzekutora (UXM #294-297 i inne). Tym bardziej, że Bishop pojawia się w tym tomie Legend Jima Lee w X-Men #8.
Przecież to nie jest kompletne wydanie z tymi numerami o których piszesz i nadal będzie brakować numerów pomiędzy wydanymi X-men a Pieśnią Egzektora. Powyżej pisałem konkretnie co zawiera Bishop Crossring. Takie wydanie fizycznie istnieje od dawna, bo epiki zbierają to inaczej. I nie wiem po co wrzucasz okładki kolekcji, która u nas nie wyszła i nie wyjdzie, tym bardziej, że te dwa tomy są nie kompletne.

Tyle że będzie brakować 10 zeszytów od końca Extinction Agendy (UXM #272) chyba, że w TM Semicach były.
Ja wiem czego brakuje głównie i co do tej pory nie zostało wydane/wznowione. Masz internet to sobie poszukaj, sorry, ale nie ma czasu kolejny raz na tłumaczenia takiemu noobowi komiksowemu jak ty takich rzeczy, który jeszcze widać, że nie czytał semiców, a za takiego próbuje uchodzić.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 07:17:21 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6721 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 08:19:05 »
Czytałem wszystkie X-Men TM Semic ale tylko raz i to wiele lat temu. Nie mam tych numerów fizycznie i nie pamiętam co gdzie w nich było. Ale skoro zbiera się coraz więcej X-Men po polsku, chyba będę musiał sobie wreszcie kupić te numery, które nie miały polskich wznowień.

Własnie szkoda że Kolekcja X-Men u nas nie wyszła a mamy tylko Milestones. Jesli do Bishop Crossing wchodzi coś jeszcze to nie wiedziałem. Hachette wydała to inaczej w takim razie.

Offline michał81

« Odpowiedź #6722 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 08:29:00 »
Czytałem wszystkie X-Men TM Semic ale tylko raz i to wiele lat temu.
Gdybyś czytał, to by wiedział i nie zadawał takich głupich pytań czego będzie brakować, bo nie wszystkie zeszyty X-men jakie wydał semic pochodziły z serii Uncanny X-men oraz X-men. Jak powiedziałem, nie chce mi się tego tobie wyjaśniać, więc poszukaj sobie, bo jednak do zrozumienia Pieśni Egzegutora są potrzebne też inne wydarzenia niż tylko z serii o X-men. Co tylko znowu potwierdza, że jesteś sezonowcem komiksowym, który o zgrozo sam lubi to ludziom wytykać.

Online xanar

« Odpowiedź #6723 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 11:50:18 »
Dlatego napisałem, że jak nigdy nie zwracam uwagi na grubość papieru tak tutaj po otwarciu komiksu bylem w szoku. Ale i tak wolę taki cienki papier i druk w Edice niż grubszy i druk w BZG.
Może papier jest cieńszy, ale za to jest droższe.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline zombie001

« Odpowiedź #6724 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 11:56:02 »
Znając szczęście zakupowiczów (czyli w tym mnie) zrobią dodruk na grubszym :D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Motyl

« Odpowiedź #6725 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 12:23:47 »
Rzeczywiście miał. Czyli potwierdzone. Pewnie końcówka 2024. Najpierw Brood.

Nie nastawiałbym się na zbyt wiele premier. Marvel też raczej nie będzie dominującym wydawnictwem. W tym roku było 16 premier i należy się spodziewać podobnej ilości w kolejnym, czyli tak do 20 maks. Na pewno pojawią się nowe tytuły, właśnie testuje na sobie jedną pozycję z Image, początek jest intrygujący, ale zobaczę, jak historia pobiegnie dalej. Najpierw trzeba wypchnąć zapowiedzi, których nie udało się wydać w 2023 r.

Może papier jest cieńszy, ale za to jest droższe.

Myślę, że w drugiej drukarni byłoby drożej. Papier miał być taki sam jak przy Śmierci Jean DeWolff.

Znając szczęście zakupowiczów (czyli w tym mnie) zrobią dodruk na grubszym :D

Jeśli będzie potrzebny dodruk, to raczej ta sama drukarnia. One-shoty rzadko dostają dodruki, bardziej serie, z których wyprzedają się tomy, czyli Saga, Criminal.

Przy okazji życzę Wam spokojnych, radosnych i rodzinnych świąt, abyście odpoczęli, oderwali się od codziennych trosk, znaleźli upragnione prezenty pod choinką :)

Online amsterdream

« Odpowiedź #6726 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 12:33:22 »
W sumie ten komiks idealnie pokazuje jak Egmont odjechał już cenowo od całej reszty mimo, że i tak jest mnóstwo narzekań w sieci na ceny E. Oba komiksy mają taką samą cenę okładkową, ale New Mutants ma dwa razy grubszy papier, 32 strony więcej i można go kupić z około 40% rabatem czyli realnie za jakieś 105-110zł (X-Men 30% i 125zł). Wiadomo, że X-Meni się sprzedadzą bo to kult i ogromny sentyment, ale jak wydadzą takiego Brooda to kto to kupi poza 100 największymi maniakami Claremonta?
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline Crono

« Odpowiedź #6727 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 12:40:20 »
Tylko że porównywanie do New Mutants nie jest do końca trafne. Ten komiks ma inny papier niż reszta komiksów wydawanych przez Egmont (piszę oczywiście o trykociarzach). Jest on grubszy i nie świeci jak kreda, żeby historie z lat 80-tych lepiej wyglądały.

Offline zombie001

« Odpowiedź #6728 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 12:40:43 »

Jeśli będzie potrzebny dodruk, to raczej ta sama drukarnia. One-shoty rzadko dostają dodruki, bardziej serie, z których wyprzedają się tomy, czyli Saga, Criminal.

Co nie znaczy, że będzie ten sam papier

______

Przy dodruku Spektakularnego Spidermana czegoś tam nie zmieniono przy papierze, czy myli mi się z jakimś innym komiksem?

Online amsterdream

« Odpowiedź #6729 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 12:46:40 »
Dodruk Spectacular miał inny papier, matowy zamiast śliskiego.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online xanar

« Odpowiedź #6730 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 13:10:09 »
Tylko że porównywanie do New Mutants nie jest do końca trafne. Ten komiks ma inny papier niż reszta komiksów wydawanych przez Egmont (piszę oczywiście o trykociarzach). Jest on grubszy i nie świeci jak kreda, żeby historie z lat 80-tych lepiej wyglądały.
To co to jest jakiś para-offset ? Podobno droższe od kredy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline michał81

« Odpowiedź #6731 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 13:47:15 »
To jest ten sam papier co użyty w Marvel Limited i w DC Limited. Ciekawostką jest to że każdy Marvel Deluxe jest wydany na innym papierze.

Żarty żartami, Marvel powinien zrewitalizować kolejne zeszyty na potrzeby Epiców, trzeba jedynie poczekać.
Marvel chyba zrobił ci niespodziankę na święta, bo na rewitalizację nie trzeba będzie czekać długo (będzie tylko rok)

Co prawda nadal brakuje zeszytów GR#25, #29-30 (brakiem #25 to jestem nawet zaskoczony), ale jest i tak sporo materiału (między innymi z pierwszego epika, którego nie ma u was), o którym nawet sam pisałem wcześniej
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 13:50:10 wysłana przez michał81 »

Offline Crono

« Odpowiedź #6732 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 14:09:18 »
To jest ten sam papier co użyty w Marvel Limited i w DC Limited. Ciekawostką jest to że każdy Marvel Deluxe jest wydany na innym papierze.
Właśnie. Wolverine/Havok Stopiony mający jakieś 224 strony wygląda na grubaska.
« Ostatnia zmiana: Nd, 24 Grudzień 2023, 14:41:46 wysłana przez Crono »

Offline zombie001

« Odpowiedź #6733 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 15:37:10 »
Hmmm.. Rozpakowałem te X-meny.  No papier mógłby być kapkę lepszy, choć odrobinę. Ale z drugiej strony, widzę że w tym starszym Spektakularnym S, też prześwitują kartki.

Mam nadzieję, że Marvels jednak będzie trochę inaczej wyglądało od tej strony
:/

No i mam pytanko. Mam lekko draśnięty kant tych X-menow. Dosłownie kawałeczek, ale widać ten biały papier pod spodem. Macie jakiś patent na zabezpieczenie tego, żeby się przypadkiem dalej nie rozwaliło? Raczej nie będę tego reklamować, bo być może zdarło mi się w trakcie zdejmowania folii.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6734 dnia: Nd, 24 Grudzień 2023, 16:23:19 »
Jak ty pamiętasz wszystko co czytałeś kilka-kilkanaście lat temu, to gratuluję. Ja nie za bardzo bo skleroza u mnie ma się dobrze. W opisie Milestones X-tinction Agenda jest napisane, że kończy serię Uncanny X-Men na 276 zeszycie. A Milestones Pieśń Egzekutora zaczyna się od  UXM #294.

Pytanie czy Musze dobrze sprzedał się ten Ghost Rider. Mam nadzieję że tak, bo z chęcią przeczytałbym ciąg dalszy po polsku. Żeby były te brakujące zeszyty, ale bez tych które weszły do Jima Lee.

W Epicach Spider-Mana najbardziej mi przeszkadzają pojedyncze zeszyty z innych serii niż ASM. Bo potem nie da się w naszym kraju sensownie zebrać reszty. Przydałoby się oddzielne zbiorcze z Web of Spider-Man, Spectacularem, PP S-M. Ogólnie wszystko ze Spider-Manem kupię i przeczytam. Poza Reign bo to słaaabeee.