Autor Wątek: Mucha Comics  (Przeczytany 1494608 razy)

stab i 5 Gości przegląda ten wątek.

Offline horror

Odp: Mucha Comics
« Odpowiedź #4845 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 14:32:09 »
chyba doszło do jakiegoś pomylenia faktów przez jakieś osoby

Liga Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie na świecie - okładkowa 329.99

tylko zastanawiam się po co pisac o tym w tym wątku w końcu to Mucha.

Offline Midar

« Odpowiedź #4846 dnia: Pn, 26 Grudzień 2022, 19:51:28 »
chyba doszło do jakiegoś pomylenia faktów przez jakieś osoby

Liga Sprawiedliwości. Najwięksi superbohaterowie na świecie - okładkowa 329.99

tylko zastanawiam się po co pisac o tym w tym wątku w końcu to Mucha.
Okładkowa tak, ale Bazyl pisał o cenie po jego rabatach. Sam kupiłem ten komiks za 184 PLN i nie żałuję, bo piękny jest.

Online Bazyliszek

« Odpowiedź #4847 dnia: Wt, 27 Grudzień 2022, 06:47:46 »
Jak wyżej pisano. Już mòwiłem, że X-Static miałem brać, ale rezygnuję po obejrzeniu przykładowych stron. Odrzuca mnie ta szata graficzna. Tak - FF spodobało mi się bardziej.

Larry radośnie nawołuje do brania tej Ligi Sprawiedliwości. Tutaj to mnie zahamowała cena, ktòrą uważam już za przesadę.

Offline Pocztar

« Odpowiedź #4848 dnia: Wt, 27 Grudzień 2022, 10:44:01 »
Larry radośnie nawołuje do brania tej Ligi Sprawiedliwości. Tutaj to mnie zahamowała cena, ktòrą uważam już za przesadę.

A ja uważam, że ten komiks jest wart każdych pieniędzy. Fenomenalne historie w najpiękniejszej, realistycznej oprawie graficznej. Album prawie idealny, chociaż historia "drużynowa" wyraźnie słabsza od indywidualnych.
Linka do recenzji nie wrzucą, szczególnie w tym wątku, ale jak się komuś chce przeczytać, to link w stopce ;)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4849 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:06:34 »
Bzzz, bzzz 🪰🤠🔥!
Nowy rok rozpoczynamy od kolejnej podróży do świata, który jest inny, niż miał być, ale taki sobie stworzyliśmy, chętnymi dłońmi i z otwartymi oczami, i nie można już go naprawić...
NA WSCHÓD OD ZACHODU: APOKALIPSA – ROK DRUGI
DORADZALIBYŚMY MODLITWĘ, ALE ONA NIC NIE DA. ZASŁUŻYLIŚCIE NA TO, CO WAS SPOTKA.
Gdy Śmierć udaje się na poszukiwanie syna, któremu przeznaczone jest pogrążyć świat w ogniu (nawet jeśli chłopiec sam nie jest do końca o tym przekonany), Prorok Orion – ucieleśnienie Przesłania – przyzywa Wybranych na spotkanie, aby zadecydować o losie siedmiu krain i być może całej ludzkości. Alianse się zacieśniają, konflikty się pogłębiają, podwójni agenci wychodzą z ukrycia, toczą się głowy zdrajców i rozpoczyna się krwawa walka o prym w nowym porządku. Tymczasem Jeźdźcy Apokalipsy, chwilowo unieszkodliwieni przez syna Śmierci, ulegają kolejnej przerażającej przemianie, stając się czarnym koniem w rozpoczynającej się wojnie dni ostatnich.
NA WSCHÓD OD ZACHODU: APOKALIPSA – ROK DRUGI to kontynuacja ponurej wizji świata na krawędzi apokalipsy, stanowiącej mozaikę gatunków: fantastycznonaukowego westernu, politycznego techno-thrillera i wreszcie horroru sięgającego po motywy ze starożytnych wierzeń. Jej autorem jest Jonathan Hickman (X-Men, Avengers, Fantastyczna Czwórka), uznany za jednego z najbardziej pomysłowych scenarzystów komiksowych ostatniego dziesięciolecia.
Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach EAST OF WEST #16–29.
Scenariusz: Jonathan Hickman
Rysunki: Nick Dragotta
Kolor: Frank Martin
Tłumaczenie: Marek Starosta
Wydanie pierwsze
Liczba stron: 424
Format: 180 mm x 275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN: 978-83-67571-02-9
Cena okładkowa: 199 zł.
Premiera: 20 stycznia 2023 r.

« Ostatnia zmiana: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:09:43 wysłana przez ukaszm84 »

Offline vision2001

« Odpowiedź #4850 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 17:09:18 »
Nowy rok rozpoczynamy od kolejnej podróży do świata, który jest inny, niż miał być, ale taki sobie stworzyliśmy, chętnymi dłońmi i z otwartymi oczami, i nie można już go naprawić...

NA WSCHÓD OD ZACHODU: APOKALIPSA – ROK DRUGI

DORADZALIBYŚMY MODLITWĘ, ALE ONA NIC NIE DA. ZASŁUŻYLIŚCIE NA TO, CO WAS SPOTKA.
Gdy Śmierć udaje się na poszukiwanie syna, któremu przeznaczone jest pogrążyć świat w ogniu (nawet jeśli chłopiec sam nie jest do końca o tym przekonany), Prorok Orion – ucieleśnienie Przesłania – przyzywa Wybranych na spotkanie, aby zadecydować o losie siedmiu krain i być może całej ludzkości. Alianse się zacieśniają, konflikty się pogłębiają, podwójni agenci wychodzą z ukrycia, toczą się głowy zdrajców i rozpoczyna się krwawa walka o prym w nowym porządku. Tymczasem Jeźdźcy Apokalipsy, chwilowo unieszkodliwieni przez syna Śmierci, ulegają kolejnej przerażającej przemianie, stając się czarnym koniem w rozpoczynającej się wojnie dni ostatnich.
NA WSCHÓD OD ZACHODU: APOKALIPSA – ROK DRUGI to kontynuacja ponurej wizji świata na krawędzi apokalipsy, stanowiącej mozaikę gatunków: fantastycznonaukowego westernu, politycznego techno-thrillera i wreszcie horroru sięgającego po motywy ze starożytnych wierzeń. Jej autorem jest Jonathan Hickman (X-Men, Avengers, Fantastyczna Czwórka), uznany za jednego z najbardziej pomysłowych scenarzystów komiksowych ostatniego dziesięciolecia.

Album zawiera materiały opublikowane pierwotnie w zeszytach EAST OF WEST #16–29.
Scenariusz: Jonathan Hickman
Rysunki: Nick Dragotta
Kolor: Frank Martin
Tłumaczenie: Marek Starosta
Wydanie pierwsze
Liczba stron: 424
Format: 180 mm x 275 mm
Oprawa: twarda
Papier: kredowy
Druk: kolor
ISBN: 978-83-67571-02-9
Cena okładkowa: 199 zł.
Premiera: 20 stycznia 2023 r.

Przykładowe strony:
Spoiler: PokażUkryj

Offline Warpath

« Odpowiedź #4851 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 18:11:52 »
Świetny news, kolejne wydawnictwo budzi się w Nowym Roku : ) Bierę!

Offline Leyek

« Odpowiedź #4852 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 18:12:38 »
Kurde czemu te zapowiedzi się tak późno pojawiają. Mógłbym wziąć na gildii razem z Catamountem, a tak musiałem jakieś mangi dobierać, bo oprócz Egmontu i KG zero innych zapowiedzi.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #4853 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 18:14:00 »
Kurde czemu te zapowiedzi się tak późno pojawiają. Mógłbym wziąć na gildii razem z Catamountem, a tak musiałem jakieś mangi dobierać, bo oprócz Egmontu i KG zero innych zapowiedzi.

Nie masz żadnych zaległości? Zazdroszczę. Ja do Catamounta dobrałem Gniew i Dzieci kapitana Granta. Trzy komiksy i darmowa wysyłka :D

Offline Leyek

« Odpowiedź #4854 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 18:21:58 »
No mam w mangach :) Ale je to traktuję jako ostatni "balast" do dobrania :) Wolałbym wziąć bieżące rzeczy.
A tak to na Gildii biorę Muchę, S. Lain, LiT, limitowanego Ongrysa, może Kurca + niezależne rzeczy i raczej jestem na bieżąco, przynajmniej tyle ile mi się chciało cofnąć w schowku :) (który jest meganiewygodny przy wyrzucaniu kupionych rzeczy i mam tam straszny burdel, na starej wersji sklepu szybko dało radę to ogarnąć).

Offline Murazor

« Odpowiedź #4855 dnia: Wt, 10 Styczeń 2023, 20:25:20 »
Gildia jest bardzo elastyczna, możesz spokojnie edytować zamówienie pisząc do nich.

Co do komiksu, właśnie dokończyłem jedynke, więc super, że kontynuacja wypadnie mi tak szybko, bo zapowiada się niezła jazda :)

@Motyl gdybyś mógł to pingnij odpowiednie osoby z prośba o przypilnowanie/sprawdzenie, bo grzbięt wyszedł węższy, niż komiks :'(

Offline Gazza

« Odpowiedź #4856 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 08:00:58 »
Co do komiksu, właśnie dokończyłem jedynke, więc super, że kontynuacja wypadnie mi tak szybko, bo zapowiada się niezła jazda :)
Mam ten komiks (t.1) w schowku Gildii, ale dopiero teraz udostępnione przez Muchę przykładowe strony uzmysłowiły mi, że to nie poważne postapo tylko jakaś młodzieżowa (?) surrealistyczna-śmieszkowata jego inkarnacja. Niech ktoś ewentualnie rozwieje moje wątpliwości ale liczyłem na zdaje się coś zupełnie innego. Temu jest bliżej do SOLO niż dajmy na to do LAZARUS, right?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #4857 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 08:48:20 »
Też byłem zainteresowany, ale teraz już przynajmniej wiem, że graficznie totalnie mi się nie podoba. Dialogi też niezbyt zachęcające...

Offline Koro

« Odpowiedź #4858 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 08:53:21 »
To jest 2 tom z 3, prawda? Też byłem zainteresowany, czekałem na całość. Ale te rysunki rzeczywiście nie zachęcają...

Offline Murazor

« Odpowiedź #4859 dnia: Śr, 11 Styczeń 2023, 08:59:37 »
Rzeczywiście przykładowe kadry to chyba jeden z nielicznych przykładów "głupkowatych" scen, nie za wiele ich w środku. Natomiast kreska chyba cały komiks w takim stylu. Może bardziej szczegółowa jest w większości, bo tutaj widzę, że nie ma nawet jakiegoś tła za postaciami, parę drzew i jeden kolor wszędzie ???

Nie nazwałbym tego komiksu ani śmieszkowatym, ani surrealistycznym. Są wątki magiczno-mistyczne, a Jeźdżcy Apokalipsy, w pierwszym zbiorczym są pod postacią nastolatków, ale widziałem kadry z dalszych tomów i "dorastają", więc raczej nie jest to komiks młodzieżowy, chociaż zależy co przez to rozumiesz :) dla mnie bardziej 16+, a może nawet 18, niź ~12. Krew się leje, idzie wojna, potwory, a pseudoreligijne świry zapowiadają koniec świata.

Napewno jest to "luźniejsze" i mniej realistycznie osadzone, niż Lazarus, tutaj wjeżdża koniec świata, Jeźdźcy Apokalipsy itd. Pojawiają się wątki polityczne. Jest kilka państw, które żyły w mniej więcej pokoju od X lat, ale zbliżający się koniec świata zaczyna popychać ich do różnych działań/konfliktów. Wydaję się, że każdy ma jakiś plan, aby coś ugrać dla siebie w tych ostatnich latach, a przy okazji wykorzystać innych.

Może przez kreskę wydaję się też młodzieżowy, bo jest taka "miękka", kolorowa przez co nie wydaję się realistyczna, tutaj kadr z możliwym małym spoilerem z chyba 3 zbiorczego z inną kreską i dorosłym Wojną:
Spoiler: PokażUkryj

edit: A i jest to Hickman, jeżeli czytaliście od niego Avengersów, czy Fantastyczną Czwórkę to wiecie, czego mniej więcej się spodziewać. Intryga się rozkręca, jest sporo wątków/bohaterów powiązanych ze sobą w jakiś drobny sposób i pewnie ułożą się w całość pod koniec.
« Ostatnia zmiana: Śr, 11 Styczeń 2023, 09:07:19 wysłana przez Murazor »