Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495867 razy)

Online Castiglione

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5970 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 21:22:10 »
Też bardzo lubię, ale kolorystyka mi tam strasznie nie pasuje.
Mnie siadło w każdym aspekcie. W zeszłym roku czytałem dwa razy, bo zaraz po skończeniu wydania Egmontu poszukałem na aukcjach edycji Muchy - które jest spoko pod względem formatu, ale niestety kłuje mnie w nim słaba korekta (z tego, co pamiętam, to nawet w opisie na okładce były jakieś literówki czy źle postawione przecinki).

To jest tytuł, który spokojnie kupiłbym ponownie, gdyby Egmont puścił go w Marvel Limited. Podobnie zresztą "Love and War", oba bardzo by się do tego nadawały.

Online michał81

« Odpowiedź #5971 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 07:47:10 »
Mucha mogla to zrobić w tym samym formacie bo mi pulki nie pasują 😁
Przecież oba tomy Spectacular Spider-Mana są w tym samym formacie.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5972 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 10:45:51 »
Tak, ale wieksze od Spider epicow Egmonata, a jak czlowiek by chcial miec wszystkie spidery na jednym poziomie ma problem :)

Online michał81

« Odpowiedź #5973 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 10:53:51 »
Tak, ale wieksze od Spider epicow Egmonata, a jak czlowiek by chcial miec wszystkie spidery na jednym poziomie ma problem :)
No to możesz te od Muchy postawić obok Spider-Man - Historia życia od Egmontu, bo to ten sam rozmiar.

Offline amsterdream

« Odpowiedź #5974 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 11:42:54 »
Nowy pająk wylądował i prezentuje się znakomicie, czas na lekturę.

Szkoda, że nie zrobili tego grzbietu Spider-Mana tak żeby pasował do poprzedniego tomu.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online Castiglione

« Odpowiedź #5975 dnia: So, 08 Lipiec 2023, 18:52:04 »
Widzisz różnicę bo po wiesz która grafika jest którego autora.
Trochę po czasie, ale bzdura. Już za dzieciaka nie musiałem patrzyć w stopkę, żeby dobrze wiedzieć, że czytam komiks Dona Rosy, Vicara, Carla Barksa, Marco Roty, Williama Van Horna, Floyda Gottfredsona czy Flemminga Andersena. I pewnie kilku innych, o których teraz nie pamiętam. Do dzisiaj zresztą rozpoznaję ich styl, mimo że większości tych twórców od lat nie czytałem.

Porównywanie rysunków/rysowników w KD... Nie wiem czy ma sens.
Te komiksy z założenia (wydawniczo) mają być do siebie podobne wizualnie, wygląd kaczek itp. jest ustalony i różni rysownicy maja te same kaczki rysować z grubsza tak samo (nie bawić się stylami itp.).
Sorry, ale to tak jakby napisać, że Spider-Mana nie ważne kto narysuje, bo zawsze wygląda tak samo.

Offline am666

« Odpowiedź #5976 dnia: Nd, 09 Lipiec 2023, 13:58:20 »
Motyl, skoro Mucha wchodzi w Marvela z lat 80 / 90 to może pomyślicie o wydaniu Punisher War Zone vol. 1 #1-8 duetu Dixon / JRJR. Wydał to TM- Semic, czyli działa efekt nostalgii, dodatkowo brak dostępnego wydania po angielsku.

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #5977 dnia: Nd, 09 Lipiec 2023, 14:23:50 »
Motyl, skoro Mucha wchodzi w Marvela z lat 80 / 90 to może pomyślicie o wydaniu Punisher War Zone vol. 1 #1-8 duetu Dixon / JRJR. Wydał to TM- Semic, czyli działa efekt nostalgii, dodatkowo brak dostępnego wydania po angielsku.
Jestem jak najbardziej na tak. Plus War Journal Pottsa i Lee

Offline Motyl

« Odpowiedź #5978 dnia: Nd, 09 Lipiec 2023, 14:27:15 »

Edit: Motyl, znany jest już format Marvels?

Będzie tradycyjnie powiększony, jeszcze nie wiadomo w jakiej drukarni, bo ostatnio testowaliśmy nową, no i może uda się wstrzelić tak, aby dobrze się prezentował obok muchowej Sprawiedliwości.

Rozumiem, że tak było/będzie z Marvels, AoA, Spectacular Spider-man, X-Force. A jakby do zabawy chciał dołączyć trzeci wydawca i miałby ochotę np na Avengers/JLA (problemem może być DC...) albo cokolwiek z podtytułem 2099 to też ma szansę, czy jest na z góry straconej pozycji?
Ciekawe, że samo Panini jeszcze do nas nie weszło.

Każdy wydawca może pokusić się o jakiegoś Marvela, kwestia zasobności portfela (licencja jest droższa niż w przypadku frankofonów, które też można kupować w pakietach, a przynajmniej kiedyś można było) i chęci, bo nie każdy widzi te komiksy w swoim portfolio. Chodzi ci o JLA/Avengers Busieka i Pereza? Tu piłeczka leży po stronie Egmontu, kwestia dogadania się z DC. Panini weszło na razie poprzez kolekcję Carrefoura.

Mucha zapowiedziała czy po zakończeniu X-Statix planuje wydanie kontynuacji, X-Cellent?

Nie zapowiedziała. Na razie skończmy X-Statix i zobaczymy, jak się ten tytuł sprzeda.

Na razie nie udało się sięgnąć po przygody Franciszka Zameckiego, które wpadły Muszce w oko, więc raczej pytanie należy kierować do konkurencji. Nie nastawiałbym się też na szturm na tytuły Marvela, bo licencjodawca ceni się coraz bardziej. Marvele też nie powinny zdominować oferty wydawnictwa, cały czas szukamy nowych i atrakcyjnych tytułów, raczej głośnych i uznanych.

Offline frosty24

« Odpowiedź #5979 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 14:07:16 »
Jestem świeżo po przeczytanieu pierwszego tomu X-Statix. Początek trochę niemrawy, ale im dalej tym lepiej. Przeczytane od deski do deski i nie mogę się doczekać kolejnych tomów :)

Offline Voitas

« Odpowiedź #5980 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 17:44:19 »
Tam jest ciągłość fabularna między tomami? Warto czekać na całość? Czy można każdy tom osobno?

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #5981 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 18:45:51 »
Tam jest ciągłość fabularna między tomami? Warto czekać na całość? Czy można każdy tom osobno?
Jest ciągłość fabularna. Ja bardzo polecam.

Offline Voitas

« Odpowiedź #5982 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 18:46:45 »
No mam już pierwszy tom na półce. Ale w takim razie poczekam na resztę z czytaniem.

« Odpowiedź #5983 dnia: Śr, 19 Lipiec 2023, 19:39:58 »
Marvele też nie powinny zdominować oferty wydawnictwa, cały czas szukamy nowych i atrakcyjnych tytułów, raczej głośnych i uznanych.

W takim razie pozwolę sobie zapytać - myśleliście może nad wznowieniem tytułów od nieistniejącego Fantasma(tfu)gorie? Konkretnie mam tutaj na myśli "Rachel Rising".
Zapraszam wszystkich do odwiedzania bloga "Czytamy Komiksy", a także do obserwowania profilu na Facebooku i Instagramie.

https://czytamykomiksy.blogspot.com/
https://www.facebook.com/czytamykomiksy
https://www.instagram.com/czytamykomiksy/

Offline roble

« Odpowiedź #5984 dnia: Cz, 20 Lipiec 2023, 10:23:43 »
Będzie tradycyjnie powiększony, jeszcze nie wiadomo w jakiej drukarni, bo ostatnio testowaliśmy nową, no i może uda się wstrzelić tak, aby dobrze się prezentował obok muchowej Sprawiedliwości. 

Czyli dostanę z przesunięta obwolutą?  ;)