Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1496357 razy)

Online michał81

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5940 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:17:23 »
Wszystkie postacie mają pomalowane kontury oczu jakby każdy makijażu używał. Oczy u wszystkich są przez to prawie takie same - duże, wybałuszone. Proste twarze bez szczegółów, to samo z sylwetkami, bez cieniowania, szczegółów, pustawe tła. No po prostu nie przemawia do mnie stylistyka pop artu w całym 300-stronnicowym komiksie.
Hmm, przypomina mi to starą szkołę: Ditko, Kirby, Romita Senior. Nie wiem jak może nie podobać ci się ich kreska.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5941 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:32:17 »
@UP
No mi się ich kreska podoba. Ale jak się komuś nie podoba, to ja nie mam z tym problemu. Kandor ma. I jak cie michał81 nie lubię, ty nigdy nie genaralizowałeś tak krzywdząco o jakimś całym gatunku komiksów, tylko dlatego że nie lubiłeś jego fana. Znaczy mnie obrażałeś  na różne sposoby, bo ci się moje zdanie nie podoba, ale nie tak.

"Tak na bezczela, bo sam kaczek nie czytasz?"  - ty, Bazyl, ale ŚLEPY jesteś? Napisałem, że czasem czytam, sobie jeszcze raz zobacz. No, i w ogóle fajnie, że rozróżniasz swoich mistrzów, ich styl i w ogóle, chwali ci się. Jednak zdanie podtrzymuję, bo to czasem wygląda jakbyś te komiksy (zwłaszcza starsze wydania kioskowe) na metry brał i nawet nie wiadomo czy to wszystko czytasz, czy tylko po taniości ci się udało zdobyć i musisz się nam pochwalić. To oczywiście nic złego, ale taki jakiś masz "vibe" z tym, trochę jak taki syllogoman, patologiczny zbieracz - to oczywiście tylko moje osobiste wrażenie. Mój wpis to był oczywiście świadomy przytyk do twojego gustu i nieumiejętności docenienia wspomnianego artysty. Także, oczywiście, podtrzymuję.

Tak, bo do chwalenia się służą te właśnie tematy o własnych Kolekcjach w wydzielonym dziale. I tam w swoim własnym temacie się chwalę, bo tam jest na to miejsce. Nie spamuję całego forum swoimi zdjęciami i socjalami, jak ty to robiłeś wcześniej. A i tak to ci nie dało, bo na twoim profilu zbierasz po 4 lajki na post o BiZDC. Se podtrzymuj, ale twoje zdanie straciło dla mnie jakiekolwiek znaczenie, jak spamy xanara. Każdy ma artystów których lubi i tych których nie lubi. Tego od X-Static ja nie lubię i tyle. Nie czepiam się innych że im się podoba. Obrażać cały gatunek komiksów, bo ja je zbieram? Jaki to ma sens?

Offline Kandor

« Odpowiedź #5942 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:45:23 »
"Nie spamuję całego forum swoimi zdjęciami i socjalami, jak ty to robiłeś wcześniej" - no teraz to już pojechałeś - iście ułańska fantazja. Mogło mi się, oczywiście, zdarzyć (nawet pamiętam z jedną czy dwie takie sytuacje) że coś wkleiłem nie do tego tematu co trzeba, może jakiś link czy dwa, ale nie wmawiaj ludziom że jestem/byłem jakimś nie wiem jakimś spamerem, który nie wiadomo ile wkleja "zdjęć i socjali". Jak był jakiś mały problem, to zawsze ktoś (np. moderator) wskazał mi właściwy temat, zresztą wszystkiego może były ze dwie, maks trzy sytuacje w ciągu 3-4 ostatnich lat. Żadnych agresywnych, naruszających zasady forum, działań nigdy nie podejmowałem, nie miałem z tym żadnych problemów. Dziwne, że w ogóle to pamiętasz (o ile w ogóle mnie z kimś innym nie pomyliłeś). Wiesz, to nie ja dostaję co chwilę jakieś ostrzeżenia, ani nie mnie inni użytkownicy chcą co chwilę zbanować (nawet dziś była mowa o tym w którymś temacie), nie ma tygodnia żeby nie było o tym mowy. Panie szanowny "obserwowany".
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:48:21 wysłana przez Kandor »

Online michał81

« Odpowiedź #5943 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:46:16 »
No mi się ich kreska podoba. Ale jak się komuś nie podoba, to ja nie mam z tym problemu. Kandor ma. I jak cie michał81 nie lubię, ty nigdy nie genaralizowałeś tak krzywdząco o jakimś całym gatunku komiksów, tylko dlatego że nie lubiłeś jego fana.
Bazylku czytaj ze zrozumieniem. Nigdzie nie napisałem, że mi się ich kreska nie podoba. To ty wyraźnie w zaznaczonym cytacie oceniasz właśnie ich dokonania. To ty masz problem z taką kreską którą charakteryzowali się przytoczeni przez mnie rysownicy. Zrównujesz Allred z błotem, kiedy wyraźnie ci wcześniej napisałem, że jego rysunki są inspirowane między innymi Kirbim, tylko z wykształconym własnym style, tak jak każdy z wcześniej wymienionych.

Zrozumiałbym, że komuś nie podoba się konkretny styl rysowania, ale ty sam sobie przeczysz, zachwycając się tym samym stylem rysowania i zrazem go równasz z błotem, bo współczesny twórca? No bez przesady. Takimi stwierdzeniami to ty więcej robisz szkody komiksom, bo pokazujesz kolejny raz, że gówno o nich wiesz. Jak nie potrafisz tego dostrzec to może zostań przy Jimie Lee albo McFarlanie, gdzie kreska jest skrojona pod ciebie tak samo jak fabuły.

« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:48:04 wysłana przez michał81 »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5944 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 21:55:16 »
Jeśli on się inspiruje Kirbym to ja tego nie widzę. Kirby nie malował kresek wokół oczu wszystkim postaciom a jego rysunki były naprawdę szczegółowe a nie uproszczone. Nie równam go z błotem, tylko mówię, że mi się nie podoba i nie znoszę większych dawek jego prac. Nie oceniam jakie są generalnie, tylko jak ja to widzę. I mnie nic nie obchodzi czy to artysta dzisiejszy, czy wczorajszy. Na rysunki Aparo też kręcę nosem, a przez rysunki nie kupiłem też Sekty czy Ego. Tobie się Allred podoba - proszę bardzo - kupuj. Ja go już po prostu nie mogę. I smutno mi z tego powodu, bo poprzednich mutantów Muchy kupiłem. Ale X-Static już nie mogę.

Offline Norbo80

« Odpowiedź #5945 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 22:37:54 »
Hej, mam pytanko. Kiedys widzialem zapowiedz Marvels ale jakos sytuacja przycichla. Zostalo to juz wydane czy nadal nie?

Offline Kandor

« Odpowiedź #5946 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 22:40:08 »
Hej, mam pytanko. Kiedys widzialem zapowiedz Marvels ale jakos sytuacja przycichla. Zostalo to juz wydane czy nadal nie?
Wydadzą do końca roku. "Trochę" to trwało, pracują nad tym (ma być sporo dodatków, bo to wydanie "rocznicowe", a raczej wzorowane na takowym wydaniu oryginalnym), w sobotę potwierdzono że ukaże się w drugiej połowie roku. Masz pierwszego "lajka" ode mnie :-) Polecam śledzić stronę wydawnictwa na Facebooku, ale z reguły jeśli coś nowego się tam pojawi, to jest na tym forum niemalże natychmiast komentowane :-)
« Ostatnia zmiana: Cz, 06 Lipiec 2023, 22:47:03 wysłana przez Kandor »

Offline Norbo80

« Odpowiedź #5947 dnia: Cz, 06 Lipiec 2023, 22:53:14 »
dziekuje:)

Offline HugoL3

« Odpowiedź #5948 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 00:25:28 »
Ja też w innym wątku pisałem, że do mnie Allred nie przemawia. Ale nie skreślam dorobku ani rzemiosła tego Pana. Opinię wyrobiłem sobie na dwóch komiksach - Silver surfer (wkkm) i Daredevil.
Pierwszy - bo miałem inne oczekiwania. Pamiętałem te doniosłe historię o surferze, jego rozterki, cała ta genezę związana z chęcią uratowania rodzinnej planety, bycie heroldem itd. no i przyszedł czas na scenariusz Slotta z rysunkami Allreda. Nie to chciałem przeczytać. Latanie w kosmosie z jakąś anonimowa dziewczynką przebraną za biedronkę, dla mnie pomysł na maksa chybiony i kompletnie mnie nie interesował, a takie rysunku tylko odebrały powagę bohaterowi. Nie chciałem skreślać tego tomu za samą okładkę, więc dałem szansę. Koncept superior Spideya też brzmiał kretyńsko a wyszło z tego niezłe czytadło.
Z DD nie było rozczarowania. To po prostu totalnie inna kreska niż ta, która towarzyszyła przygodom tworzonym przez Millera, Bendisa czy Brubakera. Ale i scenariusze Waida różniły się, wprowadzono więcej elementów luzu i śmiechu. Nawet ciekawy eksperyment.
Teraz czytam X-Static i uważam, że Allred to świetny wybór. Darwyn Cooke to by była za poważna kreska, a tu przecież mamy do czynienia z banda niezrównoważonych nowicjuszy i świetnie się to czyta i ogląda. Szacun za research - nie zdawałem sobie sprawy z istnienia takiej grupy. Byłem mocno zdziwiony, że oryginalnie ten komiks ukazał się w 2001 roku - biorąc pod uwagę to w jakich czasach przyszło nam żyć, ta seria zasługuje na reaktywację i uwzględnienie tych wszystkich mediów społecznościowych itd. Nie jestem nawet w połowie tego tomu, a już mogę go polecić .

Padło tu nazwisko Sienkiewicza - no super, ale tej Elektrt Assassin nie dało się czytać właśnie przez te jego nonsensowne rysunki.

Offline Takesh

« Odpowiedź #5949 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 13:19:58 »
Zastanawiam się nad argumentem, jakoby Allred miał uproszczony styl, a twórcy pracujacy dla Disneya nie...

Serio? Rysunki Allreda da się rozpoznać i odróżnić od innych twórców. Pokaż kilka różnych stron z Kaczora Donalda różnych artystów i sprawdź ile osób zorientuje się, że to inni twórcy.

Żeby było jasne. Lubię Disneyowskie komiksy, miałem pierwsze jeszcze w latach 80-tych z zagranicy, w kiosku kupowałem pierwsze numery polskiego wydania oraz z niecierpliwością czekam na pełne wydanie Wehikułu czasu.

Offline HugoL3

« Odpowiedź #5951 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 13:59:32 »
Ja praktycznie żadnych nie widzę.

Offline vision2001

« Odpowiedź #5952 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 14:06:10 »
No ja widzę różnice.

https://townsquare.media/site/622/files/2016/03/carl-barks-02.jpg

https://theslingsandarrows.com/wp-content/uploads/2018/04/Uncle-Scrooge-Adv-Rosa-2-int.jpg

https://static.wikia.nocookie.net/scrooge-mcduck/images/7/74/MeetsPrincessOona.jpeg
W tych przykładach i ja nie za bardzo widzę różnicę w kresce. A głównie patrzyłem na dzioby (bo ciężko porównać coś innego) i wydają mi się rysowane identyko.

Online Castiglione

« Odpowiedź #5953 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 14:12:05 »
No cóż, a ja bez większego zastanowienia mogę powiedzieć, kto jest autorem każdej z tych grafik. Nie mówię o jakichś no-name'ach, ale spośród tych bardziej znanych twórców praktycznie każdy jest w jakiś sposób charakterystyczny.

(bo ciężko porównać coś innego)
Poziom szczegółowości, tła, mimika postaci... Dla mnie Donald narysowany przez Barksa, Rosę i Vicara wygląda całkiem inaczej.

Offline Xmen

« Odpowiedź #5954 dnia: Pt, 07 Lipiec 2023, 14:29:34 »
Widzisz różnicę bo po wiesz która grafika jest którego autora. Teraz ktoś wrzuca inne grafiki i twoja "wiedza" się kończy. Takie Januszowe mędrkowanie zostaw dla siebie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.