Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496334 razy)

ukaszm84

• Gość
Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5955 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 14:39:43 »
Serio ktoś nie widzi różnicy w kresce Rosy i Barksa? Coraz lepiej...

Offline vision2001

« Odpowiedź #5956 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 14:40:16 »
No cóż, a ja bez większego zastanowienia mogę powiedzieć, kto jest autorem każdej z tych grafik. Nie mówię o jakichś no-name'ach, ale spośród tych bardziej znanych twórców praktycznie każdy jest w jakiś sposób charakterystyczny.
Poziom szczegółowości, tła, mimika postaci... Dla mnie Donald narysowany przez Barksa, Rosę i Vicara wygląda całkiem inaczej.
Z nazw linków wyczytałem autorów grafik. Patrząc na styl rysunków widać różnice. Ale jak dla mnie mogą one wynikać z czasu w jakim one powstały. Wiesz, na zasadzie: za młodu miał taką prostszą krechę, potem się doskonalił i wyrobił swój styl, rysował więcej szczegółów, a potem może był spadek formy i rysował na "odwal się".

Serio ktoś nie widzi różnicy w kresce Rosy i Barksa? Coraz lepiej...
No nie. Może jakbym obcował z tymi komiksami, to bym widział.

Offline Dracos

« Odpowiedź #5957 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 16:37:06 »
Dla mnie pierwszym wyróżnikiem Rosy to fakt że w jego kadrach było zawsze sporo detali tła itp. U Barksa jest to o wiele oszczędniejsze. Trochę tak jakby Barks rysował swoje postaci na tle scenografii teatralnej, a Rosa umieszczał je w kompletnym świecie.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #5958 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:01:25 »
Porównywanie rysunków/rysowników w KD... Nie wiem czy ma sens.
Te komiksy z założenia (wydawniczo) mają być do siebie podobne wizualnie, wygląd kaczek itp. jest ustalony i różni rysownicy maja te same kaczki rysować z grubsza tak samo (nie bawić się stylami itp.). Różnica jest w dynamice kadrów czy szczegółach wskazanego już tła, ale raz że różne historie czy nawet same plansze mogą wymagać od różnych rysowników innego podejścia w tych aspektach, a dwa że laik czy docelowy odbiorca tych komiksów i tak nie wyłapuje takich rzeczy, więc...
Nie łapię jakie wyżej są "zarzuty", ale tymi samymi argumentami (rysunki KD) udowadniacie różne, nawet sprzeczne tezy. Abstrahując od tez - argumenty są nieidealne :P

« Odpowiedź #5959 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:07:36 »
Ja też w innym wątku pisałem, że do mnie Allred nie przemawia. Ale nie skreślam dorobku ani rzemiosła tego Pana. Opinię wyrobiłem sobie na dwóch komiksach - Silver surfer (wkkm) i Daredevil.
Pierwszy - bo miałem inne oczekiwania. Pamiętałem te doniosłe historię o surferze, jego rozterki, cała ta genezę związana z chęcią uratowania rodzinnej planety, bycie heroldem itd. no i przyszedł czas na scenariusz Slotta z rysunkami Allreda. Nie to chciałem przeczytać. Latanie w kosmosie z jakąś anonimowa dziewczynką przebraną za biedronkę, dla mnie pomysł na maksa chybiony i kompletnie mnie nie interesował, a takie rysunku tylko odebrały powagę bohaterowi. Nie chciałem skreślać tego tomu za samą okładkę, więc dałem szansę. Koncept superior Spideya też brzmiał kretyńsko a wyszło z tego niezłe czytadło.
Z DD nie było rozczarowania. To po prostu totalnie inna kreska niż ta, która towarzyszyła przygodom tworzonym przez Millera, Bendisa czy Brubakera. Ale i scenariusze Waida różniły się, wprowadzono więcej elementów luzu i śmiechu. Nawet ciekawy eksperyment.
Teraz czytam X-Static i uważam, że Allred to świetny wybór. Darwyn Cooke to by była za poważna kreska, a tu przecież mamy do czynienia z banda niezrównoważonych nowicjuszy i świetnie się to czyta i ogląda. Szacun za research - nie zdawałem sobie sprawy z istnienia takiej grupy. Byłem mocno zdziwiony, że oryginalnie ten komiks ukazał się w 2001 roku - biorąc pod uwagę to w jakich czasach przyszło nam żyć, ta seria zasługuje na reaktywację i uwzględnienie tych wszystkich mediów społecznościowych itd. Nie jestem nawet w połowie tego tomu, a już mogę go polecić .

Padło tu nazwisko Sienkiewicza - no super, ale tej Elektrt Assassin nie dało się czytać właśnie przez te jego nonsensowne rysunki.

EEEEeeee...no dwa razy nie.
   Allred idealnie pasuje do Silver Surfera, kto by do niego pasował bardziej niż duchowy spadkobierca Jacka Kirby, faceta który stworzył Srebrnego Jeźdźca i cały kosmos Marvela? No dobra Moebius rozwalił system, ale ciężko by wymyślić kogoś jeszcze. SS Slotta to świetna seria i ona ma odebrać trochę powagi Norrinowi Radowi, jednocześnie nie zmieniając nic z jego charakteru.
   Elektra Assasin - identycznie. Nie wyobrażam sobie, żeby miał to ktoś inny narysować/namalować tę mini-serię, jedna z najlepszych prac Sienkiewicza i dla mnie jeden z najlepszych komiksów Marvela. Ty nie masz przeczytać tego komiksu i przeglądnąć obrazków, bo przy dajmy na to realistycznym rysunku szybko byś się zorientował o groteskowości i absurdalności całej fabuły. Masz przez niego przepłynąć razem z bohaterami, którzy przez większość czasu są naćpani< Ma ten komiks podziałać na Twoje zmysły skoro jedna z postaci napędzana jest para-seksualną obsesją i to robi bo trudno zaprzeczyć, że znajdą się tutaj rozerotyzowane obrazy. Ma cię rozbawić i też to robi, ale nie obrazkami w stylu "facet nadepł na grabie". To taki amalgamat komiksu superbohaterskiego i artystycznego, tam wszystko widać tylko trzeba się "wkręcić w klimat".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #5960 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:09:11 »
Dokładnie, chyba nawet pokusiłbym się o twierdzenie, że Elektra Assassin to najlepszy Marvel jaki czytałem, nie tylko jeden z najlepszych.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #5961 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:17:01 »
No widzicie, różne są gusta, dla mnie jeden z najgorszych i na pewno bez ochoty, aby spróbować go raz jeszcze :) Ale surferowi szansę dam, tylko obawiam się, że zdania też nie zmienię.

Offline donT

« Odpowiedź #5962 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:24:50 »
Dokładnie, chyba nawet pokusiłbym się o twierdzenie, że Elektra Assassin to najlepszy Marvel jaki czytałem, nie tylko jeden z najlepszych.

To jest nas dwoch. Obok Parable, Elektra: Assassin to najlepsze co Marvel wydal co z Marvela czytalem.
« Ostatnia zmiana: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:47:38 wysłana przez donT »
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

« Odpowiedź #5963 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:29:55 »
  Aż tak daleko bym nie poszedł, ale Top 10 to chyba bez problemu.

Offline donT

« Odpowiedź #5964 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:49:07 »
Bill Sienkiewicz to artysta z mojego Top 5 wiec trudno mi byc obiektywnym.
 ;)
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #5965 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 17:50:33 »
Parables u mnie chyba nie aż tak, bo jest tam trochę bełkotu. Ale również szanuję, górne rejony Marvela z pewnością.

Offline LukCook

« Odpowiedź #5966 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 19:30:18 »
Nowy pająk wylądował i prezentuje się znakomicie, czas na lekturę.

Online Castiglione

« Odpowiedź #5967 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 20:51:04 »
Nie wiem jak "Elektra: Assasin", bo nie czytałem - aczkolwiek ostatnio się zaopatrzyłem, więc liczę na to (starczy nawet "jeden z najlepszych" ;D) - ale "Daredevil: Love and War" tego samego duetu jest super. Chociaż dla mnie najlepsze z około-daredevilowych rzeczy od Millera to "Elektra Lives Again".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #5968 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 21:01:21 »
"Elektra Lives Again".

Też bardzo lubię, ale kolorystyka mi tam strasznie nie pasuje.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5969 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 21:20:35 »
Nowy pająk wylądował i prezentuje się znakomicie, czas na lekturę.

Mucha mogla to zrobić w tym samym formacie bo mi pulki nie pasują 😁