Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495764 razy)

Offline Kvothe

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6555 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 09:32:53 »
Z fb:

A tak w temacie, znaleźli już jakieś rozwiązanie? Czy rozeszło się po kościach.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #6556 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 10:46:27 »
W komentarzach gdzieś pisali, że prawdopodobnie w 3 tomie będą wkładki że skopanymi rozkładówkami.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online Castiglione

« Odpowiedź #6557 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 16:39:24 »
Tak w ogóle to dla mnie słabe ze strony wydawcy jest obracanie tego w żart - ten "kryzys na nieskończonych stronicach" - w momencie, kiedy tyle ludzi to tak wkurzyło.

A kilka osób poświęciło czas i serducho, żeby to wydać.
Poświęciło? W sensie robili to za darmo, zmuszał ich ktoś? Bo mnie się wydaje, że jednak to jest ich praca, za którą (raczej) dostają wynagrodzenie.

Offline xanar

« Odpowiedź #6558 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 17:12:17 »
No nie, zapewne jest tak, że oni to robią za uścisk dłoni a my to kupujemy za uśmiech.

Z tego postu bije profesjonalizmem, najlepsze jest to, że w tych wydawnictwach nic na lepsze się nie zmienia a mam ważnienie, że jak już się zmienia to na gorsze.
Czy naprawdę jest tak trudno wydać, komiks bez literówek, albo z poprawnie wydrukowanymi planszami, to chyba nie jest fizyka kwantowa.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Deg

« Odpowiedź #6559 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 18:56:51 »
Nie powinno być takich wpadek, ale się zdarzyła. Nie przemielą nakładu i nie wydrukują na nowo.
A dlaczego? Były takie przypadki - "Wyspa lododowych mórz", "Polska mistrzem Polski" (tutaj bez nowego wydania), "Szkoła latania" (fiute edition) czy ostatnio "Zły książę".
This is my truth, tell me yours.

Offline tB

« Odpowiedź #6560 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 19:05:17 »
A dlaczego? Były takie przypadki - "Wyspa lododowych mórz", "Polska mistrzem Polski" (tutaj bez nowego wydania), "Szkoła latania" (fiute edition) czy ostatnio "Zły książę".

Moim zdaniem za małe wydawnictwo (za mało pozycji rocznie, które odrobią stratę), zbyt niszowa pozycja i zbyt duży koszt jej produkcji, żeby dla kilku stron utylizować nakład.
No i poszło już do ludzi, są pewnie jakieś ograniczenia licencyjne co do ilości sztuk - ale nie znam zasad, co się robi w takim w przypadku: czy drukuje ponownie pełen nakład i wymienia chętnym, czy tylko te niesprzedane a resztę się wycofuje, czy zwiększa się nakład (za dodatkową opłatą), czy jeszcze coś innego.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Listopad 2023, 19:10:28 wysłana przez tB »

Offline vision2001

« Odpowiedź #6561 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 19:48:47 »
I Serce Amazonek:

https://polter.pl/komiks/Serce-Amazonek-wycofane-ze-sprzedazy-w93559

https://www.facebook.com/screamcomics/posts/2801071616873099?ref=embed_post

Online misiokles

« Odpowiedź #6562 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 20:09:54 »
Wolność albo Śmierć Herzyk też miał gruby błąd drukarski. Tylko nie wiem, czy drukarnia wyrzuciła cały nakład, czy wada została wykryta odpowiednio wcześniej.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #6563 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 21:38:09 »
Jeśli błąd popełnia drukarnia to idzie na ich konto (a w rzeczywistości zapewne jest ubezpieczenie), wtedy łatwo zniszczyć cały nakład i wydrukować jeszcze raz. Natomiast jak wydawca wyśle błędny plik do wydruku, to musiałby pokryć ponowny koszt wydruku. Jeśli dobrze pamiętam, to Timof wycinał i wklejał dymki do błędnie wydrukowanego tomu Czary Zjary. A poza tym chyba Nokturno Sandovala miało coś wklejane.

Offline Deg

« Odpowiedź #6564 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 21:54:15 »
Była jeszcze wklejka do zbiorczego Klossa. Jak widać, w wielu przypadkach wydawca próbował naprawić swój błąd. Mucha bagatelizuje problem.
This is my truth, tell me yours.

Online misiokles

« Odpowiedź #6565 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 21:58:32 »
Raczej nie bagatelizuje, skoro zapowiedziała 'szczegóły wkrótce'.

Offline Xmen

« Odpowiedź #6566 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 22:17:09 »
Bagatelizuje to nie, raczej ignoruje. Gdyby nie "kryzys na nieskończonych stronach" nawet by się nie zająkneli.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #6567 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 22:40:22 »
Prawdę mówiąc to nie bardzo widzę w jaki sposób dałoby się naprawić ten błąd. Nie jest to wina drukarni, więc musieliby pokryć koszt druku całości, czego nie zrobią. Za duże pieniądze wchodzą w grę, by na własny koszt niszczyć cały nakład. Ponowne wydrukowanie tych stron, czy to wewnątrz innego tomu, czy jako luźne rozkładówki też niewiele zmieni. A prawda jest taka, że poza walorami estetycznymi, ten błąd nie skutkuje np. tym, że nie ma w komiksie części historii itp. I jak ktoś nie chce, to może nie kupować.

Więc po prostu muszą przyjąć na klatę niezadowolenie części czytelników i tyle. Jedyny błąd, jaki popełniają obecnie, to brak konkretnego oświadczenia z przeprosinami.

ps. Egmont też nie przemielił pierwszego wydania Wojny Domowej, gdzie był ten sam problem. Poprawili to dopiero w dodruku.

Offline xanar

« Odpowiedź #6568 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 23:14:36 »
A ja nadal nie rozumie, dlaczego przed oddaniem do druku nie mogą tego przeczytać ze trzy osoby.
Twój komiks jest lepszy niż mój

« Odpowiedź #6569 dnia: Pt, 24 Listopad 2023, 23:31:51 »
  Nic z tym nie zrobią, bo nic się nie da zrobić oprócz wydrukowania od nowa wszystkiego.  Żadne wklejki w grę nie wchodzą skoro wszystkie strony są poprzesuwane, może komuś przyda się dwustronny plakacik, mi to nie potrzebne. Jedyne sensowne co mogliby teraz zrobić to szybka zapowiedź trzeciego-ostatniego tomu. Ewentualne spuszczenie z jego ceny, ale tego prawie napewno nie zrobią, ostatnie co można powiedzieć o Musze to to, że to firma przyjazna portfelom swoich czytelników. Poczekam na ten trzeci tom i wtedy kupię drugi, jak nie wyjdzie to sprzedam pierwszy i tyle. Jak oni nie wiedzą co mają z problemem zrobić, to ja im pomogę. Astro City niestety kupię, chociaż mocno liczyłem że Egmont to weźmie. Na liście miałem jeszcze Stray Bullets napewno i Black Magick być może, teraz obydwa tytuły spadły na liście na miejsce "poza listą" i tyle. Niech dalej wkładają w swoją pracę tyle serducha i czasu, co dotychczas i dalej kręcą cenniki, powodzenia.