Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494759 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline LukCook

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #6420 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 21:31:28 »

Offline starcek

« Odpowiedź #6421 dnia: Pt, 20 Październik 2023, 21:33:51 »
Czterech, bo doskonale pamiętam jak doklejałem okładki do Strażników. Z łezką w oku, że nie ma to jak stara polska tradycja poligrafii próbującej gonić zachodnie standardy, bo dokładnie tak samo miałem przed laty ze Szninklem z Orbity.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online amsterdream

« Odpowiedź #6422 dnia: So, 21 Październik 2023, 08:57:13 »

Doszło już kilka kolejnych komentarzy na jedną gwiazdkę krytykujących wydanie. Wszedłem teraz na stronę Sprawiedliwości czy ktoś napisał o skopanej okładce i tam nie ma nawet jednego komcia na ten temat. Wyjaśni mi ktoś skąd ta wybiórczość do krytyki u czytelników? Tak samo nikt aż tak nie atakował Muchy za inne błędy jak np. skopanie okładki w Miraclemanie (imo błąd o wiele większego kalibru niż te dwa rozjechane splashe).
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline SawiK

« Odpowiedź #6423 dnia: So, 21 Październik 2023, 09:09:55 »
Up. Chyba jest różnica pomiędzy gafa na okładce a gafa z ułożeniem stron. Nie mniej jednak dziwna sprawa że nikt nie napisał uwagi do wydania Sprawiedliwości. Widocznie nie jest to tak bolesne jak u Muchy.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6424 dnia: So, 21 Październik 2023, 09:14:56 »
Może Sprawiedliwość kupiło mniej ludzi (albo chciało kupić) bo było już kilka wydań. Do tego XS to tom 2, więc czytelnicy, którzy mieli tom 1 czekali na kontynuacje.

Offline LukCook

« Odpowiedź #6425 dnia: So, 21 Październik 2023, 09:17:13 »
Z fb:

Offline isteklistek

« Odpowiedź #6426 dnia: So, 21 Październik 2023, 09:40:12 »
Jeżeli chodzi o krytykę, to może to już nowa rzeczywistość. Punkt zero i już nie będzie machania ręką na buble, że "no dobra tym razem kupię, ale no już następnym nie". O ile pamiętam, to zawsze była ostra krytyka na buble, ludzie byli zawzięci, bo przecież bany na facebooku wydawnictw nie wzięły się znikąd, a wydawnictwa chowały głowę w piasek. Dziś po prostu ludzi jest więcej, to i większy jest nacisk, komiksy są droższe, to i tolerancja na błędy jest mniejsza. Pewnie wiele osób, które dziś aktywnie narzeka w przypadku komiksu za 40 zł. aż tak by się nie zaangażowali i powiedzieliby, że kręcona afera jest za dużych rozmiarów.

Pojawiające się komentarze pod produktami, to czysta trolelka osoby, która nawet jakby było dobre wydanie, to końcowo by nie kupiła. Gdyby gildia miała opcje, że komentarz może dodać osoba zalogowana, a najlepiej, aby to była osoba, która faktycznie kupiła ten przedmiot z numerem zamówienia, to bardzo szybko trolelka by się skończyła, ale że tego nie ma to jest, jak jest.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #6427 dnia: So, 21 Październik 2023, 09:54:54 »
Doszło już kilka kolejnych komentarzy na jedną gwiazdkę krytykujących wydanie.
No dobra, ale w momencie, gdy Motyl o tym pisał, były tylko te, które załączyłem. I w dalszym ciągu, dopóki to nie jest jakieś chamstwo czy pomówienia, tylko generalnie fakty, to co w tym nieodpowiedniego, że ludzie oceniają komiks w sklepie?

Wyjaśni mi ktoś skąd ta wybiórczość do krytyki u czytelników? Wszedłem teraz na stronę Sprawiedliwości czy ktoś napisał o skopanej okładce i tam nie ma nawet jednego komcia na ten temat.
Ale w sensie, że ludzie nie mogą czegoś krytykować, bo ktoś tam wcześniej nie skrytykował czegoś innego?

Widocznie publikę zabolały bardziej te strony niż tamta okładka. Osobiście błędy w "Sprawiedliwości" też mnie mało obchodzą, bo nie mam zamiaru tego komiksu kupować, a "X-Static" jednak mam na liście. Nie bronię przy tym wtopy Egmontu ani tego, że się do niej nie odnieśli, po prostu mnie jako odbiorcę mniej ten temat dosięga.

Dla pewności od razu dopowiem, że nie, nie jestem autorem żadnego z tych komentarzy ;D

Pojawiające się komentarze pod produktami, to czysta trolelka osoby, która nawet jakby było dobre wydanie, to końcowo by nie kupiła. Gdyby gildia miała opcje, że komentarz może dodać osoba zalogowana, a najlepiej, aby to była osoba, która faktycznie kupiła ten przedmiot z numerem zamówienia, to bardzo szybko trolelka by się skończyła, ale że tego nie ma to jest, jak jest.
Skąd wiesz, że to trolerka? Tu na forum głosy bardzo podobne, też ludzie trolują i nikt nie chciał tego kupić? Poza tym, czy to, że ktoś by nie kupił, sprawia że błędu nie ma i nie może o tym napisać?

Bardzo dobrze, że się o tym pisze, może w końcu niektórzy się ogarną i zaczną przykładać do swojej roboty. Pod każdym skopanym komiksem Screamu powinny być wg mnie wstawki z wykazem błędów i literówek, które te komiksy mają na nierzadko zaledwie kilkunastu stronach, bo osobiście czuję zażenowanie czytając coś takiego. Zamiast tego jest tylko podjaranie, bo duży format i fajne rysunki, a po który kolejny komiks nie sięgnę, treść dalej leży.
« Ostatnia zmiana: So, 21 Październik 2023, 11:37:14 wysłana przez Castiglione »

Online xanar

« Odpowiedź #6428 dnia: So, 21 Październik 2023, 11:15:04 »
Błąd na okładce to trochę inna kategoria błędu, jakoś nie przeszkadza w czytaniu, ale jak ktoś lubi godzinami wpatrywać się okładkę no to może być problem.
Oczywiście, że ten tytuł mniej osób kupiło, bo cena prawie dwa razy droższa.

Żadna nowa rzeczywistość, jeżeli chodzi o krytykę, można sobie prześledzić co się działo po premierze Spider-mana, mamy też głównego krytyka Egmontu, który krytykuje Egmont za wszystko nawet jak numery tomów są przesunięte o jeden milimetr.

Może faktycznie mięły już czasy cieszenia się z tego, że cokolwiek udało się to tu wydać nie patrząc jak to zostało wydane.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #6429 dnia: So, 21 Październik 2023, 13:22:53 »
Ja już wspominałem że dla Egmontu jest większa tolerancja. Moim zdaniem okładka sprawiedliwości to duży błąd. Miejmy nadzieję że czasy siedzenia cicho się skończyły. Samo to że mucha wydała jakieś śmieszne oświadczenie to już mały sukces. Błędy i wtopy należy nagłaśniać, bubli stanowczo nie kupować.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline dreamer36

« Odpowiedź #6430 dnia: So, 21 Październik 2023, 17:42:19 »
Wszedłem teraz na stronę Sprawiedliwości czy ktoś napisał o skopanej okładce i tam nie ma nawet jednego komcia na ten temat. Wyjaśni mi ktoś skąd ta wybiórczość do krytyki u czytelników?

Można prosić o jakieś dokładniejsze info o co chodzi z tą okładką? Bo oglądałem jakieś zdjęcia w necie itp. i nie mogę się tam nic dopatrzyć (chyba, że nie jestem aż tak wrażliwy)

Offline Kvothe

« Odpowiedź #6431 dnia: So, 21 Październik 2023, 17:46:44 »
Można prosić o jakieś dokładniejsze info o co chodzi z tą okładką? Bo oglądałem jakieś zdjęcia w necie itp. i nie mogę się tam nic dopatrzyć (chyba, że nie jestem aż tak wrażliwy)

Nie jesteś.

https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/egmont-2023/2970/

Offline Cringer

« Odpowiedź #6432 dnia: So, 21 Październik 2023, 18:24:42 »
Nie wiem, czy wydawca nie poprosi też sklep o sprawdzenie, kto pod niego się podszył, bo jest to niedopuszczalne.
A jak sklep przekaże takie dane, to wtedy sklep beknie za ich udostępnienie. Macie wy w tej Muszce pomysły ;D

Offline Castiglione

« Odpowiedź #6433 dnia: So, 21 Październik 2023, 18:51:04 »
Hahaha, też miałem o tym wspomnieć, ale mi wyleciało. Dochodzi jeszcze tekst o zgłaszaniu do moderacji postów, bo obrażają biedne wydawnictwo, i mamy już pełne kuriozum.

Online xanar

« Odpowiedź #6434 dnia: So, 21 Październik 2023, 19:00:18 »
No to może już nie piszczcie, że cos źle robią, bo jeszcze się obrażą i przestaną wydawać :)
Twój komiks jest lepszy niż mój