Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494117 razy)

Offline Kadet

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6435 dnia: So, 21 Październik 2023, 19:58:52 »
Ludzie, ostatnich około piętnastu stron zostało poświęconych tematowi dwóch rozkładówek i kontaktu z wydawnictwem.

Rozumiem rozgoryczenie tych, którzy komiks kupili, zwłaszcza, że był drogi. Jest to oczywisty błąd i nie ma co tego pudrować. Dobrze, że o sprawie powiedziano głośno i że wydawnictwo dowiedziało się o problemie i o tym, że wielu to boli. Ci, dla których taka rzecz dyskwalifikuje polskie wydanie, zapewne go nie kupią. Z naszej strony niewiele więcej możemy już zrobić, chyba że ktoś zna się na rzeczy i prześle Musze jakieś dokładne sugestie, jak można by rozwiązać ten problem.

Ale jest taka delikatna granica, za którą nawet najsłuszniejsza krytyka przeradza się w męczenie buły. Zwróćcie uwagę, że tak bywało w przypadku obecnie wyciszonego Bazyliszka - tak namiętnie i często jechał po Egmoncie, że w końcu nawet gdy co do zasady słusznie krytykował Egmont za jakąś konkretną wpadkę, to przez jego styl i ton ludzie z automatu ustawiali się w opozycji do niego. Nie idźmy tą drogą.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline komiks

« Odpowiedź #6436 dnia: So, 21 Październik 2023, 20:15:10 »
Ci, dla których taka rzecz dyskwalifikuje polskie wydanie, zapewne go nie kupią. Z naszej strony niewiele więcej możemy już zrobić, chyba że ktoś zna się na rzeczy i prześle Musze jakieś dokładne sugestie, jak można by rozwiązać ten problem.

Czuję się wywołany do tablicy, bo to ja napisałem, że nie kupię ze względu na ten błąd. Otóż dla mnie ten błąd wcale nie dyskwalifikuje polskiego wydania, tylko nie zamierzam płacić pełnej kwoty za wybrakowany towar. I  tyle, nie mam pretensji do wydawnictwa, bo przecież specjalnie tego nie zrobili, a błędy w komiksach zdarzają się każdemu wydawnictwu. Zaznaczę, że nie czytałem jeszcze pierwszej części, nie wiem czy mi się spodoba, więc nie mam parcia na drugą.

Podam taki przykład, ostatnio byłem w spożywczaku i wziąłem jajka, idę do kasy i otwieram żeby sprawdzić, jedno jajko było zbite, patrze na ekspedienta i pokazuje mu, że jedno jest zbite, on się na mnie patrzy i nic. No to odkładam te jajka i mówię, że ich nie biorę. Poszedłem po kolejne opakowanie i tam sytuacja identyczna, wziąłem trzecie i tam było ok. Gdyby nie było opakowania z całymi 10 jajkami, to bym w ogóle nie kupił, nie wziąłbym 9 jajek w cenie jak za 10 sztuk, mimo iż to jest pierdoła, bo ile jedno jajko kosztuje? Ale czułbym się z tym źle, jak frajer, więc tutaj chodzi bardziej o zasadę, a nie o realną oszczędność. Teraz przełóżcie to sobie na jakikolwiek komiks, dostajecie wadliwy, uszkodzony, cokolwiek, a sprzedawca chce od was pełną kwotę. Macie prawo zwrócić towar w ciągu 14 dni bez podania przyczyny. Pozdrawiam.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Xmen

« Odpowiedź #6437 dnia: So, 21 Październik 2023, 20:17:05 »
@Kadet zwróć uwagę że dzięki tym 15 stronom najlepsze wydawnictwo łaskawie przyznało się do błędu. Gdy zobaczyli że oświadczenie które miało być śmieszne a było żenujące i tylko dolało oliwy do ognia, nie wystarczyło to wtedy na swoim profilu na FB dodali komentarz w którym napisali że myślą nad rozwiązaniem. Gdyby każdy siedział cicho nic takiego by się nie zdarzyło. No a męczenie buły? Przeprosiny i posypywanie głowy popiołem za którymś razem też stają się meczeniem buły, tym bardziej jeżeli nie idą za tym czyny.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Kadet

« Odpowiedź #6438 dnia: So, 21 Październik 2023, 20:26:26 »
@Zwirek: Nie miałem Ciebie konkretnie na myśli, pisząc to - chciałem tylko zaznaczyć, że informacja dotarła do wydawnictwa i że pewnie część osób przez tę wadę nie kupi komiksu, a poza tym to już niewiele możemy zrobić, choćbyśmy i dyskutowali następnych 15 stron :) Tak że bez złych intencji z moich strony.

@Xmen: oczywiście każdy może mieć swoją opinię, jednak mnie osobiście wydaje się, że ton i sposób formułowania Twoich postów to nie jest najzręczniejszy sposób, by przekonać innych do swojej racji... Rzecz jasna każdy pisze, jak uważa.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

« Odpowiedź #6439 dnia: So, 21 Październik 2023, 20:57:09 »
  Nie do swoich racji, tylko ogólnie do racji do których przekonywać wydawało by się nikogo nie trzeba. Gdyby to przydarzyło się Kulturze Gniewu to stron byłyby dwie a nie dwadzieścia. Mucha zbiera owoce swojej już bardzo długiej działalności, następnym razem będzie pewnie jeszcze gorzej (no chyba że trafi na tytuł który mało kogo będzie interesował), a następny raz będzie nie oszukujmy się, to tylko kwestia czasu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #6440 dnia: So, 21 Październik 2023, 22:16:23 »
Mimo wszystko zachęcam do zakupu tego 2 tomu X-Statix (lub wydań oryginalnych). Dziś zacząłem czytać i trzyma dalej poziom 1 tomu. Pisanie Milligana to poziom nie do osiągnięcia dla 90% scenarzystów babrających się w superhero. Na zachętę 3 kadry, które wrzucałem w innym temacie (choć akurat rysunki Pope'a w tym zeszycie do pięt nie dorastają Allredowi):

Jakby tak podmienić słowa "w drużynie" na "na forum" :P

Offline starcek

« Odpowiedź #6441 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 09:21:08 »
"Wysokich polotów"? WTF?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #6442 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 11:19:01 »
Chyba zaraz rozkręci się kolena aferka xD może już niczego nie wrzucajcie z tego komiksu

Offline Takesh

« Odpowiedź #6443 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 11:23:24 »
A o co chodziło z tą okładką Miraclemana? Bo patrzę na obie części i nie wiem o co chodzi. Stary i ślepy chyba jestem już....

Przy okazji. Co z dalszymi częściami? Że nie wspomnę o braku Morrisona.

Offline parsom

« Odpowiedź #6444 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 11:27:52 »
Widziałem dwa fragmenty tego komiksu. Matko częstochowska, jakie to jest głupie!

Offline srogin

« Odpowiedź #6445 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 11:31:15 »
A o co chodziło z tą okładką Miraclemana? Bo patrzę na obie części i nie wiem o co chodzi. Stary i ślepy chyba jestem już....

Przy okazji. Co z dalszymi częściami? Że nie wspomnę o braku Morrisona.

Ktoś nie za bardzo umiał w fotoszopowy "stempelek" i z tego co pamiętam, sklonował fragment z domem i polem, tak, że są pośród chmur.
« Ostatnia zmiana: Nd, 22 Październik 2023, 11:38:57 wysłana przez srogin »

« Odpowiedź #6446 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 11:40:43 »
"Wysokich polotów"? WTF?

W oryginale jest "fairy lofty". Wróblewski pewnie chciał zaznaczyć, że to niekoniecznie chodzi o rozmowy "wysokich lotów", tłumaczenie w pewien sposób eleganckie, natomiast nieszczególnie czytelne.

Offline starcek

« Odpowiedź #6447 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 12:03:50 »
Eleganckie jest tworzenie związków frazeologicznych całkowicie bez sensu? Może bał się, że coś bliższego oryginałowi zostanie uznane za kalkę językową, ale w tej obawie spłodził potworka. Z ciekawości też znalazłem oryginał i ma rację HugoL3 - lepiej już nic nie wrzucać i nie poruszać tematu. EOT

To na co najbardziej teraz czekacie od Muchy?

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6448 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 12:12:52 »
To na co najbardziej teraz czekacie od Muchy?

Na rozwiązanie „tego kryzysu na nieskończonych stronicach”.

Offline Xmen

« Odpowiedź #6449 dnia: Nd, 22 Październik 2023, 12:16:07 »
Dokładnie. Ja od muchy już nic nie kupię, ale bardzo mnie ciekawi rozwiązanie kryzysu na nieskończonych stronach.
Ja strzelam że każdemu pokrzywdzonemu dorzucą po pocztówce z logiem Marvela albo 5% rabatu na trzeci tom x statix.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.