Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1493651 razy)

Offline komiks

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6660 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 12:46:35 »
Dziwi mnie, że niektórzy z was od razu zamawiają, jakby to miało się wyprzedać przedpremierowo, a potem będzie płacz, że znowu coś nie tak z komiksem. Ja zamierzam poczekać na wydanie i wtedy zdecyduję.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline xanar

« Odpowiedź #6661 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 13:06:38 »
Poczekaj na dodruk, zainteresowanie jest takie, że raczej będzie.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Crono

« Odpowiedź #6662 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 13:58:29 »
Dziwi mnie, że niektórzy z was od razu zamawiają, jakby to miało się wyprzedać przedpremierowo, a potem będzie płacz, że znowu coś nie tak z komiksem. Ja zamierzam poczekać na wydanie i wtedy zdecyduję.
Większość komiksów które mnie interesują kupuję przedpremierowo/na premierę. Szczególnie Muchy, żeby nie czekać aż znowu gdzieś wskoczy rabat 30%.

Offline stab

« Odpowiedź #6663 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 14:40:10 »
Tak patrze na te przykładowe strony z nowego X-Men i kolory są jakieś dziwne, jakby brakowało jakiegoś koloru.

Offline Marvelek

« Odpowiedź #6664 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 15:10:31 »
No dobra, to teraz pytanie do mutantologów czy warto mieć ten komiks na półce? I nie mówcie tak, bo to Jim Lee. Wiadomo, że to genialny rysownik i w Polsce symbol komiksu lat 90. Ale jak jest fabularnie? Mocne i dobre fabuły czy takie ple, ple bez ładu i składu?

Offline Crono

« Odpowiedź #6665 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 15:42:04 »
Dawno tych komiksów nie czytałem, ale z tego co pamiętam to nie było źle. Do czołówki komiksów z mutantami pod względem fabuły jednak im daleko (niemniej, pierwsza historia z Magneto, czyli pierwsze trzy zeszyty, jest już kultowa).

Offline Motyl

« Odpowiedź #6666 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 15:58:51 »
Tak patrze na te przykładowe strony z nowego X-Men i kolory są jakieś dziwne, jakby brakowało jakiegoś koloru.

To przekłamanie Facebooka. Nie mam pojęcia, czemu tak się dzieje, że kolory stają się bardziej jaskrawe.
Tu masz planszę z Face'a:

A tu masz jak wygląda ona normalnie:

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #6667 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 16:03:59 »
@Marvelek
Nie masz "X-Men kontra Magneto" z Carrefoura? Tam są pierwsze 3 zeszyty tego runu. I one były niezłe pod względem rysunków i fabuły. Ale dalszego ciągu nie znam, więc ja będę to brał.

Offline Crono

« Odpowiedź #6668 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 16:07:37 »
Jak pisałem, komiks zamówiony, ale na samą myśl że w przyszłym roku wyjdzie saga o Brood jaram się jak głupi🙂

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #6669 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 16:34:06 »
No dobra, to teraz pytanie do mutantologów czy warto mieć ten komiks na półce? I nie mówcie tak, bo to Jim Lee. Wiadomo, że to genialny rysownik i w Polsce symbol komiksu lat 90. Ale jak jest fabularnie? Mocne i dobre fabuły czy takie ple, ple bez ładu i składu?
Jest tak jak napisał Crono - w pierwszych trzech zeszytach Claremont jeszcze się szarpnął a potem już trzeba patrzeć na to mocno przez palce.
Batman returns
his books to the library

Offline Randal63

« Odpowiedź #6670 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 17:55:26 »
To przekłamanie Facebooka. Nie mam pojęcia, czemu tak się dzieje, że kolory stają się bardziej jaskrawe.
Tu masz planszę z Face'a:

A tu masz jak wygląda ona normalnie:

Motyl dzięki za wyjaśnienie. Te kolory faktycznie biły po oczach. Teraz spokojnie mogę zamówić. ;D

Online michał81

« Odpowiedź #6671 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 18:15:17 »
Zależy czego się spodziewasz?
Powiem tak, jak po latach wróciłem do tych historii to pierwsze 3 zeszyty są dla mnie najsłabsze i bardzo naiwne. Magneto od dłuższego czasu stał po stronie X-men poruszając się w strefie bardziej antybohatera niż złego. No, ale na otwarcie nowej serii musieli znowu zrobić z niego złola z pewnym twistem. Dodatkowo trochę wypada znać wydarzeń z przeszłości, bo jak wchodzą motywy Moiry, odmłodnienia i manipulacji genetycznych to można się trochę zdziwić o co chodzi. I same rozwiązanie naiwne i tak naprawdę cała historia to bardziej wydmuszka o nic, mająca przyciągnąć czytelnika do nowego tytułu. Uważam, że to się źle zestarzało.
Lepiej wypadają kolejne zeszyty z Wolverinem, Hand, Omega Red i Sabertoothem. Poznajemy fragmenty przeszłości Logana, kiedy działał jako agent. Sam początek historii jest bardzo fajny, kiedy bardziej jest stawiane na relacje postaci niż akcje i oczywiście to co uwielbiałem w komisach X-men, czyli bohaterowie rywalizujący w jakieś grze, gdzie zawsze jest zasada "nie używamy mocy" do czasu, aż ktoś ją złamie :).
Potem jest jeden zeszyt z Bishopem i żoną Gambita i wg mnie też jest bardzo ok. Problem, będzie w tym wydaniu, że Bishop pojawia się znikąd. Całe wyjaśnienie jego historii i podstaw jego zatargu z Gambitem jest w Uncanny X-men, więc jeśli ktoś nie zna tamtych zeszytów to będzie mieć mały problem o co do końca chodzi.
Historia z Ghost Riderem i Brood bardziej skupia się na GH i wątku Gambita, jego przeszłości oraz samej jego żony. Jest całkiem niezła, tym bardziej, że tym razem dostaniemy ją nie pociętą w porównaniu do semicowych wydań.
I ostatnia historia z Mojo ma fajne otwarcie, bo czytelnik rzucony jest bezpośrednio w akcję bez wyjaśnienia (które przychodzi później), choć zakończenie trochę standardowe. Powraca Longshot i Dazzler, bohaterowie znani z wydanego niedawno Upadku Mutantów. Dla mnie bardzo fajna z motywami Czarnoksiężnika z Oz.

Rysunkowo to jest Jim Lee w najwyższej formie, chyba nic lepszego potem już nie narysował. ;)
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Grudzień 2023, 18:19:03 wysłana przez michał81 »

Offline death_bird

« Odpowiedź #6672 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 18:17:18 »
Poczekaj na dodruk, zainteresowanie jest takie, że raczej będzie.

No może będzie szansa, że w dodruku poprawią wszystkie babole. ;)
Widzę nazwisko Jankowski wśród tłumaczących i to mnie tak jakoś lekko mrozi.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Online michał81

« Odpowiedź #6673 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 18:27:59 »
Mnie zastanawia jak będzie wyglądał grzbiet tego komiksu, bo na okładce nie ma Legendy X-men: Jim Lee, tylko X-men. Czyżby te Legendy były tylko cyfrowo w sklepach, a na grzebiecie będzie X-men Jim Lee?

I fajnie jakby Mucha wcześniej ogarniała kiedy wychodzą zapowiedzi. Specjalnie dobierałem do nowego Slaine'a komiksy, żeby dobić do darmowej wysyłki komiksy, które mogły poczekać z zakupem, a tak wziąłbym właśnie tych X-men, bo premiera w podobnym czasie.
« Ostatnia zmiana: Nd, 10 Grudzień 2023, 18:34:20 wysłana przez michał81 »

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #6674 dnia: Nd, 10 Grudzień 2023, 20:13:35 »
Rysunkowo to jest Jim Lee w najwyższej formie, chyba nic lepszego potem już nie narysował. ;)
Owszem, narysował Batman: Hush.
Batman returns
his books to the library