Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1495894 razy)

Online jotkwadrat

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #5655 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 22:44:48 »
A czy na obecnym etapie możesz podać które numery mają się znaleźć w przygotowywanym przez Was wydaniu, czy to się dopiero ustala?

sum41

• Gość
« Odpowiedź #5656 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 22:45:45 »
Aha czyli 1 tom ale pisal wiecej i jak będzie dobra sprzedaz to jest szansa na kolejne?

Offline Itachi

« Odpowiedź #5657 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 22:47:07 »
Mnie natomiast rozbraja, jak ktoś pisze coś takiego jak, po co to wydawać skoro każdy kto chciał przeczytał to już po angielsku...

No właśnie po co? Szanowni Wydawcy, proszę pakować walizki i zamykać interesy...

Brawa dla Muchy. Za Spider-Mana. Za X-men. Za Ghost Ridera.

Astro City też już wszyscy przeczytali po angielsku, czy tylko ja taki opóźniony???

To nie było złośliwe, bo widzę, że tak to odbierasz.

Ale tak to zabrzmiało  ;)
« Ostatnia zmiana: So, 29 Kwiecień 2023, 22:49:11 wysłana przez Itachi »
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Online michał81

« Odpowiedź #5658 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 22:48:01 »
Strasznie się spinasz, gdy nie ma tak naprawdę o co. Wcześniej pisałeś, że wszystko rozumiesz, a jednak nie rozumiesz. Skoro Egmont nie wszedł w run Claremonta, a mógł to zrobić przez jakieś 23 lata, tzn. że nie jest to łatwe nawet dla tak dużego wydawcy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby, aby taki run ukazał się w kolekcji, ale w Polsce nie mamy wydawców kolekcji, którzy by podołali (podobno są jeszcze prenumeratorzy, którzy czekają na ostatnie tomy WKKDC czy Transformers, jazdy odchodzą też u prenumeratorów figurek Marvela). A Mucha nie jest dużym wydawcą i ma pewne ograniczenia, a mimo to próbuje. Zamiast się wyzłośliwiać w postach polecam zażyć coś, co nazywa się życiem. To przyjemne uczucie :) A co do kwestii kto co woli, to ja zamiast posiadania omnibusów wolę być zdrowy, i wolę, aby moja żona też była zdrowa i nie musiała mieć już chemioterapii i kolejnych operacji. To taka różnica między nami, ja cieszę się życiem, które mi zostało i gdy mogę, dłubie sobie przy komiksach, ty zawsze wiesz wszystko najlepiej, zadajesz tysiące pytań i wiecznie jesteś niezadowolony. Moja rada, której wcale nie musisz brać do serca, kup sobie wszystkie interesujące cię omnibusy i nie będziesz musiał się już martwić o komiksy wydawane po polski. Będziesz wtedy spełnionym człowiekiem, a każdy będzie ci zazdrościł omnibusów Claremonta. Ja ich nie mam, ale cieszę się, że ty masz/lub będziesz miał. I każdy będzie zadowolony :)
Przepraszam cię po prostu przy obecnych cenach wyleczyłem się z posiadania tego samego komiksu w dwóch różnych wydaniach, nie mówiąc już o braki miejsca. Naprawdę życzę powodzenia. To nie było złośliwe, bo widzę, że tak to odbierasz.

Offline xanar

« Odpowiedź #5659 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 22:59:28 »
Aha czyli 1 tom ale pisal wiecej i jak będzie dobra sprzedaz to jest szansa na kolejne?
Claremont pisał X-men 16 lat i później jeszcze wracał ze dwa razy.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Motyl

« Odpowiedź #5660 dnia: So, 29 Kwiecień 2023, 23:01:19 »
A czy na obecnym etapie możesz podać które numery mają się znaleźć w przygotowywanym przez Was wydaniu, czy to się dopiero ustala?

1 maja będzie oficjalne potwierdzenie.

Jeśli się uda pozyskać, to szansa zawsze jest. Zresztą przy tej Sadze pierwotnie materiał był szczuplejszy, ale udało się go poszerzyć. Przez to, że czas między pozyskiwaniem praw a wydawaniem jest spory, czasem udaje się coś ekstra. Tak jak np. przy nadchodzącej Laili, która miała mieć 128 stron, a będzie miała 144, bo się tak sytuacja ułożyła, że wyszło nowe, powiększone wydanie :)

Cytat: michał81
Przepraszam cię po prostu przy obecnych cenach wyleczyłem się z posiadania tego samego komiksu w dwóch różnych wydaniach, nie mówiąc już o braki miejsca. Naprawdę życzę powodzenia. To nie było złośliwe, bo widzę, że tak to odbierasz.

Wiesz, bo taki jest trochę charakter twoich wypowiedzi i te cytaty łapanie za słówka. Uwierz, że gdyby mógł napisać coś wprost, albo od razu wyłożyć kawę na ławę, to bym to zrobił, ale nie zawsze mogę i czasem piszę tak, jak piszę, starając się coś przemycić między słowami. A ty wszystko odbierasz zero jedynkowo. A co do cen, naprawdę Mucha walczy o każdą złotówkę mniej, udało się to np. przy tomach z Loganem 10 zł wte czy wewte może zrobić różnicę prawda?  Pewnych rzeczy się nie przeskoczy, bo to jest kwestia nakładów czy cena za prawa (komiksy na licencji Panini są droższe niż frankofony). A Mucha jeszcze tak źle chyba nie wypada. Moon Knight ma 152 str. z ceną okładkową 75 zł, w tym samym czasie wznowiony Rok pierwszy przy 144 str. kosztuje 89 zł, tyle samo ma na okładce Zagłada Gotham za 160 stron.

Offline Warpath

« Odpowiedź #5661 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:10:48 »
A ja, mimo że omniaki Claremonta mam, to i tak się z zapowiedzi cieszę i mocno projektowi kibicuję. Propagowanie i sukces starszych klasycznych opowieści w naszym kraju daje szansę na wysyp innych świetnych klasycznych historii, których w obecnych realiach wydawcy się boją. Trzeba wreszcie przetrzeć te szlaki, by można było w przyszłości sięgnąć na przykład po starszych Avengers, Kapitana Amerykę Marka Gruenwalda, Thora Waltera Simonsona czy FF Byrne'a. Owacje na stojąco, oby tak dalej.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #5662 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:14:05 »
Sorki jeśli była o tym gdzieś niedawno mowa, ale przymierzam się do grubszego zamówienia i nie mogę tego znaleźć. Czy jest szansa by Marvels lub Jean DeWolff ukazały się najdalej w lipcu?
Batman returns
his books to the library

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #5663 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:15:58 »
Mnie natomiast rozbraja, jak ktoś pisze coś takiego jak, po co to wydawać skoro każdy kto chciał przeczytał to już po angielsku...

Mnie też. I to już 8 lat odkąd pisałem na poprzednim forum i teraz na Specu. I dalej nie rozumiem jak michał81 uznaje za tożsame wydanie komiksu po polsku i po angielsku? Samochód i ciężarówka, to też to samo?

Najlepszym rozwiązaniem byłoby, aby taki run ukazał się w kolekcji, ale w Polsce nie mamy wydawców kolekcji, którzy by podołali (podobno są jeszcze prenumeratorzy, którzy czekają na ostatnie tomy WKKDC czy Transformers, jazdy odchodzą też u prenumeratorów figurek Marvela). A Mucha nie jest dużym wydawcą i ma pewne ograniczenia, a mimo to próbuje. Zamiast się wyzłośliwiać w postach polecam zażyć coś, co nazywa się życiem. To przyjemne uczucie :)

Wszystko się rozbija o to, że nie wyszła ani Kolekcja X-Men, ani Kolekcja Avengers, ani Kolekcja Spider-Mana. Gdyby wyszły, nie byłoby problemów. Niestety przez to pytanie się Panini Egmont wszedł z Milestones i swoimi Epicami i to udaremniło plany Hachette. Teraz jest zadowolenie, bo Egmont wyda New Mutants - też Claremonta. Gdyby oni wydali X-Men tego autora, to michał81 słał by peany, jaki to dobry pomysł. Ale ponieważ robi to konkurencja, to oczywiście pisze, że to jest niepotrzebne.

Bez konkretnych dat, bo są płynne i zależą od drukarni, które teraz są zapchane, bo wszyscy drukują na targi książki, które się dodatkowo rozmnożyły. W drukarni są lub po weekendzie będą Skowronek i Laila. Spider-Man się literuje (świetny przekład Marka, komiks nie zestarzał się, czyta się wybornie).

Bo to Spider-Man. Jasne że dalej jest świetny - duh. Do runu Slotha wszystko jest ok. Może poza runem Mackiego.
« Ostatnia zmiana: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:40:50 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Motyl

« Odpowiedź #5664 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 00:36:03 »
Sorki jeśli była o tym gdzieś niedawno mowa, ale przymierzam się do grubszego zamówienia i nie mogę tego znaleźć. Czy jest szansa by Marvels lub Jean DeWolff ukazały się najdalej w lipcu?

Bez konkretnych dat, bo są płynne i zależą od drukarni, które teraz są zapchane, bo wszyscy drukują na targi książki, które się dodatkowo rozmnożyły. W drukarni są lub po weekendzie będą Skowronek i Laila. Spider-Man się literuje (świetny przekład Marka, komiks nie zestarzał się, czyta się wybornie). Plan jest taki, by był w czerwcu, ale na pewno nie na Dzień Dziecka, tylko bardziej na koniec roku szkolnego, więc jak będzie poślizg to wyjdzie akurat początek lipca :) Marvels to grubsza sprawa i nie nastawiałbym się, że będzie w lipcu, raczej realny termin to po wakacjach i raczej nie rozpoczęcie roku szkolnego :)

Offline Adolf

« Odpowiedź #5665 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 02:21:35 »
Bardzo podoba mi się podejście Muchy. W Polsce jest to jedyne wydawnictwo, które może być marvelową konkurencją dla Egmontu i w pełni wykorzystuje swój potencjał. Głupie kolekcje choć także stawiają na Marvela, są nieprzemyślane i w sumie psują rynek. Za to Mucha daje fanom dokładnie tego czego oczekują. I dlatego nie będę żałować pieniążków na Marvels i Spider-Mana, choćby cena była mocno inflacyjna. Wiem, że moje dobrze wydane pieniądze zaowocują i dostanę więcej ciekawych tytułów, a wydawnictwo będzie się rozwijać. Silna konkurencja dla Egmontu, to silny rynek komiksowy w naszym kraju.

Nie ma co liczyć, że kolekcje załatwią sprawę, bo nie załatwią. Egmont sam też nie wyda wszystkiego co byśmy chcieli. Takiego Onslaughta to prędzej bym się spodziewał właśnie od Muchy.

PS. To nie wchodzenie w zada, tylko po prostu wyrównywanie szans, zwiększające konkurencyjność i atrakcyjność oferty komiksowej na naszym rynku. Równie mocno kibicuję Nagle, NSC, Lost in Time i innym.

Offline OokamiG

« Odpowiedź #5666 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 05:37:05 »
Dla mnie zakup obowiązkowy tylko jak się pojawi. Michał żyje chyba trochę w błędnym przekonaniu,  że trzeba mieć wszystkie omniaki Clermonta by docenić mutancką telenowelę. A  to jest promil czytaczy,co mogą się pochwalić takim zbiorem. Czy inni będą narzekać, że dostaną 400 stron dobrego komiksu bez całej reszty. Wątpię, po prostu będą cieszyć się lekturą. Mucha naprawdę w ostatnich latach robi dobrą robotę w kwestii Mutantów i ja moim portfelem będą ja wspierał, kiedy będę mógł.

Offline Toranga

« Odpowiedź #5667 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 08:28:18 »
Jak fan mutantów posiadający wszystkie Omniaki Claremonta (ostatni, którego nie ma w ogóle, czyli Uncanny X-Men vol. 5, będzie miał premierę w czerwcu) uważam, że to dobrze, że Mucha chce coś wydać w jakiejkolwiek formie.
Niech wybierają jakieś ciekawsze (swoim zdaniem) historie, które nie wyszły w Milestones i będzie git. Ja wprawdzie nie kupię, ale ja generalnie mało kupuję superhero po polsku, a chętnych znajdzie się sporo. W ten sposób unikniemy niekoniecznie zjadliwych początków Claremonta, które nie jednego mogły by zniechęcić.

A co do Death of Jean deWolff to prawda, że ten komiks nie zestarzało się źle. Po prostu był słaby od samego początku, Peter David dopiero szlifował wtedy rzemiosło i pomysł mimo, że ciekawy został kiepsko poprowadzony, choć rysunki są całkiem dobre. Gdybym nie przeczytałem tego parę lat temu w oryginale na pewno brałbym od Muchy, bo dla mojego pokolenia (TM-Semic) to niezły rarytas, ale mam już na jego temat wyrobione zdanie. Natomiast na bank sprzeda się dobrze. Czego Musze życzę, bo wtedy Kozera sięgną po Alien Costume Saga, a to bym brał. :)

Offline Crono

« Odpowiedź #5668 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 08:56:34 »
Może to brzmi jak jakaś paranoja, ale chyba faktycznie zaczynam wierzyć w to że Egmont zablokował wydawanie kolekcji Pająka przez Hachette. Podobnie mogło być z kolekcją X-Men. Dobrze że Egmont nie chciał wydawać Transformers, bo dostalibyśmy góra dwa tomy jak Power Rangers🙂
A co do Brood sagi, byłoby wyśmienicie, gdyby zawartość tego tomu pokrywała się z epikiem.

Offline Motyl

« Odpowiedź #5669 dnia: Nd, 30 Kwiecień 2023, 09:02:28 »
Nie ma co liczyć, że kolekcje załatwią sprawę, bo nie załatwią. Egmont sam też nie wyda wszystkiego co byśmy chcieli. Takiego Onslaughta to prędzej bym się spodziewał właśnie od Muchy.

Warto jedną rzecz postawić jasno i zamknąć temat raz na zawsze. X-Men Milestones wydaje Egmont i jeśli skusi się na całą ofertę, to opublikuje 15 tomów. Poniżej ich lista znaleziona w necie, aby już nie było niedomówień, kto i co wyda. Pogrubione tytuły zostały wydane/zapowiedziane.

Dark Phoenix – Uncanny X-Men #129 – #137

Mutant Massacre – Uncanny X-Men #210 – #214, X-Factor #9 – #11, New Mutants #46, Thor #373 – 374, Power Pack #27 and Daredevil #238

Fall of the Mutants – Uncanny X-Men #225 – #227, New Mutants #59 – 61 and X-Factor #24 – #26

Inferno – X-Terminators #1 – #4, Uncanny X-Men #239 – #243, X-Factor #35 – #39 and New Mutants #71 – #73

X-Tinction Agenda – Uncanny X-Men #235 – #238 and #270 – #272, New Mutants #95 – 97, and X-Factor #60 – #62

X-Cutioner’s Song – Uncanny X-Men #294 – #297, X-Factor #84 – #86, X-Men #14 – #16, X-Force #16 – #18, Stryfe’s Strike File #1

Fatal Attractions – Uncanny X-Men #298 – #300, #303 – #304, #315, X-Factor #92, X-Force #25, X-Men Unlimited #2, X-Men #25, Wolverine #75 and Excalibur #71

Phalanx Covenant – Uncanny X-Men #305 – #306, #312 – #313, #316 – #317, Excalibur #78 – #80, #82, X-Men #36 – #37, X-Factor #106, X-Force #38, Wolverine #85, Cable #16

Onslaught – Uncanny X-Men #333 – #337, X-Men #53 – #57, Onslaught: X-Men, Onslaught: Marvel Universe, Onslaught Epilogue, Avengers #401, Fantastic Four #415, Wolverine #104, and Cable #35

Operation Zero Tolerance – Generation X #27, X-Men #65 – #70, Uncanny X-Men #346, Wolverine #115 – #118, and Cable #45 – #47

Messiah Complex – X-Men: Messiah Complex One-Shot, Uncanny X-Men #492 – #494, X-Men #205 –#207, New X-Men #44 – #46, and X-Factor #25 – #27

Messiah War – X-Force/Cable: Messiah War #1, Cable #13 – #15, X-Force #14 – #16, and X-Men: Future History – The Messiah War Sourcebook #1

Necrosha – New X-Men #32, X-Force #11, #21 – #25, New Mutants #6 – #8, X-Men: Legacy #231 –#234, X Necrosha, X Necrosha: The Gathering, and material from X-Force Annual #1

Second Coming – Second Coming: Prepare, Second Coming #1 – #2, Uncanny X-Men #523 – #525, New Mutants #12 – #14, X-Men Legacy #235 – #237, and X-Force #26 – #28

Age of X – Age of X Alpha #1, X-Men Legacy #245 – #247, New Mutants #22 – #24, and Age of X: Universe #1 – #2

Jak widzisz, Onslaught znajduje się na tej liście, więc musisz po prostu cierpliwie czekać. Czy warto go wydawać? Nie mnie osądzać, to są te wydarzenia, które w mitologii mutantów miały być lub były przełomowymi wydarzeniami, ale nie wszystkie okazały się na miarę swojego potencjału. Na pewno często umyka jeden fakt, że jednak jak się dostaje telenowelę w małych dawkach (nie bez przyczyny pierwotnie ukazują się zeszyty mające 24 strony), to nawet sztampowe historie odbiera się inaczej. Liczba niedomówień, tajemnic, twistów jest tak wyreżyserowana, że czytelnik z atencją oczekuje na więcej, bo chce się dowiedzieć, co będzie dalej. Zwłaszcza jak się śledzi daną historię na żywca, zeszyt po zeszycie, a nie kupuje opasły tom po latach, gdzie spoilery zalewają internet. Na pewno czytanie w momencie powstawania ma inny urok niż sięganie już po zebrany w jeden album produkt. Dobra historia obroni się obojętnie od formy wydania, ze słabszą może być już problem. Fenomen długoletniego runu Claremonta polega na tym, że umiał ładnie grać na emocjach, rozwijać postaci, nie zawsze koncentrować się na konfrontacjach. Czytałem gdzieś w jednym z wywiadów, że był to też powód jego nieporozumień z Byrnem, który dążył do większej dynamiki. Wiadomo, przez tak długi okres naprodukował sporo pamiętnych zeszytów, ale zdarzały mu się też słabsze momenty. Niemniej jego dorobek i wkład w rozwój świata mutantów, który zaowocował rozszczepieniem na serie poboczne w latach osiemdziesiątych, jest niepodważalny.